Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί πλέον την πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την πληρωμή μισθών με κρυπτονόμισμα, έπειτα από την οδηγία που εξέδωσαν το υπουργείο Εσωτερικών Εσόδων και η εφορία για την πειραματική εφαρμογή, από την 1η Σεπτεμβρίου και αρχικά για μία τριετία, της πληρωμής των μισθών των υπαλλήλων σε κρυπτονόμισμα.
Η νομοθεσία, που εγκρίθηκε στις 7 Αυγούστου, προβλέπει την δυνατότητα πληρωμής με κρυπτονόμισμα σε τακτική βάση ενός τμήματος των μισθωτών υπαλλήλων και εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και υπεργολάβους.
Επιπλέον, επιτάσσει πως τα κρυπτονομίσματα αυτά θα πρέπει να μπορούν να μετατρέπονται «με τρόπο άμεσο» σε κάποιο σταθερό, ενιαίο κρυπτονόμισμα, του οποίου η ισοτιμία θα είναι συνδεδεμένη με ένα, ή περισσότερα εθνικά νομίσματα.
Όπως τονίζει ο νομοθέτης, «δεν είναι όλα τα κρυπτονομίσματα αποδεκτά», αποσαφηνίζοντας πως για να θεωρηθούν κατάλληλα για την καταβολή «μισθών ή αποζημιώσεων» θα πρέπει να έχουν ομοιότητες με τα υπάρχοντα επίσημα νομίσματα, ώστε να μην κινδυνεύουν με κυρωτικά μέτρα, ή απαγορεύσεις και να μπορούν να μετατραπούν σε κάποιο εθνικό νόμισμα.

Φτωχότερη κατά 202 δισ. δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια εμφανίζεται η Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet.
Όπως καταγράφεται το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας το 2013 είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ των 950 δισ. δολαρίων, ενώ το 2019 υποχώρησε στα 748 δισ. δολάρια, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της γειτονικής χώρας.
Αυτή η μείωση των 202 δισ. είναι το βασικό πρόβλημα καθώς στα μάτια του τουρκικού λαού η πολιτική επιτυχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ταυτιστεί και με την αύξηση του πλούτου, καθώς από το 2002 είχε τριπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας.
Σε σχέση με το 2013 ο μέσος Τούρκος πολίτης έγινε φτωχότερος κατά 3.424 δολάρια, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2019 μειώθηκε στα 9.076 δολάρια, όταν πρι από έξι χρόνια είχε αγγίξει τα 12.500 δολάρια.
Την ίδια ώρα, σε διεθνές επίπεδο η οικονομία της Τουρκίας έχασε τέσσερις θέσεις και από την 16η υποχώρησε στην 20η.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun η ανεργία των νέων από το επίπεδο του 16% αυξήθηκε στο 26% ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός από το 7% το 2013, είχε ξεπεράσει το 20% και σήμερα βρίσκεται στο 16,6%.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεϊράτ Αλμπαϊράκ υπόσχεται πως τους επόμενους μήνες η κατάσταση της οικονομίας θα ισορροπήσει, για να ξεκινήσει μια νέα αρχή.
Μυστικά για να καίει λιγότερη βενζίνη το αυτοκίνητο σε ένα ταξίδι
Ένα ταξίδι με αυτοκίνητο κοστίζει πολύ: τα διόδια και τα καύσιμα είναι πολύ ακριβά και αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα τελευταία, τουλάχιστον μπορούμε να πληρώνουμε λιγότερα για την αυτοκίνηση. Υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που μπορεί να μας βοηθήσουν να κάνουμε οικονομία, ειδικά το καλοκαίρι που οι μετακινήσεις μας και τα ταξίδια είναι περισσότερα.
  • Καλό είναι να αποφεύγουμε την απότομη επιτάχυνση. Έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο απότομα επιταχύνουμε τόσο περισσότερο καύσιμο καίει ο κινητήρας. Προτιμούμε τη σταθερή οδήγηση.
  • Φροντίζουμε πάντα να υπάρχει ο σωστός αέρας στα ελαστικά. Αυτό βοηθά όχι μόνο στην πιο ασφαλή μετακίνηση αλλά επίσης και στο να πατά μικρότερο μέρος του πέλματος του ελαστικού στο οδόστρωμα, να μειώνονται οι τριβές και να καταναλώνεται λιγότερη βενζίνη.
  • Μην αφήνετε συνέχεια το air condition του αυτοκινήτου ανοιχτό. Φροντίστε να το κλείνετε κατά διαστήματα, μιας και ο κλιματισμός απορροφά ενέργεια και κοστίζει.
  • Μη γεμίζετε το αμάξι με περιττά πράγματα όταν ετοιμάζεστε για ταξίδι. Το βαρύ αυτοκίνητο καίει και πιο πολύ. Μέχρι και 40% μπορεί να αυξηθεί η επιβάρυνση. Αν είναι δυνατόν αποφύγετε τις μπαγκαζιέρες. Αυξάνουν την αντίσταση του αέρα και η κίνηση του αμαξιού γίνεται πιο δύσκολη και ακριβή.
  • Καλό είναι να φροντίζουμε ώστε να μην είναι γεμισμένο φουλ το ρεζερβουάρ. Πολλές φορές η θερμική διαστολή του καυσίμου έχει ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση και άρα τη σπατάλη του.
  • Αν έχετε τη δυνατότητα παρκάρετε το αυτοκίνητο σε σκιερό ή κλειστό μέρος από το βράδυ. Έτσι, το πρωί που θα ξεκινήσετε οι απαιτήσεις του οχήματος όσον αφορά τον κλιματισμό θα είναι σαφώς μικρότερες.
  • Επιλέγετε το κατάλληλο και όχι αναγκαστικά το πιο φθηνό καύσιμο. Ένα ενισχυμένο καύσιμο ίσως στοιχίζει λίγο παραπάνω αλλά τελικά η απόδοσή του να είναι τέτοια που στο τέλος να είναι συμφέρουσα για το πορτοφόλι μας.
  • newsbeast.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!