Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Σαουδική Αραβία: Οι πρώτες δέκα γυναίκες παίρνουν άδεια οδήγησης!
Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για την επίσημη άρση απαγόρευσης οδήγησης στις γυναίκες η οποία αναμένεται στις 24 Ιουνίου. Ήδη, μάλιστα,  εξέδωσε τις πρώτες άδειες οδήγησης σε δέκα γυναίκες.

Το βασίλειο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την επικείμενη άρση της απαγόρευσης που υπήρχε στο πλαίσιο του Ουαχαμπισμού (ενός υπερσυντηρητικού κλάδου του Ισλαμισμού), ο οποίος επικρατεί στην χώρα. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες βδομάδες οι συλλήψεις ακτιβιστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν ενάντια στην απαγόρευση έχει δημιουργήσει ανησυχίες για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.
8 από τους ακτιβιστές αυτούς απελευθερώθηκαν προσωρινά αλλά 9 κρατούνται ακόμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πρίγκιπας ανακοίνωσε πέρυσι, ως μέρος μίας απόπειρας μεταρρύθμισης και επέκτασης της οικονομίας της χώρας, ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβανόταν και η άρση της απαγόρευσης οδήγησης καθώς και ελάφρυνση των περιορισμών των γυναικών σε πεδία της εκπαίδευσης, της πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και της δυνατότητάς τους να κυκλοφορούν χωρίς άδεια από τους άντρες κηδεμόνες τους.
Επιπλέον έχει γίνει ευκολότερο να δουλεύουν γυναίκες σε νομικά και εκπαιδευτικά επαγγέλματα, ενώ το 2015 εξελέγησαν για πρώτη φορά γυναίκες σε δημοτικές εκλογές.
Ένα ακόμα βήμα στη μεταρρύθμιση αυτή της Σαουδηικής Αραβίας ήταν να επιτρέψουν στις 10 αυτές γυναίκες να ανταλλάξουν τα ξένα τους διπλώματα με νέα διπλώματα που εξέδωσε η Σαουδική Αραβία.
Μία από τις 10 γυναίκες, η οποία είναι βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίγκιπα Σατάμ Μπιν Αμπντουλαζίζ στο Αλ-Καρίζ, δήλωσε ότι η άρση δεν απαγόρευσης είναι μεγάλη επιτυχία όχι μόνο λόγω του πρακτικού αποτελέσματος που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν αλλά και λόγω του ότι, σε συμβολικό επίπεδο, εκφράζει ότι πλέον επιτρέπεται στις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών.
Παρόλα αυτά, πολλοί εξέφρασαν αντίθετη άποψη στο Twitter.

Forbes: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο
Το Forbes έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια λίστα με τους 100 πιο καλοπληρωμένους αθλητές παγκοσμίως, οι οποίοι συνολικά κέρδισαν 3,8 δισ. δολ. τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 23% συγκριτικά με τα κέρδη των αθλητών το προηγούμενο έτος, τα οποία ανήλθαν στα 3,11 δισ. δολ. Ο Floyd Mayweather επέστρεψε ως ο υψηλότερα αμειβόμενος αθλητής του κόσμου για τέταρτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, χάρη στις απολαβές ύψους 275 εκατ. δολ. για τον αγώνα πυγμαχίας εναντίον του Conor McGregor τον Αύγουστο, ο οποίος βρίσκεται στη  θέση Νο. 4 του Forbes. 
Ο Mayweather "εκθρόνισε” τον Cristiano Ronaldo, ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο Ronaldo έπεσε στην 3η θέση φέτος, με τον από καιρό αντίπαλό του, τον Lionel Messi στη 2η θέση να τον εκτοπίζει, διότι υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Οι Mayweather, Ronaldo και Tiger Woods (στη 16η θέση) είναι οι μόνοι τρεις αθλητές που έχουν υπάρξει στην πρώτη θέση της λίστας τα τελευταία 18 χρόνια. Το μικρότερο ποσό που θα έπρεπε να έχει συμπληρώσει κανείς σε απολαβές για να μπει στη λίστα ήταν φέτος στο ύψος ρεκόρ των 22,9 εκατ. δολ., αυξημένο κατά 1,5 εκατ. δολ. από το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των τεράστιων μισθών στο ΝΒΑ. Τα έσοδα από χορηγίες παρουσίασαν ελαφρά κάμψη της τάξης του 1% στα 877 εκατ. δολ. φέτος.
"Η μεγαλύτερη νύχτα του μποξ το 2017 βοήθησε τους Mayweather και McGregor να κερδίσουν σχεδόν 400 εκατ. δολ. συνολικά", δήλωσε ο Kurt Badenhausen, συντάκτης της Forbes Media. "Αλλά οι παίκτες μπάσκετ κυριαρχούν στους 100 πιο καλοπληρωμένους αθλητές συνολικά χάρη στο αυξανόμενο ανώτατο όριο μισθών στο NBA”.
Η εν λόγω λίστα αποτελείται από παίκτες σε 11 διαφορετικά αθλήματα. Από το μπάσκετ η λίστα περιλαμβάνει 40 παίκτες μεταξύ των 100 κορυφαίων, με σημαντικότερο τον LeBron James (στην 6η θέση με 85,5 εκατ. δολ.). Το ράγκμπι ήταν το επόμενο άθλημα με 18 παίκτες, ακολουθούμενο από μπέιζμπολ με 14 παίκτες και το ποδόσφαιρο με 9 παίκτες.
Η λίστα περιλαμβάνει αθλητές από 22 διαφορετικές χώρες. Οι Αμερικανοί κυριαρχούν  με 66 αθλητές χάρη στους υψηλούς μισθούς στα μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέντε αθλητές, με σημαντικότερο τον Lewis Hamilton της F1 (στη 12η θέση με 51 εκατ. δολ.). Η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ισπανία έχουν από τρεις αθλητές, ενώ η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Βενεζουέλα έχουν από δύο.
Η λίστα με τους δέκα πιο καλοπληρωμένους αθλητές του κόσμου:΅
1. Floyd Mayweather 
Άθλημα: Μποξ
Αποδοχές: $275 εκατ.
Χορηγίες: $10 εκατ.

2. Lionel Messi
Άθλημα:  Ποδόσφαιρο
Αποδοχές: $84 εκατ.
Χορηγίες: $27 εκατ.

3. Cristiano Ronaldo
Άθλημα: Ποδόσφαιρο
Αποδοχές: $61 εκατ.
Χορηγίες: $47 εκατ.

4. Conor McGregor
Άθλημα: Πολεμικές τέχνες
Αποδοχές: $85 εκατ.
Χορηγίες: $14 εκατ.

5. Neymar
Άθλημα:  Ποδόσφαιρο
Αποδοχές: $73 εκατ.
Χορηγίες: $17 εκατ.

6. LeBron James
Άθλημα:  Μπάσκετ
Αποδοχές: $33,5 εκατ.
Χορηγίες: $52 εκατ.

7. Roger Federer
Άθλημα:  Τένις
Αποδοχές: $12,2 εκατ.
Χορηγίες: $65 εκατ.

8. Stephen Curry
Άθλημα:  Μπάσκετ
Αποδοχές: $34,9 εκατ.
Χορηγίες: $42 εκατ.

9. Matt Ryan
Άθλημα:   Ράγκμπι
Αποδοχές: $62,3 εκατ.
Χορηγίες: $5 εκατ.
10. Matthew Stafford
Άθλημα:  Ράγκμπι
Αποδοχές: $57,5 εκατ.
Χορηγίες: $2 εκατ.

Πάρτι με… 30 συνοδούς πολυτελείας μετά το φιλικό με τη Σκωτία στο Παγκόσμιο Κύπελλο διοργάνωσαν οκτώ παίκτες τη Εθνικής ομάδας του Μεξικού σύμφωνα με το περιοδικό «TV Notas»..
«Διοργανωτές» της βραδιάς ήταν οι Γκιγιέρμο Οτσόα και τα αδέρφια Τζόναθαν και Τζιοβάνι ντος Σάντος, ενώ καλεσμένοι ήταν οι διεθνείς Μάρκο Φαμπιάν, Κάρλος Σαλσέδο, Έκτορ Ερέρα, Ραούλ Χιμένεθ και Χεσούς Γκαγιάρδο!
Το πάρτι των οργίων πραγματοποιήθηκε σε πολυτελή βίλα της Πόλης του Μεξικού, ενώ το θέμα βγήκε στην επιφάνεια, καθώς κάποιοι παίκτες παραπονέθηκαν για κλοπές προσωπικών αντικειμένων από το ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα. Η διοίκηση του ξενοδοχείου έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες με τους ποδοσφαιριστές να μπαίνουν στον χώρο παρέα με τις συνοδούς, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σκάνδαλο.

Η Μιμή Ντενίση, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για την ετήσια συνάντηση ενάντια στο Human Trafficking, και μίλησε για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας στο peoplegreece :
– Στο παρελθόν είχε γραφτεί πως σκέφτεστε να διεκδικήσετε κάποια στιγμή τη δημαρχία της Αθήνας. Είναι κάτι που δεν αποκλείετε για το μέλλον;
Η μόνη περίπτωση να έχει ισχύ ο δήμαρχος είναι αν ο δήμος της Αθήνας γίνει μητροπολιτικός. Για την ώρα, όσο καλή πρόθεση και να έχει ο δήμαρχος, εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας, Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη κ.λπ. Θα διεκδικούσα το δήμο μόνο αν ήμουν σίγουρη πως θα μπορούσα να προσφέρω κάτι, αλλιώς γιατί; Δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα.

Στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που επιχειρεί ο Ιβάν Σαββίδης στο “Epsilon”, προκειμένου να το φέρει πιο κοντά στα επίπεδα λειτουργίας ενός σύγχρονου καναλιού, το οποίο θα μπορεί να διεκδικεί ουσιαστικό μερίδιο τηλεθέασης, ο ομογενής επιχειρηματίας σχεδιάζει την εκ νέου αλλαγή… ονόματος.
Την παραπάνω αποκάλυψη κάνει η στήλη των ΜΜΕ στην εφημερίδα “Real News”, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι σχετικές ανακοινώσεις δρομολογούνται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι, μετά την πρόσληψη Καλημέρη, το “Epsilon” κινείται σε άλλους ρυθμούς, “ξεφορτώνεται” εκπομπές και συντελεστές που είχαν κάνει τον κύκλο τους, και δεν ταίριαζαν στο προφίλ το οποίο επιδιώκει να προσδώσει στο κανάλι ο Ιβάν Σαββίδης, και την ίδια στιγμή άνθρωποι του ομογενούς επιχειρηματία “χτενίζουν” την αγορά για μεταγραφές.

Σε 875 μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν οι δήμοι το επόμενο διάστημα, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Ειδικότερα θα υπάρξει νέα προκήρυξη για 757 προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, συμπληρωματική στον διαγωνισμό 3Κ/2018, η οποία μάλιστα προβλέπει αύξηση των θέσεων κατά 50% σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, προωθεί στο ΑΣΕΠ.  Αυτό εξήγγειλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός, πρόκειται για 757 θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, στους τομείς της καθαριότητας και σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Ακόμη προβλέπονται 118 θέσεις επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού σε ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους, οι οποίοι έχουν μεγάλες ανάγκες.
Ο κ. Σκουρλέτης σχολιάζοντας τα παράπονα επιτυχόντων στον μεγάλο διαγωνισμό-μαμούθ για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους -ότι αν και πρόθυμοι να εργασθούν οι δήμοι δεν τους προσλαμβάνουν- απάντησε ότι υπάρχουν δήμοι που δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία, θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα των δημοτών τους. Σκοπεύω να επικοινωνήσω μαζί τους και να τους ζητήσω να καλύψουν τα κενά τους από τους προσωρινούς πίνακες. Βεβαίως, θα επικοινωνήσω και με το ΑΣΕΠ για να επισπευσθεί η έκδοση των οριστικών πινάκων, ανέφερε.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στον «Κλεισθένη 1», ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζει ότι ο «Κλεισθένης 1» τάραξε τα νερά στην Αυτοδιοίκηση και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και αυτό φάνηκε από τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις των δήμων, των περιφερειών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αντιδράσεις που, όπως εκτιμά, θα συνεχιστούν όταν το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή.
Σε επίπεδο ηγεσίας, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ασκούν μια άδικη και ισοπεδωτική κριτική απέναντι στο ν/σ τονίζει, στη συνέντευξή του, ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι μια δύναμη στασιμότητας και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρουσιάσαμε μια νομοθετική πρόταση με σημαντικές ρυθμίσεις, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ριζικές ανατροπές σε επόμενη φάση και αυτό αναγνωρίζεται από ένα μεγάλο τμήμα των αιρετών. Υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες, πάνω απ΄όλα, όμως, συζητάμε και ακόμη αξιολογούμε, επισημαίνει ο υπουργός.
Τέλος, για το θέμα της μονιμοποίησης συμβασιούχων που απασχολούνται για πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι συμβασιούχοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Π. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της πραγματικής εργασιακής σχέσης και νομίζω, καταλήγει ο υπουργός Εσωτερικών, ότι ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πολλαπλασιάζονται οι πόλεις της Ελλάδας , όπου θα πραγματοποιηθούν σήμερα συλλαλητήρια για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Πρόκειται για 24 πόλεις, 15 στη Μακεδονία και 9 στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα με κοινή ώρα έναρξης 7:30 μ.μ.
Στην Βόρεια Ελλάδα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε:
Καβάλα
Δράμα
Σέρρες
Κιλκίς
Πολύκαστρο
Λαγκαδά
Νέα Μουδανιά
Πέλλα
Έδεσσα
Βέροια
Κατερίνη
Φλώρινα
Πτολεμαΐδα
Καστοριά
Σιάτιστα
Στην υπόλοιπη χώρα σε Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω. Το επίκεντρο των συλλαλητηρίων στην Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να είναι η Αρχαία Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπου θα φτάσουν διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ και στη Λάρισα έχουν φτάσει από την Τρίτη διαδηλωτές από την Κρήτη.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία σε ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα. Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης θα λάβει το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, καθώς είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με… ειρωνικό τρόπο απάντησε ο Σέρχιο Ράμος σε όσους ισχυρίζονται ότι ευθύνεται για τον τραυματισμό του Μοχάμεντ Σαλάχ, αλλά και για τη διάσειση του Λορίς Κάριους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
«Μεγαλοποίησαν το θέμα του Σαλάχ. Δεν ήθελα να μιλήσω. Πρώτα αυτός βάζει το χέρι του και εγώ πάω προς την άλλη μεριά. Εξάλλου τραυματίστηκε στο άλλο χέρι. Λένε ότι του έκανα λαβή του τζούντο.
Μετά ο τερματοφύλακάς τους είπε ότι έπαθε διάσειση μετά από σύγκρουση μαζί μου. Αυτό που μένει είναι να βγει ο Φιρμίνο και να πει ότι κρυολόγησε επειδή τον ακούμπησε μια σταγόνα από τον ιδρώτα μου», είπε αρχικά ο αρχηγός των Μαδριλένων συμπληρώνοντας:
«Αντάλλαξα μηνύματα με τον Σαλάχ και όλα είναι καλά. Φαίνεται πως όταν ο Ράμος είναι σε μια φάση, κάποιοι θέλουν να μεγαλοποιούν τα πράγματα».
Πηγή: filathlos.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!