Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016


Το ηλιακό μας σύστημα καταλαμβάνει μια σφαίρα με ακτίνα 100.000 φορές την απόσταση Γης-Ηλίου.
Από την αχανή αυτή περιοχή, γνωρίζουμε καλά το κεντρικό κομμάτι της όπου κινούνται και οι 8 γνωστοί μας πλανήτες, όπως επίσης και ορισμένα άλλα μικρά σώματα (περίπου 168
δορυφόροι, η ζώνη των αστεροειδών, πλήθος μετεωριτών κτλ).
Όλοι ξέρουμε τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα οι οποίοι έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Να σημειωθεί ότι υπεύθυνη για την ονομασία των ουράνιων σωμάτων είναι η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), η οποία διατήρησε όλες τις ονομασίες που δόθηκαν σε ουράνια σώματα πριν από την ίδρυσή της το 1919.
Με ποιο σκεπτικό όμως οι Αρχαίοι Έλληνες “βάφτισαν” τους πλανήτες;
Ερμής (Mercury)
Ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης και ο μικρότερος στο ηλιακό μας σύστημα. Η πρώτη καταγραφή του έρχεται τον 14ο αιώνα π.χ όπου και περιγράφεται ως «ο πλανήτης που χοροπηδάει».
Το όνομά του προέρχεται από τον Ολύμπιο φτεροπόδαρο θεό της μυθολογίας Ερμή. Ο ίδιος ήταν αγγελιαφόρος των θεών, οδηγός των νεκρών στον Άδη, προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου.
Αφροδίτη (Venus)
Αποτελεί το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, ενώ ονομάζεται και Αυγερινός ή Αποσπερίτης. Ο συγκεκριμένος πλανήτης καλύπτεται συνεχώς από ένα σύννεφο κοσμικής σκόνης το οποίο αντανακλά το ηλιακό φως στο διάστημα, κάνοντας την Αφροδίτη τόσο φωτεινή και λαμπερή. Αυτός είναι και ο λόγος που της δόθηκε το όνομα της θεάς της ομορφιάς.
Δίας (Jupiter)
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και 5ος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης. Η μάζα του είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των μαζών όλων των υπόλοιπων πλανητών και σε τροχιά γύρω του, βρίσκονται 67 φεγγάρια. Λογικό ήταν να του δοθεί το όνομα του δυνατότερου και σπουδαιότερου θεού, του πατέρα των θεών αλλά και των ανθρώπων.
Άρης (Mars)
Ονομάζεται επίσης και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του κόκκινου χρώματός του που οφείλεται στον οξειδωμένο σίδηρο ο οποίος καλύπτει την επιφάνειά του. Επειδή το κόκκινο μοιάζει και με αίμα, βαφτίστηκε Άρης από τον θεό του πολέμου. Ο δεύτερος σημαντικότερος θεός για τους Ρωμαίους μετά τον Δία.
Κρόνος (Saturn)
Πρόκειται για τον 6ο πλανήτη σε απόσταση από τον Ήλιο. Ανήκει και αυτός στους 4 αέριους γίγαντες. Το όνομά του προέρχεται από τον τιτάνα Κρόνο που όπως περιγράφεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία σχετίζεται με τη λέξη χρόνος.
Ουρανός (Uranus)
Ακόμη ένας από τους 4 αέριους γίγαντες με το όνομά του να προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεότητα του ουρανού που ήταν πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία.
Ποσειδώνας (Neptune)
Ο μοναδικός πλανήτης ο οποίος δεν ανακαλύφθηκε με παρατήρηση, αλλά μέσω μαθηματικών υπολογισμών. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε Μεθάνιο που υπάρχει στην ατμόσφαιρά του, αποκτά το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας. Για τον λόγο αυτό ονομάστηκε Ποσειδώνας, προς τιμήν του θεού της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών και γενικότερα του νερού.
echoes.gr
Πλάτωνα Πολιτεία: Το βιβλίο που έχει διαβαστεί περισσότερο στα 8 κορυφαία ΑΕΙ του κόσμου
Η Πολιτεία του Πλάτωνα είναι το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε στα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και, σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις, κορυφαία και ολόκληρου του κόσμου. Επιπλέον η Πολιτεία είναι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Open Syllabus Explorer.
Σε αυτή τη δεύτερη λίστα βρίσκεται και άλλο ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η "Ηθική" του Αριστοτέλη, αλλά και η τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος".
Οι ερευνητές της ιστοσελίδας κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα εξετάζοντας την on line βάση δεδομένων για τα βιβλία που μελετήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πάνω από ένα εκατομμύριο "courses" των αμερικανικών πανεπιστημίων.
Τα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια συνθέτουν τη λεγόμενη Ivy League της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Σε αυτήν ανήκουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Χάρβαρντ, του Πρίνστον, του Μπράουν, της Πενσυλβάνιας, του Γέιλ, του Κόρνελ, το πανεπιστήμιο Κολούμπια, καθώς και το Ντάρτμουθ Κόλετζ.
Στη σχετική λίστα ακολουθούν η "Σύγκρουση των Πολιτισμών" του Σάμιουελ Χάντιγκτον, το "The Element of style" του Ουίλιαμ Στρανκ, ο "Λεβιάθαν" του Χομπς, ο "Ηγεμόνας" του Μακιαβέλι, η "Δημοκρατία στην Αμερική" του Αλέξις ντε Ντοκβίλ, η "Θεωρία της Δικαιοσύνης" του Τζον Ρόουλς, το "Γράμμα από τη φυλακή του Μπέρμιγχαμ" του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το "Περί ελευθερίας" του Τζον Στιούαρτ Μιλ και η "Εξέλιξη της συνεργασίας" του Ρόμπερτ Άξελροντ.
Το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι το "The Element of style" και ακολουθεί η "Πολιτεία" στη δεύτερη θέση, ενώ στην πέμπτη θέση είναι η "Ηθική" του Αριστοτέλη. Σε αυτήν τη λίστα βρίσκεται και το "Κομουνιστικό Μανιφέστο" του Μαρξ (τέταρτη θέση). "Ο Οιδίπους Τύραννος" είναι στην όγδοη θέση, μία πιο πάνω από τον "Φρανκενστάιν" της Μέρι Σέλεϊ.
"Υπάρχουν δύο τρόποι να λάβεις μόρφωση από την Ivy League" σημειώνει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, παρουσιάζοντας τη μελέτη. "Ο ένας είναι να ξοδέψεις 200.000 δολάρια για να σπουδάσεις σε ένα από τα αμερικανικά πανεπιστήμια που θεωρούνται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου. Ο άλλος είναι να διαβάσεις τα βιβλία που διδάσκονται στα μαθήματα αυτών των πανεπιστημίων".
Komorebi: Το γιοτ των δισεκατομμυριούχων

Komorebi είναι στα ιαπωνικά το φως που διασχίζει τα φυλλώματα των δέντρων. Είναι όμως και το νέο υπερπολυτελές υβρίδιο ταχύπλοου και ιστιοφόρου, γαλλικού σχεδιασμού-αν και με γιαπωνέζικο όνομα.  

Το Komorebi διαθέτει δύο πλήρως αυτοματοποιημένα «πτερύγια» σαν πανιά, που μπορούν να το ωθήσουν σε ταχύτητες μέχρι 15 κόμβων την ώρα. Το σκάφος έχει μήκος 85 μέτρα, αποτελείται από τρία κήτη και περιλαμβάνει ένα τεράστιο σαλόνι, ολοτοίχια παράθυρα, ένα μικρό κήπο με ένα πραγματικό δέντρο, πισίνα, σάουνα, κατάστρωμα 360 μοιρών και ελικοδρόμιο.
 
 
Έχει επίσης προβλεφθεί χώρος για μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη, ακόμα και μίνι υποβρύχιο. 
 
Στόχος των σχεδιαστών ήταν το Komorebi να μην προκαλεί και να μην επιβάλλεται-παρά το μέγεθός του.  Η ίδια μίνιμαλ τάση ισχύει και στο ενεργειακό του αποτύπωμα: το υπερπολυτελές γιοτ είναι «πράσινο». Διαθέτει ηλιακά πάνελ, από τα οποία αντλούν ενέργεια τόσο οι μπαταρίες του σκάφους όσο και τα αυτόματα «πανιά» του. Μάλιστα, κατά την πλεύση μεγάλων αποστάσεων, το σκάφος θα μπορεί να εξοικονομεί μέχρι και 30% σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κατανάλωση.
 
 
Παρότι δεν έχει ακόμα οριστεί τιμή, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως  το Komorebi θα αποτελέσει απόκτημα ολίγων και τυχερών…
Ματ ΛεΜπλάνκ: Μετά τα Φιλαράκια, δεν ήθελα να βγω από το σπίτι
Μπορεί να ήταν ο πλακατζής, ο λίγο χαζούλης και ο γκαφατζής από τα «Φιλαράκια» και να σκορπούσε κάθε εβδομάδα με τις ατάκες τους άφθονο γέλιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι ο Τζόι Τριμπιάνι, κατά κόσμο Ματ ΛεΜπλάνκ.
Σε μία νέα αποκαλυπτική συνέντευξη ο ηθοποιός, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής παίζοντας στην επιτυχημένη σειρά του NBC για περισσότερα από 230 επεισόδια, σημειώνοντας τεράστια επαγγελματική επιτυχία και αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη, αποκάλυψε ότι μετά την ολοκλήρωση της σειράς το μόνο που ήθελε ήταν να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έξω από κάθε δραστηριότητα και όχι να κυνηγήσει μία θέση στη σκηνή του Χόλιγουντ.
«Για χρόνια και χρόνια μετά βίας έβγαινα έξω από το σπίτι», δήλωσε ο ηθοποιός στη εφημερίδα Mirror και πρόσθεσε: «Είχα καεί εντελώς. Δεν ήθελα να έχω ένα χρονοδιάγραμμα, δεν ήθελα να πηγαίνω πουθενά. Αυτό ήθελα να κάνω».
«Ο ατζέντης μου ήταν απογοητευμένος. Οι περισσότεροι ηθοποιοί καλούν τους πράκτορές τους και τους λένε: "Τι συμβαίνει;". Εγώ φώναζα τον δικό μου και του έλεγα: "Σε παρακαλώ να ξεχάσεις τον αριθμό του τηλεφώνου μου για μερικά χρόνια". Ήταν μία πολύ σκοτεινή εποχή. Σχεδόν είχα υποστεί νευρικό κλονισμό», δήλωσε ο 48χρονος ηθοποιός.
news.gr

Ο Λιονέλ Μέσι θα υποβληθεί την Τρίτη σε λιθοτριψία στα νεφρά!

Ο Αργεντινός άσος έχει πρόβλημα με πέτρα στα νεφρά του και στη Βαρκελώνη όλοι είναι επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο αστέρας των «μπλαουγκράνα» έχει στα συγκεκριμένα όργανα του σώματος του!

Αυτό που προκαλεί απορίες είναι ότι η Μπαρτσελόνα έδινε επισήμως ότι ο «Λεό» πήρε δύο μέρες άδεια για να λύσει προσωπικά του θέματα. Μόνο που η απουσία του αφορά σε θέμα με την υγεία του.

Διαβάστε περισσότερα στο pamesports.gr

O σταρ σεφ Mπενουά Βιολιέ είχε πέσει θύμα απάτης πριν πυροβολήσει τον εαυτό του αυτοκτονώντας ισχυρίζεται το οικονομικό περιοδικό Bilan σε δημοσίευμα του.

Το “σχήμα πυραμίδας” που αποδείχθηκε μοιραίο αν όχι κίνητρο για να βάλει τέλος στη ζωή του είχε κοστίσει από 554,700 λίρες έως 1.37 εκατομμύρια λίρες.

Ο 44χρονος Βιολιέ, ο καλύτερος σεφ του 2015 μετά τον Δεκέμβριο όταν και η La Liste ανέδειξε το μικρό εστιατόριο του Restaurant de l’Hotel de Ville σε καλύτερο του κόσμου, ίσως έπεσε θύμα μιας οικονομικής πλεκτάνης ισχυρίζεται το περιοδικό.

Στην απάτη οδηγήθηκε από την εταιρία Private Finance Partners που κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο ενώ ήδη ένα από τα στελέχη της έχει συλληφθεί. Η PFP διακινούσε και πωλούσε πανάκριβες ετικέτες σπάνιων κρασιών με έδρα την πόλη Σιόν της Ελβετίας ωστόσο, χωρίς προφανή λόγο, σταμάτησε να προμηθεύει τους πελάτες της, με τον Βιολιέ να ήταν ένας από αυτούς.

Τα κρασιά (με τιμές από 14.000 έως και 27.500 χιλιάδων λιρών) διαθέτονταν στις κάβες των αστεράτων εστοατορίων με σχεδόν 4πλάσιο αντίτιμο φέρνοντας κέρδη στα ταμεία των δαπανηρών επιχειρήσεων εστίασης.

Πηγή: markostv.gr

Δεν θα είναι απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων από ηλεκτρονικές συναλλαγές για το χτίσιμο του αφορολόγητου, μετά τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Για τα εισοδήματα του 2015 είναι απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων, είπε ο κ. Αλεξιάδης, προτρέποντας τους φορολογούμενους να κρατούν τις αποδείξεις.

«Σε σχέση με τις αποδείξεις του 2016, σε όσες περιπτώσεις έχουμε αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις. Θα έρθει διάταξη για τα θέματα του αφορολόγητου, που θα συνδέει το αφορολόγητο με αποδείξεις, χωρίς να κρατά ο φορολογούμενος τις αποδείξεις, θα υπάρχει σύνδεση με την τράπεζα» είπε, ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «αυτό θα ισχύσει μόλις έρθει η διάταξη, στην οποία θα ξεκαθαρίζεται και ποιες δαπάνες θα δικαιολογούνται».

Στο χτίσιμο του αφορολόγητου θα υπολογίζονται όλες οι δαπάνες μέσω πλαστικού τραπέζης είτε αυτές έγιναν με τη χρήση κάρτα είτε μέσω διαδικτύου, είπε και αναφερόμενος στο ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρωθούν για το αφορολόγητο, συνέστησε λίγη «υπομονή, μέχρι να έρθει η διάταξη», αρνούμενος να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

«Πιέζουμε όσο γίνεται περισσότερο στο θέμα των τραπεζικών προμηθειών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε βάθος χρόνου οι συναλλαγές με τις κάρτες θα γίνουν υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις.

Βαριές «καμπάνες» για τα αυτοκίνητα

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Όσοι υπάγονται σε αυτές τις δύο κατηγορίες, θα λάβουν ειδοποιητήρια από το υπουργείο, όπως διευκρίνισε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι τα ειδοποιητήρια θα ληφθούν από τους ιδιοκτήτες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

«Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα» είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος στους 800.000 οδηγούς που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, είπε ότι, επίσης θα σταλούν ειδοποιήσεις.

Εξετάζεται συνολική αλλαγή στη φορολογία των αυτοκινήτων. «Τα αυτοκίνητα έχουν φορολογηθεί υπέρμετρα», είπε προαναγγέλλοντας ελαφρύνσεις σε κάποιες κατηγορίες χρήσης των οχημάτων.

Φορολογικές κλίμακες

Για τους άνεργους και τους φοιτητές θα έρθει σύντομα διάταξη στην οποία θα αλλάξουν τα κριτήρια φορολόγησης, σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στις φορολογικές κλίμακες, σημείωσε ότι, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Υπάρχουν πολύ καλές ειδήσεις στο θέμα αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι όσο η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη», τόνισε.

Και σημείωσε: «Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε βάρος από το υψηλά στα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα, συμπλήρωσε για τις κλίμακες, επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπάρξουν πολύ θετικές ειδήσεις» για το θέμα.

Έκκληση στους αγρότες για διάλογο

«Είμαι διατεθειμένος να πάω οπουδήποτε για να κάνω διάλογο με τους αγρότες» είπε απευθύνοντας έκκληση στους αγρότες, τονίζοντας ωστόσο ότι αναφέρεται «σε ουσιαστικό διάλογο». «Δεν μπορώ να ακούω για 12.000 αφορολόγητο, τη στιγμή που δεν φορολογείται η επιδότηση» είπε, «στις 12.000 που έχουν αίτημα οι αγρότες, αντιστοιχεί στο 96% των φορολογικών τους δηλώσεων, κάτι που σημαίνει ότι κανένας δεν θα πληρώνει φόρους».

«Η κυβέρνηση κάνει υπομονή και έκκληση για διάλογο: Να έρθουν οι αγρότες όπου θέλουν και να κουβεντιάσουμε» είπε ο αναπληρωτής Υπουργός.

Αναφερόμενος, τέλος στο ζήτημα της φορολόγησης καπνού, αλκοόλ και πετρελαίου, σημείωσε ότι, «έχουμε ήδη δεδομένα ότι για την αύξηση της και πήραμε το μάθημά μας», εννοώντας τη χαμηλή εισπραξιμότητα και τη φοροδιαφυγή και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε τη λογική: φόροι, φόροι, φόροι, αλλά να έχουμε εισπραξιμότητα από αυτούς που έχουμε».
real.gr

To The Pirate Bay εγκαινίασε το video streaming. Οι χρήστες του δεν χρειάζεται να κάνουν download για να δουν το περιεχόμενο video torrents, αλλά μπορούν να το κάνουν απευθείας μέσω του The Pirate Bay.

Όπως αναφέρει το TorrentFreak, και μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, το STREAM IT! είναι σε μορφή beta.

Ο χρήστης έχοντας εγκαταστήσει το Torrents-Time plugin μπορεί να δει το περιεχόμενο που επιθυμεί, χωρίς να εγκαταστήσει κάποιον torrent client.

Στον χρήστη προσφέρεται η δυνατότητα να εγγραφεί, επί πληρωμή, σε κάποιο VPN για να διατηρήσει την ανωνυμία της IP του.

Τα Torrentproject.se, Videomax.is και Online.porntime.ws σύντομα θα αποκτήσουν τη λειτουργικότητα για να υποστηρίζουν το Torrents-Time.

Πηγή: e-pcmag.gr

Ο σκηνοθέτης του «The Revenant», Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, απέσπασε το βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών (DGA), γεγονός που φέρει τον ίδιο και τη δημιουργία του σε πλεονεκτική θέση για την τελική ευθεία της φετινής οσκαρικής κούρσας.

Η τελετή απονομής των βραβείων DGA της Ένωσης Σκηνοθετών Αμερικής, που αριθμεί 15.000 μέλη, πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες. Στην ιστορία των βραβείων, τα τελευταία 20 χρόνια, οι 16 από τους νικητές  έχουν αποσπάσει και το αντίστοιχο Όσκαρ και οι 15 έχουν δει το έργο τους να τιμάται και με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας την ίδια χρονιά.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, ο 52χρονος Μεξικανός σκηνοθέτης θα είναι ο πρώτος δημιουργός στην ιστορία που θα έχει βραβευτεί με τα δύο σημαντικότερα Όσκαρ δύο συνεχόμενες χρονιές.
«The Revenant».
Ο Ινιαρίτου, μετά την τεράστια οσκαρική επιτυχία του «Birdman», επέστρεψε δυναμικά με μία πολύ δυνατή περιπέτεια, με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τομ Χάρντι, Ντόμναλ Γκλίσον, Ουίλ Πούλτερ, Λούκας Χάας και Πολ Άντερσον. Εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, η ταινία απέσπασε 3 Χρυσές Σφαίρες και ηγείται στην κούρσα για τα φετινά 88α βραβεία Όσκαρ, συγκεντρώνοντας 12 υποψηφιότητες. Η ιστορία εκτυλίσσεται βαθιά στην αχαρτογράφητη άγρια φύση της Αμερικής, όπου ένας κυνηγός βρίσκεται βαριά τραυματισμένος και προδομένος - εγκαταλελειμμένος από ένα μέλος της ομάδας του. Με ατσάλινη θέληση, περιπλανιέται σε ένα απίστευτα εχθρικό περιβάλλον, όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά και για να πάρει εκδίκηση.
Στις φετινές υποψηφιότητες της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών ηχηρές απουσίες ήταν αυτή του Κουέντιν Ταραντίνο («Οι μισητοί 8» ) και του Τοντ Χέινς («Carol»).
Το «Ex Machina», ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας .
Στη νεοσύστατη κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη», παρότι συμμετείχε ο Ούγγρος σκηνοθέτης Λάζλο Νέμες, φαβορί για το ξενόγλωσσο Όσκαρ με το δράμα  «Ο γιος του Σαούλ», προτιμήθηκε το «Ex Machina», ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας του - γνωστού από τα σενάρια των ταινιών «28 μέρες μετά», «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» και «Sunshine» και από το βιβλίο του «Η παραλία», που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη -  Άλεξ Γκάρλαντ, ο οποίος κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, υπογράφοντας, επίσης, το πρωτότυπο σενάριο και την παραγωγή της ταινίας.

O  Άλεξ Γκάρλαντ.
Βραβεία Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών Καλύτερος Σκηνοθέτης
Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, «The Revenant»
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης
Άλεξ Γκάρλαντ, «Ex Machina»
Καλύτερος Σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ
Μάθιου Χάινεμαν, «Cartel Land»
Καλύτερος Σκηνοθέτης Δραματικής Τηλεοπτικής Σειράς
Ντέιβιντ Νάτερ, «Game of Thrones», επεισόδιο «Mother's Mercy»
Καλύτερος Σκηνοθέτης Κωμικής Τηλεοπτικής Σειράς
Κρις Άντισον, «Veep», επεισόδιο «Election Night»
Καλύτερος Σκηνοθέτης Τηλεταινίας ή Μίνι-Σειράς
Ντι Ρις, «Bessie»
Καλύτερος Σκηνοθέτης Σόου Ποικίλης Ύλης
Ντέιβ Ντιομέντι, «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon», επεισόδιο 325.
gkoul@naftemporiki.gr

Προστατευόμενος, χωρίς άγχος και μακριά από τα μηχανοκίνητα οχήματα. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το Radbahn, τον προστατευόμενο ποδηλατόδρομο των 9 χιλιομέτρων, ο οποίος υπόσχεται να συνδέσει το δυτικό με το ανατολικό τμήμα του Βερολίνου περνώντας μέσα από το κέντρο της πόλης.
radbahn-berolino-podhlatodromos-commute-3
Ο έξυπνος σχεδιασμός του χρησιμοποιεί το χώρο κάτω από την εικονική U1 σιδηροδρομική γραμμή παρέχοντας στους ποδηλάτες προστασία από τη βροχή και το χιόνι, ενώ παράλληλα, τους δίνει την ευκαιρία να απολαύσουν μια όμορφη βόλτα μέσα από τις πιο ζωντανές γειτονιές του Βερολίνου. Οι δημιουργοί του Radbahn πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα ποδηλατούσαν πολύ περισσότερο, αν μπορούσαν να το κάνουν σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον.
«Όποιος έχει ποδηλατήσει στην Κοπεγχάγη ή το Άμστερνταμ καταλαβαίνει ότι σε αυτά τα μέρη, η ποδηλασία έχει πολλά προνόμια και οι ποδηλάτες αναγνωρίζονται επίσημα ως μέρος της αστικής κινητικότητας της πόλης», λένε οι δημιουργοί οι οποίοι ελπίζουν να δείξουν στους πολίτες του Βερολίνου πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι να περιηγηθούν στην πόλη, μακριά από την έντονη οδική κυκλοφορία.»
radbahn-berolino-podhlatodromos-commute-4
Αυτός είναι και ο λόγος, πάνω στον οποίο ελπίζουν να δημιουργηθούν πολλές δραστηριότητες αναψυχής κατά μήκος της Radbahn. Μια χαλαρωτική αποβάθρα στο κανάλι, ένα καφέ στο πάρκο Gleisdreieck ή ακόμα και μια μπυραρία. Θα πρέπει να υπάρχουν επίσης ορισμένα ποδηλατικά συνεργεία κατά μήκος του ποδηλατόδρομου, όπου οι ποδηλάτες θα μπορούν να κάνουν κάποιες γρήγορες επισκευές. Μέχρι στιγμής, το έργο φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο.
«Είμαστε έκπληκτοι από την υποστήριξη που έχει λάβει το Radbahn. Η Γερουσία του Βερολίνου συμφώνησε να εκπονήσει σχετική μελέτη για το Radbahn. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπτυχθούν τα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς και οι υποδομές αυτών, ώστε οι πολίτες να έχουν ασφαλείς και διασκεδαστικές αστικές μετακινήσεις. Θέλουμε να κάνουμε το Βερολίνο, τη νούμερο ένα πόλη του ποδηλάτου στην Ευρώπη«, δήλωσε ένα μέλος της ομάδας Radbahn.
Το καλό σχετικά με αυτό το σχέδιο είναι ότι το 80% της προγραμματισμένης διαδρομής είναι ήδη έτοιμη προς χρήση. Το μόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο είναι να ξεπεραστούν μερικά εμπόδια δημιουργώντας ένα ζευγάρι κρεμαστών γεφυρών και μεταβάλλοντας την κυκλοφορία.
Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα δούμε αντίστοιχες μελέτες που να γίνονται δεκτές από τους δήμους και στην Ελλάδα;
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!