Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018


Νέα πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα Τετάρτη, 2η μέρα των Χριστουγέννων, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά και βόρεια αναμένονται λίγες νεφώσεις, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας καθώς και σε περιοχές της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση κυρίως στα ανατολικά. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες κυρίως στη Χαλκιδική τις πρωινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα).
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεάς, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου. στην Ήπειρος κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολικής Στερεάς, Εύβοιας, ανατολικής Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) κυρίως στην Εύβοιας, την ανατολικής Στερεάς και την ανατολικής Πελοποννήσου.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια η ελάχιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. χιόνια στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Άνεμοι: βόρειοι 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα ορεινά των νησιών του βορείου αιγαίου πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα βόρεια 5 με 7, στα νότιας 7 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). τα φαινόμενα από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου.
Ζάκυνθος

Καιρός: λίγες παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Άλλοι με θαλάσσιο σκι, άλλοι σε Εκκλησίες και άλλοι με χορούς γιόρτασαν τα Χριστούγεννα απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου.
Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος στα έκτα Χριστούγεννά του στη Ρώμη απηύθυνε το καθιερωμένο μήνυμά του στους χιλιάδες πιστούς που τον παρακολούθησαν.

Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του βρέθηκαν στον εθνικό Καθεδρικό Ναό στην Ουάσιγκτον όπου συμμετείχαν στην λειτουργία της γεννήσεως με τον Επίσκοπο να πρωτοστατεί.

Και στη Μεγάλη Βρετανία η Βασιλική οικογένεια βρέθηκε στο Ναό της Μαγδαληνής για τη Θεία Λειτουργία.

Στην Ταϊλάνδη χρώματα, χοροί και εκδηλώσεις έκαναν τα Χριστούγεννα φωτεινά και χαρούμενα.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Αυστραλία το καλοκαίρι καλά κρατεί και ο κόσμος έχει κατακλύσει τις παραλίες. Στο ίδιο κλίμα και οι ναυαγοσώστες που ντύθηκαν Άγιος Βασίλης σε μια εικόνα ξένη σε εμάς!

Στη θάλασσα πέρασε να Χριστούγεννα και αυτός ο τολμηρός «Άγιος Βασίλης» στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και έκανε θαλάσσιο σκι, ξαφνιάζοντας όσους τον είδαν.

Θάλασσα επέλεξαν και στο Μεξικό! Αυτοί οι διαφορετικοί… τάρανδοι έσειραν όχι έλκυθρο αλλά μεταφέρθηκαν με πέδιλα του Θαλάσσιου σκι.

 Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Η απότομη αλλαγή καιρού και ο «χιονιάς» ήρθε λίγο απότομα και παρότι ταιριάζει ιδανικά με τα Χριστούγεννα, πολλοί είναι αυτοί που δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι και νιώθουν το κρύο στο πετσί τους. Τι να πουν κι οι κάτοικοι στο Οϊμιάκον στη Ρωσία που θεωρείται το πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη;
 Το Γιακούτσκ των 270.000 κατοίκων είναι η πιο κρύα μεγαλούπολη του πλανήτη. Βρίσκεται επίσης στη Σιβηρία και ανήμερα Χριστουγέννων του 2018 το θερμόμετρο δείχνει -32 βαθμούς Κελσίου.
Τι να πουν όμως και στο Οϊμιάκον όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -50 βαθμούς Κελσίου ενώ το ρεκόρ των χαμηλότερων θερμοκρασιών σημειώθηκε το 1924 όταν τα θερμόμετρα έδειξαν -71 βαθμούς!
Στο ρωσικό χωριό Οϊμιάκον δεν ζουν ένας και δύο, αλλά περίπου 500 γενναίοι, που τους ενώνει η μάχη για την καθημερινή επιβίωση.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον ποταμό Οϊμιάκον και εντελώς ειρωνικά σημαίνει «νερό που δεν έχει παγώσει», λόγω των θερμών ιαματικών νερών που έχει το χωριό.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η νύχτα διαρκεί 21 ώρες το 24ωρο και η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους -50°C. Εκεί, έχει καταγραφεί η χαμηλότερη ποτέ θερμοκρασία σε ανθρώπινο οικισμό, οι -67,7 βαθμοί Κελσίου που άγγιξε ο υδράργυρος το 1933. Θεωρείται το πιο παγωμένο κατοικήσιμο μέρος της Γης, καθότι στην Ανταρκτική δεν ζει μόνιμα κανείς.

Οι άνθρωποι που ζουν στο Oymyakon χρησιμοποιούν βοηθητικά κτίσματα, διότι το έδαφος είναι πολύ παγωμένο για να εγκατασταθούν συστήματα αποχέτευσης ενώ καταναλώνουν κρέας και ψάρια μια και τα φυτά δεν ευδοκιμούν σε τόσο αντίξοες συνθήκες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας μοναδικός δρόμος που διασχίζει την περιοχή ονομάζεται «οδός των οστών». Μάλιστα το κρύο είναι τόσο, που οι τουαλέτες χτίζονται σε εξωτερικό χώρο, αφού η παγωνιά δεν επιτρέπει την κατασκευή υδραυλικών συστημάτων.
Τον Ιανουάριο του 2013 ο Νεοζηλανδός φωτογράφος Άμος Τσαπλ, ταξίδεψε για δύο μέρες στο Οϊμιάκον, προκειμένου να απαθανατίσει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Όταν κάποια στιγμή κατάφερε να σκαρφαλώσει σε ένα λόφο για να τραβήξει μια πανοραμική λήψη, δεν περίμενε ότι η εμπειρία του έβγαινε ξινή. «Μέχρι να κατέβω ο αντίχειράς μου είχε παγώσει. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες το δέρμα μου ξεφλούδιζε λες και είχα υποστεί ηλιακό έγκαυμα».

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!