Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018


Άλλο ένα μυστικό των υπερηλίκων έφεραν στο φως Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των εγκεφάλων των ανθρώπων που ζουν πάρα πολλά χρόνια και παράλληλα τα έχουν… 400, είναι ότι διαθέτουν σε μεγαλύτερη αναλογία μια συγκεκριμένη κατηγορία εγκεφαλικών κυττάρων, τους λεγόμενους «νευρώνες φον Εκόνομο» (φον Οικονόμου).
Ο νευρολόγος και ψυχίατρος Κωνσταντίνος φον Οικονόμου (Constantin von Economo, 1876 – 1931) γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στη Ρουμανία και έγινε διάσημος στην Αυστρία, μεταξύ άλλων για την ανακάλυψη της ληθαργικής εγκεφαλίτιδας και τη δημιουργία του πρώτου «άτλαντα» της κυτταροαρχιτεκτονικής του εγκεφαλικού φλοιού. Το δικό του όνομα φέρουν μέχρι σήμερα οι ομώνυμοι ατρακτοειδείς νευρώνες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμιλι Ρογκάλσκι του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο στο Όστιν του Τέξας, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», δήλωσαν ότι οι υπερήλικες που διατηρούν σχεδόν άθικτες τις νοητικές και γνωστικές δυνάμεις τους, στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τους νέους, αποτελούσαν ανέκαθεν ένα επιστημονικό μυστήριο.
Τώρα, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μεταθανάτια μελέτη του εγκεφάλου δέκα τέτοιων ανθρώπων αποκάλυψε ότι όλοι είχαν περισσότερους νευρώνες «φον Εκόνομο» από τον μέσο ηλικιωμένο άνθρωπο. Οι ίδιοι εγκεφαλικοί νευρώνες έχουν επίσης βρεθεί σε λίγα θηλαστικά ζώα και πιστεύεται ότι αυξάνουν την επικοινωνία ανάμεσα στα κυκλώματα του εγκεφάλου.
Μία από τις περιοχές όπου υπάρχουν τέτοιοι νευρώνες, είναι ο φλοιός της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου, που θεωρείται σημαντικός για την προσοχή και τη μνήμη. Αυτή η περιοχή, εκτός πιο πλούσια σε νευρώνες «φον Εκόνομο», έχει μεγαλύτερο πάχος στους νοητικά υγιείς υπερήλικες από ό,τι στον μέσο πενηντάρη ή εξηντάρη.
«Κοιτάζοντας με το μικροσκόπιο, βρήκαμε στους υπερήλικες ότι έχουν περισσότερους νευρώνες ‘φον Εκόνομο’ όχι μόνο από ογδοντάρηδες, αλλά και από εικοσάρηδες. Δεν μπορούμε ακόμη να εξηγήσουμε πώς κατέληξαν να έχουν περισσότερους τέτοιους νευρώνες ή γιατί αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε η Ρογκάλσκι.

Ινδός 56 ετών, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, τελικά βρέθηκε με δύο καρδιές να χτυπάνε η μία δίπλα στην άλλη – και βέβαια με ένα πολύπλοκο πια ηλεκτροκαρδιογράφημα!
Όταν οι γιατροί επιχείρησαν να μεταμοσχεύσουν τη νέα καρδιά, που προερχόταν από έναν έφηβο μετά τον εγκεφαλικό θάνατο του τελευταίου, συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ μικρή για τον ασθενή.
Τότε οι καρδιοχειρουργοί, σε μια τελευταία απόπειρα να σώσουν τον καρδιοπαθή, προχώρησαν στο «σχέδιο Β» και συνέδεσαν τη νέα υγιή καρδιά με την ανεπαρκή καρδιά του ασθενούς.
Η σπάνια επέμβαση, που διήρκεσε επτά ώρες και έγινε σε νοσοκομείο στην ινδική πόλη Χαϊντεραμπάντ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ», είχε επιτυχία.
Ο άνδρας βρέθηκε έτσι με δύο καρδιές που, αν και χτυπούν με διαφορετικούς ρυθμούς, αλληλοσυμπληρώνονται και διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματός του.
Σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιηθεί μόνο περίπου 150 επεμβάσεις αυτού του είδους, που λέγονται ετεροτοπικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Η πρώτη είχε γίνει τη δεκαετία του 1970 από τον πρωτοπόρο γιατρό Κρίστιαν Μπάρναρντ στη Νότια Αφρική. Η μέση διάρκεια επιβίωσης για τους ασθενείς είναι γύρω στα δέκα χρόνια.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γνωστή και ως η Ημέρα των Ερωτευμένων, καθιερώθηκε εις μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της καθολικής χριστιανικής εκκλησίας, το 496 μ.Χ. από τον Πάπα Γελάσιο Α. Ξεκίνησε με την αποστολή ευχετήριων καρτών στις 14 Φεβρουαρίου, μια πρακτική που υιοθετήθηκε τον δέκατο έβδομο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε οι καταναλωτές γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε όλο τον κόσμο προσφέροντας δώρα στα αγαπημένα τους πρόσωπα όπως ρομαντικά δείπνα, κοσμήματα, λουλούδια, σοκολατάκια, κάρτες κτλ. Το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου απέφερε τζίρο που άγγιξε τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 4,5 δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν για κοσμήματα, τα 4,4 δισ. για δείπνο σε εστιατόρια, τα 1,98 δισ. για λουλούδια και τα 1,14 δισ. για ευχετήριες κάρτες. Τα υπόλοιπο δαπανήθηκαν για γλυκά και ρούχα.

Το 2018 την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι Έλληνες καταναλωτές εν μέσω οικονομικής κρίσης ξόδεψαν για αγορές δώρων κατά μέσο όρο 43,6 Ευρώ με ελάχιστη δαπάνη 2 Ευρώ και μέγιστη 1507 Ευρώ.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB* του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και παρουσιαζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2018 σε πανελλήνιο δείγμα 692 ατόμων, με επιστημονική ευθύνη της Διευθύντριας του MARLAB, Καθηγήτριας, κα Ροδούλας Τσιότσου. Η έρευνα κατέγραψε τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου καθώς και την αγοραστική τους συμπεριφορά.


Η αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων/ ίδων

Συγκεκριμένα, το 25% του δείγματος δήλωσε ότι αγόρασε δώρα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ενώ το 36% δέχτηκε δώρα από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Από τα άτομα που αγόρασαν δώρα, το 71% τα προσέφερε στο/η σύντροφο του/της, το 9% στο/η σύζυγό του/ης, και το 7% στο/η φίλο/η του/της. Το υπόλοιπο 13% προσέφερε δώρα στους γονείς, παιδιά, συγγενείς, συναδέλφους, και συμφοιτητές/τριες. Από όσους δέχτηκαν δώρα την ημέρα αυτή, το 73% τα έλαβε από το/ην σύντροφο, το 8,2% από φίλους, το 8,5% από το/τη σύζυγο και το υπόλοιπο 10,3% από γονείς, παιδιά, συγγενείς, συναδέλφους και συμφοιτητές/τριες.

Σε ότι αφορά στα δώρα που αγόρασαν, το 37% του δείγματος αγόρασε γλυκά, το 28% αγόρασε λουλούδια, το 16,4% αγόρασε ρούχα, το 14,8% προσέφερε ένα ρομαντικό δείπνο, και το 4% αγόρασε καλλυντικά. Πριν από την αγορά των παραπάνω προϊόντων, το 41% του δείγματος επισκέφτηκε καταστήματα, το 19% έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, το 15% έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, το 3% έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω τάμπλετ, και το 22% δεν έκανε καμία έρευνα πιο πριν. Το 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα αγόρασε τα δώρα από τα εμπορικά καταστήματα ενώ μόνο το 10% αγόρασε μέσω διαδικτύου και το 9% από τα καταστήματα και το διαδίκτυο. Για την αγορά των παραπάνω δώρων, το 81% πλήρωσε με μετρητά, το 7% με πιστωτική κάρτα και το 12% με χρεωστική κάρτα.

Στην ερώτηση πως πέρασαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το 48% δήλωσε ότι ήταν όπως και κάθε άλλη ημέρα, το 20% δήλωσε ότι δεν σχεδίασε κάτι γιατί δεν πιστεύει σε αυτή, το 9% με ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι, το 7% με φίλους, το 9% με ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα εστιατόριο, και το 4% μόνος/η.

Στάσεις και απόψεις για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το 75% του δείγματος το οποίο δεν αγόρασε κάποιο δώρο, δήλωσε ότι το έκανε κυρίως για τους παρακάτω λόγους: «δεν έχω σύντροφο/δεν είμαι σε σχέση», «για οικονομικούς λόγους» «δεν είναι γιορτή/αδιάφορη γιορτή/δεν βλέπω το λόγο», «είναι εμπορική γιορτή που δεν θέλω να συμμετάσχω με αυτόν τον τρόπο», «Δεν είναι καν γιορτή! Είναι υποβάθμιση της αγάπης και του έρωτα να τον γιορτάζεις μια μέρα το χρόνο! Η αγάπη και ο έρωτας γιορτάζουν κάθε μέρα!» «γιατί ούτε ο σύντροφος μου προσφέρει δώρα καθώς θεωρεί τη γιορτή αυτή εμπορική».

Σε ότι αφορά στη στάση τους απέναντι στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στην πλειοψηφία τους οι έλληνες είναι αδιάφοροι για τη συγκεκριμένη γιορτή (61,8%). Μόνο το 24,9% τους δείγματος έχει θετική έως πολύ θετική στάση ενώ το 13,3% διατύπωσε αρνητική έως πολύ αρνητική στάση. Ωστόσο, όταν έγινε σύγκριση μεταξύ της στάσης τους και της σχεσιακή τους κατάστασης (το 52% του δείγματος δήλωσε ότι ήταν σε σχέση, το 27% ότι δεν είχε σχέση, το 17% ότι ήταν παντρεμένο και το 4% ότι ήταν διαζευγμένο) διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο. Δηλαδή, τα άτομα που ήταν σε σχέση επέδειξαν σε μεγαλύτερο ποσοστό θετική και πολύ θετική στάση (32,2%) απέναντι στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε σχέση με τους παντρεμένους/ες (20,5%), τα άτομα που δεν ήταν σε σχέση (14,9%) και τους διαζευγμένους (13,6%). Επίσης, οι διαζευγμένοι/ες διατύπωσαν αρνητική ή πολύ αρνητική στάση (18,1%) σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους έχοντες σχέση (11,2%), τους παντρεμένους (16,1%) και τους μη έχοντες σχέση (15,4%). Κατά κύριο λόγο, αδιάφορη στάση για την ημέρα διατύπωσαν οι μη έχοντες σχέση (70%).

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει υιοθετηθεί σε μικρό βαθμό από την ελληνική κοινωνία και αντιμετωπίζεται μάλλον αδιάφορα από τη μεγάλη πλειοψηφία της. Οι καταναλωτές που τη γιορτάζουν είναι κυρίως άτομα που έχουν κάποια ρομαντική σχέση ή είναι παντρεμένα και συμμετέχουν ενεργά είτε αγοράζοντας δώρα είτε προετοιμάζοντας κάποιο ρομαντικό δείπνο για τα αγαπημένα τους άτομα. Όσα άτομα δεν γιορτάζουν τη συγκεκριμένη ημέρα είναι είτε γιατί δεν έχουν σχέση, είτε γιατί δεν τους το επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση είτε από άποψη - την αντιμετωπίζουν ως εμπορική γιορτή ή θεωρούν ότι θα πρέπει να δείχνουν την αγάπη τους σε καθημερινή βάση.

Το προφίλ του δείγματος
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 692 άτομα εκ των οποίων το 24% ήταν άντρες και το 76% γυναίκες. Σε ότι αφορά στην ηλικία, το 61% του δείγματος ήταν ηλικίας 18-24 ετών, το 27% ήταν μεταξύ 25-35 ετών, το 11% ήταν μεταξύ 36-50 ετών και το υπόλοιπο 1% ήταν ηλικίας 51 ετών και πάνω. Σε ότι αφορά στο εισόδημα, το 38% δήλωσε εισόδημα μικρότερο των 10000 Ευρώ, το 32% μεταξύ 10001 και 20000 Ευρώ, το 16% μεταξύ 20001 και 30000 Ευρώ και το υπόλοιπο 14% μεγαλύτερο από 30001 Ευρώ. Το δείγμα ήταν πανελλαδικό, προερχόμενο από 43 διαφορετικούς νομούς της χώρας.

Λίγες ώρες πριν από την τελετή απονομής των βραβείων Bafta, η ηθοποιός Έμα Γουάτσον δώρισε ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,13 εκ. ευρώ) σε ένα ταμείο που έχει ως στόχο να στηρίξει τις γυναίκες-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Η δωρεά αυτή έγινε ταυτόχρονα με τη δημοσίευση, στην εφημερίδα Observer, μιας ανοιχτής επιστολής που υπογράφουν περισσότερες από 200 Βρετανίδες και Ιρλανδέζες σταρ ζητώντας να σταματήσει η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Η Έμα Τόμσον, η Κίρα Νάιτλι και η Έμα Γουάτσον είναι μεταξύ των ηθοποιών που υπογράφουν το κείμενο. Σύμφωνα με το BBC, οι σταρ που θα παραστούν απόψε στην τελετή για τα βραβεία Bafta αναμένεται ότι θα είναι ντυμένες στα μαύρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών.

"Όλες μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στην κουλτούρα της παρενόχλησης, της κατάχρησης, της ατιμωρησίας" γράφουν οι σταρ επισημαίνοντας ότι η δράση τους δεν περιορίζεται στον τομέα του θεάματος αλλά εκτείνεται "σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, μέχρι τις επιχειρήσεις και τις μεταφορές".

Εκτός από τη Γουάτσον, πολλές άλλες σταρ δώρισαν χρήματα στο "Ταμείο για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα", όπως η Κίρα Νάιτλι, η Τζόντι Γουίτακερ και η Έμα Τόμσον. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άνδρες συνάδελφοί τους, όπως ο Τομ Χίντλεστον που δώρισε 10.000 λίρες.

Οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση γυναικών στον χώρο του θεάματος πολλαπλασιάστηκαν από τον Οκτώβριο του 2017, μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον Αμερικανό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν που κατηγορήθηκε από περίπου 100 γυναίκες.

Οπισθοδρομική χαρακτήρισε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς τη φορολογική μεταρρύθμιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως θα έπρεπε τόσο ο ίδιος, όσο και οι πλουσιότεροι συμπατριώτες του να πληρώνουν περισσότερους φόρους.
Μιλώντας στο δίκτυο CNN, ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε ότι «κατέβαλα περισσότερους φόρους από οποιονδήποτε, περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από τα πρόσωπα που βρίσκονται στη θέση μου να πληρώνουν πολύ υψηλότερους φόρους».
Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πίσω από τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος.
Η περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft εκτιμάται σε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

O Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ανακοίνωσε ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 75 με ετήσιο εισόδημα μέχρι οκτώ χιλιάδες ευρώ, στο εξής, δεν θα πρέπει να πληρώνουν την εισφορά υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης Rai. Tο τέλος αυτό, ανέρχεται σε ενενήντα ευρώ τον χρόνο.
O Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό, δεν θα πρέπει να καταβάλουν, πλέον, τη σχετική εισφορά, τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ηλικιωμένοι πολίτες».
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί, σε ένα βαθμό, μια προεκλογική κίνηση της κεντροαριστεράς, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Από την στιγμή, μάλιστα, που στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματτέο Ρέντσι, είχε προτείνει την ολική κατάργηση της εισφοράς υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης. Προκαλώντας, όμως, αρνητικές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της προοδευτικής παράταξης.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την μείωση του δημόσιου χρέους της, για την γενικότερη, ενάρετη διαχείριση των δημοσιονομικών της και υπέρ της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.
Από την πλευρά της η διοίκηση της Rai στηρίζει την απόφαση και τονίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο συνάδει με την κοινωνική αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!