Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

 

Για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουν έναν καλό ύπνο στην διάρκεια της νύχτας. Οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας παίρνουν, δυστυχώς, προτεραιότητα σε σχέση με τον ύπνο και τους δυσκολεύουν.

Ύπνος – Επίσης, άλλοι παράγοντες, όπως μια ασθένεια, ή το ροχαλητό του/της συντρόφου τους που πιθανώς ξαπλώνει μαζί τους μειώνουν όχι μόνο τη διάρκεια, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να “κλέψουν” λίγη ώρα ύπνου τις μεσημεριανές ώρες.

Πρέπει, όμως, να το κάνουν; Τους κάνει καλό ή κακό; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του μεσημεριανού/απογευματινού ύπνου;

Ύπνος το μεσημέρια: Τα… υπέρ

Ο σύντομος «υπνάκος» προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Χαλάρωση
  • Μειωμένη κόπωση
  • Αυξημένη επαγρύπνηση
  • Βελτιωμένη διάθεση
  • Βελτιωμένη απόδοση, (π.χ. μικρότερος χρόνος αντίδρασης)
  • Καλύτερη μνήμη
  • Λιγότερη σύγχυση
  • Λιγότερα ατυχήματα και λάθη

Ύπνος το μεσημέρι: Τα… κατά

Ο σύντομος ύπνος, όμως, δεν είναι καλός για όλους. Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο σε άλλα μέρη εκτός από το δικό τους κρεβάτι, ενώ άλλοι απλά δεν μπορούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο σύντομος μεσημεριανός μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως:

  • Αδράνεια ύπνου: Είναι η κατάσταση κατά την οποία, όταν ξυπνάτε από τον μεσημεριανό ύπνο, αισθάνεστε “ζαλισμένοι”, σαν να έχετε μια μικρή “μέθη”, είστε “αποπροσανατολισμένοι” και είστε “σαν να μην έχετε ξυπνήσει ποτέ”.
  • Προβλήματα ύπνου τη νύχτα: Ο σύντομος ύπνος γενικά δεν επηρεάζει τη διάρκεια ή την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν γενικά έχετε αϋπνίες ή κακή ποιότητα ύπνου τη νύχτα, τότε ο σύντομος μεσημεριανός μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα αυτά.

Πηγή: iatropedia.gr 

 

Έχει ειπωθεί ότι τα μάτια είναι το παράθυρο στην ψυχή, αλλά φαίνεται πως αυτό ισχύει επίσης για τον εγκέφαλο και το νου. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερες κόρες στα μάτια τους, είναι γενικά πιο έξυπνοι σε σχέση με όσους έχουν μικρές κόρες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που συσχετίζει το μέγεθος της κόρης με τη νοημοσύνη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cognition», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Scientific American», μελέτησαν 500 ανθρώπους 18 έως 35 ετών από την Ατλάντα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ νοημοσύνης. Στη συνέχεια οι επιδόσεις τους συσχετίσθηκαν με το μέσο μέγεθος της κόρης των ματιών τους (το οποίο αυξομειώνεται μέσα στη μέρα ανάλογα με το εξωτερικό φως).

Η κόρη του ανθρώπινου ματιού ποικίλει από περίπου δύο έως οκτώ χιλιοστά και περιβάλλεται από την ίριδα, η οποία ελέγχει το μέγεθος της κόρης και δίνει το διαφορετικό χρώμα στα μάτια των ανθρώπων. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν μικρότερη κόρη.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερη κόρη, ανεξαρτήτως ηλικίας, είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά μέσο όρο στα τεστ προσοχής, μνήμης, και λογικής. Παραμένει ασαφές γιατί η κόρη του ματιού σχετίζεται με τις γνωστικές-νοητικές ικανότητες, αλλά πιθανώς το μεγαλύτερο μέγεθος επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η βασική λειτουργία της κόρης είναι να επιτρέπει στο φως να εισέρχεται στο μάτι και μετά να εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Το μαύρο χρώμα της κόρης οφείλεται στο ότι το φως τη διαπερνά και μετά απορροφάται από τον αμφιβληστροειδή, συνεπώς δεν αντανακλάται καθόλου φως προς τα έξω. Το μέγεθος της κόρης και η αυξομείωση της, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον (διαστέλλεται όταν το φως είναι λίγο και συστέλλεται όταν το φως είναι έντονο) ελέγχεται από τους μυς της ίριδας.

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η σχέση της μεγάλης κόρης με μεγαλύτερη «ρέουσα» νοημοσύνη (ικανότητα επίλυσης νέων προβλημάτων), καλύτερη εργαζόμενη μνήμη (ικανότητα συγκράτησης πληροφοριών για ένα χρονικό διάστημα) και μεγαλύτερη ικανότητα εστίασης της προσοχής ισχύει εφόσον δεν υπάρχει πολύ έντονος φωτισμός.

 Αυτοί είναι οι 50 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του κόσμου - Έπεσε μία θέση ο Αντετοκούνμπο

H Ναόμι Οσάκα αποχώρησε από το Ρολάν Γκαρός, αφού οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να την αφήσουν να μην παραβρεθεί στην τηλεοπτική εκπομπή μετά τον αγώνα. Ο LeBron James κέρδισε ένα πρωτάθλημα στη Disney World. Ο Lionel Messi προσπάθησε να φύγει από τη μοναδική ομάδα που γνώρισε ποτέ στην επαγγελματική του καριέρα. Ο 43χρονος Tom Brady οδήγησε τους Buccaneers σε τίτλο Super Bowl. Πολύ λίγα, όσο αφορά τον περασμένο χρόνο του παγκόσμιου αθλητισμού έμοιαζαν φυσιολογικά για τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου - και οι εκπλήξεις επεκτάθηκαν από τα γήπεδα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ακόμα και όταν η πανδημία ακύρωσε εκατοντάδες αθλητικά γεγονότα, οι 50 υψηλότερα αμειβόμενοι αθλητές φιλοξένησαν ένα νέα ρεκόρ. Τον ποδοσφαιριστή με τις υψηλότερες αμοιβές στην ιστορία. Τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του NFL. Τη γυναίκα με την υψηλότερη αμοιβή. Ακόμη και ένα ρεκόρ κερδών για έναν παίκτη του NBA, παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα μείωσε αρκετά τους μισθούς για τη σεζόν 2020-21 με προσαρμογές έκτακτης ανάγκης στο σύστημα μεσεγγύησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων προήλθε από χορηγείες, όχι μόνο από αθλητικά συμβόλαια.

Συνολικά, αυτοί οι 50 αθλητές κέρδισαν σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12 μήνες, αύξηση 16% από τους κορυφαίους 50 του περασμένου έτους φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών. Λίγο περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια εξ αυτών προήλθαν από συμφωνίες χορηγίας και άλλες χορηγίες εκτός γηπέδου, ποσό μεγαλύτερο από ποτέ.

Ο Conor McGregor κατατάσσεται στην 1η θέση στην κατάταξη με 180 εκατομμύρια δολάρια μετά την πώληση του πλειοψηφικού του μεριδίου στην ιρλανδική εταιρεία ουίσκι Proper No. Twelve. Η Οζάκα παίρνει την πρώτη θέση στην πλευρά των γυναικών και την 12η θέση στην κατάταξη συνολικά με 60 εκατομμύρια δολάρια, σπάζοντας το ρεκόρ που έθεσε για τις γυναίκες μόλις πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν Νο 29 με 37,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπεσε μία θέση σε σχέση με πέρσι, από την 18η στη 19η, με τα οικονομικά του να φαίνονται μειωμένα κατά 600.000 δολάρια.

Ωστόσο, αυξήθηκε και το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό που χρειάζεται κάποιος για να μπει στη λίστα με τους πλουσιότερους 50 αθλητές του πλανήτη, από 28,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 34 εκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο όριο ποτέ.

Οι 50 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του πλανήτη

1. Conor McGregor $180M
2. Lionel $130M
3. Cristiano $120M
4. Dak Prescott $107.5M
5. LeBron James $96.5M
6. Neymar $95M
7. Roger Federer $90M
8. Lewis Hamilton $82M
9. Tom Brady $76M
10. Kevin Durant $75M
11. Stephen Curry $74.5M
12. Naomi Osaka $60M
12. Tiger Woods $60M
14. Russell Westbrook $59M
15. Patrick Mahomes $54.5M
16. James Harden $51M
17. David Bakhtiari $48.5M
18. Ronnie Stanley $47.5M
19. Γιάννης Αντετοκούνμπο $47M
20. Dustin Johnson $44.5M
20. Κlay Thompson $44.5M
22. Joey Bosa $44M
22. Kyrie Irving $44M
24. Jalen Ramsey $43.5M
24. Trent Williams $43.5M
26. Myles Garrett $43M
27. Max Verstappen $42.5M
28. Serena Williams $41.5M
29. Phil Mickelson $41M
30. Damian Lillard $40.5M
31. Kylian Mbappe $40M
31. Chris Paul $40M
33. DeAndre Hopkins $39M
33. Leonard Williams $39M
35. Jimmy Butler $38.5M
36. Marlon Humphrey $37.5M
36. Mohamed Salah $37.5M
38. Paul George $37M
38. Chris Jones $37M
40. Anthony Davis $36M
40. Aaron Donald $36M
40. Matt Judon $36M
43. Paul Pogba $35.5M
43. Deshaun Watson $35.5M
45. Shaquil Barrett $35M
46. Novak Djokovic $34.5M
46. J.J. Watt $34.5M
48. Canelo Alvarez $34M
48. Andres Iniesta $34M
48. Robert Lewandowski $34M

 

Μια απίστευτη ιστορία που δείχνει ότι η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές φέρνουν στο φως αμερικανικά ΜΜΕ. Χάρη στα social media και σε μια τυχαία ανακάλυψη, ένα χαμένο πορτοφόλι επεστράφη στην ιδιοκτήτριά του πάνω από 4 δεκαετίες αφότου το έχασε μέσα σε ένα σινεμά, στη Νότια Καλιφόρνια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν στον ιστορικό κινηματογράφο Majestic Ventura Theater κατά τη διάρκεια του lockdown, οι εργάτες ανακάλυψαν τελείως τυχαία ένα αντικείμενο από μια αρκετά… μακρινή εποχή. Σύμφωνα με το περιοδικό People επρόκειτο για ένα κόκκινο πορτοφόλι που κατέληξε με κάποιον παράξενο τρόπο στη σοφίτα του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τον εργαζόμενο στο σινεμά Τομ Στίβενς, το αντικείμενο βρέθηκε όταν οι εργάτες (μαζί με τον ίδιο) ανέβηκαν στην σοφίτα για να διορθώσουν τον πολυέλαιο, ο οποίος είχε κατέβει μερικά εκατοστά όταν του άλλαζαν τις λάμπες. Συγκεκριμένα βρισκόταν σε ένα σημείο με αρκετά πεταμένα σκουπίδια, όπως περιτυλίγματα από σοκολάτες, αποκόμματα εισιτηρίων και άδεια κουτάκια αναψυκτικών. Αφού το άνοιξε, ο Στίβενς διαπίστωσε ότι περιείχε παλιές φωτογραφίες, ένα εισιτήριο για συναυλία των Grateful Dead, και το όνομα της ιδιοκτήτριας: Κολίν Ντιστίν. Έτσι στράφηκε στα social media για να μάθε περισσότερα, και να προσπαθήσει να εντοπίσει τη γυναίκα που είχε χάσει το πορτοφόλι της. «Ξέρει κανείς την Κολίν Ντιστίν;» έγραψε στη σελίδα του κινηματογράφου στο Facebook, εξηγώντας πώς είχε ανακαλυφθεί το πορτοφόλι.

Η ανάρτηση προσέλκυσε αρκετή προσοχή. Μετά από κάποιο διάστημα και μέσω των αναδημοσιεύσεων, κάποιος γνωστός της Κολίν είδε το ποστ και την ενημέρωσε. Τελικά, το πορτοφόλι της παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και εκείνη το άνοιξε με μεγάλη ανυπομονησία, βρίσκοντας μέσα… το παρελθόν της.

Αυτό που της προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση ήταν οι παλιές φωτογραφίες της μητέρας της που βρήκσε στο εσωτερικό του. «Ηταν πολύ γλυκό επειδή έφυγε από τη ζωή πριν μερικά χρόνια. Είναι δύσκολο να εξηγήσω τι ένιωσα βλέποντας το πορτοφόλι. Ήταν μια έντονη συναισθηματικά εμπειρία και ταυτόχρονα συναρπαστική», εξηγεί η γυναίκα.

 

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition, οι πληροφορίες προκύπτουν από τη διατροφή και τα αποτελέσματα υγείας 134.297 ανθρώπων από 21 χώρες των πέντε ηπείρων, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές για δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μετά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων για σχεδόν μία δεκαετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος είχε ουδέτερη επίδραση στην υγεία.

«Τα στοιχεία για τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη κρέατος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι σαφή, γι’αυτό και θελήσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και επεξεργασμένου κρέατος με σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά και θνησιμότητα», εξηγεί ο Romaina Iqbal, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aga Khan του Πακιστάν.

«Το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μη επεξεργασμένου κρέατος ως κομμάτι ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου πιθανότατα δεν είναι επιβλαβής», αναφέρει με τη σειρά του ο Mahshid Dehghan, ερευνητής Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster.

Η μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) που ξεκίνησε το 2003 είναι η πρώτη πολυεθνική μελέτη που παρέχει πληροφορίες για τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου και επεξεργασμένου κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας ανθρώπων από χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

«Η μελέτη PURE εξετάζει ενδελεχώς πιο ευρείς πληθυσμούς και μοτίβα διατροφής, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παράσχουμε νέα στοιχεία που διαχωρίζουν τις επιδράσεις του επεξεργασμένου και μη κρέατος», προσθέτουν οι επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων για την συχνότητα του φαγητού, ενώ συλλέχθηκαν, επίσης, και δεδομένα συλλέχθηκαν για την θνησιμότητά τους και σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν τους συσχετισμούς ανάμεσα στα μοτίβα κατανάλωσης κρέατος και τα καρδιαγγειακά περιστατικά και τη θνησιμότητα.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι επιπλέον έρευνες μπορεί να βελτιώσουν τις τρέχουσες γνώσεις για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας, καθώς εν προκειμένω δεν ήταν σαφές το τι έτρωγαν αντί για κρέας οι συμμετέχοντες με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος και αν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα.

Τα υποκατάστατα τροφίμων που δεν περιλαμβάνουν κρέας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περαιτέρω ερμηνεία των συσχετισμών μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και των αποτελεσμάτων υγείας. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους «υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί».

Πηγή: ygeiamou.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!