Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020


Βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Ειδικότερα:
Την Παρασκευή στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν ενώ από το απόγευμα στα δυτικά και τη Μακεδονία και από αργά το βράδυ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το βράδυ στα βορειοδυτικά.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις που από το βράδυ θα πυκνώσουν. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα δυτικά και τα νότια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6, στα πελάγη 7 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς τα νησιά. Η θερμοκρασία θα ανέβει σε όλη τη χώρα.
Το Σάββατο στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και βαθμιαία τα νησιά του βορείου Αιγαίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι από τα δυτικά θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Γρήγορα στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και το βράδυ αναμένεται να εξασθενήσουν στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.
Την Κυριακή θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, ενώ πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
Πολύ καλός αναμένεται να είναι σήμερα ο καιρός, με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία βροχών και καταιγίδων, μετά από σχεδόν 10 «ψυχρές» ημέρες. Ηλιοφάνεια, αλλά και λίγες τοπικές συννεφιές το μεσημέρι και το απόγευμα, με έμφαση σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και μόνο προς το απόγευμα στα γύρω ορεινά, με έμφαση την Πάρνηθα και την Πεντέλη, θα υπάρξουν κάποιες τοπικές συννεφιές, χωρίς βροχές. Η θερμοκρασία θα φτάσει ως μέγιστη τιμή τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Δύο μικρές «έξυπνες» συσκευές που φοριούνται στο σώμα, ένα επίθεμα (τσιρότο) και ένα δαχτυλίδι χεριού, που ανέπτυξαν ερευνητές στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, προορίζονται ως νέα «όπλα» για την έγκαιρη διάγνωση συμπτωμάτων της νόσου Covid-19.
Η νεοφυής (start-up) νοτιοκορεατική εταιρεία βιοτεχνολογίας UlikeKorea, που ειδικεύεται σε τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων, παρουσίασε ένα αυτοκόλλητο τετράγωνο επίθεμα με πλευρά περίπου πέντε εκατοστών, το οποίο προσκολλάται στο στήθος ενός ανθρώπου και παρακολουθεί ζωτικά σημάδια στον οργανισμό, όπως τη θερμοκρασία (πυρετό), τους παλμούς της καρδιάς, τυχόν βήχα κ.ά. Τα στοιχεία στέλνονται σε μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου με τεχνητή νοημοσύνη και εξάγεται το συμπέρασμα κατά πόσο κάποιος έχει λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Επειδή τα στοιχεία μπορούν να σταλούν διαδικτυακά και στις υγειονομικές Αρχές, εάν το επίθεμα φοριέται από άτομο που βρίσκεται σε επιβεβλημένο 14ήμερο κατ' οίκον περιορισμό, οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν άμεσα για τυχόν εκδήλωση Covid-19. Η εταιρεία βρίσκεται, ήδη, σε συζητήσεις με τον κολοσσό SoftBank για διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά με τιμή περίπου 30 δολαρίων ανά επίθεμα. Προηγουμένως, όμως, το επίθεμα θα πρέπει να εγκριθεί από τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση για ευρεία χρήση στη χώρα, η οποία τελευταία έχει γνωρίσει μία νέα έξαρση κρουσμάτων.Στις ΗΠΑ, ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Atlantic της Φλόριντα παρουσίασαν τα σχέδιά τους για μία νέα φορετή (wearable) τεχνολογία, ένα «έξυπνο» ασημένιο δαχτυλίδι σαν χοντρή βέρα, με την ονομασία Oura, που θα φοριέται κανονικά στο δάχτυλο και θα παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σώματος και άλλους δείκτες, με σκοπό να εντοπίζει έγκαιρα –με τη βοήθεια ειδικών αλγόριθμων- νέα περιστατικά Covid-19.
Το δαχτυλίδι θα συλλέγει, συνεχώς, στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και θα τροφοδοτεί μία σχετική ψηφιακή εφαρμογή. Η νέα συσκευή θα δοκιμαστεί επί 12 εβδομάδες σε περισσότερα από 2.000 άτομα.

Η Microsoft πρόκειται να αντικαταστήσει δεκάδες δημοσιογράφους, που εργάζονται με συμβόλαιο στην ιστοσελίδα της MSN, με τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων για την επιλογή των ειδήσεων, όπως μεταδίδουν βρετανικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η επιμέλεια των ειδήσεων που παράγουν οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και η επιλογή των τίτλων και των φωτογραφιών που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα MSN γίνεται επί του παρόντος από δημοσιογράφους.
Πλέον αυτό το έργο της παραγωγής ειδήσεων θα αναλαμβάνει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως δήλωσαν πηγές στην εφημερίδα Seattle Times.
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι η αλλαγή εντάσσεται σε μια αξιολόγηση της λειτουργίας της.Ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Όπως όλες οι εταιρείες αξιολογούμε το έργο μας σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επενδύουμε περισσότερο σε κάποιους τομείς και από καιρού εις καιρόν να ανασυντασσόμαστε σε κάποιους άλλους. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποτέλεσμα της παρούσας πανδημίας".
Η Microsoft, όπως και άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, πληρώνει δημοσιογραφικούς οργανισμούς για να χρησιμοποιεί ειδήσεις τους στην ιστοσελίδα της.
Αλλά απασχολεί δημοσιογράφους που αποφασίζουν ποιές ειδήσεις θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα της και πώς θα προβάλλονται.
Περίπου 50 παραγωγοί ειδήσεων που έχουν συμβόλαιο με την εταιρεία θα χάσουν την δουλειά τους στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Seattle Times, αλλά μια ομάδα από δημοσιογράφους πλήρους απασχόλησης θα παραμείνει.
"Είναι αποθαρρυντικό να θεωρούμε ότι τα μηχανήματα μπορούν να μας αντικαταστήσουν... και όμως", δήλωσε στην εφημερίδα ένας από τους δημοσιογράφους που θα χάσει την δουλειά του.
Κάποιοι από αυτούς που θα απολυθούν προειδοποίησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη πιθανόν να μην γνωρίζει καλά τους αυστηρούς δημοσιογραφικούς κανονισμούς και να καταλήγει να αναρτά ακατάλληλες ειδήσεις.
Η Microsoft είναι μια από τις πολλές τεχνολογικές εταιρείες που πειραματίζονται με μορφές της αποκαλούμενης ρομποτικής δημοσιογραφίας για την μείωση του κόστους. Η Google είναι επίσης μια εταιρεία που επενδύει σε αυτόν τον τομέα.

Το Dacia Duster παραμένει η πιο τίμια πρόταση στην κατηγορία των SUV, με τιμές που ξεκινούν από τα 13.580 ευρώ
Η νέα ύφεση στην οικονομία μας, λόγω της πανδημίας, ενισχύει τη θέση των αξιόλογων μοντέλων με χαμηλές τιμές πώλησης. Η αναζήτηση του value for money επανήλθε στην έρευνα των υποψήφιων αγοραστών. Πρωταθλητής στην αξιολόγηση τιμής/προϊόντος παραμένει το Dacia Duster.
Οδήγησα το SUV με τη χαρακτηριστική εμφάνιση, στην πιο ισχυρή βενζινοκίνητη έκδοση 1.3 TCe 150 ίππων 4X2. Το «ξαδελφάκι» της Renault ήταν στη διάθεσή μου για μεγάλο χρονικό διάστημα και το ξεψάχνισα. Μου αρέσει η σχεδίαση της δεύτερης γενιάς, γιατί διατηρεί τα χαρακτηριστικά των αυθεντικών οχημάτων ελεύθερου χρόνου.
Η εσωτερική διαρρύθμιση ταιριάζει στο στιλ του αυτοκινήτου. Να τονίσω τη βελτιωμένη εργονομία και τους μεγάλους χώρους. Το ταμπλό, τα χειριστήρια και κάθε τι που απαρτίζει τον εσωτερικό χώρο προέρχονται από την παλέτα της Renault. Οπως διαπίστωσα, μερικά εξαρτήματα είναι από παλαιότερα μοντέλα της γαλλικής μάρκας, για να μειωθεί το κόστος. Προσωπικά, δεν με ενοχλεί αυτή η επιλογή γιατί γνωρίζω την πραγματική αξία και αντοχή των υλικών και εξαρτημάτων της Renault.
Οι διαθέσιμοι χώροι είναι ένα ακόμη ισχυρό σημείο του Duster. Τέσσερις ενήλικες κάθονται χωρίς υποχωρήσεις, όμως ο πέμπτος επιβάτης θα στριμωχτεί. Η σημαντικότερη παρατήρηση αφορά την απουσία πλευρικής στήριξης στα καθίσματα. Ελπίζω να βελτιωθεί σύντομα, γιατί μειώνει τη βαθμολογία στην αξιολόγηση του εσωτερικού χώρου.
Το μοτέρ, όμως, «γαζώνει». Ο κινητήρας της Renault κινεί με χαρακτηριστική ευκολία το αυτοκίνητο βάρους 1.312 κιλών. Μόλις πάτησα το γκάζι, μου έδειξε τις προθέσεις του. Σε 10,4’’ πιάνει τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και η τελική φθάνει τα 200 χλμ./ώρα. Η πίεση στο γκάζι ευφραίνει την καρδιά του οδηγού, αλλά στενοχωρεί της τσέπη του. Οταν αναζήτησα την παρουσία των 150 ίππων είδα ότι η κατανάλωση έφθασε τα 9,2 λίτρα/100 χλμ. Με σωστό τρόπο οδήγησης και με το πρόγραμμα Eco, πέτυχα μέση κατανάλωση 8,3 λίτρα/100 χλμ. Καλή η λειτουργία του χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων.
Θετικά σχόλια για την οδική συμπεριφορά και τη ρύθμιση των αναρτήσεων. Αν και στερείται της τετρακίνησης, κινήθηκα άνετα σε στρωτούς χωματόδρομους. Το αυτοκίνητο της δοκιμής με πλούσιο εξοπλισμό κοστίζει 18.490 ευρώ. Η βασική έκδοση 1.3 150 ίππων προς 16.990 ευρώ, 1.3 130 16.300, 1.0 100 13.580 ευρώ. Πέντε χρόνια εγγύηση και τρία χρόνια οδική βοήθεια.
real.gr

Σε ένδειξη αλληλεγγύης για τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, πολλοί εκπρόσωποι της αμερικανικής σόουμπιζ ανακοινώνουν δωρεές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να πληρωθούν οι εγγυήσεις των συλληφθέντων διαδηλωτών.
Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία, εκείνη του καστ της σειράς "Brooklyn Nine-Nine", που διαδραματίζεται σε ένα αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, το οποίο έκανε δωρεά 100.000 δολαρίων στο ίδρυμα National Bail Fund Network.
Οι ηθοποιοί και ο συνδημιουργός του «Brooklyn 99 καταδικάζουν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και στηρίζουν τους ανθρώπους που διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρεται στο σύντομο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε η δωρεά και το οποίο ανήρτησε στο Twitter μία από τις πρωταγωνίστριες της σειράς, η ηθοποιός Στέφανι Μπεατρίζ.Επιπλέον, το ζεύγος των ηθοποιών Μπλέικ Λάιβλι και Ράιαν Ρέινολντς έκανε γνωστό ότι προσέφερε το ποσό των 200.000 δολαρίων στο ίδρυμα δικαστικής αρωγής NAACP, της μεγαλύτερης οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ.
«Δεν χρειάστηκε ποτέ να ανησυχήσουμε για το πώς θα προετοιμάσουμε τα παιδιά μας (…) για ό,τι θα μπορούσε να συμβεί εάν μας συλλάμβαναν στο αυτοκίνητο. Δεν γνωρίζαμε πώς ήταν να ζει κανείς έτσι καθημερινά (…). Ντρεπόμαστε που επιτρέψαμε, κατά το παρελθόν, να μην ενημερωθούμε επαρκώς για το εύρος του συστηματικού ρατσισμού», γράφουν η Αμερικανίδα και ο Καναδός σε μήνυμά τους στο Instagram.
Συνηθισμένη σε καυστικά tweet σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, το μοντέλο και παρουσιάστρια Κρίστι Τάιγκεν έκανε τη δική της δωρεά.
Αν και αρχικά ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα δώσει 100.000 δολάρια «για τις εγγυήσεις των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα», αποφάσισε να διπλασιάσει το ποσό, αφού κάποιος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την κατηγόρησε ότι στηρίζει «τους ταραχοποιούς και τους εγκληματίες».
«Επομένως, θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Θα δώσω 200.000», απάντησε.

Ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και ιθύνων νους της απρόσμενα χαλαρής στρατηγικής της χώρας κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της κρίσης και ότι η πολιτική τους έπρεπε να είναι πιο αυστηρή ώστε οι θάνατοι να μην είναι τόσοι πολλοί
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο σουηδικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο –πολύ δημοφιλής στη Σουηδία– δρ Τέγκνελ συμφώνησε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαναν στη χώρα του. «Αν ερχόμασταν ξανά αντιμέτωποι με την ίδια ασθένεια και ξέραμε γι’ αυτήν ό,τι ακριβώς ξέρουμε τώρα, νομίζω πως θα καταλήγαμε κάπου ενδιάμεσα, ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και σε αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος».
Πρόκειται για ένα μη αναμενόμενο mea culpa (λάθος μου) από έναν επιστήμονα, ο οποίος εδώ και μήνες έχει επικρίνει τα lockdown των άλλων χωρών και έχει επιμείνει ότι η δική του στρατηγική θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου, όσον αφορά το συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορωνοϊό.
Η κεντρο-αριστερή σουηδική κυβέρνηση, μετά από πολλές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, δέχτηκε τελικά τη Δευτέρα να διοριστεί επιτροπή που θα διερευνήσει την ορθότητα της επιδημιολογικής στρατηγικής της χώρας. Η κοινή γνώμη της χώρας φαίνεται επίσης σταδιακά να έχει αλλάξει κάπως, ενώ έως τώρα «στοιχιζόταν» μαζικά πίσω από τον Τέγκνελ.
Ο ίδιος δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «είναι αρκετά προφανές πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι έχουμε κάνει στη Σουηδία. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κλείσουμε, ώστε να προλάβουμε καλύτερα την εξάπλωση του ιού». Πρόσθεσε ότι, επειδή σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν ξαφνικό lockdown, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια μέτρα «δούλεψαν» καλύτερα.
Η Σουηδία –αντίθετα με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες– κράτησε ανοικτά τα σχολεία για μαθητές έως 16 ετών, καθώς επίσης ανοικτά τα σύνορά της με την Ευρώπη, αλλά οι γειτονικές χώρες τα έκλεισαν για τους Σουηδούς, κάτι που έγινε αντιληπτό ως διπλωματική απομόνωση της Σουηδίας, όπου οι θάνατοι πλέον αγγίζουν τους 4.500.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!