Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Υποφέρετε από πονοκέφαλο; Νιώθετε σα να σας «χτυπούν» το κεφάλι με ένα σφυρί; Προτού βάλετε το χέρι μέσα στο ντουλάπι με τα αναλγητικά, δοκιμάστε τα παρακάτω απλά βήματα, που θα μπορούσαν να σας απαλλάξουν από τον ενοχλητικό πονοκέφαλο.
Βήμα 1ο: Αφήστε στην άκρη το smartphone.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι κρατούν πολύ κοντά στο πρόσωπό τους το κινητό τους τηλέφωνο όταν στέλνουν μηνύματα ή όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο, κάτι που προκαλεί μεγάλη ένταση στα μάτια τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε… πονοκέφαλο.
Βήμα 2ο: Πιείτε νερό
Και μια ήπια, ελαφριάς μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, όπως έδειξε μια έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition. Πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό και ίσως νιώσετε αμέσως να υποχωρούν τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Αν αυτά δε λειτουργήσουν… προχωρήστε στο επόμενο βήμα:
Βήμα 3ο: Κάντε ένα διάλειμμα
Αν νιώθετε σφίξιμο στην περιοχή του κροτάφου, αυτό ίσως είναι σημάδι έντασης και πονοκεφάλου που έχει προκληθεί από το στρες, υποστηρίζει η σύμβουλος υγείας και γιατρός στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, Dr. Keri Peterson.
Χαρίστε στον εαυτό σας μερικές στιγμές ηρεμίας σε μια ήσυχη γωνιά –ακόμη και το μπάνιο θα μπορούσε να είναι αυτή- και κάντε μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων σας στο μέτωπό σας με κυκλικές κινήσεις. Καθώς κάνετε αυτό, πάρτε πέντε αργές, βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από το μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.
Κάντε μια παύση και επαναλάβετε.
Βήμα 4ο: Ήρθε η ώρα για… βότανα
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Headache, αν κρατήσει κανείς για 60 δευτερόλεπτα κάτω από τη γλώσσα του ένα αντιφλεγμονώδες-χαλαρωτικό τζελ από τζίντζερ και στη συνέχεια το καταπιεί, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου.
Οι κάψουλες από τζίντζερ ή το τσάι με τζίντζερ μπορεί επίσης να λειτουργήσουν χαλαρωτικά και ηρεμιστικά.
news.gr
Κάποια στιγμή ο πλανήτης που κατοικούμε θα σταματήσει να υπάρχει. Η θερμοκρασία του Ήλιου αυξάνεται, όπως στα περισσότερα άστρα, με συνέπεια όταν ξεπεράσει ένα ορισμένο επίπεδο να επηρεαστεί η ζωή στη Γη.

Η θερμοκρασία των ωκεανών θα εκτιναχθεί στο σημείο βρασμού και το υγρό στοιχείο θα εξατμιστεί από προσώπου Γης. Η εξαφάνιση του νερού θα σημάνει αυτόματα και το τέλος για κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη, αν και για τον άνθρωπο πιθανότατα θα έχει έρθει νωρίτερα.

Η παραπάνω διαδικασία απονέκρωσης της ζωής λόγω της υπερθέρμανσης του Ήλιου είναι κοινά αποδεκτή στον επιστημονικό κόσμο.

Πλέον μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature ρίχνει περισσότερο φως στον χρονικό προσδιορισμό αυτών των κοσμογονικών αλλαγών.

Γάλλοι επιστήμονες του Εργαστηρίου Μετεωρολογικής Δυναμικής (Laboratoire de Météorologie Dynamique) σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, ανέπτυξαν ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο που συνυπολογίζει επιπρόσθετες μεταβλητές όπως οι κλιματικές εποχές και ο ρόλος των νεφών σε αντίθεση με τα απλοϊκά μοντέλα που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος και που βασίζονται σε απλές μετεωρολογικές μεταβλητές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τέλος της Γης όπως τη γνωρίζουμε θα συμβεί σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια περίπου, τη στιγμή που προηγούμενες μελέτες το τοποθετούν ακόμα και 150 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Τότε, η θερμοκρασία στη Γη θα έχει φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου με την ηλιακή ακτινοβολία που θα φτάνει στον πλανήτη μας να είναι τάσης 375 W/m2 έναντι 341 W/m2 σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια διαφοροποίηση της γήινης τροχιάς κοντύτερα στον Ήλιο κατά 0,95 αστρονομικές μονάδες ή 5% θα καθιστούσε τη ζωή στον πλανήτη μας αδύνατη καθώς δεν θα υπήρχε νερό σε υγρή μορφή.

Με άλλα λόγια, η Γη θα γινόταν ένας διαστημικός «φούρνος» όπως η Αφροδίτη, η οποία αποτελεί το υπόδειγμα για τη μελέτη των επιπτώσεων της υπερβολικής ηλιακής ακτινοβολίας σε έναν πλανήτη.

Πηγή: econews.gr
Η πρώτη φορά που καταγράφηκε μαζικός θάνατος από πανώλη στην Ευρώπη ήταν την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού και η εκκίνηση της τοποθετείται το 541-542 μ.Χ. Για αυτό και έμεινε στην ιστορία ως «Ιουστινιανή Πανώλη». Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της έχασαν τη ζωή τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα δημιουργώντας σύμφωνα με τους ιστορικούς σειρά κοινωνικοπολιτικών μεταβολών στη βυζαντινή αυτοκρατορία και την Ευρώπη γενικότερα. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει έναν μη αναμενόμενο υπεύθυνο για ότι συνέβη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, κεντρικό ρόλο αν όχι στη δημιουργία πάντως σίγουρα στην έκταση που πήρε η επιδημία έπαιξε ο… κομήτης του Χάλει.

Ο λιμός

Ομάδα ειδικών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ μελέτησαν στρώματα πάγων της Γροιλανδίας. Επικέντρωσαν την προσοχή τους σε εκείνα που η ανάλυση των πυρήνων πάγου έδειξε ότι είχαν δημιουργηθεί την περίοδο 533-540 μ.Χ. Είναι γνωστό ότι ένας πυρήνας πάγου περιέχει στοιχεία που επιτρέπουν στους επιστήμονες να ανασυνθέτουν τις ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες της εποχής που ο συγκεκριμένος πάγος σχηματίστηκε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ατμόσφαιρα της Γης κατά το επίμαχο διάστημα περιείχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης από ό,τι θα έπρεπε ενώ επιπλέον υπήρχε σκόνη διαστημικής προέλευσης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 536 μ.Χ. ένα κομμάτι του κομήτη Χάλει αποσπάστηκε από αυτόν και έπεσε στη Γη. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα ένα πυκνό πέπλο σκόνης να εγκατασταθεί στην ατμόσφαιρα μπλοκάροντας τον Ηλιο.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε μια διαδοχή από καιρικά φαινόμενα (παρατεταμένο χειμώνα, ξηρασία κ.α) που εκτός των άλλων κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και οδήγησαν τελικά σε λιμό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο λιμός έκανε τον πληθυσμό της Ευρώπης αδύναμο και ευάλωτο στην πανώλη που ακολούθησε λίγα χρόνια μετά.

Πηγή: tovima.gr
Στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς βρίσκονται από την προηγούμενη Παρασκευή όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η οικονομική επιθεωρήτρια σχετικά με τις ευθύνες υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για την υπόθεση υπεξαίρεσης 18 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση των 400 σελίδων περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέσεις μαρτύρων και ανωμοτί καταθέσεις των εφοριακών, οι οποίοι την περίοδο 1998-2009 είχαν την υποχρέωση να εισπράττουν τους φόρους, κάτι που ωστόσο δεν έκαναν, παρά το γεγονός ότι παρακρατούνταν από τις εισφορές των δημοτικών υπαλλήλων. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο δήμος έπαιρνε κανονικά όλα τα πιστοποιητικά από την εφορία.
Το αδίκημα που αντιμετωπίζουν οι εφοριακοί, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, είναι η απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου. Το ποσό που έχει υπολογιστεί ότι δεν εισπράχθηκε φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν οι εφοριακοί, ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν έγινε έλεγχος στις εισφορές του δήμου, ο οποίος θα αποκάλυπτε ότι στα δημόσια ταμεία δεν έμπαιναν χρήματα από τις κρατήσεις των υπαλλήλων, διότι ποτέ δεν υπήρξε σαφής καταγγελία. Αυτή ήταν η πρακτική, όπως υποστήριξαν, για να προχωρήσουν σε ελέγχους σε επιχειρήσεις ενώ σε δήμους, εκείνη την περίοδο, κανείς δεν έκανε έρευνα.
Στο πόρισμα πάντως αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ΔΟΥ είχε να ελέγξει μόνο το δήμο Θεσσαλονίκης και δεν ήταν επιφορτισμένη με μεγάλες επιχειρήσεις ενώ τονίζεται ότι οι εφοριακοί έπρεπε να αντιληφθούν αμέσως το σκάνδαλο της μη είσπραξης, καθώς ήταν αντιληπτό και με μια απλή ματιά. Κι αυτοί διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο έναν μήνα να υπάρχουν εισροές από κρατήσεις του δήμου στην εφορία αλλά και τον επόμενο αυτές ήταν μηδενικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη της υπεξαίρεσης, η οικονομική επιθεωρήτρια είχε αποκαλύψει ότι: «Οι ελεγχόμενοι και οι ελεγκτές έπιναν ουζάκια. Τρωγόπιναν οι κατηγορούμενοι με υπαλλήλους της ΔΟΥ».
Να θυμίσουμε ότι για την υπεξαίρεση στο δήμο έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης ενώ σε κάθειρξη 15 και 10 ετών επιβλήθηκε στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας.
Πηγή: news247.gr - Mε πληροφορίες από makthes.gr 





Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα είναι αμερικανική γιορτή, κυρίως λόγω των χολιγουντιανών προσπαθειών, ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα έλατα, τα φωτάκια και τα γκι αποτελούν καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Χριστούγεννα στις αποικίες

Από το 1659-1681, το να επιδεικνύει κανείς εορταστικό πνεύμα στη Βοστόνη επέφερε πρόστιμο 5 σεληνίων, καθώς τα Χριστούγεννα ήταν... παράνομα! Μάλιστα, οι γιορτές των Χριστουγέννων ήταν τόσο ασήμαντες στην Αμερική του 17ου αιώνα, που, το 1789, το χρόνο μετά τον πόλεμο Βορείων και Νοτίων, το Κογκρέσο συνεδρίασε ανήμερα των Χριστουγέννων!

Χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας για να ανακηρυχθούν τα Χριστούγεννα επίσημη,ομοσπονδιακή αργία.

Φιλιά κάτω από το γκι

Το έθιμο του πρωτοχρονιάτικου φιλιού κάτω από το γκι δεν είναι αμερικάνικο, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι. Προέρχεται από τους Κέλτες και τους Τεύκτονες, οι οποίο πίστευαν ότι το γκι είναι μαγικό - μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές, να αυξήσει της γονιμότητα, να φέρει καλή τύχη και να αποκρούσει τα κακά πνεύματα.

Η παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι ξεκίνησε στην Ευρώπη μετά τη βικτοριανή εποχή, κάτι που προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της αποπνικτικής και σεξουαλικά καταπιεσμένης συμπεριφοράς, που επέβαλλαν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα υπήρχαν πριν τα Χριστούγεννα

Ακόμη και πριν από την έλευση του χριστιανισμού στην Ευρώπη, οι Γερμανοί στόλιζαν πράσινα αειθαλή δέντρα για να φωτίσουν τις σκοτεινές, ζοφερές ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου.

Το πρώτο "χριστουγεννιάτικο δέντρο" εμφανίστηκε στο Στρασβούργο τον 17ο αιώνα και εξαπλώθηκε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ το 1820, με την άφιξη των Γερμανών μεταναστών.

Όταν η Βασίλισσα Βικτόρια παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Αλβέρτο της Γερμανίας, το 1840, το Tannenbaum μπήκε στην παράδοση της Αγγλίας. Οκτώ χρόνια αργότερα, η πρώτη αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε μια εικόνα του βασιλικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, και οι Αμερικανοί γρήγορα ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Πηγή: www.time.com
Ο Εβραίος Ίστβαν Κεβέσι ήταν ένα συνηθισμένος κρεοπώλης της Βουδαπέστης, τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου. Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν παράλληλα και ένας μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης και ότι το σπίτι του έμοιαζε με γκαλερί.
Οι δουλείες στο χασάπικο την δεκαετία του 60 και 70 πήγαιναν πολύ καλά, αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς απαγόρευε την επένδυση χρημάτων σε ακίνητα και χρυσό, γιατί απαγορευόταν η ιδιωτική περιουσία.
Το μόνο που επιτρεπόταν- και αυτό με αρκετούς περιορισμούς- ήταν η αγορά πινάκων. Έτσι- και για να "ξεφύγει" από την καταπιεστική, μουντή καθημερινότητα και την πρόσφατη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- ο Κεβέσι στράφηκε στην αγορά τέχνης, οι τιμές της οποίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, κατά την κομμουνιστική περίοδο.
Από το 1960 μέχρι το 1980 αγόρασε συνολικά 230 έργα των καλύτερων ούγγρων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, τα οποία κρατούσε κρυμμένα στο διαμέρισμα του. Παρόλο που τελείωσε μόνο το δημοτικό, είχε αλάθητο ένστικτο και σπάνια ζητούσε τη γνώμη των ειδικών της τέχνης.
Τριάντα τρία χρόνια μετά το θάνατό του, η συλλογή του μαικήνα κρεοπώλη παρουσιάζεται πλέον στην γκαλερί Κίζελμπαχ, στην ουγγρική πρωτεύουσα και το ουγγρικό κοινό μπορεί τώρα να απολαύσει το κρυφό πάθος του συντοπίτη του.
Ο Ίστβαν Κεβέσι γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1980. Ως Εβραίος, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουντχάουζεν, αλλά κατάφερε να επιζήσει. Αργότερα παντρεύτηκε μια γυναίκα που κατάφερε κι εκείνη να σωθεί από το Άουσβιτς. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του στην Ουγγαρία, το βρήκε εγκαταλειμμένο. Όλη η οικογένειά του σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
news.gr

Το παιχνίδι της Barcelona με τη Getafe για την  17η αγωνιστική της LigaBBVA δεν ήταν από αυτά που χαρακτηρίζονται φωτιά ή έστω μεγάλου ενδιαφέροντος αφενός λόγω της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας των δυο ομάδων και αφετέρου της μέχρι πρότινος απόδοσης της γηπεδούχου ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα απέναντι  στους άλλους διεκδικητές του τίτλου, από τους οποίους «φορτώθηκε» με 11 γκολ συνολικά. Η ανακάλυψη όμως , γιατί περί ανακάλυψης πρόκειται, του στατιστικού στοιχείου περί κατάκτησης του τίτλου από τους Καταλανούς κάθε φορά που περνούν νικηφόρα από το Alfonso Perez σε συνδυασμό με τις απουσίες των Messi, Xavi,Neymar και Valdez έδωσαν στον αγώνα ξεχωριστό ενδιαφέρον και για τους περισσότερο προληπτικούς χαρακτήρα τελικού. Και η αλήθεια είναι ότι οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων έκαναν ότι μπορούσαν για να τους δικαιώσουν αφού πρόσφεραν ένα παιχνίδι γεμάτο συγκινήσεις και ανατροπές.

Οι Blaugrana μπήκαν στο γήπεδο σαν υπνωτισμένοι  και  βρέθηκαν μέσα σε 14 λεπτά πίσω στο σκορ και μάλιστα με δυο γκολ των Escudero , μετά από καταπληκτικό τακουνάκι-πάσα του Lafita , και Lisandro με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ στην οποία οι αμυντικοί της Barcelona απλά παρακολουθούσαν την πορεία της μπάλας. Το πρώτο 20λεπτό του αγώνα ήταν ίσως ένα από τα χειρότερα , αν όχι το χειρότερο , για τους Blaugrana των τελευταίων ετών και οι συνήθεις σωτήρες από τέτοιου είδους καταστάσεις δεν βρίσκονταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ευτυχώς όμως για αυτούς και τον Tata Martino, που μάταια ξεφυσούσε στον πάγκο του, υπήρχε ο Pedro Rodriguez. Ο διεθνής Ισπανός επιθετικός ντύθηκε Santa Pedrito και παίζοντας σαν Messi και Neymar μαζί κατάφερε μέσα σε 8 λεπτά να ανατρέψει το 2-0 σε 2-3 με ένα από τα πιο γρήγορα χατ τρικ στην ιστορία της Primera. Ο Pedro εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η άμυνα της Getafe πίεζε ψηλά και παίζοντας στα όρια του off side αξιοποίησε τις ασίστ των Fabregas, Iniesta και Alba επαναφέροντας την ηρεμία στις τάξεις  της Barca. Τα δώρα του Pedrito όμως δεν σταμάτησαν εκεί αφού στο δεύτερο ημίχρονο με ασίστ «πάρε-βάλε» στον Fabregas, που ήταν σε φανερή θέση off side,  τελείωσε ουσιαστικά το παιχνίδι και τις όποιες ελπίδες των Μαδριλένων της Getafe για ανατροπή. Η τούρτα είχε και κερασάκι στο 72ο λεπτό όταν κέρδισε και πέναλτι το οποίο εκτέλεσε επιτυχώς πάλι ο Fabregas για το τελικό 2-5. Στο 82ο λεπτό αντικαταστάθηκε από τον Tello για να κερδίσει το χειροκρότημα των 10000 περίπου θεατών για μια πραγματικά τέλεια παράσταση.

Ανεξάρτητα πάντως από τη νίκη και τον τρόπο με τον οποίο ήρθε , ο αγώνας φανέρωσε για άλλη μια φορά φέτος τις αμυντικές αδυναμίες της Barcelona και μάλιστα με ομάδες κατώτερης κλάσης και δυναμικότητας από τις οποίες δέχεται αστεία γκολ. H αναγωγή παρόμοιων αμυντικών αντιδράσεων με ομάδες όπως η ManCity προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό στους φίλους της . Από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Barcelona αρχίζει να μαθαίνει να ζει και χωρίς τα μαγικά του Messi ή τις εμπνεύσεις του Xavi , και αυτό σίγουρα μετράει στα θετικά του Martino που μετά τις ήττες από Ajax και Bilbao δέχθηκε αρκετή κριτική, όχι απαραίτητα άδικη.

Η χρονιά έκλεισε με  τους Blaugrana να βρίσκονται στην κορυφή της La Liga , πέντε βαθμούς μακριά από τη Real αλλά με συγκάτοικο πάλι από την πρωτεύουσα , την εκπληκτική Atletico του Diego Simeone. Μια καλοκουρδισμένη μηχανή που λειτουργεί ασταμάτητα και προκαλεί θαυμασμό με το ομαδικό παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση. Υπάρχουν στιγμές στα παιχνίδια των Rohiblancos που νομίζεις ότι είναι πάνω από 11 παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, εντύπωση που δημιουργείται από την καταπληκτική αλληλοκάλυψη αλλά και τις μικρές αποστάσεις των γραμμών. Η Atletico διαθέτει την καλύτερη αμυντική επίδοση της Primera με μόλις 11 γκολ παθητικό ενώ και επιθετικά δεν πάει πίσω αφού υπολείπεται μόλις τρία γκολ από Barcelona και Real έχοντας σημειώσει 46 έναντι 49. Μεγάλη συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα του Diego Costa που με 19 γκολ βρίσκεται στη κορυφή της φετινής λίστα των σκόρερ της Primera  πάνω ακόμα και από τον Ronaldo, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και η παρουσία του David Villa στην κορυφή της επίθεσης.

Με αυτά τα δεδομένα η μάχη των δυο ομάδων στις 10 Ιανουαρίου στο Vicente Calderon αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον . Θυμίζουμε ότι η Barcelona είναι η μοναδική ομάδα φέτος που δεν έχασε στην έδρα της Atletico , σε όλες τις διοργανώσεις, με το 1-1 που ουσιαστικά της έδωσε και τον τίτλο που Ισπανικού Super Cup. Μέχρι τότε βέβαια μεσολαβούν οι διακοπές , πού πάντα επηρεάζουν τις ομάδες, καθώς και οι επιστροφές των τραυματιών της Barcelona Messi, Valdez και Xavi. Πριν το μεταξύ τους παιχνίδι, που πιθανόν να κρίνει πολλά, η Barca θα υποδεχθεί στο Camp Nou την Elche και η Atletico θα ταξιδέψει στο La Rosaleda όπου την περιμένει η Malaga του Bernd Schuster.

ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΗ  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  !!!

Δεν προκύπτει κανένα όφελος από τις απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαιώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άλλωστε αυτός ο στόχος των αποχωρήσεων.
«Η συμφωνημένη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την πενταετία 2011-2015 επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής του κανόνα 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις). Παράλληλα, την περίοδο 2013-2014 εφαρμόζεται ο κανόνας 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση», επισημαίνει σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής».
Επομένως, οι συνολικά 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, «αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο», όπως εξήγησε ο ίδιος.

Τρεις άξονες

«Πρέπει να σας πω ότι έμεινα άφωνος όταν οι υπηρεσίες μας με ενημέρωσαν ότι στη χώρα μας γίνονται περίπου 30 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων», υποστήριξε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας ότι στόχος είναι «να καταργηθεί αυτή η διαδικασία και ο πολίτης να προσκομίζει απλά ένα ευανάγνωστο φωτοαντίγραφο, χωρίς να περνάει μέσα από μια τυπική διαδικασία επικύρωσης, η οποία στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα».
Στην συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη λειτουργική αναδιάρθρωση του Δημοσίου, το οποίο μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή και θα κινείται σε τρεις άξονες:
-Εξορθολογισμός των δομών της Κεντρικής Διοίκησης με έμφαση στην οριστικοποίηση των νέων και πολύ πιο συμπαγών οργανογραμμάτων.
-Δραστική απλοποίηση διαδικασιών για τη μείωση διοικητικών βαρών για τον πολίτη και τον επιχειρηματία.
-Καινοτόμος στρατηγική διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού που θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες γρήγορης ανέλιξης στους άξιους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Όχι στους ξαφνικούς θανάτους

«Σύντομα θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία πρώτα φυσικά θα περάσει από δημόσια διαβούλευση και θα μπορέσετε να δείτε αναλυτικά το σχεδιασμό», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας:
«Φυσικά και δεν πρόκειται να έχουμε κανέναν "ξαφνικό θάνατο", όπως άστοχα έχει γραφτεί, αλλά για Οργανισμούς που έχουν αξιολογηθεί και κριθεί ότι δεν επιτελούν πλέον ουσιαστική αποστολή, ιδίως δε μέσα στα σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα της περιόδου που διανύουμε».

Εξάντληση 4ετίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας απόλυτη προτεραιότητα την γρήγορη και ασφαλή έξοδο από την κρίση.
«Όταν πιλοτάρεις ένα αεροπλάνο που κινδυνεύει να πέσει, πρώτα φροντίζεις να το προσγειώσεις με ασφάλεια κι έπειτα να αναζητήσεις τα αίτια για τη βλάβη που υπέστη», σχολίασε ο υπουργός.
«Η χώρα πάνω από όλα χρειάζεται σταθερότητα. Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές. Η οικονομία δεν αντέχει την πολιτική αβεβαιότητα, ειδικά τη στιγμή που να πάει να ορθοποδήσει» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/

Η διαδικασία επιλογής δώρου για τα αγαπημένα μας πρόσωπα πολλές φορές καταλήγει να είναι… «μπελάς». Δεν ξέρεις τι ακριβώς να επιλέξεις, δεν είσαι σίγουρος αν θα του αρέσει κ.τ.λ.
Δείτε παρακάτω μια συλλογή με τα πιο… ακραία δώρα στην ιστορία… των δώρων!
1. Για τους φίλους σας στο εξωτερικό: Ένα άγαλμα… της ελευθερίας
Η επίσημη τελετή για τα εγκαίνια του δώρου που έκανε η Γαλλία στις ΗΠΑ προς τιμής της γαλλοαμερικανικής φιλίας έγινε το 1886, όταν το γνωστό Άγαλμα της Ελευθερίας τοποθετήθηκε σε σημείο τέτοιο, που να είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.
Η ιδέα για την κατασκευή του όμως υπήρχε από το 1865, όταν ο γάλλος πολιτικός politician Edouard Rene Lefebvre de Laboulaye αποφάσισε να κάνει κάτι για να τιμήσει τις ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε εκτός των ΗΠΑ και μεταφέρθηκε εκεί σε κομμάτια μέσω θαλάσσης.

2. Για το γείτονά σας που δεν πολυσυμπαθείτε: Ένα δώρο… με κοριό
Το 1945 η οργάνωση Νέων Καινοτόμων της Σοβιετικής Ένωσης χάρισε στον αμερικανό πρεσβευτή Averell Harriman ένα δώρο, ως μια χειρονομία φιλίας. Ήταν μια μεγάλη, σκαλισμένη στο χέρι επάνω σε ξύλο σφραγίδα. Βέβαια, ο αποδέκτης του δώρου δε γνώριζε ότι το «δώρο» του περιείχε… κοριό. Τον είχε σχεδιάσει ο διάσημος ρώσος εφευρέτης Leon Theremin και ήταν τόσο λεπτός που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Δεν έδινε σήμα και δε χρειαζόταν ρεύμα για να λειτουργήσει.
Ο Harriman κρέμασε το δώρο του στο γραφείο του στην κατοικία του πρέσβη και το «μυστικό» του ανακαλύφθηκε… τρεις πρέσβεις μετά, το 1952.

3. Για τους φιλόζωους: Ένα λευκό ελέφαντα
Ο βασιλιάς Manuel της Πορτογαλίας χάρισε στον Πάπα Λέοντα τον 10ο το 1514 ένα λευκό ελέφαντα. Ο Ποντίφικας ερωτεύτηκε τόσο πολύ το ζώο, που το ονόμασε Hanno και ανέθεσε στο διάσημο ζωγράφο Raphael να κάνει το πορτραίτο του.
Όμως ο Πάπας Λέων φαίνεται ότι εκτός από τον Hanno αγαπούσε πολύ και το… χρυσό, έτσι όταν ο ελέφαντας κάποια στιγμή υπέφερε από δυσκοιλιότητα, διέταξε να τον ταΐσουν με καθαρτικά στα οποία θα έριχναν και λίγο… χρυσό! Ο Hanno πέθανε σε ηλικία 6 ετών.

4. Για τους ανήλικους που… τα έχουν όλα: Την Ταγγέρη και τη Βομβάη
Τα μέλη των βασιλικών οικογενειών έχουν συνηθίσει να παίρνουν ακριβά δώρα, μεγάλα δώρα… τόσο μεγάλα, όσο μια ολόκληρη πόλη… ή και δύο!
Όταν ο Κάρολος II της Αγγλίας δέχτηκε να παντρευτεί την Αικατερίνη της Μπραγκάνζα το 1640 (η συμφωνία έγινε όταν εκείνη ήταν 2 ετών και ο Κάρολος 10) πήρε ως προίκα την βορειοαφρικανική πόλη της Ταγγέρης και την τότε Βομβάη.
5. Για όσους τους αρέσει το μπόουλινγκ: Το δικό τους προσωπικό διάδρομο
Το 1947 κατασκευάστηκαν μέσα στο Λευκό Οίκο δύο διάδρομοι μπόουλινγκ ως δώρο γενεθλίων προς τον Πρόεδρο Τρούμαν. Παρότι ο ίδιος προτιμούσε περισσότερο το πόκερ, το ιδιαίτερο αυτό δώρο φαίνεται ότι αξιοποίησε ιδιαίτερα το προσωπικό που περιστοίχιζε τον Πρόεδρο, οι οποίοι μάλιστα δημιούργησαν και το δικό τους πρωτάθλημα.

6. Για τη φίλη σας που αγαπάει τα κοσμήματα: Το διάσημο διαμάντι Taylor-Burton
Αν έχετε κάποια φίλη που να αγαπάει τα διαμάντια όσο και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ… τότε το καλύτερο δώρο θα ήταν ένα διαμάντι σε σχήμα «αχλάδι» 69,42 καρατίων, όπως αυτό που αγόρασε στην –τότε- σύζυγό του ο Ρίτσαρντ Μπάρτον το 1969.
Ήταν το πρώτο διαμάντι που πωλήθηκε ποτέ για… επταψήφιο αριθμό, όμως αποδείχθηκε καλή επένδυση. Όταν το έβγαλε σε δημοπρασία η Τέιλορ, το 1978, «έπιασε» 5 εκατομμύρια δολάρια. Με τα έσοδα από τη δημοπρασία αγόρασε ένα νοσοκομείο στην πόλη Kasane της Μποτσουάνα. «Έχουν ανάγκη από ένα νοσοκομείο, κι εγώ σίγουρα δε χρειάζομαι ένα ακόμη δαχτυλίδι» είχε πει η ίδια.

7. Για τον αγαπημένο σας… εχθρό: Ο Δούρειος Ίππος
Με το Δούρειο Ίππο ο Οδυσσέας κατάφερε να παραπλανήσει τους Τρώες, οι οποίοι τον εξέλαβαν ως δώρο και ως δείγμα καλής θελήσεως και ειρήνης από τους Αχαιούς. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια κατασκευή που έκρυβε εντός της τους σημαντικότερους πολεμιστές ήρωες. Εκείνοι, μετά την είσοδο του ίππου στην Τροία, βγήκαν από αυτόν και άνοιξαν τις πύλες στους υπόλοιπους, προκειμένου να ξεκινήσει η λεηλασία της πόλης.

8. Για τη μητέρα και τη σύζυγό σας: Ένα αυγό… Faberge
Το πρώτο «αυτοκρατορικό» αυγό Faberge δημιουργήθηκε για τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ΄, ο οποίος ήθελε να κάνει ένα πολύ εντυπωσιακό δώρο στη σύζυγό του για το Πάσχα το 1885. Το δώρο είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, που συνέχισε την παράδοση και τα επόμενα χρόνια. Όταν ο τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ πέθανε, την «παράδοση» συνέχισε ο γιος του… τόσο απέναντι στη μητέρα του, όσο και στη δική του σύζυγο.

9. Για τους λάτρεις της ιστορίας της Αιγύπτου: Ένα χαλί με την… Κλεοπάτρα μέσα
Είναι σίγουρα ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας. Ένα μοναδικό χαλί μέσα στο οποίο υπάρχει… μια βασίλισσα της Αιγύπτου. Προκειμένου η Κλεοπάτρα να καταφέρει να συναντήσει τον Ιούλιο Καίσαρα, έβαλε τους υπηρέτες της να την τυλίξουν μέσα σε ένα χαλί και να το… παραδώσουν στον Καίσαρα. Το κόλπο της έπιασε: ο Καίσαρας την υποστήριξε στη μάχη της για το θρόνο της Αιγύπτου και εκείνη του χάρισε… ένα γιο.


news.gr
Να βάλει τέλος στην επετηρίδα για τις προαγωγές στο Δημόσιο θέτει ως στόχο του νομοσχεδίου για το νέο τρόπο επιλογής διευθυντικών στελεχών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης . «Έχουμε πολλούς άξιους ανθρώπους στη Δημόσια Διοίκηση, πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να ξεφύγουν από την παραδοσιακή έννοια της επετηρίδας ή της μοριοδότησης, η οποία πολύ συχνά τους κρατάει δέσμιους», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής.
Και εξηγεί: «Όπως εφαρμοζόταν μέχρι στιγμής η διαδικασία προαγωγής στο Δημόσιο για τις διευθυντικές θέσεις, πρώτο ρόλο έπαιζε μια τυπική διαδικασία μοριοδότησης η οποία προέτασσε την αντικειμενικότητα και όχι την αξιοκρατία. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε τα καλά στοιχεία από το Νόμο Ραγκούση, ο οποίος, βέβαια, ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη και να προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική αναθεώρηση του τρόπου επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών», προσθέτει.
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, επαναλαμβάνει ότι οι 12.500 διαθέσιμοι του 2014 θα προέλθουν κατά βάση από τον ΕΟΠΥΥ και από τους δήμους.
aftodioikisi.gr
Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους πολίτες που επιχειρούν από το πρωί να κάνουν τις συναλλαγές τους με την Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως καταγγέλλουν e-αναγνώστες έχουν  μπλοκάρει τα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών APS σε όλα τα υποκαταστήματα με αποτέλεσμα οι ουρές στην τράπεζα να είναι ατέλειωτες.
aftodioikisi.gr
Θα μπει «λουκέτο» στις ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις καθιστά σαφές ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στη real news, «η διαδικασία  αξιολόγησής βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Περιμένουμε την ολοκλήρωσή της προκειμένου να έχουμε μια σαφή εικόνα για το πόσες είναι οι ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις. Ποιες είναι αυτές που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και αδυνατούν να φέρουν σε πέρας το έργο που ανέλαβαν», προσθέτει.
Και καταλήγει: «Είναι ανάγκη, είναι υποχρέωση και δέσμευσή μας να βάλουμε τέλος σε κάθε εστία σπατάλης και να διασφαλίσουμε τον απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα… Σίγουρα πάντως οι μεταρρυθμίσεις στις δομές του Δημοσίου ανάμεσα τους οι καταργήσει και οι συγχωνεύσεις θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον «Καλλικράτη» σταματάει η χρηματοδότηση δημοτικών επιχειρήσεων από τους δήμους μετά από τρεις ζημιογόνες χρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr   ήδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για 521 νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των δήμων, ενώ υπολείπονται 250 φορείς για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
aftodioikisi.gr
Δεν ήξερε και προφανώς δεν πρόλαβε και να μάθει ένας σύζυγος που τόλμησε να σηκώσει χέρι στη γυναίκα του!
Το περιστατικό συνέβη στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών και αφορούσε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Ο σύζυγος παρακολουθούσε τηλεοράση πίνοντας ουίσκι όταν ξαφνικά έριξε το τηλεχειριστήριο ενός παιχνιδιού το οποίο ανήκε στη γυναίκα του. Κατόπιν πήρε ένα αεροβόλο και άρχισε να τη σημαδεύει και να της ουρλιάζει.
Η γυναίκα του προκειμένου να αμυνθεί άρχισε να του ρίχνει μπουνιές στο πρόσωπο αφού εκείνος λόγω του αλκοόλ δεν μπορούσε να κρατήσει την ισορροπία του.
Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι συνέλαβε τον 32χρονο άντρα ο οποίος ήταν βαριά τραυματισμένος ενώ η γυναίκα δήλωσε πως αναγκάστηκε να αμυνθεί αφού ο σύζυγος της την είχε χτυπήσει επανειλημμένες φορές.

http://www.thestival.gr 
Ισχυρή παρουσία στο Διαδίκτυο απέκτησε η Θεσσαλονίκη με την λειτουργία νέων ιστοσελίδων στα Ελληνικά και Αγγλικά που στοχεύουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής οι οποίες βρίσκονται ήδη αναρτημένες στον ιστότοπο του Δήμου www.thessaloniki.gr και παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια της 27ης έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον παρουσιάστηκε ο «Χάρτης Μνημείων Unesco», αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και είναι o τρίτος κατά σειρά πολιτιστικός χάρτης -οδηγός που σχεδίασε ο Δήμος τους τελευταίους μήνες. Έχουν προηγηθεί ο «Χάρτης Μνημείων» και ο «Χάρτης Μουσείων» στα ελληνικά κι αγγλικά. Το όλο εγχείρημα απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη αλλά και από Δημοτικούς Συμβούλους.

Ο Δήμαρχος, ο οποίος συνεχάρη τόσο τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα όσο και τους συντελεστές των χαρτών και των ιστοσελίδων τόνισε ότι, πρόκειται για πολύτιμη και σοβαρή προσπάθεια που προέρχεται μέσα από το δυναμικό του Δήμου και η οποία συμβάλλει στην τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης ενώ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη τόσο για την σημερινή όσο και για την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Οι νέες ιστοσελίδες που έχουν σχεδιασθεί και εμπλουτισθεί με τη συνεργασία των Τμημάτων Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης, τα μνημεία και τα μουσεία της, την γαστρονομία, τις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, διαδρομές, γεγονότα, φωτογραφικό υλικό, αλλά και τουριστικές πληροφορίες για καθημερινά πρακτικά θέματα ενώ μεταφέρουν τους χρήστες του site σε πλήθος συνδέσμων και σε σχετικές άλλες ιστοσελίδες φορέων της πόλης και των γύρω περιοχών.

Το νέο αγγλόφωνο site απευθύνεται στους ξένους τουρίστες και επισκέπτες, καθώς και στους προσωρινά ή και μόνιμα διαμένοντες ξένους της πόλης.

www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/EnglishPage Στην πλήρη ανάπτυξή τους οι νέες σελίδες θα αποτελέσουν τον πληρέστερο τουριστικό οδηγό της Θεσσαλονίκης σε web μορφή. www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/TouristikosOdigos Οι χρήστες των ιστοσελίδων του Δήμου μπορούν να κατεβάσουν τους Χάρτες Μνημείων-μουσείων και μνημείων Unesco της Θεσσαλονίκης και σε ηλεκτρονική μορφή(PDF).

Στον «Χάρτη Μουσείων» συμπεριλαμβάνονται τα 15 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο μνημείων της Unesco από το 1988 και περιγράφονται με αρτιότητα (αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες, χρονολογικά στοιχεία, επιστημονικές τεκμηριώσεις), παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον επισκέπτη, καθώς και οι ώρες επισκεψιμότητας τους.

Ιδιαίτερα σημαντική στην δημιουργία των χαρτών και των ιστοσελίδων υπήρξε η συμβολή της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Κ. Μακεδονίας.
cityportal.gr

Τελευταία αγωνιστική για το 2013 και με εξαίρεση την Premier League τα υπόλοιπα πρωταθλήματα δίνουν ραντεβού με τους φιλάθλους στις αρχές της νέας χρονιάς. Η στήλη εύχεται σε όλους τους λάτρεις της στρογγυλής θεάς  να έχουμε μια θεαματική, συναρπαστική και γεμάτη συγκινήσεις ποδοσφαιρική χρονιά με υγεία και αισιοδοξία για τον καθένα μας. Παράλληλα ευχόμαστε όλο και περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα Ευρωπαϊκά γήπεδα προς όφελος πάνω από όλα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ας ρίξουμε μια ματιά στον απολογισμό αυτής της αγωνιστικής :

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ : Παρών και πάλι στην αρχική ενδεκάδα της Fulham  σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, με την ManCity να φεύγει τελικά νικήτρια από το Craven Cottage με 2-4. Ο Έλληνας διεθνής έγινε αλλαγή στο 82’ με το σκορ εκείνη τη στιγμή στο 2-3. Ένα λεπτό αργότερα ο Milner έγραψε το τελικό σκορ.
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Παρών για 90’ λεπτά στην νέα ήττα και μάλιστα εντός έδρας από τη Hertha με 1-2 .Είναι κρίμα για τον Sokratis το γεγονός ότι η μονιμοποίηση του στην ενδεκάδα της Dortmund ήρθε σε μια περίοδο αγωνιστικής κρίσης.

ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ : Εκτός αποστολής της Bremen στη μεγάλη νίκη  με 1-0 επί της Leverkusen .

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ. : Μπήκε ως αλλαγή στις καθυστερήσεις του εκτός έδρα αγώνα της Schalke με τη Nurnberg που τελείωσε ισόπαλος χωρίς τέρματα.
ΣΑΜΑΡΑΣ : Δεν ξεκίνησε ως βασικός στον αγώνα της Celtic με την Hearts που βρήκε νικητές τους Κέλτες με 2-0 διατηρώντας το αήττητο για 16ο αγώνα. Μπήκε ως αλλαγή στο 71’ και μετά από δική του προσπάθεια  ο Forrest έγραψε το τελικό σκορ στις καθυστερήσεις..
ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ : Έμεινε για μια ακόμη φορά στον πάγκο στην άνετη νίκη της Roma με 4-0 επί της Catania.

ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ  : Μπήκε ως αλλαγή στο 64’ αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0 στο Renato DallAra της Bologna.

ΚΟΝΕ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Ο Κονέ έπαιξε για 90’ λεπτά στη νίκη επί της Genoa με 1-0. Ο Χριστοδουλόπουλος έμεινε στον πάγκο της ομάδας.

ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ : Εκτός αποστολής της Catania στην βαριά ήττα με 4-0 στο Olimpico.

ΚΑΡΝΕΖΗΣ : Στον πάγκο της Granada στην  εντός έδρας ήττα με 1-3 από τη Sociedad. Μεσοβδόμαδα αγωνίστηκε βασικός στον επαναληπτικό του Copa Del Ray με την Alcorcon που έκρυβε δυσάρεστη εξέλιξη αφού η Granada παρά το εκτός έδρας 0-2 που είχε από τον πρώτο αγώνα κατάφερε να αποκλειστεί στα πέναλτι με 4-5.

ΒΥΝΤΡΑ-ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι μέσα στο Vicente Calderon ξεκίνησαν βασικοί απέναντι στην εκπληκτική φέτος Atletico από την οποία ηττήθηκαν δύσκολα με 3-2. Οι δυο Έλληνες αμυντικοί είχαν πολύ καλή απόδοση ειδικά ο Βύντρα που κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τον David Villa με το μαρκάρισμα του οποίου είχε χρεωθεί, ενώ και ο Νίκος Καράμπελας έδωσε την ασίστ στον Ivanschitz για το 0-1 μόλις στο 2ο λεπτό.


ΓΚΕΚΑΣ  Επιστροφή στην ενδεκάδα της Konyaspor για τον Έλληνα επιθετικό στην εκτός έδρας ισοπαλία χωρίς τέρματα απέναντι στην Kayserispor.
Δύσκολο πράγμα να είσαι γονιός και ακόμα δυσκολότερο να κερδίσεις την προτίμηση του παιδιού σου – αν μπεις βέβαια σε αυτήν τη διαδικασία. Μπαμπάδες και μαμάδες λατρεύουν τα παιδιά τους και εκείνα επίσης, αν και δεν είναι λίγες οι φορές ππυ προτιμούν περισσότερο έναν από τους δύο γονείς για τους δικούς του λόγους το καθένα.

Συνήθως η επιλογή γίνεται ανάλογα με αυτά που προσφέρει ο καθένας, ανάλογα με το αν συμπεριφέρεται καλύτερα ή όχι στο παιδί, αν είναι αυστηρός κ.λπ. Υπάρχουν όμως και μερικοί βασικοί λόγοι που τα παιδιά αγαπούν περισσότερο τους μπαμπάδες τους από τις μαμάδες κι ας έχουν εκείνοι την ταμπέλα του αυστηρού. Και μπορεί να είναι αστείοι αλλά έχουν μέσα τους μεγάλη δόση αλήθειας…

1. Οι μπαμπάδες σκέφτονται σαν παιδιά, ενώ οι μαμάδες σαν μαμάδες!

2. Οι μπαμπάδες είναι πολύ πιο ήσυχοι από τις μαμάδες και φωνάζουν μόνον όταν υπάρχει πραγματικός λόγος.

3. Οι μπαμπάδες είναι πάντα οι καλοί αστυνόμοι, ενώ οι μαμάδες οι κακοί.

4. Οι μπαμπάδες είναι πιο χρήσιμοι στην πρώτη μάχη που θα δώσεις με τα παιδιά στη γειτονιά.

5. Θέλουν να αγοράζουν πιο ωραία πράγματα από τις μαμάδες, όπως αυτοκίνητα, κινητά, I pads, playstations και laptops!

6. Οι μπαμπάδες σπάνε πιο συχνά πράγματα απ; ό,τι οι μαμάδες. Και τότε οι μαμάδες βάζουν τις φωνές κι εμείς τους αγκαλιάζουμε.

7. Οι μπαμπάδες μπορούν να πετάξουν τα παιδιά ψηλά! Οι μαμάδες φοβούνται!

8. Οι μπαμπάδες αν θέλουν βγάζουν μούσια!

9. Οι μπαμπάδες θυμούνται λιγότερα απ’ ό,τι οι μαμάδες. Και σχεδόν ποτέ ότι κάποτε έσπασες το σερβίτσιο.

10. Οι μπαμπάδες φτιάχνουν καλύτερα σάντουιτς από τις μαμάδες γιατί βάζουν μέσα πολύ βούτυρο και μπέικον και σαλάμι και πάριζα, καθόλου ντομάτα και μπόλικη κέτσαπ

http://www.seleo.gr

Τις πιο πιθανές και απίθανες απορίες μπορεί να διατυπώσουν τα παιδιά, αφήνοντας εμβρόντητους τους μεγάλους, να στύβουν το μυαλό τους για επαρκείς απαντήσεις.
Γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι χοντρούλης και στα κόκκινα πάντα ντυμένος; Για όλα φταίει ο Thomas Nast! Γύρω στο 1850 ο Γερμανός στην καταγωγή καρτουνίστας μετανάστευσε στην Αμερική, όπου και έκανε καριέρα. Εκεί εμπνεύστηκε και την ιδέα για τον Άγιο Βασίλη.
Γιατί δίνουμε δώρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Αυτή η παράδοση έχει πολλές ρίζες. Στη δυτική Ευρώπη τα παιδιά παίρνουν δώρα στη μνήμη του Αγίου Νικολάου, που θεωρείται ευεργέτης των παιδιών και των φτωχών. Γι’ αυτό τα δώρα ανταλλάσσονται στις 6 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται η μνήμη του ή και την παραμονή των Χριστουγέννων. Στην Ελλάδα είθισται τα δώρα να δίνονται την Πρωτοχρονιά, για να εορταστεί η μνήμη ενός άλλου ευεργέτη αγίου της Εκκλησίας, του Μεγάλου Βασιλείου. Επίσης, δίνουμε δώρα ως αναπαράσταση της κίνησης των Τριών Μάγων προς το νεογέννητο Ιησού.
Γιατί στολίζουμε δέντρο; Λέγεται ότι το δέντρο έγινε μέρος της χριστιανικής παράδοσης ως μέρος του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς για να φύγουν τα κακά πνεύματα. Το έθιμο του στολισμού, όπως το ξέρουμε σήμερα, προέρχεται από τη Γερμανία του Μεσαίωνα, όπου ένα δέντρο στολισμένο με μήλα, κεριά και γλυκά αναπαριστούσε τον Κήπο της Εδέμ. Αργότερα η παράδοση αυτή υιοθετήθηκε από χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία και η Ολλανδία, ενώ τον 19ο αιώνα ο σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκιπας Αλβέρτος, εισήγαγε το έθιμο και στην Αγγλία. Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές του 19ου και του 20ού αιώνα μετέφεραν την παράδοση στην Αμερική, την Κίνα και την Ιαπωνία.
Τι κάνει ο Άγιος Βασίλης όταν ένα σπίτι δεν έχει καμινάδα ή είναι αναμμένη η φωτιά στο τζάκι; Εύλογη ερώτηση! Ο Άγιος ξεκίνησε αυτή του τη συνήθεια για να εξυπηρετήσει τα παιδιά των Ολλανδών. Είναι γεγονός, επίσης, ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αρκετά μυστικοπαθής και δεν μας είπε τι κάνει σε αυτή την περίπτωση. Η απάντηση είναι ότι χρησιμοποιεί λίγη μαγεία και πάντα βρίσκει τρόπο για να ξεπεράσει τέτοιες δυσκολίες!
Πώς πετάνε οι τάρανδοι; Πριν από πολλά χρόνια ο Άγιος Βασίλης μαζί με τους βοηθούς του, τα ξωτικά, ανακάλυψαν ένα μαγικό κριθάρι ή καλαμπόκι, που μόλις το έτρωγαν οι τάρανδοι μπορούσαν να σηκωθούν ψηλά και να πετάξουν στον ουρανό!
Πώς καταφέρνει ο Άγιος Βασίλης να μοιράσει τα δώρα σε όλον τον πλανήτη σε μια μέρα; Με πολλή πρακτική και σκληρή δουλειά αλλά και εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές ζώνες ώρας, αλλά και με αρκετή μαγεία, ο Άγιος πάντα καταφέρνει να είναι συνεπής! Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν προλάβαινε μερικά παιδιά, όμως τώρα πια δεν ξεχνάει κανένα!
Πώς ξέρει ο Άγιος Βασίλης αν ήμουν καλό παιδί; Αυτή την ερώτηση την κάνει κάθε παιδί που έχει κάνει σκανταλιές! Ο Άγιος, λοιπόν, έχει πλέον ένα μεγάλο υπολογιστή και –με τη βοήθεια των ξωτικών που παρακολουθούν κάθε παιδί– μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξέρει τι καλές ή κακές πράξεις κάνει.
Τι κάνει ο Άγιος Βασίλης τον υπόλοιπο χρόνο; Ίσως δεν το ξέρατε, αλλά ο καλός Άγιος παίρνει τη γυναικούλα του και πηγαίνουν διακοπές! Επισκέπτεται διάφορα μέρη και παίρνει ιδέες! Κάποια στιγμή εκεί γύρω στο Σεπτέμβρη γυρίζει σπίτι του και αρχίζει να προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα!
Γιατί ο Άγιος Βασίλης δεν μου φέρνει πάντα ό,τι θέλω; Χάρη στα ξωτικά και τις λίστες του, ο Άγιος συνήθως ξέρει τι περιμένει κάθε παιδί! Εν τούτοις μερικές φορές έχει κατά νου ότι οι γονείς σκέφτονται άλλα πράγματα για τα παιδιά τους και δεν του αρέσει να διαφωνεί με τους γονείς. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να φέρει σε ένα παιδί ένα διαστημόπλοιο μόνο και μόνο επειδή του αρέσει! Πρέπει και να χωράει στο μπαλκόνι του!
Πόσο μεγάλος σε ηλικία είναι ο Άγιος Βασίλης και πότε έχει γενέθλια; Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος θυμάται πια! Όταν γιόρτασε τα 550ά γενέθλιά του αποφάσισε να σταματήσει να μετράει!
Πρέπει να χιονίσει για να έρθει ο Άγιος Βασίλης; Όχι βέβαια! Ο Άγιος πηγαίνει παντού, και με κρύο και με ζέστη! Άλλωστε και τα παιδιά στην Αυστραλία, τη Φλόριντα, τη Νότιο Αφρική τον υποδέχονται με τα μαγιό τους! Η αλήθεια είναι ότι το χιόνι είναι πιο ατμοσφαιρικό και ταιριάζει και με το δέντρο!
Υπήρξε ποτέ χρονιά που ο Άγιος Βασίλης δεν ήρθε; Ευτυχώς όχι ακόμα! Εκεί στο Βόρειο Πόλο ο ασπρογένης Άγιος παίρνει όλα τα μέτρα για να μην πάει τίποτα στραβά την Πρωτοχρονιά. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για κάθε περίσταση, ώστε να φτάσει σε κάθε γωνιά της γης κάθε χρόνο!
Πηγή: tlife.gr

Tην ώρα που αναζητούνται εναγωνίως έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, δισ. ευρώ που δεσμεύονται από τις δικαστικές αρχές υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, παραμένουν μακριά από τα κρατικά ταμεία καθώς δεν έχουν ψηφιστεί οι ρυθμίσεις για το δικαστικό ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» το ποσό που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να μπει άμεσα στα δημόσια ταμεία αν είχαν κατατεθεί και ψηφιστεί οι προαναφερθέντες νόμοι που βρίσκονται στο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας, ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου, αν κανείς συμπεριλάβει και τα έσοδα από υποθέσεις φοροδιαφυγής όπως αυτές των Energa-Hellas Power και της Proton Bank.

Οι διατάξεις αυτές του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκονται στο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας δίνουν ισχυρά κίνητρα σε διωκόμωνους για οικονομικά και άλλα εγκλήματα να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος και να τύχουν έτσι ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης (κατά περίπτωση τα αδικήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα και μειώνονται οι ποινές).

Σύμφωνα με την «Kαθημερινή της Κυριακής» οι ρυθμίσεις αυτές που «ξεπαγώνουν» με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, εφαρμόζονται με επιτυχία σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι τα οφέλη των εν λόγω διατάξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Εκτός από τα ποσά που μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία από διωκόμενους για πάσης φύσεως οικονομικά εγκλήματα, με τις διατάξεις αυτές θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν άμεσα 1,5 δισ.ευρώ που προέρχονται από δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς ή θηρίδες υπόπτων για οικονομικά εγκλήματα, των οποίων οι δίκες εκκρεμούν. Σε περίπτωση, βέβαια, αθώωσης των κατηγορουμένων τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται στους δικαιούχους.

Ανεκμετάλλευτα, όμως, παραμένουν επίσης περίπου 110 ακίνητα μεγάλης άξιας που έχουν δεσμευτεί από τις δικαστικές αρχές σε μεγάλες υποθεσεις όπως, η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η υπόθεση Ιωάννη Καρούζου και πολλές άλλες, καθώς, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» υπάγονται σε ένα νομικό καθεστώς που δεν διευκολύνει ούτε την αξιοποίησή τους ούτε την εκποίησή τους.

http://www.thestival.gr
Κάθε χρόνο, το φθινόπωρο, το ακτοτούρλι (Limosa lapponica baueri) ξεκινάει το ταξίδι του από την Αλάσκα για τη Νέα Ζηλανδία. Διανύει μια απόσταση 11.000 χιλιομέτρων χωρίς να σταματήσει οπουδήποτε, ούτε μία φορά, για οκτώ έως εννέα ολόκληρες ημέρες. Την άνοιξη ταξιδεύει πίσω στην Αλάσκα, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η μοναδική αυτή ικανότητα του πτηνού έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ άλλων στην ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, στην αεροδυναμική μορφή του, στην ταχύτητα πτήσης, αλλά και στους ευνοϊκούς ανέμους. Επιστήμονες λένε τώρα ότι το ακτοτούρλι, χάρη και στην ικανότητά του να «κρίνει» τις καιρικές συνθήκες, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι άλλων πτηνών καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
«Έχουν μεγάλη εμπειρία και ξέρουν πότε πρέπει να εγκαταλείψουν την Αλάσκα, να επιλέξουν τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε οι ατμοσφαιρικές συνθήκες να είναι κατάλληλες για το ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία και οι άνεμοι να είναι ευνοϊκοί», εξήγησε μιλώντας στο BBC ο Ντέιβιντ Ντάγκλας από την αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών. «Δεν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα πρέπει να ανησυχούμε ότι [το ακτοτούρλι] δεν θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη μετανάστευσή του με εξίσου θαυμαστό τρόπο όπως τώρα.»
Ο Ντάγκλας και οι συνάδελφοί του μελέτησαν πώς το ακτοτούρλι και άλλα πτηνά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στο μέλλον και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη μετανάστευσή τους. Με τη βοήθεια ενός μοντέλου προσομοίωσης των συνθηκών ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα επικρατούν στο τέλος του αιώνα, είδαν ότι τα συστήματα αυτά θα μετακινηθούν προς το Βορρά και ότι τα πτηνά θα έχουν, κατά μέσο όρο, λιγότερες ευκαιρίες να αρχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους σε ευνοϊκές συνθήκες.
Όπως φάνηκε ωστόσο από τη μελέτη, το πτηνό μπορεί να επιλέξει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για το ταξίδι του, ακόμη κι όταν οι ευκαιρίες είναι λιγότερες. «Οι εμπειρικές μελέτες έδειξαν με σαφήνεια ότι αυτά τα πτηνά δεν φεύγουν στην τύχη», διευκρίνισε ο Ντάγκλας. «Είναι πολύ καλά στο να καταλαβαίνουν πότε οι συνθήκες είναι ιδανικές και επίσης, βλέποντας τα αποτελέσματα των μοντέλων και τη μεταβλητότητα των διαθέσιμων “παραθύρων”, διαπιστώνουμε ότι έχουν αρκετές ευκαιρίες να επιλέξουν καλά “παράθυρα” για αυτή τη μετανάστευση, παρότι αυτά μειώνονται.»

Πηγή: naftemporiki.gr

Μια από τις κλασικές περιπτώσεις που μπορεί κανείς να συναντήσει στο διαδίκτυο και συνήθως σε social networks και φόρουμ, είναι το λεγόμενο «troll». Η λέξη περιγράφει τον
χρήστη ο οποίος με σκοπό να ερεθίσει, να μπερδέψει και να προκαλέσει σύγχυση και εκνευρισμό στους υπόλοιπους χρήστες, χρησιμοποιεί επιτηδευμένα προκλητικές, ανόητες ή εκτός θέματος ερωτήσεις, θέσεις και απόψεις.

Από πού προέρχεται ο όρος

Η χρήση της λέξης «troll» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ιντερνετ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά η πιο γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά προέρχεται από συζήτηση στο 1991, αναφέρει το wikipedia, σύμφωνα με το οποίο το «troll» αναφέρεται στο πέταγμα δολώματος μέσα στο νερό προκειμένου να αλιευθούν ο τόνος και ο ξιφίας, πρακτική που παραπέμπει στην κοροϊδία χρηστών του Διαδικτύου, το λεγόμενο «trolling». Παράλληλα, η λέξη παραπέμπει και στα δαιμόνια πλάσματα που εμφανίζονται στη σκανδιναβική λογοτεχνία, τα οποία επίσης έχουν το όνομα «troll».

Πώς να αντιμετωπίσετε το «troll»

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί κάποιο «troll» το οποίο έχει ως στόχο μόνο να αποτρέψει τη διεξαγωγή μιας διαδικτυακής συζήτησης, είναι η άγνοια. Συνήθως, ένας τέτοιος ενοχλητικός χρήστης εάν αγνοηθεί θα αρχίσει να στέλνει όλο και πιο προσβλητικά μηνύματα, αλλά εάν δεν υπάρξει αντίδραση συνήθως απογοητεύεται και εγκαταλείπει την κοινότητα. Σε αρκετά φόρουμ και μπλογκ, δίνεται η παραίνεση να μην ασχολούνται οι χρήστες με τα «troll», κίνηση που αναφέρεται ως «μην ταΐζετε τα ''troll''» (Don't feed the trolls).

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, για την καταπολέμηση των «trolls» χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα, όπως η αφαίρεση των μηνυμάτων τους ή η φραγή τους προκειμένου να μην ενοχλούν, ενώ αρκετές φορές διαγράφονται και από τις κοινότητες που εισέρχονται διαδικτυακά.

http://www.seleo.gr






Sony και Nintendo είναι ιστορικοί αντίπαλοι στη βιομηχανία των video games, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ τους, ειδικά από τη στιγμή που και οι δύο είναι ιαπωνικές εταιρείες.

Τρανό παράδειγμα ο πάντα απολαυστικός και ειλικρινής Shuhei Yoshida της Sony, ο οποίος αποκάλυψε ότι έχει όχι ένα, αλλά δύο Wii U. Σύμφωνα με τον Yoshida, το Wii U είναι ιδανικό για διασκέδαση με παρέα και τώρα αρχίζει να παίρνει τα πάνω του, με παιχνίδια όπως το Super Mario 3D World. O Yoshida υπογραμμίζει επίσης πόσο σημαντική είναι η Nintendo για τη βιομηχανία, γιατί δίνει την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να γνωρίσουν τη χαρά των video games.


Πηγή: game20.gr
Νέες λίστες απολύσεων από 12 υπουργεία και μία γενική γραμματεία βάζουν στη δίνη του κυκλώνα 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε 74 φορείς, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο στόχαστρο έχουν μπει 74 οργανισμοί από όλο το Δημόσιο. Ο φορείς αυτοί είτε θα κλείσουν απευθείας με "ξαφνικό θάνατο" αλά ΕΡΤ, είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν είτε θα υποστούν "στοχευμένη" μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού και οι υπάλληλοι που συγκροτούν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, π.χ διοικητικοί ή καθαρίστριες, θα απομακρυνθούν ταυτόχρονα με την κατάργηση των θέσεών τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για 18 φορείς του υπουργείου Υγείας με 2.949 υπαλλήλους, 10 φορείς του υπουργείου Παιδείας με 1.193 εργαζόμενους, 6 φορείς του υπουργείου Πολιτισμού με 783 εργαζόμενους, τρεις φορείς του υπουργείου Άμυνας με 728 εργαζόμενους, 2 φορείς του υπουργείου Εργασίας με 286 εργαζόμενους, τρεις φορείς του υπουργείου Ναυτιλίας με 129 υπαλλήλους, ένας φορέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης με 66 υπαλλήλους, η ΓΓ ΜΜΕ με 252 υπαλλήλους, 12 φορείς του υπουργείου Υποδομών με 12.708 εργαζόμενους, 5 φορείς του υπουργείου Υποδομών με 2.085 εργαζόμενους, τρεις φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 1.811 εργαζόμενους, επτά φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης με 1.462 εργαζόμενους και τρεις φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος με 661 εργαζόμενους.

Αναλυτικά η λίστα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (18 φορείς)

*Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
*Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
*Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
*Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάσταση Ασθενών
*Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
*Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής υγείας (ΕΠΑΨΥ)
*Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης, Αποκατάστασης
*Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών
*Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας
*"Ίρις" Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων
*Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
*Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης ΤΟ.ΨΥ. Κέρκυρας-Λευκάδας "Νέοι Ορίζοντες"
*Αστική μη Κερδοσκοπική  Εταιρεία Έρευνας Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης "Σύνθεση"
*Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZEIMER και Συγγενών Διαταραχών
*Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν.Λάρισας
*Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παίδων και Ενηλίκων και Κοινωνικής Μέριμνας και Αποκατάστασης Νοητικά Υστερούντων
*Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ)
*Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

Σύνολο 2.949

ΥΠΟΥΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (10 φορείς)

*Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
*Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
*Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων ΑΕ
*Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης
*Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
*Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
*Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού
*Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή
*Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος"
*Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης "Αθήνα"

Σύνολο 1.193

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (6 φορείς)

*Εθνική Λυρική Σκηνή
*Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών "Σπύρος Λούης"
*Εθνικό Θέατρο
*Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
*Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
*Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης

Σύνολο 783

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (3 φορείς)

*Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ
*Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε
*Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ

Σύνολο 728

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (2 φορείς)

*Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ
*Εθνικός Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού

Σύνολο 286

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ (3 φορείς)

*Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.
*Οργανισμός Λιμένος Πατρών Α.Ε.
*Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.

Σύνολο 129

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (1 φορέας)

*Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

66 άτομα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΜΕ (1 φορέας)

*Αθηναϊκό Πρακτορείο

252 άτομα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ (12 φορείς)

*ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες (5.866)
*Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474)
*ΟΣΕ (1.689
*ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ (826)
*Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (579)
*Αττικό Μετρό ΑΕ (429)
*Εγνατία Οδός ΑΕ (208)
*Έργα ΟΣΕ ΑΕ (187)
*Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ (133)
*ΤΕΟ ΑΕ (130)
*Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ (ΟΑΣΑ ΑΕ) (99)
*Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ (88)

Σύνολο 12. 708

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ (5 φορείς)

*ΕΑΒ (1.385)
*ΕΛΒΟ (359)
*Εταιρεία Ακινήτων (224)
*Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ (81)
*Ελληνικές Αλυκές ΑΕ (36)

Σύνολο 2.085

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (3 φορείς)

*ΕΛΓΑ (475)
*ΟΠΕΚΕΠΕ (626)
*Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "Δήμητρα" (710)

Σύνολο 1.811

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (7 φορείς)

*ΜΟΔ ΑΕ (1.115)
*Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (131)
*Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ. (80)
*Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (36)
*Επενδύτσε στην Ελλάδα ΑΕ. (35)
*ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ (34)
*ΚΕΠΕ (31)

Σύνολο 1.462

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (3 φορείς)

*Εθνικό Κτηματολόγιο (359)
*Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (271)
*Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) (31)

Σύνολο 661

http://news247.gr 
Σίγουρα ομορφαίνουν το περιβάλλον. Επίσης, μας φέρνουν λίγο πιο κοντά στη φύση, που τόσο έχουμε ανάγκη.
Τι άλλο όμως μπορούν να μας προσφέρουν τα δέντρα που βρίσκονται έξω από τα σπίτια μας; Όλοι γνωρίζουμε ότι τα δέντρα φιλτράρουν τον αέρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό σε τι βαθμό μπορούν να τον καθαρίσουν.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Lancaster στην Αγγλία, πραγματοποίησαν μία μελέτη, με την οποία προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση.
Έκαναν ένα πείραμα, καθαρίζοντας αρχικά τις επιφάνειες τηλεοράσεων και υπολογιστών σε οκτώ μεζονέτες. Μετά, έξω από τις μισές μεζονέτες (στο πεζοδρόμιο) τοποθέτησαν 24 σημύδες. Αφού πέρασαν 15 μέρες, οι επιστήμονες επέστρεψαν για να σκουπίσουν ξανά τις επιφάνειες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών στις 8 μεζονέτες.
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι στις μισές, όπου στα πεζοδρόμιά τους είχαν τοποθετηθεί τα δέντρα, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης ήταν κατά 52% ως 65% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεζονέτες. Εξέτασαν και τα φύλλα των σημύδων με μικροσκόπιο σάρωσης ηλεκτρονίων και είδαν ότι τα τριχίδια που υπάρχουν στην επιφάνειά τους, αιχμαλώτισαν τα αιωρούμενα σωματίδια (PM1, PM2.5 και PM10).
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φύλλα των δέντρων όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε φιλτράροντάς τον, αλλά όποτε βρέχει «ξεπλένουν» τα βλαβερά σωματίδια και είναι και πάλι έτοιμα να «αιχμαλωτίσουν» ότι βλαβερό υπάρχει στον αέρα.
Πρόσφατα η IARC (Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ρύπανση του αέρα αλλά και η σωματιδιακή ρύπανση καταχωρούνται στην Ομάδα 1 με τους καρκινογόνους παράγοντες.
Σε μία άλλη έκθεση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι το 90% των κατοίκων των  αστικών κέντρων στην Ευρώπη, αναπνέει μολυσμένο αέρα με συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ανώτερες από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
echoes.gr
Σε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη εξελίσσεται η απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει την δημοτική αστυνομία για να συμπληρώσει των αριθμό των απολύσεων που απαιτούσε η τρόικα, αν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών, προφανώς και δεν ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη.
Απλώς, υπήρχε ένας αριθμός υπαλλήλων που σχετικά σύντομα είχα ενταχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και άρα, εύκολα θα μπορούσαν να είχαν πάρει πόδι, όπως και πήραν. Πάντως, η απόφαση αυτή κατέδειξε ότι λίγοι στην κυβέρνηση γνώριζαν το έργο της δημοτικής αστυνομίας, σχεδόν καθόλου δεν τους ενδιέφερε αν θα δημιουργούνταν προβλήματα, ενδεχομένως όμως, να αποφάσισαν έτσι, γιατί δεν μπορούσαν ή και δεν ήθελαν να διώξουν άλλους που είχαν μπει στο δημόσιο ρουσφετολογικά.
Από την διάλυση της δημοτικής αστυνομίας, το χάος επικρατεί στις ελληνικές πόλεις, καθώς απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, τινάχθηκαν στον αέρα σχεδιασμοί δεκαετιών που αφορούσαν στην ελεγχόμενη στάθμευση. Πλέον, όποιος θέλει παρκάρει όπου θέλει, όποτε θέλει και αν πάς σε κάποια άλλη πόλη, για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε γράψουν, ρωτάς αν είχε δημοτική αστυνομία, σε θετική απάντηση είσαι βέβαιος ότι και στο δημαρχείο να το αφήσεις το αυτοκίνητο, κανείς δεν θα σε ενοχλήσει.
Και το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση θα εκτραχυνθεί τους επόμενους μήνες, αφού θα συνεχίσει να μην υπάρχει σύστημα ελέγχου της …ελεγχόμενης στάθμευσης. Εντωμεταξύ, στην Ξάνθη, το δημοτικό παρκινγκ πέρασε ήδη σε ιδιώτη και αυτό θα συμβεί σύντομα και στην Κομοτηνή.  Όλα αυτά, είναι έσοδα τα οποία τα είχαν και τώρα πια δεν τα έχουν οι δήμοι. Επιπλέον, αφού κανείς δεν ασκεί τις αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών, ποιος ελέγχει τη νομιμότητα ενεργειών καταστημάτων, αλλά και δημοτών, ενώ ο επισκέπτης μιας πόλης, όπως και πριν, δεν έχει κάπου να αποταθεί για πληροφορίες, δεν μπορεί να βρει υπεύθυνο του δήμου εκτός δημοτικού μεγάρου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ωφελημένοι της υπόθεσης. Χαράς ευαγγέλια για το παραεμπόριο και για τους διακινητές των παράνομων εμπορευμάτων, οι οποίοι και μόνο στη θέα των δημοτικών αστυνομικών, τα μάζευαν και έφευγαν. Τώρα ποιος και τι να ελέγξει…
Και προφανώς, δεν μπορείς να ζητάς από την τροχαία, να αρχίσει από την αρχή και να τα κάνει όλα μόνη της. Άλλωστε και οι τροχαίοι είναι είδος προς εξαφάνιση, αφού με την ύπαρξη των δημοτικών αστυνομικών οι νέοι ηλικιακά αστυνομικοί στελέχωναν τις εποχούμενες σε μοτοσυκλέτες μονάδες, μονάδες ιδιαίτερα ευέλικτες και αποδοτικές.
Με λίγα λόγια, με μια μόνον κίνηση, η κυβέρνηση κατάφερε να ξεχαρβαλώσει ένα ολόκληρο σύστημα, που αν και δεν ήταν τέλειο, τουλάχιστον πρόσφερε αρκετά τόσο στους δήμους όσο και στους δημότες-πολίτες. Αν μάλιστα είχε προσεχθεί και η ενδυμασία των δημοτικών αστυνομικών, δηλαδή να μη μοιάζουν με ένα είδος στρατοχωροφυλακής, ο κόσμος θα τους είχε ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη ντόπιοι και επισκέπτες θα τους έβλεπαν πιο φιλικά, ως τον άνθρωπο που θα μπορούσαν να απευθυνθούν άμεσα για ότι στραβό υπάρχει στην πόλη.
Και να επαναλάβουμε ότι δεν φταίει η τρόικα, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις που έκαναν καθυστέρηση, δεν προχώρησαν στην αξιολόγηση των υπαλλήλων και τελικά ελήφθη μια βιαστική απόφαση για να προλάβουμε την προθεσμία. Εδώ, ακόμη να απολυθούν οι όποιοι επίορκοι, θα απολυόταν κάποιος που προσλήφθηκε και εργαζόταν «κανονικά»…
Και τώρα τι; Προσλήψεις άλλων δημοτικών αστυνομικών δεν προβλέπονται. Το να ασκούν από την ελληνική αστυνομία όπου εντάσσονται, τα προηγούμενα καθήκοντα τους, ή κάποια από αυτά, μένει να το δούμε. Κακά τα ψέματα, ο μόνος τρόπος να επανέλθει η ομαλότητα, είναι να επιστρέψουν στους δήμους οι δημοτικοί αστυνομικοί. Ελήφθη μια λάθος απόφαση, ας την διορθώσουμε πριν οι επιπτώσεις ενταθούν και παγιωθούν. 

http://www.eleftherovima.gr
Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, δίχως τηγανητά, πολλά λίπη, σος και αλάτι, είναι πως το φαγητό τους συχνά μοιάζει άνοστο και βαρετό.
Η λύση – σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο της Αθήνας - είναι τα μπαχαρικά και τα φυσικά μυρωδικά, που όχι μόνο προσθέτουν άρωμα και ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό, αλλά ωφελούν την υγεία γιατί είναι γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Να τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για μερικά από αυτά:
Ρίγανη: Ένα κλασσικό μυρωδικό, αφού την προσθέτουμε είτε σε κύρια πιάτα (π.χ. με κρέας, στις πατάτες), είτε σε σαλάτες. Περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, που της προσδίδουν αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση (ισχυρότερη ακόμα και από το πορτοκάλι).
Βασιλικός: Έχει έντονο άρωμα και γεύση. Τα τελευταία χρόνια μάθαμε να το χρησιμοποιούμε και στη μαγειρική μας, φτιάχνοντας την κλασσική σάλτσα «πέστο» που ταιριάζει όχι μόνο με ζυμαρικά, αλλά και με παντζάρια, σουβλάκια, ακόμα και με ψάρι. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα βιοφλαβονοειδή και σε ειδικά οξέα όπως τα βολατιλικά, που του προσδίδουν έντονη αντιμικροβιακήκαι αντιφλεγμονώδη δράση.
Δεντρολίβανο: Επίσης τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να το προσθέτουμε συστηματικά στη μαγειρική μας, ιδιαίτερα στο κρέας, αλλά και σε σούπες ή σε πιάτα με ψάρι. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυτικού σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β6. Βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ένα οξύ (καρνοσικό οξύ) που σχετίζεται με προστασία του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.
Κόλιαντρος: Από την κινέζικη και τη μεξικάνικη κουζίνα έχει πλέον έρθει και στη δική μας, αν και ακόμα δεν το χρησιμοποιούμε συχνά. Συνδυάζεται σε μίγματα με κάρυ, σκόρδο και τζίντζερ. Δίνει πλούσιο άρωμα σε πολλά πιάτα με κοτόπουλο, χοιρινό ή λαχανικά. Τα πολύτιμα συστατικά του έχουν συνδεθεί με την πιθανή αγχολυτική του δράση, ενώ μία από τις ουσίες του, η δοδεσενάλη, ασκεί ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση.
Φασκόμηλο: Δίνει απαλό άρωμα σε κρέας, κοτόπουλο και σούπες, Είναι πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, αλλά και βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φολικού οξέος, βήτα καροτίνης και φυτοστερολών. Περιέχει ακόμα ουσίες όπως έλαια (θυϊόνη), ταννίνες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που έχουν αντισηπτική και τονωτική δράση και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Θυμάρι: Το θυμάρι προστίθεται σε λιπαρά κρέατα με έντονη μυρωδιά (π.χ. αρνί και κατσίκι), αλλά και σε χοιρινό και κοτόπουλο, ακόμα και σε σάλτσες, σούπες, λαχανικά και ζυμαρικά. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως φαινόλες. Επειδή ανακουφίζει από τον βήχα και το συνάχι, χρησιμοποιείται και σε καραμέλες. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται θυμόλη και έχει αντισηπτική δράση ενάντια σε παράσιτα του εντέρου.
Κουρκουμάς: Το χαρακτηριστικό κίτρινο μπαχαρικό, που εκτός από άρωμα, δίνει και χαρακτηριστική εικόνα και χρώμα στα πιάτα που το προσθέτουμε. Διαδεδομένο σε φαγητά της Ανατολής, αλλά και στη δική μας κουζίνα, κυρίως σε γλυκά και κρέατα. Περιέχει την ουσία κουρκουμίνη - μια φυσική χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κάρυ. Ο κουρκουμάς εμπεριέχει ένα μίγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών - φαινολικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και προστατεύουν από ασθένειες. Δρα επίσης καταπραϋντικά στον πόνο και ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.
Κανέλα: Δημοφιλής στην ανατολίτικη κουζίνα, αλλά και στη δική μας. Προστίθεται κυρίως σε γλυκά και σε πιάτα που έχουν ντομάτα για να μειώσει την οξύτητα της γεύσης της. Παρουσιάζει αντιπαρασιτική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες τη συσχέτισαν με την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στα άτομα με διαβήτη. Είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και σιδήρου, ενώ περιέχει την ουσία σιναλμαδεΰδη, που της προσδίδει αντιπηκτικές ιδιότητες.
Πιπέρι: το πιπέρι μαζί με το αλάτι είναι σίγουρα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά, που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα φαγητά όπως σάλτσες (κυρίως ντομάτας και κρασιού), κόκκινα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια, αλλά ακόμα και σε γλυκά. Περιέχει μια ουσία την πιπερίνη, που έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα, ενώ αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου. Εκτός από το κλασσικό «μαύρο» πιπέρι, υπάρχουν αρκετοί τύποι όπως: πράσινο, λευκό, κόκκινο, ροζ, κουμπέμπ (κυρίως στην αραβική κουζίνα), καγιέν και σιτσουάν (δημοφιλές στην κινέζικη κουζίνα).
Κάρι: Το κάρι σε σκόνη περιέχει κουρκουμίνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Η κουρκουμίνη σχετίζεται επίσης με επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και με την ενίσχυση της μνήμης (γι’ αυτό και σχετίζεται με προστασία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ).

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend
Στις 23 Δεκεμβρίου 1975 - Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής.

962 - Τα βυζαντινά στρατεύματα με επικεφαλής τον μετέπειτα αυτοκράτορα Νικηφόρο Β' Φωκά εισβάλουν στο Χαλέπι.

1672 - Ο Κασίνι ανακαλύπτει τη Ρέα, τον δεύτερο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

1783 - Ο αρχιστράτηγος Τζορτζ Ουάσινγκτον παραιτείται από τον Ηπειρωτικό Στρατό των Η.Π.Α.

1947 - Οι επιστήμονες των εργαστηρίων Μπελ Μπαρντίν, Μπράτεϊν και Σόκλεϊ παρουσιάζουν το τρανζίστορ.

1950 - Ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ ανακοινώνει την ανακάλυψη του τάφου του Αγίου Πέτρου κάτω από το Βατικανό.

1975 - Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής. Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό, μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο Χίλτον. Τυπικά είχε το τίτλο του Α΄ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν το πρώτο χτύπημα της 17Ν.

1979 - Σοβιετικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

1990 - Η Σλοβενία ψηφίζει την απόσχισή της από την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

2008 - Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση με δύο καλάσνικοφ εναντίον 17 αστυνομικών της διμοιρίας Α-524 που επέβαιναν σε υπηρεσιακό λεωφορείο στη περιοχή Γουδί.

http://www.enikos.gr 
Έπειτα από 12 χρόνια ερευνών ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι ο Γαλαξίας μας δεν αποτελείται από δύο γιγάντιες σπείρες, όπως πιστευόταν ως σήμερα, αλλά από τέσσερις, γεγονός που αλλάζει τα κοσμικά μας δεδομένα.

Κοσμική ακτινογραφία

Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να δουν το ακριβές σχήμα του Γαλαξία μας επειδή τον παρατηρούν από το εσωτερικό του και υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στη λεπτομερή «ανατομική» παρατήρηση και ανάλυσή του. Η τεχνική που χρησιμοποιούν για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα για το σχήμα του είναι να παρατηρούν τα άστρα του και τις αποστάσεις που αυτά έχουν από εμάς.

Ως σήμερα οι παρατηρήσεις και ειδικά εκείνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer έδειχναν ότι ο Γαλαξίας μας αποτελείται από δύο γιγάντιες σπείρες. Ομάδα αστρονόμων από το Πανεπιστημίο του Λιντς της Βρετανίας χρησιμοποίησε διάφορα ραδιοτηλεσκόπια στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στην Κίνα και παρατηρούσαν επί 12 χρόνια 1.650 γιγάντια άστρα.

Από τη θέση στην οποία βρίσκονται και τη λαμπρότητά τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα άστρα δεν κατανέμονταν σε δύο αλλά σε τέσσερις σπείρες.

«Ο Γαλαξίας είναι στην ουσία το κοσμικό σπίτι μας και η μελέτη της δομής του μάς δίνει μια καταπληκτική ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ένας συμβατικός σπειροειδής γαλαξίας, δηλαδή πώς γεννιούνται άστρα» αναφέρει ο Μέλβιν Χόαρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Ο δημιουργός

Μπορεί να μη γνωρίζαμε πόσες ακριβώς είναι οι σπείρες του Γαλαξία, αλλά έχουμε στοιχεία για το ποιος ευθύνεται για την ύπαρξή τους. Πρόκειται για τον Τοξότη, έναν γειτονικό γαλαξία που ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών-νάνων. Ο Τοξότης κινείται με ταχύτητα προς τον δικό μας Γαλαξία και θα συγκρουστεί μαζί του σε περίπου 10 εκατ. χρόνια.

Είναι η τρίτη φορά που ο Τοξότης θα συγκρουστεί με τον Γαλαξία και οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι οι εντυπωσιακές σπείρες του Γαλαξία μας είναι αποτέλεσμα αυτών των «επαφών». Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν μέσω προσομοιώσεων να ανασυνθέσουν και να «δουν» με μεγάλη λεπτομέρεια το εντυπωσιακό κοσμικό συμβάν.

Οι συγκρούσεις

Ο Τοξότης είναι ένας γαλαξίας με περίπου δέκα χιλιάδες φορές μικρότερη μάζα από τον δικό μας. Πριν από περίπου δύο δισ. έτη συγκρούστηκε με τον Γαλαξία μας και αμέσως μετά τη σύγκρουση πήγε και «εγκαταστάθηκε» στα βόρεια γαλακτικά μας σύνορα.

Πριν από περίπου ένα δισ. έτη ο Τοξότης αποφάσισε να επανέλθει και συγκρούστηκε εκ νέου με τον Γαλαξία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εντυπωσιακές σπείρες του Γαλαξία είναι προϊόντα αυτών των δύο συγκρούσεων. Από τις παρατηρήσεις και τη μελέτη της κίνησης του Τοξότη έχει υπολογισθεί ότι ο Γαλαξίας βρίσκεται και πάλι σε διαδικασία σύγκρουσης, η οποία αναμένεται να συμβεί σε περίπου δέκα εκατομμύρια έτη.

Γαλαξιακή εξέλιξη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ δημιούργησαν την πιο λεπτομερή και μεγαλύτερης ακρίβειας προσομοίωση των συγκρούσεων του Τοξότη με τον Γαλαξία και των φαινομένων - αποτελεσμάτων που προκαλούνται από αυτές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια εντυπωσιακή εργασία η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά τόσο καθαρά και με τόση λεπτομέρεια τις γαλαξιακές συγκρούσεις.

«Η εργασία μας θα διευρύνει τις γνώσεις γύρω από την εξέλιξη των γαλαξιών αφού οι συγκρούσεις γειτονικών γαλαξιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο Σύμπαν.

Πολλοί σπειροειδείς γαλαξίες είναι πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία» υποστηρίζει ο Κρις Παρσέλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: tovima.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!