Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018


Στη φυλακή για προσβολή του εθνικού ύμνου κατέληξε μια νεαρή σελέμπριτι του live-streaming στην Κίνα.
Η Yang Kaili με τους 44 εκατομμύρια ακολούθους στην πλατφόρμα Huya εμφανίστηκε στις 7 Οκτωβρίου στην κάμερα να τραγουδά γελώντας και κουνώντας τα χέρια της τον εθνικό ύμνο της Κίνας. Η πλατφόρμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα, κατέβασε το βίντεο και διέκοψε τη λειτουργία του καναλιού της. Η 20χρονη που είναι ευρύτερα γνωστή ως Li Ge έσπευσε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη, αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετό για να γλιτώσει την τιμωρία.
«Θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγνώμη για τι γεγονός ότι δεν τραγούδησα με σοβαρότητα τον εθνικό ύμνο. Ο ύμνος είναι ιερός και η συμπεριφορά μου πλήγωσε τα αισθήματα του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω του Weibo, προσθέτοντας πως αισθάνεται «ντροπή» για το «ανόητο λάθος» που έκανε.
Η αστυνομία της Σανγκάης ανακοίνωσε το Σάββατο 13/10 πως η νεαρή παραβίασε τον νόμο περί εθνικού ύμνου. «Ο εθνικός ύμνος είναι ένα σύμβολο της χώρας, όλοι οι πολίτες πρέπει να τον σέβονται και να προστατεύουν την αξιοπρέπειά του. Οι πλατφόρμες live-streaming δεν εξαιρούνται από το νόμο. Ισχύουν και εκεί οι νόμοι και τα ηθικά πρότυπα», ανέφερε.
Βάσει του νέου νόμου σχετικά με τον εθνικό ύμνο που τέθηκε σε ισχύ το 2017, όσοι τραγουδούν τον ύμνο με «διαστρέβλωση ή με ασεβή τρόπο» αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο φυλάκισης έως 15 ημέρες.
«Η ενέργεια της Li Ge παραβιάζει το νόμο περί εθνικού ύμνου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η πλατφόρμα Huya. «Αποφασίσαμε έτσι να κλείσουμε το κανάλι της. Είμαστε αποφασισμένοι να διαδώσουμε θετική ενέργεια και να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του εθνικού ύμνου», πρόσθεσε.
Η απόφαση να οδηγηθεί η 20χρονη στη φυλακή για πέντε ημέρες προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

«Ο νόμος είναι νόμος, κάποια πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό», σχολίασε κάποιος. «Είναι ντροπιαστικό. Προσβάλει τον ύμνο και παραβιάζει το νόμο», πρόσθεσε κάποιος άλλος.
Υπήρξαν ωστόσο και κάποιοι που την υπερασπίστηκαν. «Δεν νομίζω ότι προσπάθησε εσκεμμένα να προσβάλει τον ύμνο», ανέφερε κάποιος σε σχόλιό του, ενώ κάποιος άλλος είπε: «Είναι λάθος να της επιβάλλεται τόσο σκληρή τιμωρία».
Η αγορά του live-streaming στην Κίνα είναι τεράστια με χιλιάδες χρήστες να καταγράφουν τους εαυτούς τους να τρώνε, να τραγουδούν, να παρουσιάζουν προϊόντα ή απλά να κάθονται μπροστά στην οθόνη και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τον κοινό με στόχο φυσικά να βγάλουν χρήματα.
Υπολογίζεται πως η αξία της αγοράς live-streaming στην Κίνα το 2016 ανήλθε σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ ονόματι Τερέζα Κλάιν κατήγγειλε ένα 9χρονο αγόρι ότι την «χούφτωσε»κάτι το ποίο προκάλεσε αντιδράσεις.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Κλάιν περίμενε στην ουρά ταμείου σε μπακάλικο. Όπως είπε στους αστυνομικούς, τους οποίους κάλεσε, το μικρό αγόρι της έβαλε χέρι. Το τηλεφωνημά της, μάλιστα, το κατέγραψε ένας περαστικός ενώ στο βίντεο φαίνεται η μητέρα του 9χρονου και το μικρό αγόρι που κλαίει.
Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο σε περίπου 20 λεπτά έκριναν ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν φάκελο για την υπόθεση.
Ένας δημοσιογράφος, ο Άντριου Ράμος, ανήρτησε στο διαδίκτυο ένα απόσπασμα από τα βίντεο των καμερών ασφαλείας του καταστήματος στα οποία φαίνεται ότι το μικρό αγόρι άγγιξε τα οπίσθια της Κλαίν με την τσάντα που φορούσε στην πλάτη του, ενώ περνούσε από πίσω της σε ένα διάδρομο.
Σύμφωνα με τους New York Times όταν μετά από μερικές ημέρες η Κλάιν επέστρεψε στο ίδιο μπακάλικο, οι περιοίκοι που την αναγνώρισαν της επιτέθηκαν. Ένας δημοσιογράφος που ήταν παρών κάλεσε την Κλάιν να δει μόνη της τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας με την ίδια να ζητά συγγνώμη στο αγόρι αφού αντιλήφθηκε ότι δεν είχαν καμία αλήθεια όσα είχε καταγγείλει.

O εκλιπών φυσικός και συγγραφέας, Στίβεν Χόκινγκ, λίγο πριν πεθάνει διατύπωσε μια σκοτεινή πρόβλεψη σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε εχθές από τους Sunday Times, η οποία προκάλεσε συζητήσεις.
Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί «προπομπό» του τελευταίου βιβλίου που έγραψε ο μεγαλοφυής επιστήμονας με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις με μεγάλα ερωτήματα», και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί αύριο, Τρίτη. Σε αυτήν, ο Χόκινγκ προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για την «μη τροποποιημένη γενετικά» ανθρωπότητα, αφού, όπως λέει, η πλούσια ελίτ θα χρησιμοποιήσει την επιστήμη της γενετικής για να «διορθώσει» και να «αναβαθμίσει» το DNA των παιδιών της.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον συγγραφέα του «Χρονικού του Χρόνου» που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο, θα είναι η δημιουργία μιας «φυλής υπερανθρώπων» που αναπόφευκτα θα επισκιάσει και τελικά θα αφανίσει την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
«Είμαι σίγουρος ότι, κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τρόπους για να τροποποιούν όχι μόνο την ευφυία, αλλά και ένστικτα όπως η επιθετικότητα. Πιθανότατα θα ψηφιστούν νόμοι κατά της γενετικής τροποποίησης ανθρώπινων όντων. Όμως μερικοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η μνήμη, η αντίσταση στις ασθένειες και η μακροβιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο Χόκινγκ.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι σημαντικές ανακαλύψεις που πρόκειται να σημειωθούν σύντομα στη γενετική θα βάλουν σε πειρασμό, ιδίως τους ισχυρούς και πλούσιους ανθρώπους, να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα διανοητικό και γονιδιακό «προβάδισμα». Αυτό θα έχει φυσικά επιπτώσεις για τους «μη βελτιωμένους ανθρώπους».
«Μόλις εμφανιστούν οι υπεράνθρωποι, θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τους μη τροποποιημένους ανθρώπους, που δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Λογικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν ή σημαντικότητά τους θα υποβαθμιστεί. Θα αντικατασταθούν από όντα που θα σχεδιάζουν και θα βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό», γράφει ο φυσικός.
Η θεωρία αυτή, που αναπτύσσεται εκτενώς στο βιβλίο που θα εκδοθεί αύριο, αναφέρεται σε τεχνικές όπως το σύστημα Crispr-Cas9, το οποίο αναπτύχθηκε πριν από έξι χρόνια και επιτρέπει στους επιστήμονες να παρέμβουν στο DNA και να τροποποιήσουν επιβλαβή γονίδια ή να προσθέσουν καινούργια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Great Ormond Street στο Λονδίνο χρησιμοποιεί ήδη γενετική τροποποίηση για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία.
Ωστόσο πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες αναφορικά με την «προφητεία» του Χόλινγκ, εξηγώντας ότι ελάχιστοι γονείς θα ρίσκαραν να χρησιμοποιήσουν ανάλογες τεχνικές στα υγιή παιδιά τους, αφού υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουν παρενέργειες.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν καθώς η εταιρεία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των franchise σε ό,τι αφορά τα κινηματογραφικά κέρδη όλων των εποχών (έχοντας έσοδα που ξεπερνούν τα 17,5 δισ. δολάρια σε 20 ταινίες).
Σύμφωνα με το Hollywood Reporter ο μισθός της Σκάρλετ Γιόχανσον φτάνει τα 15 εκατ. δολάρια για την επερχόμενη ταινία «Μαύρη Χήρα» ίσο με τον μισθό που πήρε ο Κρις Έβανς και ο Κρις Χέμσγουορθ για τις ταινίες «Captain America: Civil War» και «Thor: Ragnarok», αντίστοιχα.
Ο Έβανς και ο Χέμσγουορθ πήραν επίσης από 15 εκατ. δολάρια ο καθένας για τη συμμετοχή τους στην ταινία «Avengers: InfinityWar» και στην επερχόμενη ταινία των «Εκδικητών».
Εκείνη την εποχή το έβρισκα σωστό... τους αποκαλούσα κοριτσάκια επειδή δεν ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα», είπε ο 71χρονος ηθοποιός και πολιτικός σε συνέντευξή του στο περιοδικό Men's Health.
Όπως είπε η δήλωσή του αυτή δεν ήταν σεξιστική αλλά αφορούσε την έλλειψη συλλογικότητας.
«Ήταν κοντόφθαλμο. Μακροπρόθεσμα, θα ήταν καλύτερα να μην το πω, επειδή ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους», είπε και πρόσθεσε: «Όταν μπορέσεις να βρεις το δρόμο της συνεργασίας, μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα».
Το 2004, ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνια, θέλοντας να κοροϊδέψει τους πολιτειακούς νομοθέτες είχε πει «σας αποκαλώ κοριτσάκια» και παρότρυνε τους ψηφοφόρους να τους «τελειώσουν» την ημέρα των εκλογών, προκαλώντας τους δημοκρατικούς υποψήφιους, την LGBT κοινότητα και τις φεμινιστικές ομάδες, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη δήλωση σεξιστική, σύμφωνα με τους Los Angeles Times εκείνης της εποχής.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!