Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018


Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν απαραίτητο προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης, δηλώνει ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τονίζει ότι αν είχε επιτραπεί μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ, «η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία». Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει ακόμη ότι το ευρώ δεν σώθηκε με τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα στηρίξει το νόμισμα ανεξαρτήτως κόστους, αλλά με την απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να συμπορευτεί σε αυτή την γραμμή.
«Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία, αν είχαμε επιτρέψει να φύγει μια χώρα ή περισσότερες», δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα (Σάββατο) και επισημαίνει ότι από τις συζητήσεις του με διεθνείς επενδυτές έχει αντιληφθεί ότι για αυτούς, το ζήτημα της «διάσωσης» της οικονομίας της Ελλάδας δεν ήταν «τίποτα λιγότερο από το μέλλον του κοινού νομίσματος», με την έννοια: «Αν δεν μπορείτε να διευθετήσετε τα προβλήματα με μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, πώς θέλετε τότε να διατηρήσετε την νομισματική σας ένωση;», όπως τόνιζαν οι επενδυτές.
Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ακόμη ότι ακριβώς επειδή τότε αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με την Ελλάδα, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να απομονωθεί το πρόβλημα της Ιταλίας. «Αν είχαμε αφήσει την Ελλάδα να φύγει, θα ρωτούσαν όλοι, ποιος είναι ο επόμενος. Ίσως η Πορτογαλία, ίσως η Ολλανδία. Ολόκληρη η Ευρωζώνη θα ήταν πιο εύθραυστη», εκτιμά και επισημαίνει ότι στο τέλος είναι πάντα ζήτημα αξιοπιστίας. «Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, είπε μεν ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σώσει το ευρώ, όσο και αν κοστίσει, δεν ήταν όμως αυτό το αποφασιστικό σημείο», αλλά η στάση της Άνγκελα Μέρκελ: «Μόνο όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος, λίγες μέρες μετά την δήλωση του Ντράγκι, κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει την γραμμή του Προέδρου της ΕΚΤ, οι αγορές πίστεψαν την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καλεί τους Ευρωπαίους να μην επιτρέψουν στην ιταλική κυβέρνηση να τους εκβιάσει. «Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφές. Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάσει η ιταλική κυβέρνηση», δηλώνει και προσθέτει ότι αν η Ιταλία χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αναλάβει την επίλυση του προβλήματος της εξυπηρέτησης του κρατικού της χρέους. «Η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει το σαφές μήνυμα, ότι οι αγοραστές ιταλικών ομολόγων δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους. Θα πρέπει να περιμένουν μια παραίτηση από τα δικαιώματά τους, διότι θα υπάρξει αναπόφευκτα κούρεμα χρέους. Το μήνυμα προς τις αγορές για όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις κρίσης πρέπει να είναι σαφές: αντίθετα από ό,τι συνέβη στο παρελθόν, δεν θα αγοράζουμε πλέον (σ.σ.: κρατικά χρέη). Για αυτό χρειάζεται η νομισματική ένωση επειγόντως μια διαδικασία χρεοκοπίας για τα κράτη», υποστηρίζει.
Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την εξέλιξη της Ευρωζώνης, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών λέει χαρακτηριστικά: «Κάποιες από τις προτάσεις του είναι σημαντικές, κάποιες άλλες τυπικές γαλλικές, ενώ κάποιες άλλες δεν τις καταλαβαίνω».
«Καμία κατανόηση» δεν πρέπει να υπάρχει για την στάση της Ιταλίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφια για την ηγεσία του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τάχθηκε εναντίον κάθε ενδεχομένου εξαιρέσεων από τους κανόνες της ΕΕ για τους εθνικούς προϋπολογισμούς. «Είμαστε μια κοινότητα που βασίζεται στο δίκαιο και στους κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Αναβρασμός επικρατεί στο Open από την Παρασκευή, καθώς απολύθηκαν ξαφνικά αρκετοί συνεργάτες του καναλιού. Πληροφορίες μιλάνε για περίπου 15 άτομα, μεταξύ αυτών η Νανά Παλαιτσάκη και ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή της Σάσας Σταμάτη, ο Μαρίνος Βυθούλκας: «Χθες έφυγαν και πάρα πολλά άτομα από το Open. Έφυγαν από το κανάλι η Νανά Παλαιτσάκη, ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης και άλλα 15 άτομα! Οι πληροφορίες μου λένε ότι απομακρύνθηκαν από τον σταθμό».
Στο Open, όπως είναι αναμενόμενο, επικρατεί μεγάλος αναβρασμός μεταξύ των εργαζομένων, καθώς εκτός από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις ξάφνιασαν τους πάντες, κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα είναι οι μόνοι.

Μια χειρόγραφη επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν όπου περιγράφει τις απόψεις του για τον Θεό, τη θρησκεία και το νόημα της ζωής θα πουληθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s εκτιμάται ότι θα πιάσει 1με 1,5 εκατομμύριο δολάρια!

Στην «επιστολή του Θεού» που γράφτηκε στα γερμανικά το 1954 και απευθυνόταν στον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, ο διασημότερος φυσικός του 20ού αιώνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξή του. «Η λέξη Θεός για εμένα δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών,και η Αγία Γραφή (δεν είναι παρά μόνο) μια συλλογή σεβαστών μύθων, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, μάλλον πρωτόγονων» σημείωνε τον Απρίλιο του 1955 ο Άλμπερτ Άινστάιν, ένα χρόνο πριν το θάνατό του.
Πίστευε δε, ακράδαντα τα παραπάνω, σημειώνοντας στη συνέχεια: «Καμία ερμηνεία, όσο δεξιοτεχνική και αν είναι, δεν θα το αλλάξει αυτό». Η συγκεκριμένη επιστολή γράφτηκε την εποχή που ο Αϊνστάιν ζούσε στο Νιού Τζέρσεϊ.
Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι ο μεγάλος φυσικός «πουλάει» αφού όσα έχουν διατεθεί σε δημοπρασία και φέρουν την υπογραφή του, έχουν πουληθεί αντί διόλου ευκαταφρόνητων ποσών. Χαρακτηριστικά, 404.000 δολάρια πουλήθηκε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη μια δεκαετία πριν το γράμμα στο οποίο ο θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας, απέρριπτε τον ιουδαϊσμό – παρότι Εβραίος. «Για εμένα, η εβραϊκή θρησκεία είναι, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, η ενσάρκωση μιας πρωτόγονης δεισιδαιμονίας» σημείωνε.
Τον Οκτώβριο του 1917, ένα χειρόγραφο σημείωμα του Αϊνστάιν που αναφερόταν στο μυστικό της ευτυχίας πουλήθηκε στην Ιερουσαλήμ έναντι 1,56 εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι δεν θα έπιανε παρά 5.000-8.000 δολάρια.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η επιστολή που θα πουληθεί στις 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη είναι εξίσου σημαντική με εκείνη που είχε στείλει ο Αϊνστάιν στον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ το 1939, με την οποία τον προειδοποιούσε για τις προσπάθειες της Γερμανίας να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Η συγκεκριμένη επιστολή πουλήθηκε το 2002 έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων!

Μπορεί φέτος να μην είναι μία καλή χρονιά για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, αλλά ένα λάδι της Κρήτης κατάφερε να χτυπήσει εξαιρετικά υψηλή τιμή σε πρόσφατη δημοπρασία στην Ολλανδία.
Για την ακρίβεια, συσκευασία μισού λίτρου ελαιολάδου από υπεραιωνόβιες ελιές της Κρητικής κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Επτάστικτος» από την Ιεράπετρα, πουλήθηκε προς 510 ευρώ! Σαν να λέμε, τη στιγμή που φέτος η τιμή του ελαιόλαδου αγγίζει ή ξεπερνάει μετά βίας τα 3 ευρώ το λίτρο, αυτό πουλήθηκε προς 1.020 ευρώ το λίτρο!
Το λάδι που παρουσιάστηκε στην ετήσια ημέρα γιορτής για το Αγροτικό Μουσείο του Ααλσμίρ, προήλθε από τις ελιές της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοιΝΣΕΠ) «Επτάστικτος» στην Ιεράπετρα. Η συλλεκτική συσκευασία του μισού λίτρου μπήκε στην αίθουσα του δημοκρατικού ρολογιού ενώπιον των πλειοδοτών και μετά την περιγραφή του παρουσιαστή, μπήκε στη διαδικασία της πλειοδοσίας φτάνοντας το μέγιστο προσφερόμενο ποσό της βραδιάς, τα 510 ευρώ.
Η «Επτάστικτος» ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συμμετέχει στη συγκεκριμένη εκδήλωση «σαν ελάχιστο φόρο τιμής προς τον αείμνηστο Ολλανδό Παύλο Κούπερ, που έφερε την άνθηση της θερμοκηπιακής αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!