Τρίτη 19 Μαρτίου 2019


Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την όγδοη κατά σειρά διοργάνωση του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης» από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, πλαισιωμένη από μέλη της Επιτροπής Θεάτρου και συντελεστών των καλλιτεχνικών σχημάτων, που θα πάρουν μέρος, από τις 15 Μαρτίου έως και τις 5 Μαΐου, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον».
Η Έλλη Χρυσίδου υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης,  που προβάλλει τις θεατρικές ομάδες της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρόσφατα κατηγορηθήκαμε από συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τα θεατρικά σχήματα που συμμετέχουν στην ‘’Ανοιχτή Σκηνή’’ δεν δηλώνουν εκ νέου συμμετοχή, διότι δεν είναι ικανοποιημένα με τον τρόπο με τον οποίο στηρίζουμε ως Δήμος τον θεσμό, ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έστω και με τα λίγα μέσα που χορηγεί ο Δήμος, οι θεατρικές ομάδες της πόλης θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο ενός πιο οργανωμένου θεσμού, όπως αυτός».
Όσον αφορά στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, για το οποίο διευκρίνισε ότι σχεδιάστηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. «Είναι πολύ σημαντικό οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που συμμετέχουν, να σχεδιάζουν τις παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις που θα στηρίξουν εν τέλει το δικό τους έργο και τη σχέση  μεταξύ τους».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο νέο project «Σκηνή Επί Πόλεως», μια κινητή θεατρική σκηνή, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το LABattoir, τον πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου, που θα παρουσιαστεί στο 1ο Thessaloniki Design Week, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο.
Τέλος, η Έλλη Χρυσίδου ευχήθηκε να υπάρξει συνέχεια για τον θεσμό, τονίζοντας: «Το αξίζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό, το αξίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, το αξίζει η πόλη για να μπορεί να έχει ένα βλέμμα στο αύριο, να μπορεί να υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου, Γιάννα Τσόκου, από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Δήμο για την γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία. «Δουλεύουμε κάθε φορά με μικρά αλλά σταθερά βήματα για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο, στα ποιοτικά σχήματα που φιλοξενούνται, στο έντυπο του προγράμματος» τόνισε, εκτιμώντας παράλληλα ότι η φετινή διοργάνωση ίσως να είναι και η καλύτερη των οκτώ ετών.
«Υπάρχει ένα νέο θεατρικό δυναμικό στην πόλη που βρίσκει βήμα μέσω της ‘’Ανοιχτής Σκηνής’’, στο Θέατρο ‘’Άνετον’’, στο φουαγιέ του οποίου υπάρχει μια έκθεση όλων των σχημάτων που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε η ίδια και πρόσθεσε: «Αυτό που μας δίνει η ‘’Ανοιχτή Σκηνή’’ είναι μια πολύ σημαντική χαρτογράφηση που θα παρέχει στο μέλλον πλούσιο υλικό στον μελετητή και ιστορικό του θεάτρου. Στόχοι μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να προκύψουν δημιουργικές συναντήσεις των ανθρώπων του θεάτρου, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις έρχονται να καλύψουν την επιμόρφωση όσων ασχολούνται με την θεατρική τέχνη όπως σκηνοθεσία, δημιουργική γραφή, σκηνογραφία» τόνισε η κ. Τσόκου και κατέληξε: «Πλέον βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο που έχει να κάνει με τη σχέση της πόλης με το θέατρο και του αστικού τοπίου με την τέχνη».
Στη συνέχεια της συνέντευξης οι συντελεστές των ομάδων έδωσαν το στίγμα των εννέα συνολικών παραστάσεων και των παράλληλων εκδηλώσεων.
Στην Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν ακόμη οι  θεατρολόγοι, Αμαλία Κοντογιάννη, Νικηφόρος Παπανδρέου, Έλση Σακελλαρίδου, η σκηνογράφος, Μαρία Καραδελόγλου και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2019» εδώ

Εάν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί στο σύμπαν γιατί δεν έχουμε κάνει ακόμη επαφή μαζί τους, με δεδομένο ότι μερικοί τουλάχιστον από αυτούς θα είναι εύλογα πολύ πιο εξελιγμένοι από την ανθρωπότητα;
Στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να δώσουν απάντηση κορυφαίοι επιστήμονες από διάφορα πεδία -αστροφυσικοί, αστρονόμοι, κοινωνιολόγοι, βιολόγοι, ψυχολόγοι, ιστορικοί και άλλοι- που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι, στο μουσείο επιστημών Cite des Sciences et de l’Industrie.
Μεταξύ τους βρέθηκε κι ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Νικόλας Πράντζος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού.
Η διεπιστημονική συνάντηση διοργανώθηκε από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό επιστημονικό οργανισμό METI International (Messaging Extraterrestrial Intelligence), που είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια επικοινωνίας με μια εξωγήινη νοημοσύνη μέσω μετάδοσης ραδιοσημάτων σε άλλα άστρα, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα έλθει απάντηση.
Το ΜΕΤΙ, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό κέντρο του βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα, υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου αστεροσκοπείων για την οπτική αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (Search for Extraterrestrial Intelligence-SETI).
«Φαίνεται πως μολονότι οι ραδιοεπικοινωνίες παρέχουν ένα φυσικό μέσο για την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών με ηλικία μικρότερη από λίγες χιλιετίες, οι αρχαιότεροι πολιτισμοί θα έχουν μάλλον αναπτύξει εκτεταμένα προγράμματα διαστρικού αποικισμού, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν αδιάψευστα στοιχεία, είτε υπέρ είτε κατά της ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης, στη διάρκεια της ζωής τους», όπως εκτιμά ο Ν.Πράντζος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΕΤΙ.
Κάθε δύο χρόνια το METI International, που δημιουργήθηκε το 2015 από τον Αμερικανό αστροβιολόγο Ντάγκλας Βάκοχ, διοργανώνει μια επιστημονική συνάντηση στο Παρίσι στο πλαίσιο των εργαστηρίων του με τίτλο «Τι είναι ζωή; Μια εξωγήινη προοπτική».
Πολλές διαφορετικές απαντήσεις έχουν δοθεί στο λεγόμενο «Παράδοξο του Φέρμι», στο γιατί δηλαδή οι εξωγήινοι είναι… άφαντοι. Μια πιθανότητα είναι ότι παραμένουν σιωπηλοί φοβούμενοι μήπως η επαφή μαζί τους επηρεάσει αρνητικά την ανθρωπότητα. Μια άλλη ότι η νοημοσύνη τους είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας, οπότε είναι αδύνατη η επαφή λόγω ασυμβατότητας.
Υπάρχει και η λεγόμενη «υπόθεση του ζωολογικού κήπου», που επίσης εξετάσθηκε στο Παρίσι. «Ίσως οι εξωγήινοι παρακολουθούν τους ανθρώπους στη Γη, όπως εμείς κάνουμε με τα ζώα στο ζωολογικό κήπο. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να κάνουμε τους γαλαξιακούς φύλακες να αποκαλύψουν τον εαυτό τους», όπως είπε ο Βάκοχ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΜΕΡΙ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος πρότεινε μια πιο ενεργητική πρωτοβουλία, πέρα από την παθητική αναζήτηση και αναμονή τύπου SETI, που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως ανέφερε «αν πηγαίναμε στο ζωολογικό κήπο και ξαφνικά μια ζέβρα γυρνούσε προς το μέρος μας, μας κοιτούσε στα μάτια και άρχιζε να σχηματίζει μια σειρά από πρώτους αριθμούς με την οπλή της, αυτό θα εγκαθίδρυε μια ριζικά διαφορετική σχέση ανάμεσα σε μας και στη ζέβρα, οπότε θα νιώθαμε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τους εξωγήινους, μεταδίδοντας στα γειτονικά άστρα μια σειρά από ισχυρά, εσκεμμένα και πλούσια από πληροφορίες ραδιοσήματα».
Όμως η Ντανιέλ Μπριό, αστροφυσικός του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, αντέτεινε ως «η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι οποιαδήποτε συνάντηση ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς είναι επικίνδυνη και για τους δύο. Γνωρίζοντας κάτι τέτοιο, οι πολιτισμένοι εξωγήινοι δεν θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας».
«Φαίνεται πιθανό πως οι εξωγήινοι έχουν επιβάλει μια «γαλαξιακή καραντίνα», επειδή συνειδητοποιούν ότι θα ήταν πολιτισμικά καταστροφικό για μας το να μάθουμε για την ύπαρξη τους», εκτίμησε ο Ζαν-Πιέρ Ροσπάρ, επίτιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών της Γαλλίας.
«Δεν υπάρχει λόγος να νομίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν φθάσει το υψηλότερο δυνατό γνωσιακό επίπεδο. Ακόμη υψηλότερα επίπεδα μπορεί να εξελιχθούν στη Γη στο μέλλον και ήδη μπορεί να είναι πραγματικότητα αλλού στο σύμπαν», πρόσθεσε.
Ο αστροφυσικός Ρολάν Λεούκ της γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και ο παλαιοντολόγος Ζαν-Σεμπαστιάν Στεγέρ του γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους κατά πόσο οι άνθρωποι θα έχουν πολλά κοινά με τις εξωγήινες μορφές ζωής.
Όπως είπε ο πρώτος, «το περιβάλλον ενός εξωπλανήτη θα επιβάλει τους δικούς του κανόνες, συνεπώς υπάρχει μια τεράστια γκάμα πιθανών μορφολογιών», που θα μπορούσαν να έχουν οι εξωγήινοι. Όπως τόνισε, «έχουμε ένα μόνιμο ανθρωποκεντρισμό στην κατανόηση και περιγραφή της εξωγήινης ζωής».

Tα πάνω-κάτω στο ∆ηµόσιο µε σειρά ρυθµίσεων που δίνουν µπόνους επιµόρφωσης σε 100.000 υπαλλήλους αποφοίτους λυκείου για να διεκδικήσουν θέση τµηµατάρχη, αυξάνουν τους δικαιούχους και τις µέρες γονεϊκής και εκπαιδευτικής άδειας και επιτρέπουν περισσότερες αποσπάσεις-µετατάξεις για λόγους υγείας, αλλά και ευκολότερη πρόσληψη για µέλη τρίτεκνων οικογενειών και για άτοµα µε αναπηρία.

Οι ρυθµίσεις περιλαµβάνονται ως οδηγίες προς όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες µέσα σε εγκύκλιο της υπουργού ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Η εγκύκλιος είναι εφαρµοστική του νόµου 4590/2019 (Α΄ 17)«Ενδυνάμωση Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα. Οι προβλέψεις της εγκυκλίου, σε συνδυασµό µε όσα έχει διευκρινίσει το υπουργείο, οδηγούν σε µια νέα πραγµατικότητα για πολλούς υπαλλήλους, καθώς προβλέπονται:

  • Πιστοποιητικό ∆ιοικητικής Επάρκειας που θα µπορούν να λαµβάνουν οι υπάλληλοι ∆Ε (απόφοιτοι Λυκείου), παρακολουθώντας εξ αποστάσεως προγράµµατα επιµόρφωσης που θα οργανώνει το Εθνικό Κέντρο ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Οι υπάλληλοι αυτοί, περίπου 100.000, είχαν δικαίωµα να διεκδικήσουν µία από τις 5.000 θέσεις τµηµαταρχών στο ∆ηµόσιο, αλλά το πετύχαιναν µε µεγάλη δυσκολία λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων. Εκτός αυτού, ήταν οι πρώτοι που έµπαιναν στο στόχαστρο απολύσεων, όπως συνέβη στο διάστηµα 2012- 2014. Αποκτώντας το Πιστοποιητικό ∆ιοικητικής Επάρκειας θα κερδίζουν 30 µόρια και περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν θέση ευθύνης. Κατά προτεραιότητα το µέτρο θα εφαρµοστεί για εργαζοµένους ∆Ε στην Αυτοδιοίκηση.
  • Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου τριών µηνών όχι µόνο στους φυσικούς, αλλά και στους θετούς ή ανάδοχους γονείς, καθώς και σε γονείς που έχουν τεκνοποιήσει µέσω παρένθετης µητέρας. Χρήση της άδειας µπορεί πλέον να κάνει και ο πατέρας, ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το τέκνο.


  • Αύξηση των ηµερών άδειας σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών: Από πέντε σε επτά εργάσιµες ηµέρες κατ' έτος για τρίτεκνους υπαλλήλους, από έξι σε οκτώ µέρες για µονογονεϊκές οικογένειες και από πέντε σε δέκα µέρες για πολυτέκνους.
  • Αύξηση σε 14 ηµέρες του αριθµού των εργάσιµων ηµερών κατ' έτος για άδεια εξετάσεων, όταν ο υπάλληλος παρακολουθεί πρόγραµµα εκπαίδευσης. ∆ικαίωµα χρήσης, εκτός από τους µόνιµους, έχουν και οι εργαζόµενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.


  • Απόσπαση ή µετάταξη υπαλλήλου για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας όχι µόνον του ίδιου ή της οικογένειάς, αλλά και προσώπου που συµβιώνει µε αυτόν. 6 To σύµφωνο συµβίωσης να επιτρέπει την απόσπαση υπαλλήλου για συνυπηρέτηση στην ίδια περιοχή, κάτι που ίσχυε έως τώρα µόνο για τους συζύγους. Στην περίπτωση που ο σύζυγος ή συµβιών είναι υπάλληλος µε σχέση εργασίας ορισµένου χρόνου, η διάρκεια της απόσπασης δεν θα υπερβαίνει τον χρόνο αυτό.

  • Υπάλληλοι που δεν είναι µόνιµοι αλλά ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να µπορούν να συµµετέχουν στην κάλυψη οργανικών θέσεων µόνιµου προσωπικού µέσω της κινητικότητας, εφόσον δεν υπάρχουν ανάλογα αιτήµατα µόνιµων υπαλλήλων ή οι αιτούντες δεν πληρούν τα απαιτούµενα προσόντα. Ο υπάλληλος µετατάσσεται σε προσωποπαγή θέση µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, η οποία καταργείται αυτοδικαίως µε την αποχώρηση του υπαλλήλου.

  • Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 45 ετών που υπήρχε για τη συµµετοχή υπαλλήλου σε µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών

  • Πρόβλεψη ευνοϊκών διατάξεων για την πρόσληψη ατόµων µε βαρηκοΐα ή κώφωση, καθώς και µελών τρίτεκνων οικογενειών. Ενδεικτικά, προβλέπεται ότι τα άτοµα µε κώφωση ή βαρηκοΐα µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που κατέχουν βεβαίωση επάρκειας νοηµατικής γλώσσας, προσλαµβάνονται χωρίς να απαιτείται η απόδειξη ξένης γλώσσας, εκτός και αν η γνώση της καθορίζεται ως απαιτούµενο τυπικό προσόν.

  • Αυτεπάγγελτος έλεγχος από την υπηρεσία για πιθανό κώλυµα διορισµού. Τέτοιο κώλυµα µπορεί να είναι η απόλυση από το ∆ηµόσιο λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύµβασης για σπουδαίο λόγο, οφειλόµενο σε υπαιτιότητα του εργαζοµένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση. Βάσει των νέων ρυθµίσεων «Για τη διαπίστωση του ως άνω κωλύµατος διορισµού υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόµενο, το αληθές περιεχόµενο της οποίας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από την αρµόδια υπηρεσία διορισµού, µε βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Απογραφής ελληνικού ∆ηµοσίου».

Ταυτόχρονα, µε νέα τροπολογία που κατέθεσε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ενισχύεται ο δηµοφιλής θεσµός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και δηµιουργείται για πρώτη φορά ειδική υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των ΑµεΑ. Όπως είπε, η υπουργός προωθούνται άµεσα οι προσλήψεις 155 ατόµων µε ψηφιακές δεξιότητες, ενώ στην ανοιχτή προκήρυξη µε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα αναγνωρίζονται η εµπειρία και η προϋπηρεσία.

Για την εξυπηρέτηση ατόµων µε προβλήµατα όρασης και ακοής για πρώτη φορά δύναται να προσλαµβάνονται για συγκεκριµένες θέσεις δηµόσιοι υπάλληλοι µε απαραίτητο προσόν την πιστοποιηµένη γνώση γραφής Braille και της ελληνικής νοηµατικής γλώσσας.

www.ethnos.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!