Σάββατο 28 Μαρτίου 2020


O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι ασφαλισμένοι έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές μέσω mail ή sms. Η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης θα πραγματοποιείται μέσω του gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας επιλέγοντας την κατηγορία «Υγεία – Πρόνοια» και μετά την υποκατηγορία «φάκελος υγείας». Στη συνέχεια μπαίνουν με τους κωδικούς taxis και το ΑΜΚΑ, τους ζητείται αριθμός κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να παραλάβουν τον κωδικό που θα επιδείξουν στον φαρμακοποιό, για να εκτελέσει την συνταγή τους. Η υπηρεσία θα είναι προαιρετική, όπως είπε ο υφυπουργός.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει και στην απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ολλανδία αλλά και τη Γερμανία (σ.σ. στην περίπτωση αυτή, εκτός από αυτές που έχουν προορισμό την Αθήνα). Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλίας, υπό τον φόβο διασποράς του κορωνοϊού, θα επιτρέπονται πτήσεις από αυτές τις χώρες μόνο για κρατικούς, στρατιωτικούς και υγειονομικούς λόγους. Η απαγόρευση ξεκινάει από αύριο στις 3 το πρωί μέχρι τις 15 Απριλίου στις 3 το πρωί.
Παράλληλα ο υφυπουργός επιτέθηκε σε όσους Έλληνες θέλουν να επαναπατρισθούν από «επικίνδυνες» χώρες όπως η Βρετανία, τονίζοντας ότι «όσο κι αν φωνάζουν αν δεν έχουν σοβαρό λόγο θα πρέπει να μείνουν εκεί».
«Λουκέτο» στις λαϊκές αγορές; 
Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οριστικά οι λαϊκές αγορές . Όπως είπε παρατηρήθηκε σήμερα ότι σε πολλές από αυτές δεν υπήρχε συμμόρφωση με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης και παρότι «θέλουμε ανοιχτές τις λαϊκές αγορές», σε περίπτωση επανάληψης αυτών των φαινόμενων:
-Από Δευτέρα ως πρώτο μέτρο που θα λαμβάνεται, σε περίπτωση που σε συγκεκριμένες λαϊκές αγορές υπάρχουν αναφορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, τότε θα κλείνουν οριστικά.
– Αν παρατηρείται γενικότερη μη συμμόρφωση στα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, «τότε όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι», δηλαδή, οριστικό «λουκέτο» σε όλες τις λαϊκές αγορές.

Πενήντα τόνοι σοκολάτας, που σιγά σιγά σμιλεύεται και παίρνει τη μορφή πασχαλινών αβγών και κουνελιών στα εργαστήρια των ζαχαροπλαστείων της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζονται να πάρουν το «δρόμο» προς το καλάθι με τα δώρα της νονάς ή του νονού εν όψει του Πάσχα. Ωστόσο, στην εποχή του κορωνοϊού, αβέβαιο παραμένει αν οι περίτεχνες σοκολατένιες φιγούρες θα φτάσουν τελικά στον προορισμό τους...
Ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της συντεχνίας καταστηματαρχών ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, εξηγεί  σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ πως τα σοκολατένια αβγά, όπως επίσης και τα υπόλοιπα σοκολατένια προϊόντα, ετοιμάζονται πολύ καιρό πριν από την πασχαλινή περίοδο για να φτάσουν εγκαίρως στις βιτρίνες και τα ράφια των ζαχαροπλαστείων, ωστόσο τα πράγματα φέτος κάθε άλλο παρά εύκολα είναι.
 «Είμαστε σε κατάσταση δύσκολη. Τα γλυκά μας είναι "πικρά" με τα όσα συμβαίνουν. Τέτοια εποχή πέρυσι είχαμε βάλει τα καλά μας και ήμασταν έτοιμοι για να "γοητεύσουμε" με τις γλυκές δημιουργίες τον κόσμο. Φέτος ζούμε κάτι άλλο! Ειδικά με τα σοκολατένια πασχαλινά είδη, τα οποία δεν είναι όπως τα τσουρέκια που παρασκευάζονται τις τελευταίες ημέρες πριν από την Ανάσταση», λέει χαρακτηριστικά.
Οι ζαχαροπλάστες επισημαίνουν πως η περίοδος του Πάσχα είναι από τις δυνατές, αγοραστικά, για τον κλάδο τους, καθώς στη διάρκειά της η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη. «Οι καταστηματάρχες παίρνουν, χάρη σ' αυτή, μεγάλη "ανάσα" και έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν πολλαπλές υποχρεώσεις τους. Τώρα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, γεγονός που δημιουργεί και μια αλυσίδα οικονομικής δυσπραγίας», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως οι πωλήσεις στα ζαχαροπλαστεία έχουν μειωθεί, γενικά, κατά 70%.
Τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία, προσαρμοσμένα -κατ' ανάγκη- στις νέες συνθήκες, προσφέρουν τη δυνατότητα ντελίβερι και μάλιστα χωρίς επιπλέον κόστος, ώστε να μη μείνουν τα παιδιά χωρίς αβγά από τη νονά και το νονό.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή έχει ξεκινήσει καθώς την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μια ώρα μπροστά. Αυτό θα συμβεί τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαρτίου 2020. Στις 03:00 θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00). Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Ακόμη και τα ψάρια τα οποία έχουν στα ενυδρεία τους βγάζουν... βόλτα κάτοικοι της Ρουμανίας, αψηφώντας τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις που εφαρμόζονται στη χώρα, στη σκιά της πανδημίας κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αστυνομικοί που πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη Ρουμανία, συχνά αντικρίζουν πολίτες να βγάζουν βόλτα ψάρια μέσα σε πλαστικές σακούλες με νερό, δηλώνοντας πως είναι τα κατοικίδιά τους.
Ωστόσο, η πλειονότητα εξ αυτών δεν διαθέτουν την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης, με αποτέλεσμα να τους επιβάλλεται πρόστιμο.
Ορισμένοι, δε, έκαναν βόλτα με το αυτοκίνητο, έχοντας συνοδηγό το σκύλο ή τη γάτα τους, υποστηρίζοντας πως θέλουν να πάνε σε καταστήματα για να «ξεσκάσει» το κατοικίδιό τους.
Συνολικά σε 5.600 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,54 εκατ. ευρώ, για άσκοπη μετακίνηση.

Το λανσάρισμα της επόμενης σειράς συσκευών iPhone, που ίσως ονομάζεται iPhone 12, ενδέχεται να καθυστερήσει έως και δύο μήνες καθώς τόσο η ίδια η Apple όσο και οι προμηθευτές της αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. 
 
Αυτά υποστηρίζει ομάδα αναλυτών της JP Morgan τονίζοντας σε πρόσφατο σημείωμά τους ότι η καθυστέρηση του λανσαρίσματος για ένα ή δύο μήνες είναι κάτι που “μπορεί πραγματικά να συμβεί”. Το ενημερωτικό σημείωμα εκδόθηκε μόλις χθες, 25 Μαρτίου. 
 
Πιο αναλυτικά, επισημαίνεται ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στα ταξίδια λόγω του νέου κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην πιστοποίηση μέσω δοκιμών τόσο επιμέρους συστημάτων του νέου iPhone όσο και του τελικού προϊόντος. Αυτό το ενδεχόμενο θα οδηγούσε μοιραία σε καθυστέρηση της επίσημης παρουσίασης του επόμενου smartphone της Apple. 
 
Το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι το ξέσπασμα του Covid-19 ενδεχομένως καταστήσει δύσκολη για την Apple την δοκιμή των πρώτων εκδόσεων της νέας συσκευής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επιπλέον να αποστείλει μηχανικούς στην Κίνα, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια συναρμολόγησης, ώστε να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός των τηλεφώνων. 
 
Πάντως, οι αναλυτές της JP Morgan θεωρούν ότι η πιθανή καθυστέρηση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους δύο μήνες. “Πιστεύουμε ότι μία καθυστέρηση 1-2 μηνών στο λανσάρισμα του νέου iPhone μπορεί να συμβεί, αλλά είναι απίθανο η καθυστέρηση να ξεπεράσει το τρίμηνο” αναφέρουν οι αναλυτές στο σημείωμά τους, για να συμπληρώσουν ότι “η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των αμερικανικών δικτύων 5G, με δεδομένους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που ισχύουν σήμερα, είναι πιθανό να αποτελέσει την κύρια αιτία καθυστερήσεων στο λανσάρισμα νέων συσκευών 5G, συνολικά”. 
 
REUTERS/ANDREW KELLY
FILE PHOTO: People look at iPhones at the World Trade Center Apple Store during a Black Friday sales event in Manhattan, New York City, U.S., Nov. 23, 2018. REUTERS/Andrew Kelly/File Photo
Σύμφωνα με το Business Insider, η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία της Apple σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων, λειτουργίας σημείων λιανικής πώλησης και σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Apple ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει ανακοινώσει ότι δεν αναμένεται να επιτύχει τους στόχους εσόδων για το τρέχον τρίμηνο (β’ οικονομικό τρίμηνο της Apple), ενώ πρόσφατα αποφάσισε το κλείσιμο όλων των καταστημάτων λιανικής εκτός Κίνας μέχρι νεοτέρας. Στο ίδιο πνεύμα ακυρώθηκε και το ετήσιο συνέδριο για τους developers της εταιρείας, ίσως το μεγαλύτερο event για την Apple κάθε χρόνο. 
 
Ωστόσο, πέρα από την εκτίμηση των αναλυτών της JP Morgan, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Apple ξεκινά την μαζική παραγωγή των νέων συσκευών iPhone κάθε Μάιο άρα, θεωρητικά τουλάχιστον, η αμερικανική εταιρεία ίσως βρίσκεται ακόμα εντός προγραμματισμού αφού οι ανακοινώσεις και επίσημες παρουσιάσεις πραγματοποιούνται κάθε φθινόπωρο. 
 
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε έναν ακόμη πιθανό λόγο καθυστέρησης. Σύμφωνα με την Nikkei Asian Review, η Apple θεωρεί ότι η τωρινή κατάσταση με τον νέο κορωνοϊό δεν είναι ιδανική για να οδηγήσει το καταναλωτικό κοινό στην ανανέωση των συσκευών του ακόμα και αν πρόκειται για το πρώτο iPhone που θα έχει ικανότητα σύνδεσης σε δίκτυα 5G. Αναλυτής της Nikkei Asian Review αναφέρει υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η Apple “χρειάζεται το πρώτο της 5G iPhone να είναι μία μεγάλη επιτυχία”, με δεδομένο μάλιστα ότι ο ανταγωνισμός έχει ήδη παρουσιάσει 5G συσκευές.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!