Κυριακή 19 Ιουλίου 2015



Το πρώτο μισό του 2015 σημείωσε μέση θερμοκρασία ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της δεκαετίας του 1880, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.
Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται ήδη στα μισά του δρόμου για να ξεπεράσει το όριο ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου, το οποίο έχει συμφωνηθεί διεθνώς ως το κατώφλι μετά το οποίο ο πλανήτης θα αρχίσει να βιώνει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Οι μετρήσεις της NASA για τον Ιούνιο του 2015 έδειξαν πως ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 135 ετών, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών, μαζί με εκείνον του 1998.
Συνολικά, οι έξι πρώτοι μήνες του χρόνου δείχνουν πως οδεύουμε ξανά στο να βιώσουμε το πιο θερμό έτος στην ιστορία.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως οι μετρήσεις αυτές αποτελούν την πρώτη φορά που το όριο του ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα ξεπερνιέται σταθερά για τόσο μεγάλο διάστημα.
Δύο μεγάλες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου σημείωσαν θερμοκρασίες 2 έως 4 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο. Η πρώτη βρίσκεται στη δυτική Ασία, ενώ η δεύτερη στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ως συνέπεια του αναπτυσσομένου φαινομένου Ελ Νίνιο αυτή την περίοδο.
Ο υπόλοιπος πλανήτης βίωσε επίσης θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο, με μόνη εξαίρεση μία μικρή περιοχή νότια της Γροιλανδίας.
Εξάλλου, πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, επιβεβαίωσε πως το 2014 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία, και πως η στάθμη των ωκεανών έφτασε επίσης τα υψηλότερα επίπεδα της.


Η αμερικανική σειρά φαντασίας «Game of thrones», η οποία ήταν και παραμένει  η πιο δημοφιλής σειρά παγκοσμίως, ηγείται της κούρσας στα 67α τηλεοπτικά βραβεία Emmy, με 24 υποψηφιότητες. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Microsoft Theater του Λος Αντζελες, με παρουσιαστή τον 36άχρονο Αμερικανό ηθοποιό Άντι Σάμπεργκ.

Η  τέταρτη σεζόν της σειράς ανθολογίας τρόμου «American horror story: Freak show» συγκέντρωσε 19 υποψηφιότητες, ενώ η μεταφορά του - βραβευμένου με Πούλιτζερ - βιβλίου της Ελίζαμπεθ Στράουτ στην οθόνη του ΗΒΟ, «Olive Kitteridge»,  με την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Τομ Χανκς στην παραγωγή, απέσπασε 13 υποψηφιότητες.

«Boardwalk Empire».
Το «Bessie», η βιογραφία της θρυλικής τραγουδίστριας των μπλουζ, Μπέσι Σμιθ, την οποία υποδύεται η Κουίν Λατίφα, συγκέντρωσε 12 υποψηφιότητες, ενώ, με 11, ακολουθούν το «House of cards» με τον σπουδαίο Κέβιν Σπέισι, το «Transparent» της Τζιλ Σόλογουεϊ και το «Mad men», το οποίο ολοκληρώθηκε φέτος.

House of Cards
Το «American crime», με ιστορίες από ρατσιστικά εγκλήματα στην Αμερική, και η εξαιρετική σειρά του HBO, «Boardwalk empire», των Μάρτιν Σκορτσέζε και Τέρενς Γουίντερ, η οποία διαδραματίζεται στο Ατλάντικ Σίτι, κατά τη διάρκεια της εποχής της ποτοαπαγόρευσης, και έχει επίκεντρο τη ζωή του Νάκι Τόμσον, ενός διεφθαρμένου πολιτικού που έχει διασυνδέσεις στον υπόκοσμο από τη Νέα Υόρκη ως το Σικάγο, συγκέντρωσαν από 10 υποψηφιότητες.

«Mad Men».
Ακολουθώντας τη θητεία μιας υποθετικής αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η δημιουργία του Αρμάντο Ιανούτσι, «Veep», με κωμικό - σατιρικό χαρακτήρα και αρκετές βωμολοχίες, απέσπασε 9 υποψηφιότητες, ενώ, με 8, ακολουθούν τα «Downton Abbey», «The Oscars», «Wolf Hall», «Saturday night live» και τα ριάλιτι σόου «Dancing with the stars» και «So you think you can dance».

Οι απουσίες, που δημιούργησαν αίσθηση στις φετινές υποψηφιότητες, έχουν να κάνουν με το - αγαπημένο από πολλούς - «The walking dead», καθώς και με τα  «The affair», «The Americans» και «Jane the virgin».


«Orphan Black».
Η Τατιάνα Μασλάνι θα πάρει αυτό που αξίζει;


Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η 29χρονη Καναδή ηθοποιός Τατιάνα Μασλάνι, η οποία, στα περσινά βραβεία, δεν «βρήκε θέση», φέτος είναι υποψήφια για την ερμηνεία της στο «Orphan black», ένα καλογυρισμένο sci - fi μέρος ενός εξαιρετικού νέου κύματος επιστημονικής φαντασίας από την αγγλική τηλεόραση.
Η σειρά ακολουθεί τη Σάρα Μάννινγκ, μια Αγγλίδα ορφανή μικροαπατεώνισσα, η οποία επιστρέφει μετά από μήνες, για να διεκδικήσει την κόρη της. Αφού δει την αυτοκτονία μιας γυναικάς, εκμεταλλεύεται την ομοιότητά τους και κλέβει την ταυτότητα της. Με την ελπίδα να λύσει όλα της τα προβλήματα, αδειάζοντας τον τραπεζικό λογαριασμό της νεκρής γυναικάς, ξαφνικά θα μάθει ότι αυτή και η νεκρή είναι κλώνοι.

Τατιάνα Μασλάνι.
Όσο η Σάρα ψάχνει για απαντήσεις, θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν περισσότερα άτομα σαν κι αυτήν, γενετικά ταυτόσημα, που φυτεύτηκαν σε ανυποψίαστους γονείς, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Χωρίς να έχει ιδέα ποιος δημιούργησε τους κλώνους, θα πρέπει να ανακαλύψει γρήγορα την αλήθεια, καθώς ένας δολοφόνος τις σκοτώνει μία μία.

Οι υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες
Καλύτερη Δραματική Σειρά

«Better Call Saul»
«Orange Is the New Black»
«Game of Thrones»
«Downton Abbey»
«Homeland»
«House of Cards»
«Mad Men»
Καλύτερη Κωμική Σειρά

«Louie»
«Modern Family»
«Parks and Recreation»
«Silicon Valley»
«Transparent»
«Unbreakable Kimmy Schmidt»
«Veep»
Α΄ Γυναικείος Ρόλος Σε Δράμα

Claire Danes, «Homeland»
Viola Davis, «How to Get Away With Murder»
Taraji P. Henson, «Empire»
Tatiana Maslany, «Orphan Black»
Elisabeth Moss, «Mad Men»
Robin Wright, «House of Cards»
Α΄ Ανδρικός Ρόλος Σε Δράμα

Jon Hamm, «Mad Men»
Kevin Spacey, «House of Cards»
Bob Odenkirk, «Better Call Saul»
Jeff Daniels, «The Newsroom»
Kyle Chandler, «Bloodline»
LievSchreiber, «Ray Donovan»

Α' Ανδρικός Ρόλος Σε Κωμική Σειρά

Louis C.K., «Louie»
Don Cheadle, «House of Lies»
Jeffrey Tambor, «Transparent»
Anthony Anderson, «Black-ish»
Will Forte, «The Last Man on Earth»
Matt LeBlanc, «Episodes»
William Macy, «Shameless»
Καλύτερο Σενάριο Δράμα

Joshua Brand, «The Americans», («Do Mail Robots Dream of Electric Sheep?»)
Gordon Smith, «Better Call Saul», («Five-O»)
David Benioff and David Weiss, «Game of Thrones», («Mother’s Mercy»)
Matthew Weiner, «Mad Men», («Lost Horizon»)
Matthew Weiner, «Mad Men», («Person to Person»)
Καλύτερη Σκηνοθεσία Δράμα

«Boardwalk Empire», («Eldorado»), Tim Van Patten
«Game Of Thrones», («Mother’s Mercy»), David Nutter
«Game Of Thrones», («Unbowed, Unbent, Unbroken»), Jeremy Podeswa
«Homeland», («From A To B And Back Again»), Lesli Linka Glatter
«The Knick», («Method And Madness»), Steven Soderbergh
Καλύτερη τηλεταινία

«Agatha Christie’s Poirot: Curtain, Poirot’s Last Case»
«Bessie»
«Grace Of Monaco»
«Hello Ladies: The Movie»
«Killing Jesus»
«Nightingale».

gkoul@naftemporiki.gr


ΟΙ γυναίκες παράγουν περίπου 70% χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις μεταφορές τους σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία αναφέρει πως οι άνδρες τείνουν να ταξιδεύουν μεγαλύτερες αποστάσεις από το άλλο φύλο, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν πιο συχνά μέσα μεταφοράς όπως τραίνα και λεωφορεία. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της θέσπισης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως χαμηλότερα όρια ταχύτητας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες μεταφοράς ανδρών και γυναικών στη Σουηδία, και τις συνέκριναν με άλλες μελέτες σε όλη την Ευρώπη.
Τα δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Μεταφορών της Σουηδίας αποκάλυψαν ότι συνολικά οι γυναίκες τείνουν να ταξιδέψουν 39 χιλιόμετρα την ημέρα, ενώ οι άνδρες 53,1 χιλιόμετρα ημερησίως. Ειδικά με το αυτοκίνητο οι άνδρες είχαν την τάση να ταξιδεύουν σχεδόν 10 χιλιόμετρα περισσότερα από τις γυναίκες.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνδρες τείνουν να εργάζονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το σπίτι, αλλά επίσης επειδή οδηγούν περισσότερο στον ελεύθερο χρόνο τους. Τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι άνδρες τείνουν να αγοράζουν αυτοκίνητα με μεγαλύτερους κινητήρες που καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα, συμβάλλοντας περισσότερο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ κατά μέσο όρο οδηγούν πιο επιθετικά, καταναλώνοντας περισσότερα καύσιμα.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι συνολικά οι άνδρες στη Σουηδία παράγουν περίπου 6,89 κιλά διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα μόνο από μεταφορές, ενώ οι γυναίκες παράγουν 4,7 κιλά. Η αναλογία αυτή είναι παρόμοια και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να γίνει δίκαιη η αναλογία γυναικών και ανδρών στον τομέα σχεδιασμού και διεύθυνσης των μεταφορών, προκειμένου να επωφεληθούμε από τις διαφορές συμπεριφοράς μεταξύ των φύλων», δήλωσε η Λένα Χισέλιους, επικεφαλής της μελέτης,  


Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να μην τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για τα κουνούπια , ωστόσο οι κάτοικοι μιας ρωσικής πόλης κάθε χρόνο την τελευταία τριετία όχι μόνο δεν αγοράζουν εντομοαπωθητικά, αλλά διοργανώνουν ένα φεστιβάλ για να τιμήσουν τα έντομα.
Οι κάτοικοι της πόλης Μπερεζνίκ, στα Ουράλια Όρη, αναμένεται να συγκεντρωθούν και φέτος σε μία από τις λίμνες της περιοχής, στις 17 Ιουλίου, τιμώντας τα κουνούπια με έναν τριήμερο εορτασμό.
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax και το BBC, τα… κουνούπια καλούνται να επιλέξουν το πιο «νόστιμο κορίτσι» του φεστιβάλ, τίτλο που λαμβάνει η συμμετέχουσα με τα περισσότερα τσιμπήματα από έντομα.
Για την εγκυρότητα δε του αποτελέσματος, οι διοργανωτές του φεστιβάλ φροντίζουν κάθε χρόνο να καλούν ομάδα γιατρών, που εξετάζει τις διαγωνιζόμενες για να αναδειχθεί η νικήτρια.
Ένας ακόμη παράξενος διαγωνισμός είναι το κυνήγι κουνουπιών, με τους διοργανωτές πάντως να απαντούν στους επικριτές τους, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα «αστείο φεστιβάλ». 

Διπλή ανατροπή για τις συντάξεις όλων των ασφαλισμένων και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων ήρθε στο «και πέντε» της ψήφισης των πρώτων μέτρων του νέου Μνημονίου.
Για το θέμα είχε γράψει η aftodioikisi.gr, αναφερόμενη συνολικά για τις αλλαγές στις συντάξεις που θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής οι πολίτες.
Με διάταξη της τελευταίας στιγμής, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015. Η σχετική ρύθμιση που προβλέπεται στο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/10) ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς από το νέο σύστημα δεν θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει και την ηλικία και το χρόνο ασφάλισης πριν από το 2015, και βάσει του νόμου 3863 είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν και μετά το 2015, χωρίς όμως να τους επηρεάσουν οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης, τονίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθέρος Τύπος».
Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις αποχώρησης από την 1η/1/2015 και μετά, προβλέπει ότι το τελικό ποσό θα είναι το άθροισμα τριών επιμέρους «συντάξεων»:
1. Ενα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31/12/2010 και θα υπολογιστεί με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία του κάθε Ταμείου, δηλαδή θα υπολογιστεί με το «παλιό σύστημα».
2. Ενα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογιστεί με μειωμένους συντελεστές και με βάση τις εισφορές και τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων από το 2011 μέχρι το έτος που συνταξιοδοτούνται. Αυτό είναι η αναλογική σύνταξη και το ποσό είναι συνάρτηση του χρόνου ασφάλισης, των αποδοχών και των εισφορών που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι από το 2011 και μετά.
3. Ενα τμήμα σύνταξης θα είναι από το βασικό ποσό των 360 ευρώ, που όμως δεν θα είναι ολόκληρο, αλλά θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν οι εργαζόμενοι μετά το 2011 και θα διαιρείται με τα συνολικά έτη ασφάλισης που έχουν κατά τη συνταξιοδότησή τους. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται με 30 έτη, εκ των οποίων τα 5 από το 2011 ως το 2015, θα πάρει τα 5/30 από τη βασική των 360 ευρώ, δηλαδή θα πάρει 60 ευρώ.
Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με κριτήριο το πότε υποβάλουν «αίτηση αποχώρησης» οδηγεί στην ουσία στην κατάργηση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση την 25ετία και μετά την ανατροπή στον υπολογισμό της σύνταξης έρχονται και ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως την επόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου.
Στο Δημόσιο το κριτήριο για τον υπολογισμό της σύνταξης είναι το έτος θεμελίωσης, δηλαδή οι υπάλληλοι παίρνουν σύνταξη με τον τρόπο υπολογισμού που ισχύει το έτος που συμπληρώνουν την 25ετία. Η πλειονότητα των υπαλλήλων λοιπόν έχουν συμπληρωμένη την 25ετία ως το 2014 και, ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπέβαλαν αίτηση μετά το 2015 που ισχύει το νέο σύστημα, δεν θα επηρεάζονταν από τις αλλαγές.
Με τη διάταξη – αστραπή όμως που ψηφίστηκε στη Βουλή, το κριτήριο για τον υπολογισμό των συντάξεων και στο Δημόσιο, όπως και σε όλα τα άλλα Ταμεία, δεν θα είναι το έτος που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Ετσι όποιος κάνει αίτηση από την 1η/1/2015 και μετά, θα πάρει σύνταξη με το νέο σύστημα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!