Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

 Η Apple έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία που ξεπέρασε σε αξία τα 2 τρισ. δολάρια

Η Apple πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο την Τετάρτη, καθώς έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία των ΗΠΑ που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το "φράγμα” των 2 τρισ. δολαρίων, διπλασιάζοντας την αξία της τα τελευταία δύο χρόνια.

Η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί σχεδόν 55% από την αρχή του 2020, ενώ έχει σημειώσει "άλμα” άνω του 106% από τα χαμηλά που κατέγραψε η αμερικανική αγορά στις 23 Μαρτίου εν μέσω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού (ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη της τάξης του 51% που σημείωσε ο δείκτης αναφοράς S&P 500 την ίδια περίοδο).

Πλέον, με την τιμή της στο ταμπλό να διαμορφώνεται πέριξ των 470 δολαρίων ανά μετοχή, η Apple είναι διαπραγματεύσιμη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με τους αναλυτές πάντως να "βλέπουν” συνέχεια στο ράλι της: το 61% αυτών συστήνουν "αγορά” της μετοχής και το 27% "διακράτηση”, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η αποτίμηση της Apple επισκιάζει πλέον τις κεφαλαιοποιήσεις των άλλων αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, όπως η Microsoft (1,7 τρισ. δολάρια), η Amazon (1,6 τρισ. δολάρια), η μητρική της Google, Alphabet (1,1 τρισ. δολάρια) και το Facebook (761 δισ. δολάρια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone ήταν επίσης η πρώτη αμερικανική εταιρεία που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια, "φράγμα” που έσπασε πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2018.

Στις 31 Ιουλίου 2020, δε, έχοντας ανακοινώσει την προηγουμένη ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο με σημαντική αύξηση κερδοφορίας, η Apple ξεπέρασε τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, και έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου.

Σημειώνεται ότι η Saudi Aramco ξεπέρασε σε αξία τα 2 τρισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο η επακόλουθη πτώση των τιμών του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού έπληξε τη μετοχή της.

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η επιτυχία της Apple αρκεί να επισημανθεί ότι η χρηματιστηριακή της αξία, των 2 τρισ. δολαρίων, ξεπερνά το ΑΕΠ πολλών ανεπτυγμένων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Apple οσονούπω θα γίνουν ακόμη πιο προσιτές στους επενδυτές. Η εταιρεία στο τέλος Αυγούστου θα ολοκληρώσει το split των μετοχών της, με αναλογία 1 παλαιά μετοχή / 4 νέες, με αποτέλεσμα η μετοχή της να είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό περίπου στα 117 δολάρια έκαστη. Παρότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας δεν θα μεταβληθεί, θα είναι διαθέσιμες στην αγορά περισσότερες μετοχές και σε χαμηλότερη τιμή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο κορονοϊός δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Apple. Αντίθετα, μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει επωφεληθεί από τον "εγκλεισμό” στο σπίτι που έχει "επιβάλει” η πανδημία, "εξαργυρώνοντας την τάση για "εργασία από το σπίτι” και βλέποντας τις διαδικτυακές της πωλήσεις να ενισχύονται. Έτσι, στα τέλη Ιουλίου η εταιρεία ανακοίνωσε κερδοφορία ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, έσοδα σχεδόν 60 δισ. δολαρίων, αλλά και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. 

capital.gr

 

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την Αγία Σοφία, μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και είχε γίνει μουσείο το 1958, ωστόσο πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί η οποία δεν είχε εφαρμοστεί. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση, και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν. Ενδεχομένως θα είναι ένα από τα «χαρμόσυνα νέα» που θα ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν εντός της ημέρας πέραν των ενεργειακών. 

Σημειώνεται ότι στη Μονή συνεχίζονταν τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των ψηφιδωτών. 

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη.

 

O «αγώνας» για την προεδρία των HΠΑ τον επερχόμενο Νοέμβριο έχει ξεκινήσει για τα καλά με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να μάχονται για το ποιος θα επικρατήσει.

Όσο πλησιάζει ο καιρός που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες καταθέτοντας τις ψήφους τους τόσο περισσότερο θα «βγαίνουν τα μαχαίρια» και από τις δύο πλευρές με τον ένα να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο (όπως γίνεται κλασικά στην πολιτική).

Στο Συνέδριο των Δημοκρατικών μίλησε χθες ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το πόσο σημαντικό είναι να μην επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε για ακόμα μια φορά την στήριξή του στον Τζο Μπάιντεν ο οποίος υπήρξε αντιπρόεδρος κατά την θητεία του.

Η αλήθεια είναι ότι τα όσα είπε για τον Τραμπ μας εξέπληξαν αφού ίσως να ήταν η πρώτη φορά που ο τέως πρόεδρος του επιτέθηκε με τέτοιο τρόπο.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι θα διαλύσει τη δημοκρατία μας, αν αυτό χρειάζεται για να νικήσει… Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να εργαστεί (…), κανένα ενδιαφέρον να αντιμετωπίσει την προεδρία ως κάτι άλλο εκτός από ένα ριάλιτι σόου το οποίο μπορεί να εκμεταλλευθεί για να κερδίσει την προσοχή που επιθυμεί»

Ο Μπαράκ Ομπάμα τον χαρακτήρισε ακόμη «τεμπέλη, επικίνδυνο και διεφθαρμένο» ενώ αναφέρθηκε και στα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο όταν ειρηνικοί διαδηλωτές βρέθηκαν εκεί για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και εκείνος δεν δίστασε να τους πετάξει δακρυγόνα.

«Ήλπιζα για το καλό της χώρας μας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επεδείκνυε έστω και λίγο ενδιαφέρον να λάβει στα σοβαρά τον ρόλο του. Αλλά δεν το έκανε ποτέ» Τον κατηγόρησε μάλιστα και ότι καταχράστηκε την εξουσία του βοηθώντας τον εαυτό του και τους φίλους του.

Μιλώντας για τον Τζο Μπάιντεν o Ομπάμα είπε «Επί οκτώ χρόνια ο Τζο ήταν ο τελευταίος που έφευγε από το δωμάτιο όταν έπρεπε να λάβω μια μεγάλη απόφαση. Με έκανε καλύτερο πρόεδρο και έχει τον χαρακτήρα και την απαιτούμενη εμπειρία για να μας κάνει μια καλύτερη χώρα»

Αν νομίζατε όμως ότι ο Τραμπ θα έμενε με κλειστό στόμα και δεν θα έγραφε έστω και κάτι στο Twitter μάλλον 4 χρόνια περίπου δεν ήταν αρκετά για να τον μάθετε.

Ο Τραμπ υποστήριξε μέσα από τον λογαριασμό του ότι ο Ομπάμα «κατασκόπευε την εκστρατεία μου και τον έπιασαν στα πράσα!». «Γιατί αρνήθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Αργού Τζο προτού να τελειώσουν όλα κι ακόμα και τότε καθυστέρησε; Γιατί προσπάθησε να τον πείσει να μη θέσει υποψηφιότητα;».

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει νωρίτερα δήλωσε ότι ο μόνος λόγος που έθεσε υποψηφιότητα και βρίσκεται στην θέση που είναι τώρα ήταν η άσχημη διακυβέρνηση Obama

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καθόλου καλή δουλειά, αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ: ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν. Αν είχαν κάνει καλή δουλειά, δεν θα ήμουν εδώ».

 

«Βόμβα» από τον Μέσι! Ο επί σειρά ετών «αστέρας» της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε στον Ρόναλντ Κούμαν την επιθυμία του να αποχωρήσει από τον σύλλογο που μεγαλούργησε, όπως αναφέρει ραδιόφωνο της Καταλονίας.

Ο Ρόναλντ Κούμαν θεώρησε βασικό παράγοντα την παραμονή του Λεονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα και την επόμενη σεζόν στις πρώτες του δηλώσεις όταν ανέλαβε το σύλλογο της Καταλονίας. Όμως, ο ραδιοφωνικός σταθμός RAC1 αναφέρει πως ο Αργεντινός σταρ ανακοίνωσε στον Ολλανδό τεχνικό να μην τον υπολογίζει στο νέο ρόστερ, αφού σκοπεύει να αποχωρήσει.

Όπως προκύπτει, ο Μέσι είπε στο «λυκάνθρωπο» ότι δεν βλέπει το μέλλον του στο «Καμπ Νου». Στη συνέχεια του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, αναφέρεται πως μια πιθανή αποχώρηση του 33χρονου ηγέτη των «μπλαουγκράνα» θεωρείται απίθανη, λόγω τον όρων που υπάρχουν στο συμβόλαιό του.

Πηγή: Sport-fm

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!