Τρίτη 12 Απριλίου 2022

 

Καθώς η ξηρασία στη Χιλή μπαίνει στη δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι αρχές ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι σχεδιάζουν την επιβολή δελτίου στο νερό στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Πρόκειται για μέτρο άνευ προηγουμένου.

«Μια πόλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό», τόνισε ο Κλαούντιο Ορέγο, ο κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση άνευ προηγουμένου τα 491 χρόνια της ιστορίας του Σαντιάγο, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αρκετό νερό για όλους όσοι ζουν εδώ».

Το σχέδιο των αρχών προβλέπει να δημιουργηθεί σύστημα συναγερμού με τέσσερις κλίμακες, από το πράσινο ως το κόκκινο. Ανάλογα με τη βαθμίδα, θα γίνονται αρχικά συστάσεις προς τους πολίτες, κατόπιν θα μειώνεται η πίεση, και στο τελικό στάδιο θα γίνονται εκ περιτροπής διακοπές της ύδρευσης σε περίπου 1,7 εκατ. πελάτες.

Το σύστημα συναγερμού θα βασίζεται στο επίπεδο των υδάτων στους ποταμούς Μάιπο και Μαπότσο, από τους οποίους αντλείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού που τροφοδοτεί την πρωτεύουσα. Η ποσότητα στους δύο ποταμούς έχει μειωθεί λόγω της πολυετούς ξηρασίας.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι οι αξιοποιήσιμοι υδάτινοι πόροι της Χιλής έχουν συρρικνωθεί από 10% ως 37% την τελευταία 30ετία και ενδέχεται να έχουν μειωθεί κατά ακόμη 50% στη βόρεια και στην κεντρική Χιλή ως το 2060.

Το έλλειμμα στους ποταμούς, που υπολογίζεται σε λίτρα ανά δευτερόλεπτο, θα καθορίζει το εάν οι διακοπές της ύδρευσης θα γίνονται κάθε 12, 6 ή 4 ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές. Όταν αποφασίζεται η επιβολή δελτίου, οι διακοπές θα γίνεται εκ περιτροπής.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Σαντιάγο που επιβάλλεται δελτίο στο νερό λόγω της δριμύτητας της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Ορέγο. «Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Δεν είναι απλά παγκόσμια, είναι και τοπική».

Κάποιες συνοικίες στο κέντρο θα εξαιρεθούν από το μέτρο, λόγω της υψηλής πυκνότητας οικιακών και εταιρικών πελατών. Θα εξαιρεθούν επίσης περιοχές που υδροδοτούνται από πηγάδια ή άλλες πηγές, εκτός των δύο ποταμών».

 

Ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης, παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε τη συνεδρίαση της Βουλής από το κινητό του ενώ οδηγούσε.

Εμβρόντητοι έμειναν βουλευτές που συμμετείχαν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όταν άκουσαν συνάδελφό τους να παραδέχεται ότι παρακολουθούσε τη συνεδρίαση ενώ… οδηγούσε στην Εθνική οδό.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης, παρενέβη ζωντανά στη συνεδρίαση, ενώ οδηγούσε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

“Οδηγώ και παρακολουθώ τη συνεδρίαση αδιαλλείπτως. Μάλιστα στο ένα χέρι έχω το κινητό και στο άλλο το τιμόνι”, ακούστηκε να λέει.

Αφορμή στάθηκε αναφορά-διαμαρτυρία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, λίγο νωρίτερα, ότι απουσίαζαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ από τη συνεδρίαση.

Αφήνοντας τους παριστάμενους με το στόμα ανοιχτό, ο Γιώργος Καρασμάνης, είπε προς τους συναδέλφους τους: “Δεν δέχομαι αυτό που λέει ο κ. Αλεξιάδης. Είναι ευγενής, δεν μπορεί να λέει ότι δεν είναι βουλευτές εκεί. Εγώ οδηγώ και παρακολουθώ τη συνεδρίαση αδιαλλείπτως. Μάλιστα στο ένα χέρι έχω το κινητό και στο άλλο το τιμόνι”.

Ποιος είναι ο Γιώργος Καρασμάνης

Ο Γιώργος Καρασμάνης εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ το 1996 και έχει επανεκλεγεί το 2000, το 2004, το 2007, το 2009, το 2012, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και το 2019.

Στη δικομματικής στήριξης (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) κυβέρνηση Σαμαρά, διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων (10 Ιουνίου 2014 – 27 Ιανουαρίου 2015).

Είναι στέλεχος της ΝΔ από το 1974 και υπήρξε υπεύθυνος της Διοικούσας Επιτροπής της Γραμματείας Αγροτικού ( 1985-1989), υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας το 1985 και μετείχε στη σύνταξη του αγροτικού προγράμματος του κόμματος.

Στις 4/11/2004 εξελέγη τομεάρχης της ΝΔ στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατά την περίοδο 1996-2003 ήταν αρμόδιος της ΝΔ για τις σχέσεις με την ΕΕ, την ΑΤΕ και την Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, για τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και για τον οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων και τη φυτική παραγωγή, το εμπόριο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 Squid Game: Αυτοί είναι οι δύο χαρακτήρες που θα επιστρέψουν τη δεύτερη σεζόν

Η επιστροφή του Squid Game είναι γεγονός. Η σειρά-φαινόμενο του Netflix θα κάνει comeback, κατά πάσα πιθανότητα το 2024, και όλοι ανυπομονούν.

Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει και ήδη οι φήμες για το σενάριο έχουν φουντώσει.

Μάλιστα, ο δημιουργός της σειράς, Hwang Dong-hyuk, έδωσε στη δημοσιότητα δύο ονόματα που θα βρίσκονται και στο νέο κεφάλαιο.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, αποκάλυψε ότι οι χαρακτήρες που θα επιστρέψουν είναι ο Seong Gi-hun και ο Front Man, με την εμβληματική μάσκα.

Βεβαίως η επιστροφή του Gi-hun δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και στο τέλος της πρώτης σεζόν δεν πήγε να δει την κόρη του στις ΗΠΑ και φάνηκε να θέλει να σταματήσει τους αγώνες στους οποίους συμμετείχε.

Ο Front Man, τον οποίο υποδύεται ο Lee Byung-hun, ήταν ο κακός της οργάνωσης του παιχνιδιού, που επέβλεπε τα πάντα.

Όσο για το τι θα δούμε;

Ο Παίκτης 456, τον οποίο υποδύεται ο Lee Jung-jae μίλησε πρόσφατα στο περιοδικό People και αποκάλυψε πως έχει συζητήσει με τον Hwang Dong-hyuk, για το τι θα κάνουν με τον χαρακτήρα του.

«Ελπίζω να υπάρξει κάποιου είδος ανατροπή που θα είναι ενθουσιώδης και θα εκπλήξει εμένα και τους θεατές. Εάν ήταν προβλέψιμο δε θα είχε πλάκα. Δεν έχω ιδέα τι θα συμβεί ή την κλίμακα της σειράς, αλλά το μόνο πράγμα που μου είπε ο Hwang είναι πως ο Seong Gi-hun θα είναι στη σειρά και θα παίξει ξανά στην αρένα», είπε χαρακτηριστικά.

in.gr

 

Μέντορας του πρίγκιπα Καρόλου, φίλος της Νταϊάνα, συνομιλητής της Ελισάβετ και της Θάτσερ, διάσημος φιλάνθρωπος, επί χρόνια παρουσιαστής της πιο σημαντικής μουσικής εκπομπής του πλανήτη, του Top of The Pops στο BBC, Ο σερ Τζίμι Σάβιλ ήταν από τις διασημότερες προσωπικότητες της Βρετανίας τις δεκαετίες του ’70 και του 80.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τον τίτλο «Jimmy Savile: A British Horror Story» που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη περιγράφει τη δράση του χειρότερου παιδεραστή της Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος κακοποίησε σεξουαλικά περισσότερα από 700 παιδιά όσα χρόνια ήταν στο προσκήνιο.

«Ακόμη αναρωτιέμαι γιατί δεν φώναζα», λέει ένα από τα θύματα, που ο Σάβιλ κακοποιούσε στην εκκλησία, ως πιστός Καθολικός που ήταν. «Αν και ξέρω την αλήθεια. Ποιος θα με πίστευε;», συμπληρώνει.

Στην αυτοβιογραφία του «As It Happens», του 1974, ο Σάβιλ έγραφε: «Δεν φταιώ εγώ, μου είχε πει ότι ήταν πάνω από 16». Παρόμοια αστεία έκανε διαρκώς στην τηλεόραση και τις συνεντεύξεις του. Και όλοι γελούσαν.

Η δημόσια εικόνα του ενισχύθηκε πολύ όταν άρχισε να κάνει παρέα με τον Κάρολο και όχι μόνο. Ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ που πίεσε την Ελισάβετ να τον κάνει σερ και η Νταϊάνα συχνά πήγαινε στα νοσοκομεία τα οποία είχε υπό την προστασία του ο Σάβιλ. Ο Κάρολος, όπως αποδείχθηκε αργότερα, τον συμβουλευόταν ακόμη και για το ημερήσιο πρόγραμμά του ή για τις ομιλίες του.

Λίγο μετά το θάνατο του Σάβιλ, τρεις δημοσιογράφοι του Μπιμπ άνοιξαν το φάκελο των καταγγελιών και έφτιαξαν ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία και μαρτυρίες για τη δράση του, τόσο σε ιδρύματα και νοσοκομεία, όσο και μέσα στο ίδιο το BBC. Το ντοκιμαντέρ θα προβαλλόταν στην πολύ δημοφιλή εκπομπή Newsnight.

Την ημέρα της προβολής το θέμα κόπηκε με εντολή της διοίκησης και μπήκε στο αρχείο. Όταν άρχισαν, λίγα χρόνια αργότερα, να γίνονται οι αποκαλύψεις, μια έκθεση για το χειρισμό του δικτύου έφερε σε τρομερά δύσκολη θέση τη διοίκησή του και κατέδειξε μια επιχείρηση συγκάλυψης.

Στην προσπάθειά του να προστατεύσει τη φήμη του, το BBC εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και έχασε πολλή από την αξιοπιστία του. Η αποκάλυψη έφερε τριγμούς στα ανώτερα διοικητικά επίπεδα και άλλαξε τον κώδικα δεοντολογίας του διασημότερου τηλεοπτικού δικτύου στον κόσμο.

Το σκάνδαλο ήταν τόσο μεγάλο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα: Το 2014 η τότε υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Καταγγελίες Παιδικής Κακοποιησης. Η αστυνομία έσπευσε να εξετάσει όλες τις καταγγελίες, ανοίγοντας 400 διαφορετικούς φακέλους, έναν για κάθε σημείο και περίπτωση κατά την οποία φαίνεται ότι ο Σάβιλ κακοποίησε παιδιά ατομικά ή και μαζικά.

Στις 26 Ιουνίου 2014, ο υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, ζήτησε δημόσια συγνώμη εκ μέρους του Βρετανικού Κοινοβουλίου από όλους τους ασθενείς του Συστήματος Υγείας που κακοποίησε ο Σάβιλ. Επιβεβαίωσε ότι είχαν υπάρξει καταγγελίες πριν το 2012 αλλά είχαν αγνοηθεί.

«Σαν έθνος αισθανόμασταν τρυφερότητα για τον Σάβιλ, αυτή την εκκεντρική προσωπικότητα που μετατρέψαμε σε εθνικό θησαυρό. Στην πραγματικότητα ήταν ένας σατανικός κακοποιητής που εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη ενός ολόκληρου λαού», έλεγε η ανακοίνωση.

Η περιουσία του Σάβιλ, ύψους 4 εκατομμυρίων λιρών, δεσμεύθηκε για μελλοντικές αποζημιώσεις προς τα θύματά του, με όριο για κάθε αποζημίωση τις 60.000 λίρες. Πολλά αιτήματα για αποζημίωση εκκρεμούν εναντίον του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) και φυσικά του BBC.

 Τουρίστες στην Τουρκία

Η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία σήμανε συναγερμό για τον τουρισμό της Τουρκίας, που φέτος ανέμενε περισσότερους από 7 εκατ. Ρώσους τουρίστες να την επισκεφτούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah η κυβέρνηση έχει καταστρώσει ένα σχέδιο με τρία βασικά στάδια, που προβλέπει ένα δάνειο 300 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χορηγηθεί σε Τούρκους τουριστικούς πράκτορες στη Ρωσία, τη συμφωνία 1,5 εκατομμυρίου θέσεων με την Turkish Airlines, καθώς και την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας.

Η Κύπρος μάλιστα φαίνεται να θέλει να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση, αφού άνθρωποι του τουρισμού πιστεύουν ότι μπορούν μέσω Τουρκίας οι τουρίστες να φτάσουν και στην Κύπρο. Η κατάσταση είναι δύσκολη στη χώρα, αφού αυτή τη στιγμή λίγα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει σε Πρωταρά και Αγία Νάπα.

Σε δηλώσεις του στον Alpha Κύπρου ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου κ. Δώρος Τάκκας, είπε ότι τις προηγούμενες χρονιές την 1η Απριλίου τα ξενοδοχεία της περιοχής άρχιζαν σιγά σιγά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και μέχρι τις 15 του μήνα όλα τα ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά.

«Κάτι που φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε να δούμε φέτος. Ειδικά τον μήνα Απρίλιο θα μείνουν κλειστά αρκετά ξενοδοχεία. Ίσως η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων να παραμείνει κλειστή, κάποια άλλα θα ανοίξουν τον Μάϊο και μια τρίτη ομάδα ξενοδοχείων ίσως να μην καταφέρει να ανοίξει καθόλου για φέτος», δήλωσε.

Οι ξενοδόχοι της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει ήδη πόλεμο τιμών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Manfred Lahey από την TUI Ολλανδίας είπε ότι ο πόλεμος τιμών αναμένεται να ξεσπάσει στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, καθώς η απουσία των δύο αυτών αγορών που δημιουργεί «τρύπα» 9,5 εκατ. αφίξεων στον τουρκικό τουρισμό.

Μάλιστα τόνισε ότι «στην πράξη αυτό σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις τιμές τους προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Αυτό συμβαδίζει με τις προβλέψεις ότι το κόστος των ταξιδιών θα μειωθεί και οι διακοπές στην Τουρκία θα είναι πολύ φθηνότερες από άλλες εποχές».

Το Σχέδιο της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της Sabah, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών «σήκωσαν τα μανίκια» για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Έτσι αποφάσισαν, οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες με έδρα τη Ρωσία, δηλαδή εταιρείες όπως η Anex, η Pegas και η Coral, που φέρνουν τουρίστες από τη Ρωσία στην Τουρκία, θα λάβουν υποστήριξη από το Ταμείο Εγγύησης Πιστώσεων, μέσω ενός δανείου 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του Ταμείου Εγγύησης Πιστώσεων και των τραπεζών.

Οι μεγάλοι αυτοί τουριστικοί πράκτορες βρίσκονται σε συζητήσεις με την Turkish Airlines εδώ και πολύ καιρό υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις, από Ρωσία.

Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες στη Ρωσία, που θα πετούν με την Pegasus Airlines και αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής, αναμένεται να μεταφέρουν 500.000 τουρίστες. Έτσι, 2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες είναι εγγυημένοι για τη φετινή σεζόν. Στην ατζέντα έχει τεθεί και η ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία.

Τα συναρμόδια υπουργεία ξεκίνησαν συζητήσεις για την νέα αεροπορική εταιρεία, η οποία σχεδιάζεται να ιδρυθεί στην Αττάλεια και θα μεταφέρει μόνο τουρίστες από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την παροχή της απαραίτητης πιστωτικής υποστήριξης από το κράτος, αφού υπολογίζεται ότι η νέα εταιρεία θα μπορέσει να φέρει επιπλέον ένα εκατομμύριο τουρίστες. Έτσι, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αναμένεται να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια φέτος.

news247.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!