Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και άλλα ποτά μπορεί να προκαλούν 184.000 θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως κάθε χρόνο, εκτιμά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι θάνατοι αυτοί αφορούν κυρίως το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους που σχετίζονται άμεσα με τη συχνή κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων με ζάχαρη (κοινών αναψυκτικών, ενεργειακών-αθλητικών ποτών, παγωμένου τσαγιού, φρουτοχυμών κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Νταρίους Μοζαφαριάν του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Circulation», μελέτησαν στοιχεία για συνολικά 612.000 άτομα σε 51 χώρες.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν περίπου όσους θανάτους προκαλεί και η γρίπη μέσα σε ένα έτος. Από τους 184.000 θανάτους, οι περισσότεροι (133.000) αποδίδονται στον διαβήτη τύπου 2 και οι υπόλοιποι σε καρδιαγγειακά προβλήματα (45.000) και σε καρκίνους (6.000).

«Θα έπρεπε να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα η μείωση ή εξαφάνιση των ποτών με ζάχαρη από τη διατροφή μας» δήλωσε ο Μοζαφαριάν. Όπως είπε, αυτά τα ροφήματα οδηγούν σε παχυσαρκία και αυτή, με τη σειρά της, ευθύνεται για τα σοβαρά και εν δυνάμει θανατηφόρα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, προκαλούν πάνω από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ένα μέρος από αυτούς σχετίζεται με τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Το Μεξικό φαίνεται να είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας τέτοιων γλυκών ροφημάτων, ενώ η Ιαπωνία η χώρα με τους λιγότερους.

Πάντως, εκ των πραγμάτων, μια μελέτη όπως αυτή, δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στα ποτά με ζάχαρη και στην πρόκληση θανάτων. Μπορεί μόνο να διαπιστώσει μια στατιστική συσχέτιση, κάτι που φροντίζει να αναδεικνύει η βιομηχανία ποτών-αναψυκτικών.

http://www.seleo.gr 
Ξαναμπαίνει στην παραγωγική διαδικασία το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το φθινόπωρο πέρα από το εργοστάσιο του Πλατέος και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, στο οποίο θα απασχοληθούν 100 επιπλέον εργαζόμενοι.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης με δηλώσεις του χαρακτήρισε ως πολύ «θετική εξέλιξη» την απόφαση αυτή της Διοίκησης της ΕΒΖ και τόνισε ότι «η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται όσο ποτέ και επειγόντως, να συγκεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, πράγμα που, πέραν των άλλων, απαιτεί ισχυρή ρευστότητα και με ευνοϊκούς όρους προς την οικονομία». Οι «Θεσμοί» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), όμως, συνέχισε ο Παναγ. Λαφαζάνης, αυτό που κάνουν είναι «να στραγγαλίζουν την οικονομία, αποστερώντας εκβιαστικά την ίδια και τις τράπεζες από κάθε ίχνος ρευστότητας. Η καταδίκη αυτών των πρακτικών με ένα ισχυρό «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, είναι η μόνη στάση που μπορεί να επιτρέψει να διεκδικήσει η Ελλάδα επιλογές και δρόμους αποτελεσματικής χρηματοδότησης της οικονομίας για την παραγωγική στήριξη και ανασυγκρότηση της πατρίδας μας».

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ/Βασιλική Πασχάλη

http://www.ert.gr 
Δωρεάν χρόνο ομιλίας χαρίζει η Cosmote στους συνδρομητές ενόψει του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου και λόγω των capital controls.

Συγκεκριμένα παρέχει σε όλους τους συνδρομητές, ιδιώτες και επαγγελματίες, εντελώς δωρεάν:
  • 400 λεπτά ομιλίας προς όλα τα δίκτυα και
  • 400 ΜΒ για πλοήγηση στο internet
Η προσφορά ισχύει από 1η Ιουλίου (μετά τις 17.00) μέχρι και 7 Ιουλίου για όλους τους συνδρομητές Συμβολαίου, ΚαρτοΣυμβολαίου και Καρτοκινητής με σύνδεση φωνής. Τα 400ΜΒ θα παρέχονται, επίσης, και στους συνδρομητές συμβολαίου των προγραμμάτων COSMOTE Internet On the Go.

Για την ενεργοποίηση της προσφοράς οι συνδρομητές χρειάζεται απλά να στείλουν ένα δωρεάν μήνυμα SMS, με το λεκτικό «400», στο 1256 για προγράμματα συμβολαίου και COSMOTE Internet On the Go, και στο 1330 αν είναι συνδρομητές Καρτοκινητής ή ΚαρτοΣυμβολαίου.

Σημειώνεται ότι η αποστολή του μηνύματος και η ενεργοποίηση της προσφοράς θα είναι δυνατή μέχρι και τις 5 Ιουλίου. Για τους συνδρομητές καρτοκινητής, δικαιούχοι της προσφοράς θα είναι όλοι όσοι έχουν πραγματοποιήσει μια ανανέωση χρόνου ομιλίας τις τελευταίες 60 ημέρες.

http://www.fpress.gr
iPhone-Force-Touch
H τεχνολογία Force Touch ξεκίνησε να ενσωματώνεται στα επερχόμενα iPhones, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί από τους προμηθευτές της Apple. 
Με την τεχνολογία Force Touch, τα νέα smartphones της Apple θα μπορούν να καταλάβουν πόση δύναμη ασκεί ο χρήστης πάνω στην οθόνη, με ανάλογη χρήση των στοιχείων αυτών στις κατάλληλες εφαρμογές. Τα νέα iPhones θα έχουν οθόνες διαγωνίου 4,7 και 5,5 ιντσών και παρόμοιο σχεδιασμό με τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας Force Touch αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
Η τεχνολογία Force Touch έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο Apple Watch, ενώ αργότερα έγινε χρήση της στο Touchpad του MacBook. Μέχρι στιγμής, τα τελευταία μοντέλα των iPhones έχουν καταφέρει να πουλήσουν 61,2 εκατομμύρια συσκευές, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για 58,1 εκατομμύρια συσκευές. Οι πωλήσεις αυτές έχουν φέρει την Apple στην κορυφή της αγοράς smartphones, ενώ οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν εκείνες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της Apple.
O τομέας της οθόνης φαίνεται να είναι ένα πεδίο ανταγωνισμού για τους μεγάλους κατασκευαστές, με τη Samsung να δίνει έμφαση στην γωνία θέασης και την Apple να δίνει έμφαση στην τεχνολογία Force Touch.
pestaola.gr
Τον χωρισμό τους ανακοίνωσαν Μπεν Άφλεκ - Τζένιφερ Γκάρνερ
Επιβεβαιώνοντας τις φήμες που τους ήθελαν να οδεύουν προς τον χωρισμό, ο Μπεν Άφλεκ και η Τζένιφερ Γκάρνερ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να πάρουν διαζύγιο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Μετά από πολύ σκέψη και προσεκτική μελέτη, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να πάρουμε διαζύγιο. Προχωράμε με αισθήματα αγάπης και φιλίας ο ένας προς τον άλλο και με τη δέσμευση να μεγαλώνουμε από κοινού τα παιδιά μας, ζητώντας να γίνει σεβαστή η ιδιωτική μας ζωή αυτές τις δύσκολες ώρες. Αυτό θα είναι το μοναδικό μας σχόλιο πάνω σε αυτό το ιδιωτικό, οικογενειακό ζήτημα. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Το ζευγάρι είναι παντρεμένο 10 χρόνια και έχει τρία παιδιά: την 9χρονη Βάιολετ, την 6χρονη Σεραφίνα και τον 3χρονο Σάμουελ.
Ραγδαίες εξελίξεις: Έληξε το πρόγραμμα, δεν πληρώθηκε το ΔΝΤ
Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής -όχι πάντως χρεοκοπίας- έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς,η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση καθυστέρησης πληρωμών και δεν μπορεί πλέον να δεχθεί βοήθεια απο το Ταμείο μέχρι την εξόφληση της οφειλής αυτής.

Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή όπως και για το αίτημα που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης οφειλής.

Είναι η πρώτη φορά που ανεπτυγμένη οικονομία προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς τον θεσμό. Το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο πολιτικός κόσμος, εν αναμονή ραγαδαίων εξελίξεων.

Ήδη, ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και δεν είναι βέβαιο αν η πρωτοβουλία του αυτή ακολούθησε ή αν επιχείρησε να διαμορφώσει την κυβερνητική γραμμή. Αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί την πρόταση των θεσμών.

Το Eurogroup συνεδριάζει ξανά το μεσημέρι της Τετάρτης και όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση στέλνει νέα πρόταση στη βάση της πρότασης Γιούνκερ, επιζητώντας συμφωνία που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο, παρά την άρνηση του Eurogroup να δώσει δίμηνη παράταση και νέο διετές πρόγραμμα. Μένει όμως στο τραπέζι το αίτημα της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας αποκλειστικά από τον ESM που θα απαιτήσει τη χρηματοδότηση της χώρας με 29 δισ. ευρώ μέσω νέου, τρίτου, μνημονίου.

Την ώρα που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξέπνευσε, με επίσημη ανακοίνωση του EFSF, και το ΔΝΤ δεν εισέπραξε την δόση από την Ελλάδα, είναι στην ευχέρεια της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πότε θα κηρύξει πιστωτικό γεγονός, υπό την ασφυξία που δέχεται το τραπεζικό σύστημα.
Newsroom ΔΟΛ
Τζόρτζεβιτς και με τη... βούλα στον πάγκο του Παναθηναϊκού
Ξεκίνησε και επισήμως η εποχή Σάσα Τζόρτζεβιτς στον Παναθηναϊκό! Όπως αναμενόταν, η ΚΑΕ ανακοίνωσε την πρόσληψη του «Σάλε», ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο.

Ο Σέρβος κόουτς θα κάτσει σε πάγκο συλλόγου για τρίτη φορά στην καριέρα του. Αφότου δήλωσε περήφανος που θα ‘ναι στο εξής τεχνικός του τριφυλλιού, ανέλυσε το πλάνο και την ταύτιση απόψεων που είχε με τη διοίκηση των πράσινων!

Είναι ενδεικτικό πως μεγάλο μέρος των πρώτων του δηλώσεων αφορούσε το πλάνο ελληνοποίησης, τις βάσεις που θα πρέπει να θέσει η ομάδα με την ανάδειξη νεαρών παικτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως συνεργάτες του θα 'ναι οι Μίλαν Μίνιτς, Γκόραν Μπιέντοφ και Σάνι Μπετσίροβιτς.

Η ανακοίνωση: Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την επίτευξη διετούς συμφωνίας με τον προπονητή Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς.

«Θέλω να ευχαριστήσω όσους με εμπιστεύτηκαν ώστε να πάρω αυτή την ευκαιρία καθώς αποτελεί τιμή και προνόμιο να εργάζεσαι στον Παναθηναϊκό», είπε ο νέος προπονητής της ομάδας και πρόσθεσε:

«Πλέον βρίσκομαι στον πάγκο ενός κλαμπ που ανήκει στην ελίτ κι αισθάνομαι τιμή αλλά κι ενθουσιασμό ώστε να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι. Είχα συνάντηση με τους ανθρώπους της διοίκησης, δειπνήσαμε παρέα και συζητήσαμε. Μου εξήγησαν το πλάνο και τις ιδέες τους να δημιουργήσουμε μια βάση από την Ακαδημία που όπως ξέρω παρουσιάστηκε σήμερα (30/6). Οι ιδέες αυτές ταιριάζουν με τις δικές μου. Νέοι παίκτες που πλέον θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να μάθουν κι όλοι εμείς θα είμαστε οι δάσκαλοί τους.

Κάθε μεγάλο κλαμπ πρέπει να τοποθετεί τις βάσεις ώστε να έχει διαρκώς πολλούς παίκτες από τις Ακαδημίες του στην πρώτη ομάδα. Αυτό το πλάνο το αποδέχθηκα και τι εκτιμώ ιδιαιτέρως καθώς έτσι δουλεύει και η μπασκετική σχολή της χώρας μου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τα νέα παιδιά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προοδεύσουν ως αθλητές και ως άνθρωποι. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να διδάξουμε μπάσκετ με το σωστό τρόπο και με τη γνώση την εμπειρία και το σύστημά μου θα τα καταφέρουμε. Αισθάνομαι υπέροχα που αποτελώ μέρος αυτού του πλάνου. Από την άλλη πλευρά, διαθέτουμε μια δυνατή βάση Ελλήνων παικτών, που είναι έμπειροι και γνωρίζουν από Ευρωλίγκα, ελληνικό πρωτάθλημα και Εθνική ομάδα. Όλοι οι παίκτες αυτοί είναι πολύ καλοί και απλώς θα πρέπει να προσθέσουμε εμείς μερικά κομμάτια.

Οι συνεργάτες μου θα είναι οι Μίλαν Μίνιτς και Γκόραν Μπιέντοφ ενώ στο τιμ θα βρίσκεται και ο Σάνι Μπετσίροβιτς και ήταν σημαντικό να φέρω ανθρώπους που σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο μ’ εμένα ώστε να κάνουμε τα λιγότερα λάθη. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ και είναι μεγάλη τιμή για εμένα».

Το βιογραφικό του 

Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1967 στο Βελιγράδι. Ως αθλητής έκανε τεράστια καριέρα στις KK Partizan (1984–1992), Philips Milano a.k.a. Recoaro Milano (1992–1994), Filodoro Bologna a.k.a. Teamsystem Bologna (1994–1996), Portland Trail Blazers (1996), FC Barcelona (1997 – 1999), Real Madrid (1999–2002), Scavolini Pesaro (2003–2005) και Armani Jeans Milano (2005). Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει μία Ευρωλίγκα (1992), τρία κύπελλα Κόρατς (1989, 1993, 1999), δύο πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας (1987, 1992), δύο κύπελλα Γιουγκοσλαβίας (1989, 1992) και τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, (1997, 1999, 2000).

Με την Εθνική του Ομάδα είχε 108 συμμετοχές και κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ (1998), ένα ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο (1996), τρία χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (1991, 1995, 1997) αλλά και ένα χάλκινο (1987).

Ως προπονητής έχει καθίσει στον πάγκο της Armani Jeans Milano (2006/07) και της Benetton Treviso (2011/12), ενώ είναι εν ενεργεία κόουτς της Εθνικής Σερβίας, κατακτώντας μαζί της το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2014. 
Πηγή: sport-fm.gr
Τα ζαχαρούχα ροφήματα ένοχα για χιλιάδες θανάτους ετησίως
Τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά και το παγωμένο τσάι προκαλούν χιλιάδες θανάτους και δεν έχουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με 133.000 θανάτους από διαβήτη παγκοσμίως, 45.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 6.450 θανάτους από καρκίνου.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση των στοιχείων από δεκάδες έρευνες διατροφής σε συνδυασμό με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και την κατανάλωση ζάχαρης σε 51 χώρες του κόσμου.
Τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Circulation» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), έδειξαν ότι το 5% των αποδιδόμενων θανάτων σε ζαχαρούχα ροφήματα συμβαίνουν στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 70,9% στις μεσαίου εισοδήματος και το 24,1% στις πλούσιες.
Η θνησιμότητα από τα ροφήματα με ζάχαρη είναι αμελητέα (κάτω από 1%) στην Ιαπωνία, όπου πιο δημοφιλής είναι η κατανάλωση διάφορων ειδών τσαγιού χωρίς ζάχαρη.
Αντιθέτως, στο Μεξικό όπου ο κόσμος πίνει πάρα πολλά ζαχαρούχα ροφήματα, το 30% των θανάτων στις ηλικίες κάτω των 45 ετών αποδίδεται σε αυτά.
Οι περισσότεροι θάνατοι στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες αφορούν νέους ηλικίας 20 έως 44 ετών, επισημαίνουν.
«Αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα και ποσότητα ζαχαρούχα ροφήματα καθώς γερνούν, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά θανάτου και αναπηρίας από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη από ό, τι βλέπουμε σήμερα», εξήγησαν οι επιστήμονες.

«Θα πρέπει να είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα στην ουσιαστική μείωση ή την εξάλειψη των ζαχαρούχων ποτών από τη διατροφή», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάριους Μοζαφάριαν, από το Tufts University της Βοστώνης.
«Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα ζαχαρούχα ποτά, και με την μείωση της κατανάλωσης τους είναι εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», κατέληξε.  

Διαδικτυακό έρανο προκειμένου να μαζευτούν τα λεφτά που αντιστοιχούν στο χρέος της Ελλάδας ξεκίνησε ο Thom Feeney από την Αγγλία.
Ο στόχος είναι τα 1,6 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί περισσότερα από 93.000 ευρώ.
«Οι Έλληνες χρειάζονται 1.6 δισ. ευρώ. Ελάτε λοιπόν, μπορείτε να παραγγέλλετε μία χωριάτικη σαλάτα, ένα ούζο, ένα μπουκάλι ελληνικό κρασί και να ξεκαθαρίσουμε αυτό το χάλι.
Με 3 ευρώ θα πάρετε μία καρτ ποστάλ του Αλέξη Τσίπρα από την Ελλάδα. Θα φτιαχτούν και θα ταχυδρομηθούν από την Ελλάδα, για να δώσουμε λίγη ώθηση στους τυπογράφους και τα ταχυδρομεία.
Με 6 ευρώ, θα πάρετε μία χωριάτικη. Με 10 ευρώ, ένα μικρό μπουκάλι ούζο και με 25 ένα μπουκάλι ελληνικό κρασί».
Η υπέρβαση του επιτρεπτού χρόνου μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην όραση καταστρέφοντας μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη και σταδιακά να προκαλέσει ξηροφθαλμία.

Η οπτική κόπωση που προκαλείται στα μάτια από την αυξημένη χρήση των οθονών απεδείχθη μετά από αναλύσεις στα δείγματα δακρύων 96 υπαλλήλων γραφείων. Όπως διαπίστωσαν οι Ιάπωνες ερευνητές του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο, όσοι ξόδευαν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, εμφάνιζαν σημαντικές μεταβολές στο επίπεδο της βλεννίνης MUC5AC, οι οποίες παρατηρούνται και σε όσους πάσχουν από ξηροφθαλμία.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής βλέννας ή του "φιλμ δακρύων" που ρυθμίζει και διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας στο μάτι και που όταν καταστραφεί η αλλοιωθεί έχει ως συνέπεια την μειωμένη παραγωγή δακρύων η οποία εξελίσσεται σε ξηροφθαλμία.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση που δημοσιεύει η «JAMA Ophthalmology» το όριο του χρόνου μπροστά από οθόνες για τον μέσο άνθρωπο είναι οι επτά ώρες.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως οι άνθρωποι που ξοδεύουν πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες τείνουν να ανοίγουν τα βλέφαρά τους περισσότερο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα ελαττώνουν σημαντικά το φυσικό, αντανακλαστικό ανοιγοκλείσιμο του ματιού.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους εργαζόμενους και όσους ξοδεύουν πολλές ώρες σε οθόνες να παίρνουν κάποια απλά και εύκολα μέτρα προφύλαξης, όπως να στρέφουν την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους προς τα πάνω και να την κρατούν σε χαμηλότερο από το συνηθισμένο ύψος απέναντι από το βλέμμα τους. Απαραίτητο κρίνεται επίσης το ολιγόλεπτο διάλειμμα μετά από μια ώρα εργασίας ή ανάγνωσης μπροστά σε υπολογιστή αλλά και το να αποφεύγεται η επαφή των ματιών με τον αέρα των κλιματιστικών που επιβαρύνουν το στέγνωμα των ματιών.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!