Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

 

Η Σουηδία θα αναπτύξει ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 που θα προορίζεται για τα ταξίδια και για άλλες χρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, έπειτα από μια ανάλογη απόφαση από τη Δανία.

Οι δύο χώρες ανέφεραν πως αυτά τα πιστοποιητικά θα προορίζονται για τα ταξίδια στο εξωτερικό, προσθέοντας όμως ότι θα μπορούσαν πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για την είσοδο σε αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις ή και στα εστιατόρια, στην περίπτωση της Δανίας.

«Με ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα μπορεί κανείς γρήγορα και εύκολα να αποδείξει έναν πλήρη εμβολιασμό», επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Σουηδίας Άντερς Ίγκεμαν.

Η σουηδική κυβέρνηση φιλοδοξεί να λανσάρει το δικό της τον Ιούνιο.

Διαδικτυακό μητρώο
Η Δανία, η οποία ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για ένα «διαβατήριο κορονοϊού», χθες, σκοπεύει καταρχάς να δημοσιεύσει ένα διαδικτυακό μητρώο που θα επιτρέπει να επαληθεύει κανείς την κατάσταση εμβολιασμού ενός προσώπου.

Μετά τη δημιουργία αυτού του μητρώου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να εφαρμοστεί μια πιο τεχνική λύση «σε διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Δανία θα λάβει την τελική απόφασή της σχετικά με τις συγκεκριμένες χρήσεις του διαβατηρίου, αφού μελετήσει νέες έρευνες σχετικά με τη μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων ανθρώπων, όμως αυτό αναμένεται να «συμβάλει σε ένα σταδιακό και υγιές άνοιγμα της Δανίας», τονίζει η Κοπεγχάγη.

«Είναι απολύτως κρίσιμο για εμάς να μπορέσομε να επανεκκινήσουμε την κοινωνία της Δανίας, οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο», υπογράμμισε ο υπουργός Μόρτεν Μπέντσκοβ.

Οι δύο χώρες διαβεβαιώνουν πως θα φροντίσουν αυτά τα πιστοποιητικά να είναι σύμφωνα με τα διεθνή σχέδια που συζητούνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στους κόλπους της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Πώς να καθαρίσετε το αγαπημένο τζιν παντελόνι σας χωρίς να το πλύνετε

Θέλετε να μην καταστρέψετε το τζιν παντελόνι ή σορτσάκι σας;

Τότε μην το πλύνετε... Στο ερώτημα πώς να το καθαρίσετε η απάντηση είναι η εξής; η κατάψυξή σας.

Το μυστικό είναι να βάζετε το τζιν σας μέσα σε αυτή.

Θα χρειαστείτε: το τζιν σας, μια μεγάλη σακούλα που κλείνει με zipper, λίγο έξτρα χώρο στην κατάψυξή σας.

Ξεκινήστε διπλώνοντας το τζιν σας με τάξη και βάζοντάς το μέσα στη σακούλα. Κλείστε τη σακούλα καλά και βάλτε την στην κατάψυξη. Αφήστε την εκεί για μια εβδομάδα. Το τζιν σας θα έχει καθαρίσει πλήρως και θα είναι σαν καινούριο.

Μπορεί αυτή η διαδικασία να μην μπορεί να αφαιρέσει τυχόν λεκέδες αλλά σίγουρα μπορεί να σκοτώσει κάθε ζωντανό οργανισμό που μπορεί να βρισκόταν στο τζιν σας και να το κάνει και πάλι πεντακάθαρο.

πηγή:spirossoulis.com

 Ποιες συσκευές καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλές συσκευές όταν θέλουμε να φορτίσουμε το κινητό ή τον υπολογιστή, να στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ή ακόμα για να μαγειρέψουμε.

Δεν γνωρίζουμε όμως, ποιες είναι οι συσκευές που μας κοστίζουν ακριβότερα, μιας και… «καίνε» περισσότερο ρεύμα.

Κλιματιστικό

Αν και εσείς επιλέγετε για να ζεσταθείτε κάθε χειμώνα το κλιματιστικό σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν αποτελεί και την πιο οικονομική λύση, μιας και «καίει» και πολύ. Για να περιορίσετε την «ζημιά» φροντίστε να μην έχετε τουλάχιστον απώλειες στην θερμότητα από πόρτες ή παράθυρα.

Πιστολάκι

Πιθανότατα να μην το περιμένατε κι όμως τα πιστολάκια, ειδικά τα παλαιότερα, είναι από τις συσκευές που «καίνε» το περισσότερο ρεύμα. Μπορείτε ωστόσο, να αντικαταστήσετε το παλιό σας πιστολάκι με ένα σχετικά πιο καινούργιο, που θα έχει καλύτερη ενεργειακή κλάση.

Φούρνος

Ο φούρνος αποτελεί μία ακόμα από εκείνες τις συσκευές που καταναλώνουν αρκετό ρεύμα για αυτό θα ήταν καλό να σκεφτείτε και μία εναλλακτική λύση για τα φαγητά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και την ψηστιέρα για ορισμένα φαγητά, που μπορούν να μαγειρευτούν εκεί.

Θερμοσίφωνας

Τελευταία συσκευή που «καίει» αρκετό ρεύμα είναι ο θερμοσίφωνας, το οποίο βέβαια έχει να κάνει με τον τύπο όπως και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα τον έχετε αναμμένο. Γι’αυτό λοιπόν να μην το έχετε αναμμένο για περισσότερο από 40 λεπτά και αν χρειάζεστε τον θερμοσίφωνα για περισσότερη ώρα, ίσως θα πρέπει να σκεφθείτε τον ηλιακό.

πηγή:perierga.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!