Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

 

Έκκληση στους Τούρκους πολίτες να πουλήσουν χρυσό ή τις οικονομίες τους σε ξένο συνάλλαγμα προκειμένου να

στηρίξουν την κλυδωνιζόμενη τουρκική λίρα απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του συνεδρίου του

κόμματός του, AKP.

Ενώ κάλεσε και τις τουρκικές εταιρείες να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το εξωτερικό καθώς η

λίρα καταποντίζεται. «Καλώ τους πολίτες μας να επενδύσουν το ξένο συνάλλαγμά τους και το χρυσό τους σε

διάφορα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτου και να φέρουν τα κεφάλαια αυτά στην οικονομία και την παραγωγή»,

είπε ο Ερντογάν. «Μην πιστεύετε αυτούς που λένε ότι είμαστε τελειωμένοι, ότι βυθιζόμαστε ή πεθαίνουμε.

Θα παραμείνουμε ισχυροί απέναντι στα κύματα σοκ».

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας να επενδύσουν στο εθνικό νόμισμα, που έχασε

σχεδόν το 20% της αξίας του τη Δευτέρα μέσα σε μόλις μία ώρα από το άνοιγμα των αγορών. Είχαν προηγηθεί τα

τρία προηγούμενα 24ωρα διάφορες αμφιλεγόμενες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ερντογάν, όπως η

αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας, η αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της

Κωνσταντινούπολης και κινήσεις των τουρκικών Αρχών για την διάλυση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της

χώρας, του φιλοκουρδικού αριστερού HDP.

 Γιατί ο κρύος και ο ζεστός καφές έχουν διαφορετική γεύση

Όταν αφήνουμε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ να κρυώσει, πιθανόν έχουμε παρατηρήσει ότι δεν έχει τόσο καλή γεύση όσο ο αγαπημένος -σε πολλούς από εμάς- κρύος καφές (cold brew).

Ούτε και ο ζεστός καφές που ρίχνουμε πάνω σε πάγο για να φτιάξουμε στα γρήγορα ένα υποκατάστατο του κρύου καφέ έχει τόσο καλή γεύση.

Ο ζεστός και κρύος καφές διαφέρουν σε θερμοκρασία και γεύση, ωστόσο οι ερευνητές αρχίζουν να ανακαλύπτουν ακόμη περισσότερες διαφορές.

Ο κρύος καφές είναι νέα τάση και δεν έχει μελετηθεί τόσο εκτεταμένα όσο ο ζεστός καφές, είπε η Νίνι Ράο, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον στην Φιλαδέλφεια, η οποία μαζί με την συνάδερφό της Μέγκαν Φούλερ, άρχισαν να ερευνούν τον κρύο καφέ.

Οι δυο τους μελέτησαν με ποιόν τρόπο οι μέθοδοι παρασκευής και οι τρόποι με τους οποίους ψήνονται οι κόκκοι καφέ, επηρεάζουν την καφεΐνη, την οξύτητα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του αποτελέσματος.

Γιατί λοιπόν ο κρύος και ο ζεστός καφές έχουν διαφορετική γεύση;

Ο κρύος καφές είναι χημεία
«Η παρασκευή καφέ είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Ο ίδιος ο καφές είναι ένα πολύ περίπλοκο ρόφημα», λέει η Ράο. «Όλοι οι παράγονες παρασκευής καφέ – η θερμοκρασία νερού, το μέγεθος του κόκκου, ο χρόνος παρασκευής και ο τύπος του φίλτρου, επηρεάζουν την γεύση του καφέ. Λίγη κατανόηση της χημείας μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να βελτιώσουν την γεύση του κρύου καφέ που φτιάχνουν στο σπίτι τους», λέει ο ερευνητής της Ενωσης Specialty Coffee, Πίτερ Τζουλιάνο.

Ο ζεστός καφές έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Scientific Reports, ο ζεστός καφές διατηρεί υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τον κρύο. Ο τύπος του ψημένου καφέ που επιλέγουμε, καθορίζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Η Ράο λέει ότι ο ζεστός και ο κρύος καφές είχαν παρόμοια αντιοξειδωτικά επίπεδα όταν ήταν ελαφρώς καβουρδισμένοι.

Η θερμοκρασία δημιουργεί πικρία και οξύτητα
Όταν το χλωρογενικό οξύ (CGA) στον άψητο καφέ θερμαίνεται κατά τη διαδικασία ψησίματος, τότε διασπάται σε κινικό και καφεϊκό οξύ, τα οποία έχουν ακόμα πιο έντονη, στυπτική γεύση. Και όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στην θερμότητα, τόσο πιο έντονη είναι η γεύση καθώς αναπτύσσονται αυτά τα οξέα. Αυτό σημαίνει ότι ο ζεστός καφές τείνει να έχει περισσότερο πικρή και όξινη γεύση από τον κρύο, ακόμα κι αν παρασκευάζεται από κόκκους.

Τα επίπεδα του καφέ είναι περίπου τα ίδια
Και η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να βελτιώσει την ψυχική εγρήγορση, την μνήμη και την σωματική απόδοση, δηλώνουν οι ειδικοί. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αϋπνία, άγχος ή πεπτικά προβλήματα. Οι μέθοδοι παρασκευής ζεστού και κρύου καφέ δεν επηρεάζουν την ποσότητα καφεΐνης, πιο πολύ την επηρεάζει η ποσότητα νερού που βάζουμε. Το λιγότερο νερό, παράγει ένα φλιτζάνι με περισσότερο, πιο πυκνό καφέ.

Πώς η χημεία μπορεί να βοηθήσει να φτιάξουμε καλύτερο καφέ στο σπίτι
Η αναλογία νερού – καφέ επηρεάζει την ένταση του καφέ και εν τέλει την γεύση του. Για να βρούμε το δικό μας φλιτζάνι, θα πρέπει να πειραματιστούμε με διαφορετικές ποσότητες καφέ και νερού, όπως επίσης και διαφορετικές μεθόδους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρώτο και βασικό λάθος που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ στο σπίτι είναι η χρήση πολύ λίγου καφέ. Η Ράο προτείνει να χρησιμοποιήσουμε μια κλίμακα για την ζύγιση του καφέ, καταγράφοντας την αναλογία που προτιμούμε και την απαραίτητη χημεία στις μεθόδους παρασκευής του.

πηγή:Huffingtonpost.gr

 Η Ιαπωνία ετοιμάζει «συνοικέσια» μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Το ζήτημα της υπογεννητικότητας επιθυμεί να επιλύσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, χρηματοδοτώντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα συστήνουν… συντρόφους στους μοναχικούς πολίτες προκειμένου να ερωτευθούν. 

Σύμφωνα μάλιστα με τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αξιοποιούν ήδη αυτά τα συστήματα «συνοικεσίων» μεταξύ πολιτών, θα μπορούν να εξασφαλίσουν κρατική επιχορήγηση από το 2021. 

Ο αριθμός των 865.000 γεννήσεων πέρυσι στην Ιαπωνία ήταν ο χαμηλότερος στην ιστορία, με τη χώρα αναζητεί λύσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, ο πληθυσμός αναμένεται να υποχωρήσει από τα 218 εκατομμύρια το 2017 σε λιγότερο από 53 εκατομμύρια στα τέλη του αιώνα, με την κυβέρνηση να ανησυχεί σοβαρά για την επιβάρυνση που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού στο ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα. Το Τόκιο σχεδιάζει έτσι να εντάξει στον προϋπολογισμό δαπάνη ύψους 16 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των γεννήσεων.

Πολλοί δήμοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», προσφέρουν ήδη υπηρεσίες γνωριμιών, ενώ ορισμένοι αξιοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τη λεπτομερέστερη ανάλυση δεδομένων και την εύρεση κατάλληλων συντρόφων. Κάποια από τα υπάρχοντα συστήματα περιορίζονται, όμως, σε κριτήρια όπως το εισόδημα και η ηλικία, προσφέροντας αποτελέσματα μόνο εάν οι δύο «υποψήφιοι» έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα και γνωρίσματα. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ικανά να επεκτείνουν τα κριτήρια, ανοίγοντας το πεδίο επιλογών.

Αντίθετη άποψη εκφράζει, όμως, η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Τεμπλ του Τόκιο, Σατσίκο Χοριγκούτσι, που επισημαίνει ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι ενίσχυσης των γεννήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη. «Το κράτος θα έκανε καλά να επιδοτεί τους χαμηλόμισθους νέους, παρά την τεχνητή νοημοσύνη. Αν οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να έχουν ερωτικές σχέσεις, κάθε ηλεκτρονικό προξενιό θα είναι ατελέσφορο», λέει η κ. Χοριγκούτσι. 

Αναλυτές έχουν καυτηριάσει την έλλειψη κρατικής στήριξης στις νέες εργαζόμενες μητέρες στην Ιαπωνία και τον συντηρητισμό της ιαπωνικής κοινωνίας, η οποία απαιτεί από τις γυναίκες να αναλαμβάνουν στο ακέραιο τα βάρη του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών. Η Ιαπωνία βρίσκεται στην 121η θέση μεταξύ 153 κρατών σε κατάλογο ισότητας μεταξύ των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

πηγή:newsit.gr

 

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, απευθύνει μια χειρονομία ελπίδας και περηφάνιας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό που φέτος γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, την 25η Μαρτίου.

Οι ερμηνευτές της τραγουδούν στα ελληνικά το εμβληματικό «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο μαέστρος Γεννάδιος Σατσενιούκ, ενώ σολίστας είναι ο Μιχαήλ Ευτιουχόβ.

Κατά την διάρκεια του τραγουδιού, στο βίντεο εμφανίζονται σημαντικές προσωπικότητες του χώρας μας και ήρωες της Επανάστασης όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Ιωάννης Καποδίστριας.

 https://www.youtube.com/watch?v=pQPDfA7iTEQ

 

 

Περισσότερες άνω από 50 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο τιμούν την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, φωταγωγώντας εμβληματικά κτήρια με τα χρώματα της γαλανόλευκης,

Στις πόλεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, συγκαταλέγονται μέρη συνδεδεμένα με την Ελληνική Επανάσταση, όπως η Οδησσός, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, αλλά και πόλεις που δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη όπως το Τελ Αβίβ. Η επιλογή των κτιρίων επίσης διαφέρει από πόλη σε πόλη.

Στα Ιεροσόλυμα φωταγωγήθηκαν η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, η αρχαιότερη Μονή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στο Μόναχο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φωταγωγήθηκαν τα Προπύλαια, τα οποία χτίστηκαν σε δωρικό ρυθμό εμπνευσμένα, ελεύθερα, από τα Προπύλαια του Παρθενώνα. Τη χρηματοδότηση τους ανέλαβε ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, ο οποίος ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και βεβαίως πατέρας του πρώτου Βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Στο Σίδνεϋφωταγωγήθηκε το παγκοσμίως γνωστό κτήριο της Όπερας, ενώ στον Καναδά οι καταρράκτες του Νιαγάρα.

Επίσης, πολλές πόλεις τίμησαν την Ελλάδα φωτίζοντας τα δημαρχεία τους, μεταξύ αυτών το δημαρχείο των Βρυξελλών στην Grand Place και του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα.

Το Τελ Αβίβ φωταγώγησε το Γιάντ Ελιάου Αρένα, έδρα της γνωστής Μακάμπι Τελ Αβίβ ενώ στη Βοστώνη θα φωταγωγηθεί το στάδιο της ιστορικής ομάδας των Celtics.

Μάλιστα φωταγωγήθηκαν κτήρια σε πόλεις που υπάρχουν σημαντικές ελληνικές παροικίες, όπως, για παράδειγμα σε πόλεις της Αυστραλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και άλλες πόλεις, όπως η Λισαβόνα, το Ελσίνκι, το Ταλίν, το Βίλνιους και η Ρίγα.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!