Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

 Οχήματα / Πηγή: Intime

Προθεσμία μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε παράταση στις πληρωμές των τελών κυκλοφορίας που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν γίνει στο τέλος του 2020

Τσουχτερά πρόστιμα

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως μετά το τέλος της δίμηνης παράτασης για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, αναμένεται να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση που δεν πληρώσουν εγκαίρως.

Συγκεκριμένα το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής τελών κυκλοφορίας, ισούται με το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται εάν δεν καταβληθούν στο ακέραιο έως 26/2/2021 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου). Εάν το ποσό των τελών κυκλοφορίας είναι κάτω από τριάντα (30) ευρώ, τότε το πρόστιμο ισούται με τριάντα (30) ευρώ.

Σημειώνουμε ακόμη ότι, το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου για βεβαίωση τελών κυκλοφορίας παραγράφεται μετά την πάροδο είκοσι (20) ετών. Επίσης οι απαιτήσεις κατά του ελληνικού δημοσίου για καταβληθέντα ποσά «αχρεωστήτως ή παρά το νόμο» παραγράφονται μετά την παρέλευση τριετίας από την καταβολή. Στις περιπτώσεις αχρεώστητης καταβολής συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις πολλαπλής πληρωμής για το ίδιο όχημα.

Τι αλλάζει - Ο νέος τρόπος υπολογισμού

Μηδενικά θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2, ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με όσα ορίζει σχετικό άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων».

Συγκεκριμένα στο άρθρο 38 του εν λόγω νομοσχεδίου («Υπολογισμός Τελών Κυκλοφορίας με βάση την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια μέθοδο εκπομπών ρύπων CO2 – Τροποποίηση του άρθρου 20 του νόμου 2948/2001) παρουσιάζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας.

Αναλυτικά τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021

Εκπομπές CO2          Tιμή (ευρώ)

  • 0-122                            0
  • 123-139                        0,64
  • 140-166                        0,70
  • 167-208                        0,85
  • 209-224                        1,87
  • 225-240                        2,20
  • 241-260                        2,50
  • 261-280                        2,70
  • Πάνω από 281             2,82

Τέλη Κυκλοφορίας για οχήματα δημόσιας Χρήσης

Αλλαγές έχουμε όμως και στα Τέλη Κυκλοφορίας των Οχημάτων Δημοσίας Χρήσης και σύμφωνα με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι:

«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας για επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1/11/2010 μέχρι την 31/12/2020 με βάση τις εκπομπές CO2 σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης (NEDC) όπως αναγράφονται στην Άδεια Κυκλοφορίας και μόνο εφόσον οι τιμές αυτές συμφωνούν με αυτές που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο δικαιολογητικό που προσκομίζεται στο τελωνείο για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Ταξινόμησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρο 212 του εθνικού τελωνειακού κώδικα (ν. 2960/2001).

Σε περίπτωση που οι τιμές δεν συμφωνούν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές ρύπων που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή το έτερο δικαιολογητικό που προσκομίστηκε στο τελωνείο κατά τα ανωτέρω. Ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με το πίνακα ΙΙΙ της υποπερ. Β.

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής με βάση τις τιμές εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP) όπως αναγράφονται στη άδεια του οχήματος και μόνον εφόσον οι τιμές αυτές συμφωνούν με αυτές που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο δικαιολογητικό που προσκομίζεται στο Τελωνείο για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Ταξινόμησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 121 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Σε περίπτωση που οι τιμές δεν συμφωνούν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές ρύπων που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή το έτερο δικαιολογητικό που προσκομίστηκε στο τελωνείο κατά τα ανωτέρω.

Αναλυτικά τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021 Οχημάτων Δημοσίας Χρήσης

Εύρος εκπομπών CO       Τιμή (ευρώ)

  • 0-114                                           0
  • 115-186                                       1,7
  • Πάνω από 187                            2
imerisia.gr

 Φρούτα & Λαχανικά: Τι σημαίνει το χρώμα τους;

Η πολύχρωµη παλέτα των φρούτων και λαχανικών είναι υψηλής θρεπτικής αξίας. Γιατί όµως να προτιµήσουµε µια δροσερή πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά από μια πράσινη; Και τι διαφορά έχει το µωβ από το άσπρο λάχανο;

aenkar

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα φρούτα και λαχανικά, όλα τους θρεπτικά, κάποια όμως χάρη στο χρώμα τους κρύβουν απίστευτες ευεργετικές ουσίες για την υγεία και την ευεξία μας. Πολλές από τις φυτοχημικές ενώσεις (π.χ. καροτενοειδή, γλυκοσινολικές ενώσεις) που δίνουν στα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα έχουν συσχετιστεί βάσει ερευνών με σημαντικά οφέλη για την υγεία, π.χ. όσον αφορά την καρδιοπροστατευτική ή την αντικαρκινική τους δράση.

Το χρώμα λοιπόν των λαχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα τρόφιμα, οφείλεται σε συστατικά που έχουν έντονο χρώμα και παίζουν τον ρόλο των χρωστικών ουσιών. Τέτοια μπορεί να είναι τα καροτενοειδή, που προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα (καρότα, μάνγκο, κολοκύθα), οι πολυφαινόλες, που χαρίζουν το κόκκινο χρώμα – σε αυτές συγκαταλέγεται και το λυκοπένιο, που… κοκκινίζει τις ντομάτες –, οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το βαθύ μοβ των σταφυλιών και των μούρων, οι γλυκοσινολικές ενώσεις, που δίνουν το πράσινο χρώμα στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, και πολλές άλλες ακόμη.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ πράσινων και κόκκινων πιπεριών;
Οι πράσινες πιπεριές συνήθως είναι απλώς κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει. Εχουν όμως διαφορά όχι μόνο στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, αλλά και στη γεύση. Η πράσινη είναι πιο πικρή, ενώ η κόκκινη, αλλά και η κίτρινη, είναι πιο φρουτώδεις και γλυκές. Η κίτρινη και η κόκκινη πιπεριά αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α, Β6 και C, καθώς και σημαντικών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη (σημαντική και για την υγεία των ματιών) και η ζεαξανθίνη. Η πράσινη περιέχει σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ.

Να διαλέξω λευκό ή μωβ λάχανο;
Στη μεταξύ τους σύγκριση, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλει και το χρώμα του), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου. Και τα δύο όμως αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλές πηγές μαγγανίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες.

Σε τι διαφέρουν τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά από τα άλλα;
Τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους σε δύο βασικές κατηγορίες συστατικών: στα καροτενοειδή και στις πολυφαινόλες. Και οι δύο κατηγορίες συστατικών αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά. Τα κόκκινα έχουν ως βασικό σημείο εστίασης της προστατευτικής τους δράσης το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ τα πορτοκαλοκίτρινα συμβάλλουν πέραν των άλλων στην καλή υγεία των ματιών μας λόγω της λουτεΐνης που περιέχουν.

Έχει σημασία το χρώμα που θα επιλέξουμε;
Στη διατροφή μας συνιστάται να υπάρχει πολυχρωμία λαχανικών και φρούτων. Γενικότερα, όμως, καλό είναι να τρώμε καθημερινά τουλάχιστον μία μεγάλη σαλάτα από λαχανικά εποχής, ανεξαρτήτως χρώματος. Ωστόσο αν θέλουμε να επιλέξουμε με γνώμονα την προστασία της καρδιάς μας, τότε θα προτιμήσουμε τα κόκκινα, ενώ αν ο στόχος μας είναι η θωράκιση των ματιών μας, τότε τα πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά και φρούτα είναι η ιδανική επιλογή. Τα μοβ θεωρούνται ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ τα πράσινα χαρακτηρίζονται κατάλληλα για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

πηγή:In.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!