Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Ο μυστηριώδης ιδρυτής των Zara εκτόπισε τον Μπέζος από την κορυφή του πλούτου
Ο μυστηριώδης ιδρυτής των Zara άφησε τον Τζεφ Μπέζος να χαρεί την πρώτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο Αμάνσιο Ορτέγκα άφησε για λίγες μέρες το αφεντικό της Amazon στην κορυφή... Όπως εκτιμά το Forbes αυτή τη στιγμή η περιουσία του ιδρυτή των Zara είναι 85,5 δισ. δολάρια και του Μπέζος 84,6 δισ. δολάρια.
Παρά τον τεράστιο πλούτο του Ορτέγκα, πολλοί άνθρωποι δεν τον έχουν ακούσει ποτέ. Σπάνια εμφανίζεται δημόσια και έχει δώσει λίγες μόνο συνεντεύξεις σε όλη την επιτυχημένη καριέρα του.
Είναι κλασικό παράδειγμα δαιμόνιου αυτοδημιούργητου ανθρώπου, που ακόμη δεν είναι σίγουρο αν έχει καν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Ίσως είναι ο πιο χαμηλών τόνων μεγιστάνας, καθώς οι σχέσεις του με τη δημοσιότητα είναι ελάχιστες. Οι πρώτες του φωτογραφίες κυκλοφόρησαν μετά το 2000.
Περνά ακόμη τον περισσότερο χρόνο του στην Κορούνια, μια πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας, στο σπίτι του, που βρίσκεται πάνω στην παραλιακή της πόλης. Δεν έχει αναλύσει ποτέ δημοσίως την επιχειρηματική του αντίληψη, ούτε το «μυστικό» του πως έφτιαξε από το μηδέν μια προσωπική περιουσία.
Ξεκίνησε να δουλεύει στα 13 του, ως παιδί για τα θελήματα σε μια βιοτεχνία πουκαμίσων. Το 1963 μαζί με την πρώτη του σύζυγο, ξεκίνησαν μια μικρή δική τους επιχείρηση, μια «οικοτεχνία» ραφής μπουρνουζιών και εσωρούχων. Πάλεψαν όμως και δημιούργησαν σύντομα την πρώτη μικρή δική τους μονάδα παραγωγής ρούχων για τρίτους.
Αργότερα έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει δικά του επώνυμα ρούχα και να αποκτήσει «βιτρίνα». Το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στο κέντρο της Κορούνια το 1975 και επιθυμούσε να το βαφτίσει Zorbas. Ήθελε να συνδυάσει τη συλλογή του με ένα ισχυρό ελληνικό brand name που εκείνη την εποχή λόγω της ομώνυμης ταινίας είχε υψηλή διεθνή αναγνωρισιμότητα. Όμως, ένα καφενείο δύο τετράγωνα πιο κάτω είχε τον ίδιο τίτλο. Τελικώς, επέλεξε να δώσει την επωνυμία Zara στην μετέπειτα μεγαλύτερη αλυσίδα του ομίλου του. Το 1982 δημιούργησε το πρώτο κατάστημα Zara εκτός Κορούνια στη Μαδρίτη και πλέον έχει παρουσία σε 90 χώρες του πλανήτη.

 
Στους άδειους δρόμους της Βόρειας Κορέας
Το να ταξιδεύει κανείς στους αυτοκινητόδρομους της Βόρειας Κορέας είναι μια μεγάλη εμπειρία, καθώς επιτρέπει να δεις την καθημερινή ζωή της χώρας που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση όπως στην πρωτεύουσα,  Πιονγκγιάνγκ.
Οι αυτοκινητόδρομοι συνδέουν τις κύριες πόλεις των επαρχιών και είναι σχεδόν εντελώς άδειοι από αυτοκίνητα. Αυτό δημιουργεί μια πολύ περίεργη ατμόσφαιρα, αφού οι δρόμοι είναι τόσο μεγάλοι όσο διάδρομοι αεροδρομίων, ωστόσο σε κακή κατάσταση με λακούβες και ανωμαλίες στο οδόστρωμα.

 

Σύμφωνα με το διαιτολόγο, Jaime Mass, η συγκεκριμένη μέρα είναι η πιο δύσκολη της εβδομάδας για να ξεκινήσεις και να διατηρήσεις μία δίαιτα.
Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Ημερολόγιο της Κλινικής Διατροφής, αποκάλυψε το βασικό διατροφικό μοτίβο που ακολουθούν οι περισσότεροι από εμάς: Έχουμε την τάση να τρώμε το περισσότερο κρέας το Σαββατοκύριακο, τους περισσότερους υδατάνθρακες και αλκοόλ την Παρασκευή και το Σάββατο και τη μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Δεν μπορούμε να πούμε πως τα αποτελέσματα αυτά μας εντυπωσιάζουν.
Ακριβώς όμως αυτές οι συνήθειες είναι που σε οδηγούν στην αποτυχία. “Η γνωστή σε όλους μας φράση “Θα ξεκινήσω από Δευτέρα” είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Εμπεριέχει τη νοοτροπία όλα ή τίποτα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διατροφικές επιλογές”, εξηγεί ο Mass. Με το που ενδώσεις, αισθάνεσαι ότι όλοι οι κόποι σου έχουν πάει χαμένοι και πριν καν το καταλάβεις έχεις αρχίσει να τρως ακόμη πιο ανθυγιεινά από πριν. Επίσης, το γεγονός ότι ενδίδεις σε λαχταριστό φαγητό όλο το Σαββατοκύριακο δυσκολεύει την κατάσταση. Ειδικά εάν μέσα σε αυτές τις μέρες έχεις ξενυχτήσει, δεν έχεις κοιμηθεί καλά και έχεις καταναλώσει πολύ αλκοόλ, το μόνο που πρόκειται να αποζητά ο οργανισμός σου τη Δευτέρα είναι λιπαρά φαγητά και “κακούς” υδατάνθρακες.
Προκειμένου να ξεπεράσεις τα εμπόδια αυτά, ο διαιτολόγος συμβουλεύει να “θυμάσαι ότι προσπαθείς να γίνεις υγιής για ολόκληρη τη ζωή σου και όχι για πέντε μόνο μέρες”. Το μυστικό είναι να καταλάβεις πως μπορείς να αλλάξεις νοοτροπία και τον τρόπο που βλέπεις το φαγητό όποια μέρα της εβδομάδας και να το αποφασίσεις. Δεν είναι ανάγκη να είναι Δευτέρα!
πηγή: perierga.gr

Είναι πολύ πιθανό ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα ξεπεράσει το θεωρούμενο ως όριο ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου στη διάρκεια του αιώνα μας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η πιθανότητα, η θερμοκρασία να αυξηθεί από δύο έως πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2100, εκτιμάται στο 90%.

Η κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη ατμοσφαιρική ρύπανση θα «φέρουν» 60.000 παραπάνω πρόσθετους θανάτους έως το 2030 και 260.000 έως το 2100, σύμφωνα με μια άλλη διεθνή μελέτη.

Ακόμη κι αν οι άνθρωποι κατάφερναν να σταματήσουν άμεσα και ολοκληρωτικά όλες τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», η Γη θα συνέχιζε να «ανεβάζει πυρετό» έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, σύμφωνα με τις νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Αν συνεχισθεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπών αερίων για τα επόμενα 15 χρόνια, τότε το πιθανότερο είναι ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς έως τότε (2032), σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον καθηγητή στατιστικής 'Αντριαν Ράφτερι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change".

Η συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψαν πέρυσι 195 χώρες, καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάρει μέτρα, ώστε να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία έως το 2100 πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά της.

Όμως η νέα μελέτη θεωρεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτό, ακόμη κι αν -πράγμα απολύτως απίθανο- ξαφνικά όλες οι χώρες σταματούσαν μέσα στο 2017 να εκπέμπουν άλλον άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές δίνουν πιθανότητα μόνο 5% η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης να μην ξεπεράσει έως το 2100 τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ενώ υπολογίζουν μόνο στο 1% την πιθανότητα να περιορισθεί κάτω από 1,5 βαθμούς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα μας.

«Ο στόχος των δύο βαθμών είναι επιτεύξιμος, αλλά μόνο μέσα από μαζική και συνεχή προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα στη διάρκεια των επομένων 80 ετών. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι απίθανο να συμβούν. Είμαστε πιο κοντά στο όριο ασφαλείας από ό,τι νομίζουμε» δήλωσε ο Ράφτερι.

Περισσότεροι πρόωροι θάνατοι

Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής τον Τζέισον Γουέστ του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, ενισχύει τους φόβους ότι η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή θα έχει επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, αυξάνοντας τους πρόωρους θανάτους, κυρίως επιδεινώνοντας τη ρύπανση του αέρα.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συγκεντρώσεις ρυοπογόνων ουσιών στον αέρα, μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία παγκοσμίως, προσθέτοντας και άλλους θανάτους στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ήδη πεθαίνουν από ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο» δήλωσε ο Γουέστ.

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο επιταχύνονται οι χημικές αντιδράσεις που παράγουν ρύπους στον αέρα, όπως το όζον και τα μικροσκοπικά σωματίδια.

Οι περιοχές και οι χώρες που θα έχουν ξηρότερο κλίμα, πιθανότατα θα έχουν και χειρότερη ρύπανση, λόγω αύξησης των πυρκαγιών, αυξημένης σκόνης και λιγότερων βροχών που θα μπορούσαν να καθαρίσουν τον αέρα.

Αλλά και τα δέντρα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα εκλύουν περισσότερες οργανικές ρυπογόνες ουσίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, πέρα από την ρύπανση του αέρα, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει περισσότερους πρόωρους θανάτους και με άλλους τρόπους, όπως το θερμικό στρες των ευάλωτων ανθρώπων, η μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και επαρκή τροφή, καθώς και η εξάπλωση των λοιμωδών νόσων.

Δεκατρία χρόνια αφού διαλύθηκε η τηλεοπτική παρέα που την έκανε διάσημη, η Τζένιφερ Άνιστον ετοιμάζει την επιστροφή της στη μικρή οθόνη.

Η δεύτερη είδηση είναι ότι επιστρέφει έχοντας την Ρις Γουίδερσπουν στο πλευρό της που ήταν η τηλεοπτική αδερφή της στα «Φιλαράκια».

Οι δύο σταρ του Χόλιγουντ εργάζονται μαζί σε μία κωμωδία, η οποία για την ώρα δεν έχει τίτλο. Μιλάει όμως για τον κόσμο των μίντια στη Νέα Υόρκη και για την ακρίβεια, την πρωινή τηλεόραση.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμα ποιο δίκτυο θα είναι ο διανομέας της ταινίας αλλά έχει γίνει γνωστό ότι το HBO και το Netflix θα κάνουν προσφορές πολύ σύντομα.

Το σενάριο γράφει ο συγγραφέας του House of Cards Τζέι Κάρσον ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει ο πρώην διευθυντής δραματικών σειρών του HBO Μάικλ Έλενμπεργκ.

Αυτός θα είναι ο πρώτος ρόλος της Τζένιφερ Άνιστον στην τηλεόραση μετά την ολοκλήρωση της δημοφιλούς σειράς «Τα Φιλαράκια» το 2004.

Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και το θερμόμετρο στο Λονδίνο να δείχνει 22 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο το πολυκατάστημα Selfridges μάλλον έχει διαφορετική άποψη, αφού εγκαινίασε κιόλας τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή τρελή, ακόμη και γελοία καθώς απομένουν κάτι λιγότερο από 150 μέρες για τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, το Selfridges στόλισε δέντρο, επιστράτευσε τον Άη Βασίλη και έβαλε τα γιορτινά του με ειδική μνεία φέτος στις επιθέσεις του Λονδίνου, του Μπέρμιγκχαμ και του Μάντσεστερ. Το θέμα τους «Με αγάπη από…» (With Love From…).
Μάλιστα αναμένεται να συνεχίσει με την δεύτερη φάση των Χριστουγέννων να αποκαλύπτονται την Παρασκευή 4 Αυγούστου.
Η χριστουγεννιάτικη περίοδος θα …ολοκληρωθεί στις 4 Σεπτέμβρη όπου θα ξεκινήσει να σερβίρει και παραδοσιακά πιάτα Χριστουγέννων.
Μέχρι τότε μάλιστα, όποιος είναι είναι ιδιαίτερα προνοητικός σε ό,τι αφορά τα ψώνια του, θα μπορεί να επισκεφτεί το κατάστημα και να επιλέξει τα χριστουγεννιάτικα δώρα του ανάμεσα από 130.000 προϊόντα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!