Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

 

Η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στη Γη

Αν πριν λίγα χρόνια έλεγε κανείς πως η Κίνα, μία λαϊκή δημοκρατία, θα είχε την πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στη Γη, θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα πανέξυπνο ανέκδοτο. Κι όμως, το Πεκίνο σήμερα με βάση το Forbes είναι η πόλη με τους περισσότερους…

Η ετήσια λίστα του οικονομικού περιοδικού Forbes για τους δισεκατομμυριούχους της Γης αποκάλυψε ότι η πόλη που φιλοξενεί τους περισσότερους είναι το Πεκίνο και μάλιστα έχει 33 περισσότερους από το προηγούμενο έτος. Πλέον, έχουν φτάσει στους 100.

Πολύ κοντά βρίσκεται και η Νέα Υόρκη, με 99 δισεκατομμυριούχους, που εδώ και χρόνια κατέχει την πρωτιά στην σχετική λίστα. Σημειώνεται, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν περισσότερους δισεκατομμυριούχους από την Κίνα.

Ο γρήγορος έλεγχος του κορονοϊού από την Κίνα, η άνοδος των εταιρειών τεχνολογίας και των χρηματιστηρίων βοήθησε το Πεκίνο να αποκτήσει την πρωτιά.

Αν και η πόλη έχει πλέον περισσότερους δισεκατομμυριούχους από το Big Apple η συνολική καθαρή αξία του πλούτου των δισεκατομμυριούχων της Νέας Υόρκης παρέμεινε μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της κινεζικής πρωτεύουσας.

Ο πλουσιότερος κάτοικος του Πεκίνου είναι ο Ζανγκ Γιμίνγκ, ο ιδρυτής του TikTok και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας ByteDance που είδε την καθαρή του αξία να διπλασιάζεται στα 35,6 δισ.

Αντίθετα, ο πλουσιότερος κάτοικος της Νέας Υόρκης, πρώην δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχει περιουσία αξίας 59 δισ. δολαρίων.

Η άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου εν μέσω πανδημίας

Η Κίνα, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν δει τους τεχνολογικούς γίγαντες να γίνονται ακόμα πιο ισχυροί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποίησαν αγορές στο διαδίκτυο και έψαχναν πηγές ψυχαγωγίας.

Οι μισοί από τους νέους δισεκατομμυριούχους της Κίνας κέρδισαν τις περιουσίες τους από κατασκευαστικά ή τεχνολογικά εγχειρήματα. Περιλαμβάνει επίσης τη γυναίκα δισεκατομμυριούχο Κέιτ Γουάνγκ η οποία έκανε τα χρήματά της από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Με 698 δισεκατομμυριούχους, η Κίνα πλησιάζει τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να οδηγούν τη λίστα με 724 δισεκατομμυριούχους.

Ένας δισεκατομμυριούχος κάθε 17 ώρες
Σύμφωνα με το Forbes σημειώθηκε επίσης ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ καθώς στη λίστα προστέθηκαν 493 ζάμπλουτοι, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε 17 ώρες.

Η Ινδία κατέχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό δισεκατομμυριούχων, με 140. Συνολικά, οι 1.149 δισεκατομμυριούχοι από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού συγκέντρωσαν πλούτο αξίας 4,7 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα 4,4 δισ. δολάρια των ΗΠΑ.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η καθαρή αξία της περιουσίας του αυξήθηκε κατά 64 δισ. δολάρια φτάνοντας συνολικά τα 177 δισ.δολάρια πέρυσι.

πηγή: reader.gr

 

Θα περάσει άραγε ποτέ όλο αυτό; Θα βγάλουμε τις μάσκες; Θα ξαναζήσουμε όπως πριν;». Αυτές οι ερωτήσεις ακούγονται και ξανακούγονται αυτές τις περίεργες εποχές. Αν άλλωστε όταν ξεκινούσε όλη αυτή η ιστορία μας έλεγαν πως το 2021 θα προχωράει και οι έννοιες του κορωνοϊού και της πανδημίας θα ήταν ακόμα στις ζωές μας, θα ορκιζόμασταν ότι πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Και όμως που φτάσαμε στον Απρίλη του 2021 και έχουμε πλέον συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο κορωνοϊός θα βρίσκεται για πολλούς μήνες ακόμα, ανάμεσά μας.

 Το αισιόδοξο στοιχείο στη μαυρίλα των ημερών είναι ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που βλέπουν πλέον για τα καλά φως στην άκρη του τούνελ και ξάφνου αρχίζουν να μοιάζουν με επίγειοι παράδεισοι. Ποιος θα το περίμενε για παράδειγμα πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε με το ταπεινό Γιβραλτάρ! Και μάλιστα τη στιγμή που η γειτονική του Ισπανία ετοιμάζεται για νέο κύμα πανδημίας! Και όμως, στο Γιβραλτάρ οι κάτοικοι επιτέλους πέταξαν τις μάσκες και επιστρέφουν σε μια μορφή κανονικότητας, καθώς πέτυχαν την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης μέσα απ’ το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ούτε μάσκες!

Πρόσφατα, άρθηκε εντελώς το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στη χώρα καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, τα μπαρ και γενικά τα μαγαζιά της εστίασης έχουν την δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. «Το Γιβραλτάρ σύντομα μπορεί να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από πολλούς μήνες πανδημίας, χάρη στην ταχύτατη και καλά οργανωμένη διαδικασία εμβολιασμών», δήλωσε πρόσφατα με σχεδόν πανηγυρικό τόνο η υπουργός Υγείας, Σαμάνθα Σακραμέντο.

 Βέβαια -για να ξέρουμε και με τι έχουμε να κάνουμε- μιλάμε για μια χώρα με μόλις 34.000 κάτοικους και όχι για κάνα μεγαθήριο όπου ο εμβολιασμός του πληθυσμού απαιτεί πολλούς μήνες όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Καθοριστικός παράγοντας δε ήταν το μικρό μέγεθός του: μόλις 6,5 χλμ. Δεν είναι τυχαίο που σε ανύποπτο χρόνο, ο Βρετανός υπ. Υγείας, Ματ Χάνκοκ, είχε προβλέψει πως ο Γιβραλτάρ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο κράτος στον κόσμο που έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού του.

Μάσκες τέλος, όλα ανοιχτά: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που απέκτησε ανοσία της αγέλης και τελείωσε με τον κορωνοϊό

Προσέχουν για να έχουν!

Και φυσικά πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και έτσι, οι πολίτες του Γιβραλτάρ συνεχίζουν να προσέχουν. Τα μέτρα άλλωστε εξετάζονται ανά εβδομάδα ξανά και ξανά, ενώ αν και η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική, σε καταστήματα και κλειστούς χώρους συνίσταται ακόμη η χρήση της. Γενικότερα, η κυβέρνηση της προτιμά να παραμείνει σε εγρήγορση παρά να επαναπαύεται. Άλλωστε οι 94 θάνατοι που μέτρησε πριν τα εμβόλια καταφθάσουν στη χώρα, μπορεί για τα δεδομένα άλλων κρατούν να μοιάζουν ονειρικό νούμερο αλλά για μια χώρα σαν το Γιβραλτάρ υπήρξαν εφιάλτης. Η λογική λέει πως φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά.

 Το ειρωνικό είναι πως ακριβώς δίπλα από τη μικρή αυτή χώρα και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία, η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη: στην περιοχή αυτή παρατηρείται έντονη αύξηση των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία αρχίζουν να γεμίζουν και πάλι με ασθενείς. Για την ώρα, στην Ισπανία μόνο οι άνω των 80 ετών, οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί εμβολιάζονται σε μεγάλη κλίμακα ενώ συνολικά μόνο το 6% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Φαίνεται πως στην περίοδο της πανδημίας η κανονικότητα αντιστρέφεται σε πολλούς τομείς: οι μικρές χώρες, οι πάλαι ποτέ αδύναμες βλέπουν πως το μικρό τους μέγεθος είναι όπλο απέναντι στην πανδημία, τη στιγμή που τα μεγαθήρια την πληρώνουν ακριβά…

 sfodri-epithesi-ntragki-se-erntogan-me-toys-diktatores-na-eimaste-xekatharoi

«Πυρά» κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αφού τον κατηγόρησε ότι «ταπείνωσε» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους «δικτάτορες».

«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε. 

«Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται πως το βίντεο με την πρόεδρο της Κομισιόν να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έκανε τον γύρο του κόσμου. 

Από την πλευρά της η Άγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου της Ε.Ε. είχαν ζητήσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η Τουρκία εφάρμοσε όλες τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων.

«Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ζήτημα του πρωτοκόλλου, όμως υπάρχουν άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας. Αναφέρονται στην αξία που δίνουμε στη γυναίκα και το πάνε και σε άλλα ζητήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν πραγματοποιείται επίσκεψη για πρώτη φορά. Η υποδοχή στην Τουρκία γίνεται πάντα στα πλαίσια του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας. Σε κάθε επίσκεψη δική μας ή των ξένων, προηγείται συνάντηση των υπευθύνων του πρωτοκόλλου και γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα της ταξιθεσίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο μας, στο πρωτόκολλο, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς. Δηλαδή κανονίστηκε η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε. Τελεία!», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

kathimerini.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!