Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020


Ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία στο εργαστήριο κανονικού ανθρωπίνου δέρματος, που μπορεί να γεννήσει τρίχες, έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, αναγεννώντας θύλακες τριχών από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα. Το επίτευγμα μας φέρνει πιο κοντά στη δημιουργία απεριόριστης προσφοράς θυλάκων τριχών, που θα μπορούν να εμφυτευθούν στο κεφάλι ανθρώπων φαλακρών ή με αραιά μαλλιά. Παράλληλα, άνθρωποι με τραύματα και γενετικές παθήσεις του δέρματος θα έχουν νέες θεραπευτικές δυνατότητες.
Ξεκινώντας από αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, οι επιστήμονες δημιούργησαν σφαιροειδή οργανοειδή του δέρματος, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να σχηματίσουν σταδιακά -μετά από καλλιέργεια τεσσάρων έως πέντε μηνών- κανονικό ιστό δέρματος με πολλαπλά στρώματα επιδερμίδας και χορίου (της δεύτερης στοιβάδας με το υποδόριο λίπος), διαθέτοντας θύλακες τριχών, σμηγματογόνους αδένες, μυς και νευρικά κυκλώματα. Με άλλα λόγια, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο σχεδόν πλήρες ανθρώπινο δέρμα με όλα τα συστατικά και τις δυνατότητές του.
Το δέρμα είναι ένα πολύπλοκο πολυεπίπεδο όργανο, που εμπλέκεται σε διάφορες διαδικασίες του σώματος, από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και την κατακράτηση σωματικών υγρών μέχρι την αίσθηση της αφής και του πόνου. Η κατασκευή δέρματος με όλες τις συναφείς βιολογικές δομές του έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί πολύ μεγάλη βιοϊατρική πρόκληση για τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Καρλ Κέλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», εμφύτευσαν το εργαστηριακό δέρμα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι, σε περισσότερα από τα μισά πειραματόζωα (55%), εμφανίστηκαν από τα μοσχεύματα τρίχες μήκους δύο έως πέντε χιλιοστών.
Μένουν ακόμη αρκετά ερωτήματα να απαντηθούν προτού η νέα τεχνική αξιοποιηθεί κλινικά και θεραπευτικά σε ανθρώπους με φαλάκρα ή δερματολογικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων, χρειάστηκαν μήνες εργαστηριακής καλλιέργειας των οργανοειδών, προτού καταστεί εφικτό να εμφυτευθούν στα πειραματόζωα, κάτι που θα αποτελούσε πρόβλημα στην περίπτωση ανθρώπων με σοβαρά εγκαύματα, οι οποίοι έχουν ανάγκη άμεσης μεταμόσχευσης δέρματος. Επιπλέον, οι τρίχες που φύτρωσαν στα πειραματόζωα, ήταν αρκετά μικρές, ενώ η χρήση πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων εγκυμονεί πάντα τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως η δημιουργία καρκινικών όγκων. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η χρήση ενήλικων βλαστοκυττάρων.
Πάντως, ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Δερματολογίας, Γιώργος Κοτσαρέλης, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ένας από τους πρωτοπόρους διεθνώς στις προσπάθειες δημιουργίας δέρματος, δήλωσε στο «Nature» ότι «η νέα έρευνα φέρνει πολλές υποσχέσεις για κλινική μετάφρασή της» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «τελικά η έρευνα θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της».





Η παράλληλοι δρόμοι των μοναχών και της μπύρας είναι μια ιστορία που έχει τις ρίζες τις στις αρχές του 6ου αιώνα! Εκείνη την εποχή που Άγιος Βενέδικτος ο εκ Νουρσίας, έγραψε ένα πρότυπο «κανονισμό» για τη μοναστηριακή ζωή, ο οποίος ονομάστηκε αρχικά The Rule και αργότερα έγινε γνωστός ως Rule of St. Benedict. Στον κανόνα, λοιπόν, αυτόν του Άγιου Βενέδικτου, μια από τις οδηγίες «πρόσταζε» τυς μοναχούς να κερδίζουν τα προς το ζην από τα δικά τους χέρια και όχι αποκλειστικά από δωρεές, ενώ την ίδια ώρα τους καλούσε να προσφέρους και στους οικονομικά ασθενέστερους. Έτσι τα μοναστήρια ξεκίνησαν να παράγουν τα δικά τους αγαθά προς πώληση, με το τυρί το μέλι και την μπύρα(!) να κατέχουν τις πρώτες θέσεις.

Και μπορεί η παραγωγή μπύρας να φαντάζει σήμερα περίεργη αν μη τι άλλο επιλογή, ωστόσο τον 6ο αιώνα εξυπηρετούσε όλους τους σκοπούς του The Rule.

Η μπύρα στη μεσαιωνική εποχή, εκτός του ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, ήταν και ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με το νερό, μιας και αυτό ήταν συνήθως μολυσμένο από τα λύματα.

Επιπλέον, η μπύρα ήταν χρήσιμη για τους μοναχούς κατά την περίοδο της νηστείας, λόγο των θρεπτικών συστατικών της.

Οι μοναχοί πίστευαν ότι έπρεπε να κάνουν το καλύτερο δυνατό προϊόν, δεδομένου ότι «δούλευαν» για τον Θεό και μια κακή μπύρα θα αποτελούσε παραβίαση της αποστολής τους.

Αν δε συνυπογογίσει κανείς στην ανάγκη τους να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση, το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ανήκαν στις τάξεις των μορφωμένων, κατανοεί πως κατάφεραν να βρουν νέους τρόπους μαζικής παραγωγής μπύρας και την προσθήκη λυκίσκου, ο οποίος όχι μόνο εξισορρόπησε τη γλυκύτητα από τη βύνη, αλλά λειτουργούσε και σαν συντηρητικό επεκτείνοντας την ζωή της μπύρας.



Επιπλέον εισήγαγαν ρυθμίσεις και υγιεινές πρακτικές στα ζυθοποιεία τους θέτοντας τον πήχη ψηλά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και σήμερα κάποιοι μοναχοί παράγουν μερικές από τις πιο γνωστές μπύρες στην αγορά, ενώ τα πιο γνωστά μοναστικά ζυθοποιεία είναι τα οκτώ ζυθοποιεία Trappist στη βόρεια Ευρώπη.
3 τρόποι να φτιάξεις πεντανόστιμο κοτόπουλοΖουμερά μπουτάκια ή χορταστικό και μυρωδάτο κοκκινιστό με μακαρόνια; Μήπως πανέ σε κρούστα δημητριακών;

Δείτε τρεις λαχταριστές συνταγές για το πτωχό πλην τίμιο κοτοπουλάκι.

Μπουτάκια κοτόπουλου με τζίντζερ και μοσχολέμονο

Υλικά: 8 μπουτάκια κοτόπουλου, 80 ml ξηρό κόκκινο κρασί, 60 ml κρέμα βαλσάμικου ρόδι με στέβια, 100 ml ελαιόλαδο, 1-2 μοσχολέμονα, χυμός και ξύσμα, ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, 1 ½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, 1 ½ κ.γ. κουρκουμάς, 1 ½ κ.γ. μέλι, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Εκτέλεση: Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το κρασί, την κρέμα βαλσάμικου ρόδι με στέβια, το μισό ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα από τα μοσχολέμονα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μπουτάκια, τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν καλά από τη μαρινάδα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν, σε θερμοκρασία δωματίου, για 3 περίπου ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Στραγγίζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, την οποία την κρατάμε στην άκρη. Τοποθετούμε τα μπουτάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος που να τα χωράει ακριβώς και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με αλάτι  και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά,  μέχρι να ροδίσουν. Στο μπολ με τη μαρινάδα ρίχνουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο, το περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10 λεπτά. Γυρίζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και ξεφουρνίζουμε. Προσέχουμε να μη στεγνώσει το φαγητό και εάν χρειαστεί, έχουμε έτοιμο καυτό νερό και περιχύνουμε το κοτόπουλο με λίγο νερό κάθε φορά.  Τα μπουτάκια πρέπει να μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους.

Συνταγή από εδώ

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια

Υλικά: 1 κοτόπουλο κομμένο σε 6 η 8 κομμάτια, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2- 3 κ.σ. αλεύρι, 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι, 2 σκ. Σκόρδο, 1 δαφνόφυλλο, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 κλωνάρι σέλερι, 2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 2 συσκευασίες ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα, τυρί τριμμένο για μακαρόνια, 1 πακέτο μακαρόνια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Αφήνουμε πρώτα το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί. Το βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε να πουδραριστεί η κότα.

Σε μία φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντας τα και να μαλακώσουν ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3. Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αν η κότα είναι αλανιάρα ή για περίπου 1 ώρα αν είναι κοτόπουλο εκτροφείου.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε θυμάρι, δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε τα τελευταία 10 λεπτά τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα. Αφού βράσει το πουλερικό με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Βράζουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα από το κοτόπουλο κοκκινιστό. Στη σάλτσα του, ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα της κότας. Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα κι αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα αλλά να την ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια. Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη.

Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κοτόπουλο κοκκινιστό και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο πανέ με δημητριακά

Υλικά: 500 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο στήθος, 1 αβγό, 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη ή φρέσκο, 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή, 1/2 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη (προαιρετικά), 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι, 170 γρ. δημητριακά ολικής

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.γ. κάρι, απαλό, 1 κ.σ. κοφτή μέλι, αλάτι,  πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 2 κ.σ. μαϊντανό, φέτες λάιμ

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα. Για την μαρινάδα μας ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αυγό, το τζίντζερ σε σκόνη, την πάπρικα, το κρεμμύδι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες πάχους 3 εκ. Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σκεπάσουμε το μπολ με μία μεμβράνη και να αφήσουμε τη μαρινάδα να δουλέψει στο ψυγείο μέχρι και 1 μέρα.

Βάζουμε τα δημητριακά σε ένα πλατύ μπολ ή σε ένα ταψάκι και τα σπάμε λίγο με τα χέρια μας. Βουτάμε μία-μία τις λωρίδες κοτόπουλο μέσα στα δημητριακά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, φροντίζοντας να έχουν κενό μεταξύ τους.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Παράλληλα, καθώς ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάζουμε τη συνοδευτική σάλτσα ανακατεύοντας καλά το γιαούρτι, το μέλι, το κάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε ζεστό τo κοτόπουλo μαζί με τη σάλτσα, λίγο μαϊντανό και φέτες λάιμ.

Συνταγή από εδώ.
Πόσο συχνά και πώς πρέπει να πλένουμε την υφασμάτινη μάσκα;Μετά από αρκετές συζητήσεις και αντιφάσεις, η υφασμάτινη μάσκα έγινε και επίσημα πλέον το βασικό αξεσουάρ μας απέναντι στην διασπορά του κορωνοϊού.

Πόσο συχνά όμως πρέπει την πλένουμε; Και με ποιον τρόπο;

Κάθε πότε την πλένουμε;

Το CDC συνιστά να πλένουμε την υφασμάτινη μάσκα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ο Robert Amler, πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής στο Ιατρικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης και πρώην επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του CDC, συγκεκριμένα προτείνει να καθαρίζουμε την υφασμάτινη μάσκα μετά από κάθε χρήση.

«Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το πλύσιμο της μάσκας», αναφέρει στη Huffington Post.

Η Emily de Golian, δερματολόγος πιστοποιημένη από το Dermatology Consultants στη Τζόρτζια, επισημαίνει ότι, ιδανικά, οι μάσκες δεν θα πρέπει να φοριούνται για περισσότερο από 30 λεπτά, επειδή η υγρασία από την αναπνοή μας τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές ως εμπόδιο κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο Dimitar Marinov, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα υγιεινής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας, αναφέρει πως οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής (π.χ. ταμίες) ή όσοι περνούν πολλές ώρες ερχόμενοι σε επαφή με κόσμο, καλό θα ήταν να πλένουν την υφασμάτινη μάσκα τους κάθε δύο ώρες, αν μπορούν.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να την πλύνουμε και να τη στεγνώσουμε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο πλύσιμο της μάσκας θα πρέπει να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά με χλωρίνη ή άλλα δραστικά αντιμικροβιακά συστατικά, τα οποία σκοτώνουν τα μικρόβια πιο αποτελεσματικά από τα κλασικά απορρυπαντικά.

Το πλύσιμο στο πλυντήριο ενδείκνυται αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες πλυσίματος του εκάστοτε υφάσματος αναφορικά με τη θερμοκρασία του νερού. Σύμφωνα με τον Marinov, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις προδιαγραφές που έχει ορίσει ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία πλυσίματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 βαθμοί Κελσίου.

Οι μάσκες μπορούν επίσης να απολυμανθούν με σίδερο ή ακόμα και στον φούρνο για 20 λεπτά στους 70 βαθμούς κελσίου. Αν τώρα η μοναδική επιλογή που έχετε είναι το πλύσιμο στο χέρι, τότε η de Golian συνιστά να χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό και να την τρίβουμε για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον σε χλιαρό προς ζεστό νερό. Μετά το πλύσιμο, η μάσκα θα πρέπει να στεγνώνεται με ζεστό αέρα, στην υψηλότερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφει ο κατασκευαστής του υφάσματος.
Πώς να κάνω το σπίτι μου πιο δροσερό;Η ζέστη του καλοκαιριού δεν αντέχεται εύκολα, ειδικά αν δεν έχουμε κλιματιστικό. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν τρόποι για να διατηρείτε το σπίτι πιο δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να ξοδευτείτε. Επειδή σε κανέναν δεν αξίζει να αλλάζει τρεις φορές ρούχα μέσα στην ημέρα.

Κουρτίνες κλειστές, πόρτες ανοιχτές
Όπως μπαίνει στο σπίτι, απ’ το κλειστό ή το ανοιχτό παράθυρο, ο ήλιος ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού, μετατρέποντάς το σε θερμοκήπιο. Έχοντας τις κουρτίνες κλειστές, χάνετε σε φυσικό φως, αλλά κερδίζετε σε δροσιά, αφού η θερμοκρασία του σπιτιού διατηρείται σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Για καλύτερη σκίαση δοκιμάστε να κρεμάσετε κουρτίνες από μπαμπού στην εξωτερική μεριά του παράθυρου που το βλέπει απευθείας ο ήλιος. Αντίθετα με τις κουρτίνες, οι πόρτες στο σπίτι πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτές ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί και να ανανεώνεται πλήρως όποτε έχετε ανοιχτά και κάνει λίγο ρεύμα.

Διαχειριστείτε σωστά τις τέντες και τον αέρα
Πολλές φορές κατεβάζουμε τις τέντες μία φορά και τις αφήνουμε εκεί που είναι, άσχετα αν τις βλέπει ή όχι ο ήλιος. Κατεβάστε τις τέντες σας τις ώρες που ο ήλιος πέφτει επάνω τους και ανεβάστε τις αμέσως μετά για ν’ αφήσετε το αεράκι να μπει και να δροσίσει το σπίτι σας. Για να αερίζεται πιο σωστά το σπίτι μην ανοίγετε μπαλκονόπορτες και παράθυρα τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο ζεστός γιατί τέτοιος θα είναι και ο αέρας που θα περάσει μέσα. Αερίστε, καλύτερα, τις πρώτες πρωινές ή τις νυχτερινές ώρες κι ύστερα κλείστε πάλι για να «φυλακίσετε» τη δροσιά.

Ο «έξυπνος» ανεμιστήρας
Αν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα, βάλτε μπροστά του ένα μπολ με παγάκια για άμεσα δροσερότερο αποτέλεσμα. Αν πάλι θέλετε να διώξετε τον θερμό αέρα απ’ το σπίτι, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα να κοιτάει προς το παράθυρο και η δουλειά σας θα γίνει αμέσως. Αν στο σπίτι σας κάνει ρεύμα, βάλτε τον ανεμιστήρα απέναντι απ’ το παράθυρο και καθίστε ανάμεσά τους για μια μοναδική (κι ας είναι σύντομη) όαση δροσιάς. Ο ανεμιστήρας οροφής είναι μια ακόμη πολύ καλή λύση για δροσιά χωρίς κόστος. Το καλοκαίρι μπορείτε να τον ρυθμίζετε ώστε να γυρνά αριστερόστροφα, τραβόντας έτσι τον θερμό αέρα και διώχνοντάς τον προς τα έξω, αντί να τον ανακυκλώνει επάνω σας.

Μειώστε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών
Οι ηλεκτρικές συσκευές, μεγάλες και μικρές, όταν λειτουργούν εκπέμπουν θερμότητα και ανεβάζουν τη μέση θερμοκρασία του σπιτιού. Μιας και το ψυγείο είναι απολύτως απαραίτητο, βάλτε πλυντήριο τις νυχτερινές ώρες καθώς αερίζετε και αντικαταστήστε προσωρινά το φούρνο με μια ψησταριά στο μπαλκόνι ή την αυλή. Όσο για τα φώτα, καλό είναι να ανάβουν τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να γλιτώσετε λίγη ακόμη αύξηση στη θερμοκρασία του σπιτιού σας. Και δεν ξεχνάμε να περιορίζουμε τον χρόνο μας μπροστά από οθόνες το βράδυ—όχι μόνο οι συσκευές παράγουν θερμότητα, αλλά δημιουργούν και προβλήματα στον ύπνο μας.
Το ολοκαίνουργιο Ford Kuga είναι στις εκθέσεις
Το νέο Kuga ήρθε στην ελληνική αγορά για να ενδυναμώσει τη δημοφιλή γκάμα των SUV μοντέλων της Ford, δίπλα στα καταξιωμένα EcoSport και Puma, αποτελώντας σήμερα το πιο εξηλεκτρισμένο μοντέλο στην ιστορία της.

Διαθέσιμο σε βενζινοκίνητες και πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, αλλά ταυτόχρονα σε plug-in υβριδικές και ήπια υβριδικές, το νέο Kuga έρχεται να συνθέσει την πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία του προτάσσοντας μεταξύ άλλων premium χαρακτηριστικά, κορυφαίο εξοπλισμό άνεσης, αλλά και τεχνολογίες συνδεσιμότητας και ασφάλειας που μέχρι τώρα συναντούσε κανείς μόνο σε μεγαλύτερα και ακριβότερα SUV.

Προσφέρεται ως ήπια υβριδικό (mHEV) με κινητήρα 2.0 EcoBlue απόδοσης 150 ίππων και ως υβριδικό με δυνατότητα εξωτερικής φόρτισης  (PHEV) και κινητήρα 2.5 Duratec απόδοσης 225 ίππων.


Εκδόσεις με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, αυτόματο 8 σχέσεων ή αυτόματο τύπου CVT, με κίνηση στους εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς. Διαθέτει άφθονους χώρους, premium χαρακτηριστικά, συνοδεύεται από πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και πρωτοποριακές τεχνολογίες διασυνδεδεμένου αυτοκινήτου.

Πέντε χρόνια εγγύηση και προνομιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης “MyKuga” που εξασφαλίζει τους πιο ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και μηνιαία δόση από 191 ευρώ.

Εκδόσεις με κινητήρες EcoBoost και EcoBlue κορυφαίας τεχνολογίας

Το νέο Ford Kuga είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά σε πέντε επίπεδα εξοπλισμού (Trend, Titanium, ST-Line, ST-LineX και Vignale), που συνδυάζονται με μία υπερ-πλήρη γκάμα εκδόσεων κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων. Αναλυτικότερα, το νέο Ford Kuga διατίθεται στην Ελλάδα με:

-        Κινητήρα βενζίνης 1.5LEcoBoost 150 ίππων, 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση στους εμπρός τροχούς

-        Πετρελαιοκινητήρα1.5LEcoBlue 120 ίππων, 6-τάχυτο μηχανικό ή8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση στους εμπρός τροχούς

-        Πετρελαιοκινητήρα2.0LEcoBlue 190 ίππων ,8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση σε όλους τους τροχούς

Ο 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης EcoBoost είναι κατασκευασμένος εξολοκλήρου από αλουμίνιο και διαθέτει ένα πλήθος από σύγχρονες τεχνολογίες όπως ο συνδυασμός άμεσου και έμμεσου ψεκασμού καυσίμου, ο ανεξάρτητος (διπλός) χρονισμός βαλβίδων και η τεχνολογία  απενεργοποίησης κυλίνδρου της Ford – πρωτιά για την αυτοκινητοβιομηχανία  - που μπορεί αυτόματα να απενεργοποιήσει έναν από τους κυλίνδρους όταν δεν είναι απαραίτητη όλη η ισχύς.

Οι κινητήρες πετρελαίου EcoBlue της Ford προσφέρουν κορυφαία οικονομία, ενώ παράλληλα διαθέτουν ομαλή και αθόρυβη λειτουργία χάρη στο σύστημα ψεκασμού καυσίμου υψηλής πίεσης που ανταποκρίνεται ταχύτερα και ψεκάζει το καύσιμο με μεγάλη ακρίβεια. Παράλληλα, ο υπερσυμπιεστής χαμηλής αδράνειας που είναι κατασκευασμένος από υλικά αεροδιαστημικής τεχνολογίας προσφέρει ταχύτερη, καλύτερα ελεγχόμενη απόκριση του turbo και ισχυρό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές.


Το πιο εξηλεκτρισμένο μοντέλο Ford

Το νέο Kuga είναι το πρώτο μοντέλο της Ford που θα προσφέρεται σε plug-in υβριδική (PHEV), ήπια υβριδική (mHEV) και πλήρως υβριδική (FHEV) τεχνολογία. Με τις πλήρως υβριδικές εκδόσεις να είναι διαθέσιμες αργότερα μέσα στη χρονιά, το νέο Kuga λανσάρεται στην ελληνική αγορά αρχικά ως:

-        Plug-in υβριδική έκδοση (PHEV) με τον βενζινοκινητήρα 2.5 Duratec 225 ίππων, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων CVT και κίνηση στους εμπρός τροχούς

-        Ήπια υβριδική έκδοση (mHEV) με τον πετρελαιοκινητήρα 2.0 EcoBlue 150 ιππων, με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση στους εμπρός τροχούς

Χώροι δίχως συμβιβασμούς

Το νέο Ford Kuga διακρίνεται στους τομείς της άνεσης και των διαθέσιμων χώρων, με τον καλύτερο στην κατηγορία αέρα για τα πόδια των πίσω επιβατών και την κορυφαία στο είδος χωρητικότητα του χώρου αποσκευών να επιτυγχάνονται με την υιοθέτηση μιας συρόμενης δεύτερης σειράς καθισμάτων, που μετακινείται εύκολα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε μία διαδρομή μήκους 150 χιλ. Παράλληλα, μία έξυπνη εταζέρα μεγιστοποιεί την πρακτικότητα, αφού μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα στον όγκο των αποσκευών. Το ελαστικό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη, το εύκαμπτο πλαίσιό της και ο ιδιαίτερος τρόπος στερέωσής της στην πίσω πόρτα της επιτρέπουν να παραμένει μόνιμα στη θέση της χωρίς να εμποδίζει το κλείσιμο της πίσω πόρτας ανεξάρτητα από τον όγκο των αποσκευών.


Τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και ασφάλεια 5 αστέρων

Το νέο Ford Kuga διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα παθητικής ασφάλειας που σε συνδυασμό με την ισχυρή δομή αμαξώματος προσφέρουν στον οδηγό του ασφάλεια 5 αστέρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP.

Επιπλέον, οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 που το νέο Kuga διαθέτει κάτω από την «ομπρέλα» με την ονομασία FordCo-Pilot360, βελτιώνουν την προστασία, την οδήγηση και το παρκάρισμα, και είναι σχεδιασμένες για να κάνουν την οδηγική εμπειρία πιο άνετη, λιγότερο απαιτητική και ασφαλέστερη. Τέτοιες τεχνολογίες είναι το Adaptive Cruise Control (ACC) με σύστημα Stop&Go, το Speed Sign Recognition, το Lane-Centring, το Road Edge Detection, αλλά και το Pre-Collision Assist με Pedestrian και CyclistDetection

Πρωτοποριακές τεχνολογίες διασυνδεδεμένου αυτοκινήτου

Το νέο Ford Kuga διαθέτει ένα ενσωματωμένο modem που του επιτρέπει να είναι μόνιμα συνδεδεμένο στο internet. Με αυτό τον τρόπο, ο οδηγός του νέου Ford Kuga μπορεί μέσα από την εφαρμογή FordPass να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο από μακριά, να ελέγχει την στάθμη καυσίμου και τη φόρτιση της μπαταρίας, ή να λαμβάνει πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα για την πίεση των ελαστικών.

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα “MyKuga” για εύκολη και ξέγνοιαστη απόκτηση

Το νέο Ford Kuga μπορεί να αποκτηθεί εύκολα με τους πλέον ευνοϊκούς όρους της αγοράς, μέσω του ευέλικτου χρηματοδοτικού προγράμματος “MyKuga” της Ford Finance, το οποίο προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες σας και προσφέρει τους πλέον προνομιακούς όρους με προκαταβολή από 0%, επιτόκιο από 1% και διάρκεια αποπληρωμής έως 84 μήνες.

Παράδειγμα χρηματοδότησης:

Νέο Ford Kuga Trend 1.5 EcoBoost 150 M6

Τιμή αγοράς: 26.272 ευρώ.

Επιτόκιο: 2,99% (πλέον εισφοράς 0,6% του Ν. 128/1975).

Προκαταβολή: 10.510 ευρώ (40%).

Ποσό δανείου: 15.762 ευρώ.

Μηνιαία δόση: 353,01 ευρώ.

Σύνολο δόσεων: 48.

Έξοδα: 280 ευρώ.

ΣΕΠΠΕ: 4,6%
Τα καλύτερα μυρωδικά για να φυτέψεις στην κουζίνα σου
Από το γλαστράκι στο περβάζι σε συνταγές με κρέας ή ψάρι, σε δροσερές σαλάτες και σε ένα σωρό μαγειρευτά φαγητά. Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξεις έναν μίνι… βοτανόκηπο στο παράθυρο της κουζίνας σου;

Βασιλικός


Κοντά του ποτίζεται και η γλάστρα, όμως πέρα από αυτό ο μυρωδάτος βασιλικός είναι ο καλύτερος γευστικός φίλος στις σάλτσες ντομάτας, μπαίνει στο τέλος σε διάφορα φαγητά (ζυμαρικά, ριζότι κ.α.) και απογειώνει σαλάτες και φρουτοσαλάτες. Του αρέσει ο ήλιος και το νερό και ανθίζει όλο το καλοκαίρι.

Θυμάρι


Με την έντονη, πικάντικη γεύση του παντρεύεται αρμονικά με ψάρια, κρέατα, σαλάτες και μαγειρευτά, ενώ του αρέσει να κάνει παρέα με τα εσπεριδοειδή. Αντέχει στο κρύο και στην σκιά, αγαπά τον ήλιο όμως δεν πολυθέλει την υγρασία. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα άνθη του στο φαγητό, γιατί πικρίζουν.

Δυόσμος


Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος φέρνουμε στις αισθήσεις μας το χαρακτηριστικό του άρωμα και γεύση. Άκρως καλοκαιρινός, ο δυόσμος ταιριάζει υπέροχα σε κεφτεδάκια, φασολάκια, κρύα ντιπς με βάση το γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες και φυσικά σε κοκτέιλ – π.χ. μοχίτο. Αγαπά τον ήλιο, και θέλει συχνό πότισμα.

Μαϊντανός


Ταιριάζει παντού και βρίσκεται σε πολλά πιάτα αλλά και τηλεπαράθυρα. Προτιμά τις ημισκιερές θέσεις, αφού δεν αντέχει την πολλή ζέστη και μπορεί να μπει ψιλοκομμένος σε ζωμούς, ως διακοσμητικός σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα… παντού. Τα κοτσάνια του χρησιμοποιούνται στην αρχή του μαγειρέματος.

Ρίγανη


Η βασίλισσα τις μεσογειακής κουζίνας είναι ανθεκτική στον ήλιο, με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και δίνει το χαρακτηριστικό της άρωμα σε λαδερά φαγητά, φούρνου, ψητά σχάρας και σούβλας, σαλάτες και μαρινάδες, όπως η κλασική λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη για τις ψητές πατάτες. Μπορείτε να την προσθέσετε στο ελαιόλαδο για να του δώσετε έξτρα γεύση.

Δεντρολίβανο


Η δυνατή μυρωδιά του ταιριάζει πολύ με αρνάκι και χοιρινό, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με σκόρδο, ενώ ταιριάζει ωραιότατα με μεγάλα ψάρια, πατάτες, καρότα και σέλινο. Μπαίνει επίσης σε σάλτσες για να συνοδεύσει σαλάτες με καπνιστά τυριά. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και απαιτεί λίγο πότισμα.

Αρμπαρόριζα


Γνωστό κοκτεϊλάδικο στο Παγκράτι αλλά και ιδανικός γευστικός σύντροφος στο χοιρινό, σάτλσες για γλυκά και γλυκά του κουταλιού. Οι λεμονάτες νότες της ταιριάζουν και σε σάλτσα για το αρνάκι, ενώ χρειάζεται κανονικό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού. Αγαπά τον ήλιο, αλλά τα πάει εξίσου καλά και σε σκιερά σημεία. Βολικότατη.

Σχοινόπρασο


Ο διακριτικός συγγενής του κρεμμυδιού, πρωταγωνιστεί στην κινέζικη κουζίνα, αρωματίζει βινεγκρέτ σάλτσες, και ταιριάζει με λευκά τυριά, κοτόπουλο, σάλτσες, ψάρια αλλά και πίτες. Είναι  επίσης ωραιότατη γαρνιτούρα. Θέλει μια ημισκιερή θέση και καλό πότισμα και δεν ενοχλείται ιδιαίτερα απ’ το κρύο.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, αποκάλυψε πώς ο Jay-Z επικοινώνησε προσωπικά μαζί του για να ζητήσει δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κυβερνήτης της Μινεσότα περιέγραψε την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό ράπερ ως «απίστευτα ανθρώπινη».
Σύμφωνα με τον Τιμ Γουόλς, ο ράπερ, δισκογραφικός παραγωγός και επιχειρηματίας τόνισε πως «πρέπει να αποδοθεί η δικαιοσύνη».
Διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια συγκλονίζουν εδώ και μέρες τις ΗΠΑ, έπειτα από τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από έναν λευκό αστυνομικό, τον Ντέρεκ Σόβιν, στη Μινεάπολη.
Ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας είπε, επίσης, πως ο Jay-Z τού μίλησε από την οπτική του πατέρα και όχι του μουσικού καλλιτέχνη.
«Είναι πατέρας. Τα λόγια του συνόψισαν ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί εδώ. Είπε ότι αισθάνεται τη συμπόνια και την ανθρωπιά αυτών των ανθρώπων που βγαίνουν και μιλούν» τόνισε ο κυβερνήτης της Μινεσότα.
Ο Τιμ Γουόλς πρόσθεσε: «Ξέρει ότι ο κόσμος παρακολουθεί και ότι το πώς χειρίζεται η Μινεσότα το θέμα θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι θετικό μήνυμα κάποιος με αυτή τη φήμη, που έχει μια τέτοια παρουσία, να εστιάζει στη στιγμή, στην οποία επικεντρώνονται οι κάτοικοι της Μινεσότα».

Ο τίτλος της Κάιλι Τζένερ ως η «νεότερη δισεκατομμυριούχος» στον κόσμο αμφισβητήθηκε από το Forbes που της είχε δώσει τον τίτλο και, τις προηγούμενες μέρες, τον ανακάλεσε.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Forbes, η Κάιλι Τζένερ, 22 ετών, μέλος της οικογένειας Καρντάσιανς -Τζένερ και επιχειρηματίας στον τομέα των καλλυντικών «διογκώνει το μέγεθος και την επιτυχία της επιχείρησής της, εδώ και χρόνια».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι μόνο η Κάιλι που δεν παρουσιάζει τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία της. Ειδικότερα, γίνεται επίσης σύγκριση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η οικογένεια παρουσίασε ακόμη και φορολογικές δηλώσεις «πιθανότατα πλαστές» για να πείσει το κοινό και άλλους για τον πλούτο της.
Η Κάιλι Τζένερ αντέδρασε δίνοντας τη δική της απάντηση με δημοσίευση στο Twitter, με την οποία διέψευσε τους ισχυρισμούς του Forbes. «Νόμιζα ότι ήταν ένας αξιόπιστος ιστότοπος -το μόνο που βλέπω είναι μια σειρά ανακριβών δηλώσεων και μη αποδεδειγμένων υποθέσεων,  lol», έγραψε. «Ποτέ δεν ζήτησα κανένα τίτλο, ούτε προσπάθησα να πω ψέματα για την πορεία μου, ΠΟΤΕ» ανέφερε.

H Eυρωπαϊκή Ενωση έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά η συμβολή της στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Συγκεκριμένα, στην ΕΕ αντιστοιχούσε το 18,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019, πίσω από τις ΗΠΑ που ήταν η μεγαλύτερη οικονομία με το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ την πλησίασε πολύ η Κίνα (με 15,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Το 2008, η συμμετοχή της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανερχόταν στο 25,6% και της Κίνας στο 7,2%. Ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιστοιχούσε στο 73% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της το 2018, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο μετά από αυτό των ΗΠΑ και της Βρετανίας (και οι δύο 80%) και της Βραζιλίας (73%).
Η ΕΕ είχε πληθυσμό 450 εκατ. κατοίκων το 2018, ο οποίος αντιστοιχούσε στο 5,9% του παγκόσμιου πληθυσμού (7,6 δισεκατομμύρια), κατέχοντας την τρίτη θέση πίσω από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες είχαν πάνω από 1,4 δισ. κατοίκους και σχεδόν 1,4 δισ. κατοίκους (18,7% και 17,7% του παγκόσμιου πληθυσμού), αντίστοιχα. Τα τρία τέταρτα (75%) του πληθυσμού της ΕΕ ζούσε σε αστικές περιοχές, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 55% που είναι ο μέσος όρος παγκοσμίως.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!