Δευτέρα 6 Μαΐου 2019


Η αυστραλιανή μέδουσα «box jellyfish» αποτελεί τον εφιάλτη χιλιάδων σέρφερ, δυτών και κολυμβητών της Αυστραλίας, καθώς μόνο μία επαφή με κάποιο από τα πλοκάμια της μπορεί να αποβεί μοιραίο για όποιον άτυχο βρεθεί στον δρόμο της.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, διαθέτει το πιο δηλητηριώδες τσίμπημα στον κόσμο, καθώς μικροί πόροι-άγκιστρα στα σχεδόν τρίμετρα πλοκάμια της είναι σε θέση να σκοτώσουν πάνω από 60 ενήλικες ανθρώπους.
Το ιδιαίτερα τοξικό δηλητήριο της Chironex fleckeri (όπως είναι κι η επιστημονική της ονομασία) προκαλεί σχεδόν αμέσως οξύτατους πόνους και νεκρώνει τους δερματικούς ιστούς, ενώ σε περίπτωση που η δόση είναι μεγαλύτερη μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ανακοπή καρδιάς, γεγονός που οδηγεί το θύμα σε θάνατο μέσα σε μόλις λίγα λεπτά της ώρας.
Μπλε μέδουσα με μήκος σχεδόν 2 μέτρα προκαλεί τρόμο σε σέρφερ και κολυμβητές (vids)
Δεκατετράχρονη έμεινε σε κώμα για δύο εβδομάδες μετά από τσίμπημα μέδουσας (pics)
Η «box jellyfish» διαθέτει σχεδόν 60 πλοκάμια, το μεγάλο μήκος των οποίων αυξάνει την ακτίνα της δράσης της στην προσπάθεια της μέδουσας να πιάσει τα θηράματά της, όμως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι δύσκολα μπορεί κανείς να την εντοπίσει μέσα στο νερό, αυξάνει δραματικά τους κινδύνους για κάποια τραγική συνάντηση μαζί της.
Ο εφιάλτης, όμως, των Αυστραλών ενδέχεται να βρίσκεται στο τέλος του, καθώς ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν το αντίδοτο στο τοξικό δηλητήριο της μέδουσας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές εφάρμοσαν το δηλητήριο της μέδουσας σε εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα, με στόχο να δουν ποια από αυτά θα κατάφερναν να περιορίσουν τις επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Από τα πειράματα που διεξήγαγαν επί σειρά μηνών, κατέληξαν στη δημιουργία ενός αντιδότου, το οποίο είναι σε θέση να περιορίσει τα συμπτώματα (πόνος, ερεθισμός, νέκρωση ιστών) σε περίπτωση που εφαρμοστεί στο θύμα μέσα σε 15 λεπτά από την επαφή με τα πλοκάμια της μέδουσας.
Μάλιστα, το αντίδοτο δοκιμάστηκε πιλοτικά σε εθελοντές και βρίσκεται ήδη στην εγχώρια αγορά, ωστόσο εκκρεμεί ακόμα ο έλεγχος του κατά πόσο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο ανακοπής σε περίπτωση που το δηλητήριο είναι περισσότερο από ότι συνήθως.

Το πέρασμα του χρόνου αφήνει – όπως και σε πολλά άλλα πράγματα – το σημάδι του και πάνω στα αυτοκίνητα, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων την ιπποδύναμή τους.
Ωστόσο, η τακτική φροντίδα του αυτοκινήτου, φαίνεται να περιορίζει τις απώλειες στο ελάχιστο.
Σύμφωνα με το BBC Science Focus Magazine, με την πάροδο των ετών τα φίλτρα αέρα και οι εξατμίσεις μπορούν να φράξουν, εμποδίζοντας τη ροή αέρα προς και από τον κινητήρα.
Το σύστημα έγχυσης καυσίμου και το μπουζί ενδέχεται επίσης να φθαρεί, λειτουργώντας λιγότερο αποτελεσματικά, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και με την αντλία καυσίμου.
Παράλληλα, υποπροϊόντα καύσης είναι πιθανό να σχηματίσουν ιζήματα, εμποδίζοντας τη σωστή κίνηση των βαλβίδων του κινητήρα.
Εξάλλου, στο εσωτερικό του κινητήρα οι δακτύλιοι εμβόλου μπορούν να φθαρούν, μειώνοντας την πίεση στους κυλίνδρους και ελαττώνοντας την ισχύ.
Όπως εξηγεί το BBC Science Focus Magazine, με τη σωστή φροντίδα του αυτοκινήτου ένας σύγχρονος κινητήρας θα χάσει μόνο ελάχιστη από την ιπποδύναμή του, ακόμη κι αν καλύψει χιλιάδες χιλιόμετρα.
Γιατί ο αριθμός 1.618034 είναι τόσο σημαντικός
Ο Fibonacci ήταν πολύ γνωστός στην εποχή του και αναγνωρίζεται σήμερα ώς ο μεγαλύτερος μαθηματικός του Μεσαίωνα. Γεννήθηκε στη δεκαετία του 1170 και πέθανε αυτή του 1240. Ερεύνησε τα πλεονεκτήματα του «Ινδοαραβικού» αριθμητικού συστήματος και έγινε από τους πρώτους που το εισήγαγαν στην Ευρώπη. Πρόκειται για το αριθμητικό σύστημα που χρησιμοποιείται και σήμερα, με δέκα ψηφία, ένα εκ των οποίων το μηδέν, και την υποδιαστολή.
Οι αριθμοί Fibonacci είναι το αριθμητικό σύστημα της φύσης. Εμφανίζονται παντού στη φύση, από τη διάταξη των φύλλων στα φυτά μέχρι το μοτίβο των πετάλων στα λουλούδια, τις πευκοβελόνες, ή τα στρώματα του φλοιού ενός ανανά. Φαίνεται πώς οι αριθμοί Fibonacci σχετίζονται με την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού, ενός κυττάρου, ενός σπυριού σταριού, μιας κυψέλης μελισσών, ακόμα της ίδιας της ανθρωπότητας.
Η ακολουθία αριθμών στην οποία ο κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων είναι γνωστή ώς ακολουθία Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, ... (κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων).
Τα φυτά δε γνωρίζουν για την ακολουθία Fibonacci – απλά μεγαλώνουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Αν μετρήσει κανείς τα πέταλα ενός λουλουδιού, θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός τους είναι συχνά 3, 5, 8, 13, 21, 34 ή ακόμα και 55. Σπάνια θα συναντήσουμε λουλούδι με δύο πέταλα. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη, τόσο άγρια όσο και καλλιεργημένα με πέντε πέταλα. Τα λουλούδια με 8 πέταλα δεν είναι τόσο κοινά όπως με τα 5, αλλά υπάρχουν αρκετά γνωστά είδη. Λουλούδια με 13, 21 και 34 πέταλα είναι επίσης αρκετά κοινά.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ίδιο το ανθρώπινο χέρι: κάθε άνθρωπος έχει 2 χέρια, κάθε ένα από τα οποία έχει 5 δάκτυλα, κάθε δάκτυλο αποτελείται από 3 τμήματα που χωρίζονται από 2 αρθρώσεις. Όλοι αυτοί οι αριθμοί ανήκουν στην ακολουθία Fibonacci.
Επιπλέον, ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας τείνει προς την αποκαλούμενη Χρυσή Τομή, ή Χρυσή αναλογία, ή Αριθμό φ =1.618033989. Ακόμη και σήμερα η χρυσή αναλογία απαντάται σε πλήθος αντικείμενα φτιαγμένα από τον άνθρωπο. Αν θέλει κανείς να δει ένα χρυσό ορθογώνιο αρκεί να κοιτάξει μια πιστωτική κάρτα το σχήμα της οποίας είναι ακριβώς αυτό.
Η χρυσή τομή παρουσιάζεται στις αναλογίες ενός ιδανικού ανθρώπινου σώματος στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Αν χωρίσουμε το σώμα σε δύο άνισα τμήματα, με σημείο διαχωρισμού τον ομφαλό. Είναι φανερό ότι το πάνω μέρος είναι μικρότερο από το κάτω, ποια όμως είναι η αναλογία των δύο μερών; Η απάντηση είναι ότι ο λόγος των δύο μερών είναι ο αριθμός Φ = ½ ( 1 + √5 ) = 1,618.... Όμως οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ. Ο αριθμός Φ εμφανίζεται και στα ακόλουθα:
2. Ο λόγος του ύψους του συνολικού ανθρώπινου σώματος προς το ύψος του μεγαλύτερου από τα δύο τμήματα του προηγούμενου παραδείγματος είναι πάλι Φ.
3. Ο λόγος του ύψους του τμήματος του σώματος που ορίζεται από τις οριζόντιες γραμμές που περνούν αντίστοιχα από τον ομφαλό και τις θηλές του στήθους, προς το ύψος του τμήματος που προσδιορίζεται από την οριζόντιες γραμμές που ορίζουν οι θηλές και η βάση του λαιμού είναι πάλι Φ.
4. Ο λόγος του τμήματος που ορίζεται από τις οριζόντιες γραμμές που περνούν αντίστοιχα από το ψηλότερο σημείο της κεφαλής και τις θηλές του στήθους, προς το ύψος του τμήματος που ορίζουν οι οριζόντιες γραμμές που περνούν από τις θηλές και τον ομφαλό είναι πάλι Φ.
Η χρυσή αναλογία του Fibonacci βρίσκεται από το σχεδιασμό ενός κοχυλιού έως τις σπείρες ενός ολόκληρου γαλαξία.
Δείτε το πιο ακριβό θέρετρο του κόσμου -  $100.000 για μια βραδιά! (Pics)
Το πιο ακριβό θέρετρο του κόσμου είναι πλέον ανοικτό!
Ονομάζεται Banwa Private Island και η τιμή για να μείνετε στον ιδιωτικό αυτό παράδεισο ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό των 100.000 δολαρίων για μια νύχτα!
Στο πιο απομονωμένο, ιδιωτικό νησί Banwa, φωλιασμένο μέσα στο αρχιπέλαγος Παλαουάν στις Φιλιππίνες, η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά με ελικόπτερο, σε ένα μέρος που δεν περιλαμβάνεται καν στους περισσότερους χάρτες.
The world’s most expensive resort is open for business – and as you might expect, it’s jaw-dropping
Το 15 στρεμμάτων τροπικό νησί διαθέτει μόλις 6 βίλες, οι οποίες περιλαμβάνουν πισίνες, τζακούζι, 24ωρες υπηρεσίες δωματίου και ιδιωτικούς μπάτλερ που περιμένουν τους πελάτες για να τους προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες χαλάρωσης και αναζωογόνησης.
Δραστηριότητες στη θάλασσα αλλά και γιόγκα, πιλάτες και σπα περιλαμβάνονται στις επιλογές αναψυχής του ιδιωτικού αυτού τροπικού παραδείσου.
Banwa Private Island has a very hefty price tag, but it does secure guests the entire island
Ό,τι θα δοκιμάσει ο επισκέπτης προέρχεται μάλιστα από το νησί, καθώς η δημιουργική ομάδα των σεφ καλλιεργεί τα δικά της λαχανικά, προσφέροντάς τα με φρέσκα ψάρια και ζώα από τη φάρμα του Banwa.
Nestling in the Palawan archipelago in the Philippines – regarded as ‘the last ecological frontier’, according to the resort’s website - Banwa Private Island is pretty much 15 acres of paradise on earth
The Banwa Private Island website says that the island is ‘a private world where time stands still’ and where temperatures rarely dip below 30C
The only way of reaching the island is by seaplane or helicopter from Manila - but transfers aren't included in the price
The resort boasts a restaurant that serves food that’s been freshly grown locally or freshly caught from the Sulu Sea
There are six villas that each boast a private infinity pool, hot tub deck at the water’s edge and floor-to-ceiling windows
The island has a spa where guests can enjoy an unlimited number of treatments at no extra cost
The island offers golf, desert-island style. You tee off from a jetty and try to hit a floating target green with balls made of fish food. The image above illustrates the utter serenity that awaits well-heeled guests
The interiors of the villas are modern and chic, with easy-on-the-eye colours and patterns
Banwa Private Island is roughly 10 degrees north of the Equator - specifically latitude 10°19.15’N, longitude 119°28.85’E
Now that's a sea view: Stunning vistas come at no extra cost, of course
The villas accommodate 48 people, so if you can gather that number of people together and split the cost it works out at $2,083 (£1,600) each per night, though there is a minimum stay of three or five nights depending on the time of year
Wildlife on the island includes Hawksbill sea turtles and tabon birds - and there's an animal expert guests can talk to
Activity-wise, there are lots of choices – scuba-diving, snorkelling, jet skiing, catamaran sailing, yoga and tennis

Στους 41 ανέρχονται οι νεκροί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο αεροσκάφος της εταιρείας Aeroflot το οποίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ερευνών.
Οι 37 από τους 78 επιβάτες και μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο Sukhoi Superjet 100 διασώθηκαν, οπως είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.
Η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο “επέστρεψε στο αεροδρόμιο για τεχνικούς λόγους” και ότι οι μηχανές του τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά την προσγείωση.
Το πλήρωμα του Sukhoi Superjet 100, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει προγραμματισμένο δρομολόγιο για το Μουρμάνσκ, επιβεβαίωσε ότι λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του χτυπήθηκε από κεραυνό, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τα όργανα του.
“Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αεροπλάνο χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο κατά την προσγείωσή του”, είπε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.
Η εταιρεία Aeroflot στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση SU 1492 “επέστρεψε στο αεροδρόμιο για τεχνικούς λόγους” και ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έχει πλέον κατασβεστεί. “Προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια σε όσους την χρειάζονταν”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχει ήδη συσταθεί μία επιτροπή για να ερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Ο Πούτιν ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα εις βάθος
Από τους τραυματίες, οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Βισνέφσκι. Άλλοι δύο έχουν εισαχθεί στην κλινική Σκλιφοσόφσκι, και η κατάστασή τους κρίνεται σοβαρή, ενώ τρεις μεταφέρθηκαν σε ένα νοσοκομείο του Χίμκι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τρεις άνθρωποι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο μετά την τραγωδία και αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.
Η κατασκευάστρια εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο είχε περάσει από τον προγραμματισμένο έλεγχο συντήρησης τον Απρίλιο. Το SS100 ήταν καινούριο αεροσκάφος, αφού κατασκευάστηκε τον Αύγουστο του 2017.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στον υπουργό Μεταφορών Εβγκένι Ντίτριτς να συγκροτήσει μια επιτροπή για να ερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε επίσης να γίνει έρευνα εις βάθος, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!