Τετάρτη 6 Μαΐου 2020


Η Κίνα αρνείται την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού όσο η πανδημία και οι αμερικανικές κατηγορίες κατά του Πεκίνου εξακολουθούν να εξαπλώνονται, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη στην Γενεύη.
«Πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη…Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο Τσεν Σου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδείξεις» ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο «επειδή δεν έχει», δήλωσε σήμερα το Πεκίνο.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε την Κυριακή πως υπάρχουν «τεράστιες αποδείξεις» ότι ο ιός στον οποίο οφείλεται η επιδημία της Covid-19 είχε διαφύγει από ένα εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν, της πόλης της κεντρικής Κίνας στην οποία εμφανίσθηκε η νόσος στο τέλος της περασμένης χρονιάς.
«Ο κ. Πομπέο μίλησε επανειλημμένα, όμως δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδείξεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Σουνγίνγκ.
«Γιατί; Διότι δεν έχει καμία», τόνισε προσθέτοντας πως τη ζήτημα της προέλευσης της επιδημίας θα πρέπει να αφεθεί στους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες «μάλλον παρά σε πολιτικούς που ψεύδονται στο όνομα των αναγκών της εσωτερικής πολιτικής τους».

Τον νόμο στα χέρια τους πήραν οι γιοι του Χοακίν Γκουζμάν, του περιβόητου «Ελ Τσάπο».
Οι γνωστοί και ως «Λος Τσαπίτος» επέβαλαν οι ίδιοι καραντίνα στους κατοίκους της πόλης τους Κουαλιακάν, την πρωτεύουσα της Σιναλόα στο Μεξικό, εξαιτίας του κορωνοϊού.
Πλέον με… δική τους εντολή κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους δρόμους μετά τις δέκα το βράδυ, ενώ όποιος παρακούει θα υφίσταται τις συνέπειες. Οι «ποινές» μπορεί να είναι είτε… ξύλο με σανίδα, είτε σύλληψη ή ακόμα και πληρωμή προστίμου.

Σε πολλά βίντεο που έχουν ανέβει στο διαδίκτυο οι άντρες του Ιβάν Αρτιβάλντο Γκουζμάν και του Χεσούς Αλφρέδο γυρνούν οπλισμένοι στους δρόμους του Κουλιακάν ελέγχοντας αν είναι όλοι στα σπίτια τους.
«Οποιοσδήποτε εντοπίζεται εκτός σπιτιού μετά τις 22.00, αν δεν είναι εργαζόμενος, θα κρατείται για δύο μέρες και θα πληρώνει πρόστιμο», προειδοποιούν οι άντρες των Λος Τσαπίτος από τα μεγάφωνα του αυτοκινήτου τους. Τα μέλη του καρτέλ της Σιναλόα διευκρινίζουν ότι μόνο οι άνθρωποι που επιστρέφουν από την εργασία τους μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους.
Πάντως, την ίδια στιγμή το καρτέλ της Σιναλόα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον επίσημο νόμο ποτοαπαγόρευσης που έχει εκδώσει η τοπική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας καθώς ελέγχουν οι ίδιοι την διανομή του ποτού κάνοντας «χρυσές» δουλειές αυτήν την περίοδο.

Ένα νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τους χρήστες εξερευνά το Facebook, δημιουργώντας ένα νέο chatbot.
O ψηφιακός αυτός συνομιλητής θα πρέπει να παρουσιάζει όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τους χρήστες, επομένως απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για το σκοπό αυτό, το Facebook έχει επιστρατεύσει -σύμφωνα με το BBC- το Reddit και συγκεκριμένα έχει βάλει την Τεχνητή Νοημοσύνη να διαβάσει περισσότερες από 1.5 δισεκατομμύρια αναρτήσεις εκεί. Ο απώτερος στόχος είναι ο ψηφιακός συνομιλητής να μπορεί να ανταποκρίνεται όπως ένας άνθρωπος, επιδεικνύοντας γνώσεις, κατανόηση και στοιχεία ξεχωριστής προσωπικότητας. Δεν είναι εύκολο να πετύχει κανείς αυτό το στόχο για ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση μέσα από ένα πεδίο γνήσιας ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, όπως είναι το Reddit.
Το Facebook πάντως εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες στην εκπαίδευση του εν λόγω chatbot, αφού το αποτέλεσμα δεν είναι πάντοτε το αναμενόμενο. Εδώ έρχεται η αιχμηρή γλώσσα, ή οι επιθετικές εκφράσεις που χρησιμοποιούν συχνά-πυκνά οι άνθρωποι στη μεταξύ τους επικοινωνία και έχουν ως αποτέλεσμα να δίνουν άσχημα παραδείγματα στην εκπαιδευόμενη Τεχνητή Νοημοσύνη. Ένας άλλος κίνδυνος είναι εκείνος της παραπληροφόρησης στην οποία μπορεί να συμμετέχει και ένα chatbot, μιμούμενο ανθρώπινες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο.
Το chatbot φέρει το όνομα Blender και έχει ήδη αποτελέσει πεδίο μελέτης για τους ειδικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίοι το συγκρίνουν με το chatbot Meena που έχει αναπτύξει η Google. Στη συγκριτική μελέτη των δύο chatbots, οι συνομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η ψηφιακή οντότητα του Facebook ήταν εκείνη που παρουσίαζε τα πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Θεωρείται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα chatbot συγκεντρώνει πάνω του τόσο μεγάλο πλούτο επικοινωνιακών χαρισμάτων που βάζουν στο παρασκήνιο την Τεχνητή Νοημοσύνη και φέρνουν στην επιφάνεια σχεδόν ανθρώπινες ικανότητες συνομιλίας.

Ένα ζευγάρι από την Κόστα Ρίκα, η Μέλμπα Χιμένες και ο Βίκτορ Γκούσμαν, γονείς 31 υιοθετημένων παιδιών που όλα κατοικούν στο ίδιο σπίτι με εκείνους, έζησαν υπό αυτές τις συνθήκες τις περασμένες έξι εβδομάδες διάστημα κατά το οποίο οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, τελούσε υπό καθεστώς lockdown λόγω της υγειονομικής κρίσης.
«Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας», λέει η Χιμένες, μια συνταξιούχος πρώην εργαζόμενη στον τομέα του σχεδίου μόδας. «Πρέπει να το κάνουμε από την αγάπη μας και την υπευθυνότητά μας».
Ηλικίας από τριών ως 25 ετών, τα 31 παιδιά της οικογένειας συγκαταλέγονται στα… 150 παιδιά, τα οποία το ζευγάρι έχει αναλάβει με αναδοχή σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών, αφού οι γιατροί έσωσαν τη ζωή του ενός από τα έξι βιολογικά τους παιδιά που έπασχε από όγκο στον εγκέφαλο. Τα βιολογικά τους παιδιά είναι πλέον μεγάλα και δεν ζουν μαζί τους.
Τα υιοθετημένα παιδιά τους τουλάχιστον έχουν αρκετό χώρο για να κινηθούν, καθώς το σπίτι είναι μεγάλο και διαθέτει και έναν εξίσου μεγάλο κήπο. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα, τον Σαν Χοσέ, και έχει παραχωρηθεί στην οικογένεια από έναν ανώνυμο δωρητή.
Η 68χρονη Χιμένες και ο 74χρονος Γκούσμαν, ένας πρώην υπάλληλος στον τομέα των πωλήσεων, ζουν με την σύνταξή τους παρότι οι γείτονες, που θαυμάζουν το έργο τους, τους βοηθούν παρέχοντας τρόφιμα και ρούχα.
Αυτό που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την οικογένεια είναι πώς να απασχολήσει τα παιδιά όταν δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
¿Confinamiento con 31 #niños? El amoroso esfuerzo de una familia en #CostaRica 👶🏽👧🏽🇨🇷 La historia 👉🏽 https://t.co/iIgw77DkyN pic.twitter.com/WDl7BPFgvj
— Reuters Latam (@ReutersLatam) May 5, 2020
«Είναι μια όμορφη εμπειρία. Είναι ωραία αλλά και δύσκολα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι εύκολα… Πρέπει να αναζητούμε πράγματα που τα ενδιαφέρουν, να κάνουμε αλλαγές, ώστε να μην κουράζονται», λέει η μητέρα.
Η οικογένεια ζει μάλιστα σε μια χώρα που δείχνει να έχει επιτύχει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η Κόστα Ρίκα έχει αναφέρει έξι θανάτους από την covid-19 και 742 κρούσματα του κορωνοϊού αλλά επί εβδομάδες ο αριθμός εκείνων που αναρρώνουν ξεπερνάει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Η καθημερινότητα των παιδιών περιλαμβάνει οικιακές εργασίες, όπως το μαγείρεμα και το σκούπισμα, ενώ τα μεγαλύτερα βοηθούν τα μικρότερα στα μαθήματά τους.
Κάποια άλλα από τα παιδιά της οικογένειας έχουν αναλάβει τις εξωτερικές εργασίες, όπως ο 21χρονος Ντέιβιντ Γκίλεν, ο οποίος πηγαίνει με το ποδήλατό του στην πόλη για να αγοράσει τρόφιμα φορώντας τα γάντια και την μάσκα του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, η οποία έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και των μέτρων απαγόρευσης, ανακοίνωσε με επιστολή του προς τους εργαζομένους της εταιρείας την απόλυση σχεδόν του 25% από τα 7.500 μέλη του εργατικού δυναμικού της σε όλο τον κόσμο.
«Περνάμε συλλογικά την πιο οδυνηρή κρίση της ζωής μας», έγραψε ο Μπράιαν Τσέσκι, ιδρυτής της πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών, που έχει ήδη συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!