Τετάρτη 13 Μαΐου 2020


Μια σοκαριστική αποκάλυψη έκανε ο Guardian για όσους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της Κροατίας από τη Βοσνία.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως έχει λάβει αρκετές φωτογραφίες με την ταπεινωτική συμπεριφορά των κροατικών αρχών σε βάρος μεταναστών που ταξιδεύουν κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής. Μάλιστα υπήρξε παρέμβαση του ΟΗΕ που ζητά από την κροατική κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες για κακοποίηση.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε από την Κροατική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις και καταχρήσεις και να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό αξιολόγησης για να ερευνήσει τα γεγονότα στα σύνορα. Από το Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε στις κροατικές αρχές 100 περιπτώσεις παράνομων επιστροφών από την Κροατία στη Βοσνία και τη Σερβία.

«Είναι προφανές ότι ένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς είναι να εξευτελίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα», δήλωσε ο Jack Sapoch από το No Name Kitchen (NNK), μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Velika Kladuša, 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και είναι μέλος του οργανισμού φύλαξης του δικτύου παρακολούθησης βίας στα σύνορα.
Βλέποντας τις φωτογραφίες-ντροπή ο Sapoch καταλήγει σε δύο συμπεράσματα: «Είτε οι κροατικές αρχές χρησιμοποιούν βαφή για να ταυτοποιήσουν και να εξευτελίσουν τους ελεγχόμενους ή, πιο ανησυχητικά, το χρησιμοποιούν ως τακτική για ψυχολογικό τραυματισμό αυτών των ανδρών – η πλειονότητα των οποίων είναι μουσουλμάνοι – κάνοντας χρήση θρησκευτικού συμβόλου».
Σύμφωνα με τον Guardian, στις 6 Μαΐου, στην Poljana της Βοσνίας, πηγές ανέφεραν στο NNK ότι μια ομάδα ανθρώπων ωθήθηκε πίσω και ψεκάστηκε με πορτοκαλί χρώμα. Από την ομάδα αυτή κλάπηκαν χρήματα και τα κινητά τηλέφωνά τους. Στις 7 Μαΐου, μια διαφορετική ομάδα επέστρεψε στο στρατόπεδο Miral έξω από τη Velika Kladuša, περιγράφοντας παρόμοια μεταχείριση.
Η κροατική αστυνομία ρωτήθηκε για τα περιστατικά προκειμένου να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Προηγουμένως, οι αρχές είχαν τονίσει την ανάγκη προστασίας των συνόρων τους.

Το πείραμα πέτυχε. Η «αποκέντρωση» και το «διαμοιρασμένο εργατικό δυναμικό» ήταν μία λύση ανάγκης και για το Twitter εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown, που με ελάχιστες εξαιρέσεις, τέθηκε σε ισχύ παγκοσμίως. Λειτούργησε ωστόσο εξίσου αποτελεσματικά με το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ανακοινώσει στους υπαλλήλους της ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι «εσαεί».
«Ήμασταν οι μοναδικοί που ήμασταν σε θέση να ανταποκριθούμε γρήγορα και να επιτρέψουμε στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, δεδομένης της έμφασης που δίνουμε στην αποκέντρωση και στηρίζοντας ένα διαμοιρασμένο εργατικό δυναμικό ικανό να εργαστεί από οπουδήποτε», ανακοίνωσε η εταιρεία σε δήλωσή της σε blogpost.
Η απόφαση του Twitter να επιτρέπει στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι «για πάντα» δημιουργεί «σεισμικές δονήσεις» στην επιχειρηματική κοινότητα. Πολλοί έχουν προβλέψει ότι και άλλες τεχνολογικές εταιρείες θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, ενώ ένας ειδικός στην ψηφιακή καινοτομία μίλησε για «είδηση που καθορίζει μια εποχή».
«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην το παίρνουν στα σοβαρά, αλλά μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη Silicon Valley σχετικά με την ευελιξία στον χώρο εργασίας», υποστηρίζει ο Σρι Σρινίβασαν από το Stony Brook University School of Journalism.
«Υπήρχε μια νοοτροπία ότι η δουλειά από το σπίτι έκλεβε από το αφεντικό και ο χρόνος στο γραφείο ήταν πιο σημαντικός. Οι υπάλληλοι ωστόσο αποδεικνύουν ότι μπορούν να είναι πολύ πιο παραγωγικοί και να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους από το σπίτι», τονίζει ο Σρινίβασαν για να προσθέσει ωστόσο ευθύς αμέσως ότι αρκετοί είναι και οι υπάλληλοι που «εργάζονται σκληρότερα στο σπίτι και είναι εξαντλημένοι».
Το Twitter έχει αναστείλει σχεδόν όλα τα επαγγελματικά ταξίδια των εργαζομένων και όλα τις εκδηλώσεις έως το 2021. Επίσης, δίνει στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να αγοράσουν είδη οικιακής χρήσης, όπως γραφεία και καρέκλες γραφείου.
Τα νέα δεδομένα στο Twitter ανακοινώνονται καθώς οι εταιρείες σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας ζυγίζουν πώς να διαχειρίζονται τα γραφεία τους επόμενους μήνες. Η Google και το Facebook επέκτειναν τις πολιτικές τους για εργασία από το σπίτι έως το 2021. Η Amazon επέκτεινε την πολιτική της για εργασία από το σπίτι έως τουλάχιστον στις αρχές Οκτωβρίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian

Ο Καναδός ρόκερ Μπράιαν Άνταμς δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις και κατηγορήθηκε για ρατσισμό, έπειτα από δηλώσεις που έκανε σχετικά με την κινεζική προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που οδήγησε στην ακύρωση των συναυλιών του.
Ο τραγουδιστής κατήγγειλε σε μηνύματα που ανάρτησε στο Instagram και το Twitter, την ακύρωση των συναυλιών που επρόκειτο να δώσει στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο: «ευχαριστώ τους γ... νυχτεριδοφάγους και τους πωλητές σε αγορές ζώων που δημιούργησαν τον ιό, άπληστοι μπαστ...».
«Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε αναμονή, χωρίς να ξεχνάμε τους χιλιάδες (ανθρώπους) που υπέφεραν ή πέθαναν από τον ιό», συνεχίζει.
«Το μήνυμά μου προς εκείνους», συμπλήρωσε, «γίνετε βίγκαν».
Ο Άνταμς στη συνέχεια διέγραψε το μήνυμά του στο Twitter, το οποίο όμως παρέμεινε στο Instagram.
«Είναι τόσο ανεύθυνο και τόσο ρατσιστικό» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έιμι Γκο, υπεύθυνη του εθνικού σινο-καναδικού Συμβουλίου.
«Είναι ένας Καναδός σταρ και τροφοδοτεί τις φλόγες του αντικινεζικού ρατσισμού, συμβάλλοντας στην αύξηση γιουχαϊσμάτων μίσους και ξεδιάντροπων (σωματικών) επιθέσεων εναντίον Κινέζων και Ασιατών στον Καναδά και παντού στον κόσμο» συμπλήρωσε η ίδια.
Η υπεύθυνη ανέφερε διάφορα παραδείγματα πρόσφατων περιστατικών, όπως εκείνου με έναν 92χρονο που τον έσπρωξαν προς την έξοδο ενός καταστήματος στο Βανκούβερ, διότι ήταν κινεζικής υπηκοότητας.
Επίσης, μια Καναδή κινεζικής υπηκοότητας δέχθηκε μια γροθιά στο πρόσωπο, ενώ περίμενε το λεωφορείο της στο Βανκούβερ.

Μια εκκλησία στην Αυστραλία πουλά διαδικτυακά ένα επικίνδυνο σκεύασμα ως δήθεν φάρμακο που «θεραπεύει τους ασθενείς με κορωνοϊό και προλαμβάνει άλλες ασθένειες».
Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) της χώρας επέβαλε πρόστιμο 150.000 δολαρίων στο αυστραλιανό παρακλάδι της εκκλησίας «Δεύτερης Γενέσεως Υγείας και Θεραπείας», καθώς διαπιστώθηκε πως πουλούσαν ένα διάλυμα με χλωριώδες νάτριο (NaClO2), το οποίο χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό και καθαριστικό υφασμάτων.

Στην ιστοσελίδα της με «Προϊόντα για τον 21ο αιώνα», η εκκλησία υποσχόταν πως το διάλυμα μπορεί να θεραπεύσει και να προφυλάξει όλους όσοι το πίνουν από την νόσο Covid-19, τον ιό HIV και ακόμα και τον καρκίνο.
Οι αρχές της Αυστραλίας προειδοποιούν τώρα όσους έσπευσαν να αγοράσουν το δήθεν φάρμακο πως, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, αλλά η κατάποσή του διαλύματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους με ναυτίες, εμετούς, διάρροια και αφυδάτωση. «Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο», τονίζει η TGA.
Στην παραπλανητική διαφήμιση η εκκλησία MMS Australia παρουσιάζει και μια ψευδή μαρτυρία από κάποιον υποτιθέμενο ειδικό που συμμετείχε στην παραγωγή του «φαρμάκου».

Δεν αποσύρει το σκεύασμα
Παρά το τσουχτερό πρόστιμο, η MMS Australia δεν έχει προς το παρόν αφαιρέσει το επίμαχο προϊόν από την ιστοσελίδα και περιορίστηκε στο να αλλάξει την περιγραφή, γράφοντας πως όσοι αναζητούν θαύματα θα πρέπει να «προσευχηθούν στον Θεό για θεραπεία και καθοδήγηση».
Σε μία προσπάθεια να ελιχθεί στην «γκρίζα ζώνη» της νομοθεσίας, η εκκλησία υποστηρίζει τώρα πως τα προϊόντα της δεν προορίζονται για άμεση θεραπεία ή πρόληψη από καμία ασθένεια, αλλά συστήνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ολοκληρωμένης διατροφής που «κρατά τους ναούς των ψυχών και των σωμάτων μας καθαρούς και ελεύθερους από επιβλαβή χημικά και δηλητήρια».
Μάλιστα για έξτρα πέντε δολάρια, οι πιστοί μπορούν τώρα να έχουν άμεσα το επικίνδυνο καθαριστικό στο σπίτι τους, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουν αρκετές εργάσιμες ημέρες.
H TGA έχει εμπλακεί σε έναν πολυετή αγώνα για να σταματήσουν οι αναπαραγωγές ψευδών ισχυρισμών σχετικά με το επίμαχο διάλυμα. Το 2014, τέσσερα άτομα είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο της Βικτώρια, προκαλώντας νέο κύκλο ερευνών. Η υγειονομική υπηρεσία έχει εκδώσει και τότε προειδοποίηση: «Δεν είναι είναι σαν να πίνετε καθαριστικό. Κυριολεκτικά πίνετε καθαριστικό».

To πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα αναμένεται από την Παρασκευή, με θερμοκρασίας που ξεπεράσουν ακόμα και τους 40 βαθμούς κατά τόπους.
Τουλάχιστον ως την Δευτέρα αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με την κεντρική Ελλάδα, την νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, αλλά και τα Δωδεκάνησα από την Δευτέρα, να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου τουλάχιστον.
Από την Παρασκευή αναμένεται το πρώτο κύμα υψηλών θερμοκρασιών στην Πελοπόνησο και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς στην πόλη της Μεσσηνίας, ενώ το Σαββατοκύριακο οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα είναι 38 και 39 βαθμοί.
Στην Αττική το θερμόμετρο την Παρασκευή θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για το σαββατοκύριακο η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 40 βαθμοί.
Αντίθετα, στην Θεσσαλονίκη η μέγιστη θερμοκρασία το τριήμερο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.
Το Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο θα ανέβει και πάλι στα ύψη, με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς.
Χαρακτηριστικά, η πρόβλεψη για την θερμοκρασία στο Αγρίνιο, δείχνει μέγιστη θερμοκρασία στους 41 βαθμούς την Κυριακή, ενώ το προηγούμενο διήμερο θα φτάσει τους 39 και 40 βαθμούς αντίστοιχα, η μέγιστη θερμοκρασία.
Στην Κρήτη και τον Αγιο Νικόλαο, το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο αναμένεται να δείξει 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ρόδο την Κυριακή θα ανέβει 41 βαθμούς Κελσίου.
Στην Λάρισα, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στο κέντρο της πόλης στους 39 βαθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!