Παρασκευή 6 Απριλίου 2018


Πασχαλινά τσουρέκια, κουλουράκια και λαμπάδες είναι κάποια από τα έθιμα αυτής της περιόδου που κεντρίζουν τα βλέμματα των καταναλωτών κι ειδικότερα όσων θέλουν να προσφέρουν δώρα για την περίοδο του Πάσχα.
Τσουρέκια και κουλούρια με διάφορες γεύσεις και σχήματα καθώς και λαμπάδες με ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί επάνω, έχουν την τιμητική τους αυτό το διάστημα μιας και είθισται ο κάθε νονός κι η κάθε νονά να αγοράζει για το βαφτιστήρι του. Ο κ. Γιώργος, διατηρεί φούρνο, σε συνοικία των Δυτικών προαστίων, κι από 16 χρονών με μεράκι κι έμπνευση ζυμώνει και πλάθει από ψωμί και παξιμάδια μέχρι τσουρέκια, κουλούρια και κέικ.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί τη διαδικασία και τον χρόνο που απαιτείται να προετοιμαστεί η παραγωγή για τα πασχαλινά τσουρέκια.
«Λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει η μαζική παραγωγή σε τσουρέκια και κουλουράκια. Η διαδικασία για την παρασκευή τσουρεκιών διαρκεί περίπου 6 ώρες από τη στιγμή που θα ζυμώσουμε. Πρώτα προετοιμάζουμε τα υλικά, ακολουθεί το ζύμωμα, στη συνέχεια τα αφήνουμε να φουσκώσουν, μετά τα πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε κι αφού τα βάλουμε σε ταψιά, τα αφήνουμε στον θερμοθάλαμο (στόφα) να φουσκώσουν. Μετά προσθέτουμε το αυγό και το αμύγδαλο», αναφέρει ο κ. Γιώργος.
Ακόμη, όπως προσθέτει: «Τα κουλουράκια ποικίλουν σε γεύσεις. Περισσότερη ζήτηση έχει το παραδοσιακό, σμυρναίικο, κουλουράκι που στη δική μας επιχείρηση, ακολουθούμε μία συνταγή από την εποχή του πατέρα μου, όταν εργαζόταν σε φούρνο Μικρασιατών που του έμαθαν τη συνταγή».
Το συγκεκριμένο αρτοποιείο, είναι οικογενειακή επιχείρηση και μετράει 51 χρόνια λειτουργίας με συνταγές από πατέρα σε γιους κι εγγόνια.
Λαμπάδες και κεριά
Η Αμαλία, διατηρεί κατάστημα με είδη δώρων στους Αγίους Αναργύρους, κι εδώ κι 31 χρόνια ό,τι αντικείμενο πιάνει στα χέρια της προσπαθεί να το στολίσει και να το μεταμορφώσει.
Το ίδιο κάνει και με τα απλά κεριά, είτε είναι σε σχήμα κυλινδρικό είτε παραλληλόγραμμο.
Λαμπάδες με χρώμα, λαμπάδες κλασσικές και πιο απλές, ακόμα και λαμπάδες με κούκλες και ζωάκια, προϊόντα που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, αντικρίζει κανείς ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στο κατάστημά της.
Ειδικότερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, φτιάχνει λαμπάδες τις οποίες προετοιμάζει δύο μήνες πριν. «Τις συνθέτω, τις φτιάχνω, τις στολίζω. Παίρνω το κερί και το διακοσμώ με ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί ανάλογα με την έμπνευσή μου εκείνη τη στιγμή», λέει η Αμαλία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι λαμπάδες με την περισσότερη ζήτηση είναι εκείνες με τις νεράιδες και τις κούκλες, καθώς άτομα κάθε ηλικίας τις προτιμούν.
Τα τελευταία χρόνια κυρίως από τις πιο νεαρές ηλικίες υπάρχει μία τάση για λαμπάδες που δεν έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα.
Υπάρχει, ακόμη, προτίμηση, κυρίως από νέους και νέες σε λαμπάδες πλακέ, ή σε πιο μεγάλα στρογγυλά κεριά, ή σε παραλληλόγραμμο». Ωστόσο, κάθε χρόνο παρατηρείται πτώση στη δουλειά, παρά το γεγονός ότι κάνουμε προσφορές κι έχουμε ρίξει τις τιμές», συμπληρώνει η Αμαλία.
Πότε όμως ξεκίνησαν τα παραπάνω έθιμα; Ποιος ο συμβολισμός τους;
Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας που κρατάμε κι ανάβουμε το βράδυ της Ανάστασης υπολογίζεται ότι έχει τη ρίζα του από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Την εποχή που «οι νεοφώτιστοι χριστιανοί» βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Η λαμπάδα, έτσι, συμβόλιζε το «νέο φως του Χριστού», που θα φωτίσει την ψυχή τους.
Ακόμη, κάποιοι λένε, ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός.
Η ονομασία τσουρέκι από την άλλη πλευρά προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά.
Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι «ζωντανεύει» και «μεταμορφώνεται» σε ψωμί. Ανάλογα μάλιστα με το σχήμα που τους έδιναν, παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «καλαθάκια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια».
Έθιμα και παραδόσεις της Μεγάλης Παρασκευής
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η απόλυτη ημέρα πένθους για την χριστιανοσύνη. Οι πιστοί ζουν με κατάνυξη το Θείο Δράμα, ενώ αποτελεί ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν έθιμα και παραδόσεις που τιμούν την θυσία του Χριστού για τους πιστούς του, λίγες ώρες πριν από την Ανάστασή του. Δυστυχώς πολλά από αυτά τείνουν να εκλέιψουν.
Στην συνοικία Καμίνι της Ύδρας, ο Επιτάφιος μπαίνει μέσα στην θάλασσα και εκέι διαβάζεται η ακολουθία του.
Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου κάνει ακριβώς 15 στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα διαφορετικό σημείο του βουνού, ενώ τα παιδιά ντύνονται Ρωαμάιοι ή μαθητές του Χριστού και αναπαριστούν την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.
Στην Σύρο, οι Καθολικοί Επιτάφιοι συναντιούνται με τους Ορθόδοξους μετά το τέλος της περιφοράς στην πλατεία Μιαούλη. Ακολουθούν οι ψαλμοί τους οποίους ψέλνουν όλι μαζί με την παρουσία χορωδίας .
Στο Αγρίνιο, μετά την περιφορά αναβιώνει το έθιμο των χαλκουνιών. Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν κύλινδρο γεμάτο μπαρούτι και ένα φυτίλι στο άκρο του. Η παράδοση αυτή έχει ξεκινήσει από την Τουρκοκρατία, όταν οι ντόπιοι τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους.
Στην Νέα Πέραμο Καβάλας, οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης έχουν να έθιμο να καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα, την στιγμή που ο Επιτάφιος περνά από την περιοχή. Οι πόλη φωτίζεται από τις δεκάδες φωτιές, που συμβολίζουν την κάθαρση.
Στην Ναύπακτο,  η περιφορά του Επιταφίου συνδυάζεται με ρίψεις πυροτεχνημάτων στο λιμάνι. Αυτό γίνεται σε ανάμνηση του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη για ην προσπάθειά του να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα που βρισκόταν εκεί.
Στον Μελιγαλά,  την Μεγάλη Παρασκευή ανάβουν οι «φουνταριές». Το έθιμο λέει πως κάθε νοικοκυρά όταν ακούει τον πένθιμο κτύπο της καμπάνας, πετάει μπροστά από το σπίτι 2-3 μάτσα κληματόβεργες και τους βάζει φωτιά. Όταν περάσει ο Επιτάφιος, η νοικοκυρά ρίχνει πάνω στην θράκα που έχει δημιουργηθεί , μια χούφτα μοσχολίβανο.
Στο Καστανόφυτο Καστοριάς, τα παιδιά παίρνουν από την εκκλησία ένα ξύλινο ομοίωμα περιστεριού, το στολίζουν και το περιφέρουν στην πόλη και στα σπίτια. Ο κόσμος τους δίνει δώρα και κόκκινα αυγά.
Στην Άμφισσα, λαμβάνει χώρα το έθιμο «Δάκρυα της Παναγιάς». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής όλη η Άμφισσα κάθεται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια για να καταναλώσει σαρακοστιανά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που αποτελούν τα…. δάκρυα!
Στην Αθήνα, πολύ παλαιότερα, οι νοικοκυρές πριν περάσει ο Επιτάφιος σκούπιζαν τον δρόμο μπροστά από το σπίτι. Όταν περνούσε βαστούσαν ένα κεραμίδι που είχε πάνω ένα αναμμένο καρβουνάκι με λιβάνι.
Στο Δρυόβουνο του δήμου Βοΐου στην Κοζάνη, το πρωί της Μέγάλης Παρασκευής πραγματοποιείται «η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού» στο λόφο του «Γολγοθά» που βρίσκεται σε ύψωμα του χωριού. Πλήθος πιστών συμμετέχει στην πομπή που σχηματίζεται προς τον λόφο «Γολγοθά», όπου σε κλίμα κατάνυξης ο μητροπολίτης παραδίδει το σκήνωμα του Ιησού στις μυροφόρες, τις νέες κοπέλες με παραδοσιακές στολές που έχουν φθάσει από όλη την δυτική Μακεδονία για να συμμετάσχουν στο έθιμο.
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν σε όλα τα σπίτια ζητώντας κλαδιά. Την μεγάλη Παρασκευή, μόλις ο Επιτάφιος φτάσει έξω από την εκκλησία, τα παιδιά του βάζουν φωτιά. Αργότερα, ο κόσμος παίρνει λίγη από την στάχτη, για να την ρίξει στα μνήματα.

 
Πάσχα χωρίς αυτές τις ταινίες δεν γίνεται
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλοι μπορούμε λίγο-πολύ να μαντέψουμε το τηλεοπτικό πρόγραμμα των ελληνικών καναλιών. Κάποιες ταινίες σχετίζονται άμεσα με το θέμα της περιόδου, κάποιες άλλες πάλι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, απλά για κάποιον λόγο -ίσως επειδή είναι παλαιάς εποχής;- προβάλλονται σχεδόν αποκλειστικά το Πάσχα.
Ξέρουμε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε όταν ο Ιησούς από την Ναζαρέτ ξεκινάει να παίζει στην τηλεόραση. Μάλιστα πιο πιθανό είναι να μάθαμε ό,τι ξέρουμε για την ιστορία του από αυτήν τη μίνι σειρά, παρά από τα θρησκευτικά στο σχολείο. Ένα είναι σίγουρο, ότι μετά από τόσα χρόνια ακόμα και τώρα θα κάτσεις να το χαζέψεις έστω και λίγο, αλλιώς Πάσχα δεν έχει. Ας δούμε τις πιο δημοφιλείς:

Βαραββάς (1961)

Άντονι Κουίν στα καλύτερα του.

Οδύσσεια (1997)

Αν υπάρχουν άλλες ταινίες για την Οδύσσεια, σίγουρα έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Η κλασσική πια ταινία του 1997 φέρνει στις οθόνες μας το ταξίδι του Οδυσσέα και τη σκηνή με τον Κύκλωπα, θα τη βλέπουμε κάθε φορά.

Ben-Hur (1959)

Επική ταινία με 11 όσκαρ. Μη τη χάσετε.

Κλεοπάτρα (1963)

Τι να πούμε τώρα για την Elizabeth Taylor και τη χαρακτηριστική της φυσιογνωμία ως Κλεοπάτρα. Καθηλωτική και μοναδική. Καθόλου περίεργο που πήρε 4 Όσκαρ η ταινία.

Ο Λόρενς της Αραβίας (1962)

Άλλη μια επική βιογραφική ταινία που πολύ πιθανόν να εμφανιστεί παρ' όλο που δεν σχετίζεται με το Πάσχα. Μάλλον το σκηνικό της παραπέμπει σε κάποια πολύ παλιά εποχή, ίσως γι' αυτό;

 
8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη
Τι μπορείτε να κάνετε στην Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Εβδομάδα; Πού θα κάνετε Ανάσταση με θέα την πόλη, πού θα φάτε το καλύτερο τριγωνάκι, τι παιδικές δραστηριότητες υπάρχουν τις επόμενες μέρες και ποιο είναι το καλύτερο σημείο για να δείτε το ανοιξιάτικο ηλιοβασίλεμα;
Μια σειρά από προτάσεις για να περάσετε ξεχωριστές μέρες στην συμπρωτεύουσα.

INFO

Το Μεγάλο Σάββατο τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως και τις 4 μετά το μεσημέρι. Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός: Επίσκεψη στον πανέμορφο ναό της Α. Πόλης 

Ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός είναι ένα από τα μικρά μυστικά της παλαιάς πόλης. Μια μικρή όαση που καταφέρνει με μαγικό τρόπο να μεταφέρει τους επισκέπτες αιώνες πίσω. Το εσωτερικό του ναού είναι καλυμμένο με τοιχογραφίες οι οποίες είναι θεωρούνται μοναδικής τεχνοτροπίας και ποιότητας ενώ έχει μια πολύ μεγάλη αυλή με παγκάκια, δέντρα και λουλούδια.

Ηλιοβασίλεμα στα Κάστρα

Τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης είναι ένα σύμπλεγμα τειχών, πύργων και οχυρώσεων με μοναδική αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία. Περπατήστε από την Άνω Πόλη και φτάστε ψηλά! Δείτε από εκεί τον ήλιο να δύει και βγάλτε τις καλύτερες ανοιξιάτικες φωτογραφίες σας!

Βόλτα στη νέα παραλία


Δείτε την πόλη από χαμηλά, χαρείτε το φεγγάρι και φωτογραφηθείτε με φόντο τα φώτα του δρόμου. Σίγουρα πλανόδιοι μουσικοί θα σας κρατήσουν όλη τη νύχτα συντροφιά!

Σιροπιαστά στο Χατζή

Γλυκά φτιαγμένα με τρυφερά φύλλα κρούστας και άλλοτε με αφράτη ζύμη, δένουν αρμονικά με εκλεκτούς ξηρούς καρπούς, κρέμα και βανίλια. Ιστορικό ζαχαροπλαστείο! (Βενιζέλου 50)

Βόλτα στα Μουσεία 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο ή το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης περιμένουν τους επισκέπτες τους με τις μόνιμες ή τις περιοδικές τους συλλογές.

Ο Επιτάφιος του ναού του Αγίου Μηνά νωρίς το απόγευμα


Ο Επιτάφιος του ναού του Αγίου Μηνά, όπως κάθε χρόνο, είναι αυτός που ξεκινά πρώτος την περιφορά στις 5 το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και κατοίκους της περιοχής να προσευχηθούν και να ακολουθήσουν την περιφορά.

Τα καλύτερα τρίγωνα με κρεμ πατισερί

Περπατήστε την παλιά Θεσσαλονίκη δοκιμάζοντας από το ζαχαροπλαστείο Ήλιος τα πεντανόστιμα τριγωνάκια κρέμας του. Με σιροπιασμένο φύλλο και με κρέμ πατισερί που ζηλεύουν και οι Γάλλοι! (Αντιγονιδών 7).

Ανάσταση στη Μονή Βλατάδων με θέα την πόλη 

H Μονή Βλατάδων ή Βλατταίων, γνωστή και ως Τσαούς Μοναστήρι, είναι μοναστήρι στην περιοχή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης, 80 περίπου μέτρα από τα τείχη του Επταπυργίου. Κάντε Ανάσταση με θέα τη φωτισμένη Θεσσαλονίκη, και περπατήστε τα στενοσόκακα της περιοχής που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία.

ή... Ανάσταση στην Αγία Σοφία

Εκατοντάδες πιστοί με αναμμένα κεριά στέκονται γύρω από την αυλή της μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε έστω και μια φορά!
Καλό Πάσχα!

 
Το μυστικό της μακροζωίας του Αγίου Όρους
Αντιγράφουμε μυστικά μακροζωίας από άλλους λαούς, και ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι μοναχοί στο Άγιο Όρος ζούνε πολύ πάνω από τα 90 έτη.
Τα προβλήματα καρδιάς δεν ξεπερνούν το 10%, η υψηλή πίεση είναι άγνωστη λέξη, ενώ η άνοια έχει να εμφανιστεί πολλά χρόνια σε κάποιο μοναχό.
Σχεδόν το 90% των μοναχών την τελευταία δεκαετία, πεθαίνουν από φυσιολογικά αίτια και σε βαθιά γεράματα. Ποιο είναι το μυστικό τους;
Διατροφή
Αποφευγούν το κρέας, τρέφονται με ψάρια, δεν χρησιμοποιούν βούτυρο, παρά μόνο ελαιόλαδο. Καθημερινά καταναλώνουν μεγάλες μερίδες λαχανικών και φρούτων, πάντα εποχιακών. Ενώ ο μύθος ότι το ψωμί παχαίνει, καταρρίπτεται αφού τα ποσοστά παχυσαρκίας στο Άγιο Όρος είναι μονοψήφια, με τις ποσότητες ψωμιού που καταναλώνονται να είναι μεγάλες.
Άσκηση και μεσημεριανός ύπνος
Δεν πηγαίνουν γυμναστήριο, ούτε έχουν personal trainer, αλλά όλες τις χειρωνακτικές εργασίες και τις γεωργικές, τις κάνουν οι ίδιοι. Κοιμούνται καθημερινά 2 ώρες το μεσημέρι, ενώ το βράδυ κοιμούνται νωρίς, την ώρα δηλαδή που ο ύπνος είναι πραγματικά ωφέλιμος.
Κοινωνικότητα
Μπορεί να είναι μοναχοί, αλλά πάρχουν ώρες μέσα στην ημέρα που όλα γίνονται από κοινού. Όπως η ώρα του φαγητού. Έρευνες έδειξαν πως η συνύπαρξη με άλλους μας χαρίζει εώς και δέκα χρόνια ζωής.
Βυζαντινή ώρα
Οι μοναχοί έχουν διαφορετικά ωράρια από εμάς. Για παράδειγμα δεν γευματίζουν ποτέ μετά τις 6 το απόγευμα. Ενώ ξυπνούν πολύ πριν ξημερώσει.
Χωρίς να χρειάζεται να κλειστούμε σε κάποια μονή, μπορούμε να ενσωματώσουμε κάποια στοιχεία της καθημερινότητά τους, και να κερδίσουμε χρόνος παραμονής σε |"τούτο το μάταιο κόσμο".

 
Μια από τις μεγαλύτερες πτήσεις του κόσμου ξεκίνησε μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα
Πρόσφατα ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες πτήσεις του κόσμου, από το Περθ της Αυστραλίας προς το Χίθροου του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πτήση της Qantas διασχίζει 9000 μίλια και διαρκεί 17 ώρες. Και ενώ το υπερσύγχρονο Boeing 787-900 έχει πολλά να προσφέρει στους επιβάτες, το πολύωρο ταξίδι στην οικονομική θέση παραμένει προβληματικό.
Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση που επικρατεί κατά την πτήση, οι αεροσυνοδοί κάνουν αναγγελίες συχνά υπενθυμίζοντας πως απαγορεύεται στους επιβάτες να κοιμούνται... στους διαδρόμους!
Ωστόσο η εταιρεία δεν πτοείται, και ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο της βήμα, την απευθείας πτήση Λονδίνου-Σίδνεϊ που θα ξεπερνά τις 20 ώρες σε διάρκεια!

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!