Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Τζιμ Ντέιβις: Ο πλουσιότερος Έλληνας και η αυτοκρατορία των παπουτσιών
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι το ελληνικό δαιμόνιο είναι ικανό να δημιουργήσει αυτοκρατορίες. Η παρακάτω ιστορία πάντως έρχεται να το επιβεβαιώσει.
Ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο, είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Ντέιβις. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1943, από Έλληνες μετανάστες, σπούδασε Βιολογία και Χημεία, και σε ηλικία 29 ετών αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στις επιχειρήσεις. Αγόρασε την εταιρεία New Balance που έφτιαχνε παπούτσια, χωρίς ιδιαίτερη αναγνώριση, και με προσωπικό μόλις 6 άτομα, έγινε ο άνθρωπος που έφτιαχνε παπούτσια για την εργατική τάξη.
Το σκεπτικό του ήταν να δημιουργήσει άνετα παπούτσια για όσους εργάζονται σκληρά και πολλές ώρες. Και το κατάφερε. Από στόμα σε στόμα κατάφερε να μεγενθύνει την εταιρεία σε χρόνο ρεκόρ.
Βλέποντας το μέλλον το 1972 φτιάχνει το σήμα με το γράμμα Ν, και δημιουργεί σειρά για δρομείς. Τον πρώτο χρόνο έβγαλε 1.000.000 δολάρια. Το 2002 είχε 1,3 δις περιουσία.
Σήμερα τροφοδοτεί με παπούτσια τις μεγαλύτερες ομάδες, απασχολεί 4.000 άτομα και επενδύει συνεχώς σε νέες αγορές.
Το φιλανθρωπικό του έργο είναι και αυτό τεράστιο, αφού το Ίδρυμα «New Balance», χρηματοδοτεί συνεχώς προγραμμάτα καταπολέμησης της παχυσαρκίας και προώθησης υγιών προτύπων ζωής.

 
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρησιμοποιούν διαφορετικά την γλώσσα
Ένας στους τέσσερις ανθρώπους πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ψυχική τους υγεία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Κι αν είσαι τυχερός και δεν το αντιμετωπίσεις προσωπικά, σίγουρα κάποιος στο περιβάλλον σου θα το αντιμετωπίσει.
Σε αντίθεση με τις σωματικές ασθένειες, οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, αισθάνονται όλο και χειρότερα όσο βλέπουν ότι το πρόβλημα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Και έτσι χειροτερεύει και το πρόβλημά τους.
Οι ψυχικές ασθένειες έχουν χιλιάδες μορφές, ωστόσο για τους περισσότερους έχουν την μορφή της κατάθλιψης, με 1 στους 12 ανθρώπους να την έχουν βιώσει. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και βιώνουν τα συναισθήματά τους με ένταση. Μπορεί να κρατήσει για μήνες ή για χρόνια.
Η κατάθλιψη αλλάζει όλη την διάθεση του ανθρώπου. Και αυτό έχει επίπτωση σε όλα τα κομμάτια της ζωής του, όπως η όρεξη ή ο ύπνος. Ωστόσο αν στοχεύσεις σωστά, μπορείς να την καταπολεμήσεις.
Οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν πώς ένας άνθρωπος με κατάθλιψη χρησιμοποιεί διαφορετικά την γλώσσα. Είναι κάτι που προσπαθούν να ανακαλύψουν εδώ και χρόνια. Και τα σημάδια που μας δίνει ίσως μας βοηθήσουν να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε. Πριν συμβεί οτιδήποτε ανεπανόρθωτο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Psychological Science» και αποκάλυψε πως υπάρχουν ορισμένες λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να προβλέψουν την κατάθλιψη. Με την χρήση της τεχνολογίας, που πλέον έδωσε στους επιστήμονες την δυνατότητα να αναλύσουν μεγάλο αριθμό λέξεων, η χρονοβόρα διαδικασία των σημειώσεων με το χέρι, αποτελεί παρελθόν.
Οι επιστήμονες δεν ανέλυσαν μόνο μαγνητοσκοπημένες ομιλίες αλλά και το έργο διάσημων καλλιτεχνών, όπως του Kurt Cobain και της Sylvia Plath, δυο άνθρωποι που είχαν παλέψει με την κατάθλιψη και αυτοκτόνησαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρησιμοποιούν διαφορετικά την γλώσσα. Ανέλυσαν δυο γλωσσολογικά στοιχεία: το στυλ και το περιεχόμενο.Οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν κατάθλιψη τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο λέξεις όπως μοναξιά, λύπη και μιζέρια καθώς και όλα τα παράγωγά τους. Επίσης, τείνουν να χρησιμοποιούν την αντωνυμία «εγώ», πολύ συχνότερα, όπως και το «ο εαυτός μου». Επειδή η κατάθλιψη μπορεί να απομονώσει τον άνθρωπο, αυτό δείχνει πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτούς να συσχετιστούν με άλλους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη χρησιμοποιούν επίσης και διαφορετικό στυλ στην χρήση της γλώσσας. Η γλώσσα τους είναι πιο απόλυτη και συμπεριλαμβάνει συχνότερα λέξεις όπως «πάντα» και «εντελώς».
Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να κάνει την ανάλυση πιο γρήγορη και πιο ευρεία και να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 300 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, με αύξηση της τάξης του 18% τα τελευταία 15 χρόνια. Η συνέχιση της συγκεκριμένης έρευνας λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντική.

 
Το πιο όμορφο νησί του Ατλαντικού
To Porto Santo ανήκει στην Πορτογαλία και βρίσκεται 43 χιλιόμετρα βορειοδυτικά ενός άλλου νησιού, πιο γνωστού, της Μαδέρα. Ο πληθυσμός του φτάνει μετά βίας τις 6.000 και ανακαλύφθηκε το 15ο αιώνα. Είναι αρκετά βραχώδες, αλλά αυτό δεν το αποτρέπει να έχει μερικές από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες στον κόσμο.
Η πρωτεύουσα Vila Baleira ήταν κάποτε το «σπίτι» του Χριστόφορου Κολόμβου, που βρήκε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο το δικό του καταφύγιο, όπως κάνουν πολλοί επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Δεν είναι όσο κοσμοπολίτικο όσο άλλα νησιά που βρίκσονται κοντά του, όμως αυτή η «αίσθηση» του ανεξερεύνητου και άγνωστου μέρους, το έχει μετατρέψει σε ένα όμορφο και γαλήνιο τουριστικό θέρετρο...

 

Ένα αστρόπλοιο το οποίο θα είναι ικανό να συντηρήσει γενιές επιβατών- αποίκων, καθώς ταξιδεύουν στο διάστημα προς τον προορισμό τους σχεδιάζουν φοιτητές του ΤU Delft στην Ολλανδία- και απευθύνθηκαν στον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) για τα συστήματα υποστήριξης ζωής ενός τέτοιου σκάφους.Στην ομάδα DSTART (TU Delft Starship Team) περιλαμβάνονται μέλη με μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, για έρευνες πάνω σε προηγμένες έννοιες και concepts ως προς ένα ανθεκτικό διαστημόπλοιο για ταξίδια ανάμεσα στα άστρα, που θα έχει ως βάση έναν αστεροειδή το εσωτερικό του οποίου θα είναι σκαμμένο. Στόχος δεν είναι η κατασκευή ενός αληθινού αστροπλοίου, αλλά η έρευνα πάνω στις απαιτούμενες τεχνολογίες, και η μελέτη των βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων που θα συμπεριελάμβανε ένα τέτοιο γιγαντιαίο εγχείρημα.
«Χρειαζόμαστε αυτάρκη και εξελίξιμη διαστημική τεχνολογία ικανή να αντέξει τις δεκαετίες που απαιτούνται για το ταξίδι από το ηλιακό μας σύστημα σε ένα άλλο» λέει ο Άντζελο Φερμόιλεν, επικεφαλής της DSTART, ο οποίος αυτή τη στιγμή δουλεύει στο PhD του (systems engineering)στο TU Delft. «Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε το είδος αναγεννητικού συστήματος υποστήριξης ζωής στο οποίο πρωτοπόρησε το πρόγραμμαMELiSSA (Micro- Ecological Life Support System Alternative) του ΕΟΔ» προσθέτει.
Το πρόγραμμα MELiSSA, στο οποίο συμμετέχουν 11 χώρες, έχει ως στόχο την κατασκευή ενός συστήματος, εμπνευσμένου από τα φυσικά υδάτινα οικοσυστήματα, για την αποδοτική μετατροπή των οργανικών αποβλήτων και του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο, νερό και τροφή.
Σε πιλοτική εγκατάσταση στο Universitat Autonoma de Barcelona στην Ισπανία βρίσκεται ένας αεροστεγής βρόχος πολλαπλών θαλάμων με έναν «βιοαντιδραστήρα» που λειτουργεί με φως και άλγη η οποία παράγει οξυγόνο. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για να κρατά ζωντανά «πληρώματα» πειραματόζωων (ποντικών) για διαστήματα μηνών. Ο βιοαντιδραστήρας αυτός, με την άλγη που παράγει οξυγόνο και παγιδεύει διοξείδιο του άνθρακα, επιδείχθηκε πρόσφατα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
«Το concept του MELiSSA δίνει στο αστρόπλοιο τη βασική υποστήριξη ζωής του» προσθέτει ο Άντζελο, βιολόγος και καλλιτέχνης που το 2013 υπηρέτησε ως επικεφαλής πληρώματος στη βάση προσομοίωσης NASA HI-SEAS Mars στη Χαβάη. «Εν τω μεταξύ, ενσωματώνουμε άλλες τεχνολογίες, όπως το 3D printing και η εξόρυξη σε αστεροειδείς, στα σχέδιά μας».
Τον επόμενο μήνα η ομάδα DSTART θα παρουσιάσει την πρώτη εκδοχή της προσομοίωσης υπολογιστή του MELiSSA σε κλίμακα αστροπλοίου, στο εργαστήριο AgroSpace-MELiSSA στη Ρώμη. Η προσομοίωση αυτή θα επιτρέψει στην ομάδα να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του συστήματος, καθώς θα ταξιδεύει στο βαθύ διάστημα για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους.
H Iνδή καλλονή που λατρεύουν οι Αμερικανοί σε λίγο κλείνει τα 50!
Η Padma Lakshmi γεννήθηκε το 1970 στην Ινδία. Η γυναίκα έχει τόσο εκπληκτικό δέρμα και σώμα που δεν μοιάζει για πάνω από 30! Η ηθοποιός, μοντέλο, τηλεπερσόνα και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής είναι ο πόθος πολλών αντρών!
Το βιβλίο της Easy Exotic κέρδισε το βραβείο "Best First Book" στα βραβεία Gourmand World Cookbook του 1999.
Έχει παρουσιάσει το reality Top Chef από την δεύτερη σεζόν το 2006, για το οποίο κέρδισε μια υποψηφιότητα στα Emmy! Δείτε την, χαρείτε την και αν ξέρετε το μυστικό της για αυτή την αψεγάδιαστη εμφάνιση πείτε το και σε μας.

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!