Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019


«Σάλο» συζητήσεων έχει προκαλέσει μια ανάρτηση από την αστυνομία της Αυστραλίας, δίνοντας στην δημοσιότητα βίντεο με «αποδεικτικά στοιχεία», που όπως αναφέρουν, «δεν είμαστε μόνοι».
Οι τοπικές αρχές στο μακρινό βορειοδυτικό Broome, κατέγραψαν σε βίντεο μια ανεξήγητη εμφάνιση ενός φωτεινού λευκού φωτός σε σχήμα ιπτάμενου δίσκου.
Το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας μεταφέρθηκε προς εξέταση στην τοπική αστυνομία, η οποία το έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή με την εξής ανακοίνωση: «Εξετάσαμε το CCTV από την παραλία της πόλης που ελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής θύελλας. Φαίνεται ότι δεν είμαστε μόνοι».
Το βίντεο που μοιράστηκε η αστυνομία στο Twitter, προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- πλήθος σχολίων.

Μια συνήθη πρακτική των επιβατών για να πετυχαίνουν φτηνότερα εισιτήρια για κάποιους προορισμούς ονόματι hidden city ticketing, βάζουν στο στόχαστρο οι αεροπορικές εταιρείες, προσπαθώντας να ανακτήσουν χιλιάδες ευρώ που έχουν χάσει από αυτό το μικρό παραθυράκι στο χώρο των κρατήσεων. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει αν αυτό θα αποβεί μοιραίο για τους επιβάτες ή αν απλώς θα κάνει την πρακτική ακόμα πιο γνωστή σε βάρος των αερομεταφορέων.
Τι είναι όμως το «hidden city ticketing» – τα εισιτήρια κρυμμένων προορισμών σε ελεύθερη μετάφραση; Είναι η πρακτική κατά την οποία οι επιβάτες εντοπίζουν ένα φτηνό εισιτήριο για κάποιο μη δημοφιλή προορισμό με ανταπόκριση σε έναν δημοφιλή προορισμό, στον οποίο και θέλουν επί της ουσίας να μεταβούν. Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να ταξιδέψει από Αθήνα – Κωνσταντινούπολη τον Μάιο και τα εισιτήρια κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ θα μπορούσε να κλείσει ένα φθηνότερο εισιτήριο από Αθήνα για Βουδαπέστη με ενδιάμεσο σταθμότην Κωνσταντινούπολη και απλά να μην επιβιβαστεί στην επόμενη της ανταπόκρισης πτήση. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει μικρή αποσκευή την οποία θα πάρει μαζί του στην καμπίνα του αεροσκάφους.
Πρόκεται για μια πρακτική εξοικονόμησης κόστους η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια. Το τελευταίο διάστημα βέβαια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους λάτρεις των ταξιδιών με την βοήθεια και εξειδικευμένων διαδικτυακών πλατφορμών που όπως το Skiplagged, που διευκολύνουν την συγκεκριμένη αναζήτηση. Σύμφωνα με τον αναλυτή της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Robert Mann, το θέμα της έκδοσης τέτοιων εισιτηρίων υπήρχε ανέκαθεν, όταν όμως πλατφόρμες άρχισαν να εμπορευματοποιούν το σύστημα τότε η βιομηχανία αντιλήφθηκε το πόσο της κοστίζει αυτή η πρακτική αν πάρει μαζικές διαστάσεις κι αποφάσισε να κινηθεί εναντίον της.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα της συγκεκριμένης μάχης των αεροπορικών αποτελεί η Lufthansa, η οποία προσέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα σε δικαστήριο του Βερολίνου εναντίον ενός ευρωπαίου επιβάτη που χρησιμοποιήσε το συγκεκριμένο τρικ για να εξοικονομήσει μεγάλο ποσό χρημάτων. Συγκεκριμένα ο επιβάτης έκλεισε την πτήση Οσλο -Σιάτλ με ενδιάμεσο σταθμό την Φρανκφούρτη. Πέταξε από το Όσλο μέχρι την Φρανκφούρτη, παρέλειψε το δεύτερο σκέλος της πτήσης και πήρε άλλη πτήση για την οποία είχε κάνει κράτηση για Βερολίνο, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου. Ο εν λόγω επιβάτης κόστισε στην Lufthansa περίπου 2.112 ευρώ, ποσό για το οποίο η αεροπορική εταιρεία ζητά να αποζημιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό δικαστήριο που έγινε στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο αθώωσε τον επιβάτη και την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε η έφεση, χωρίς το δικαστήριο να έχει ακόμα αποφανθεί για το παράνομο της υπόθεσης.
Όπως και να έχει βέβαια ακόμα κι να δεν υπάρχει μέχρι στιγμής δεδικασμένο η κίνηση της Lufthansa αποκαλύπτει την αποφασιστικότητά της αεροπορικής βιομηχανίας να κλείσει οριστικά την συγκεκριμένη «τρύπα». Βασικό επιχείρημα της γερμανικής αεροπορικής αλλά και των υπολοίπων που έχουν κινηθεί νομικά κατά επιβατών είναι πως εξαιτίας του hidden city ticketing στερούνται εσόδων αλλά της δυνατότητας να πουλήσουν την συγκεκριμένη αεροπορική θέση σε κάποιον επιβάτη που πραγματι ενδιαφέρεται να ταξιδέψει.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 η εταιρεία κρατήσεων Orbitz και οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ μήνυσαν την Skiplagged, η οποία τότε εξυπηρετούσε περί το ένα εκατ. επισκέπτες το μήνα, και τον 22χρονο ιδρυτή της Aktarer Zaman για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και «παραπλανητική συμπεριφορά». Η υπόθεση εναντίον του Zaman εξαντλήθηκε τελικά σε θέματα δικαιοδοσίας χωρίς η πλατφόρμα να κλείσει.
«Όταν πρόκειται για εσωτερικές πτήσεις η «χασούρα» είναι περιορισμένη όταν μιλάμε για υπερατλαντικές πτήσεις τότε οι αριθμοί πολλαπλασιάζονται και μάλιστα με τέτοιους ρυθμούς που αποκλείεται οι αεροπορικές να αδιαφορήσουν» τονίζει ο Mann.

Φρίκη έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη του Μεξικού η υπόθεση απαγωγής της συζύγου ενός επιχειρηματία, το κεφάλι της οποίας βρέθηκε σε μια σακούλα με σημείωμα που επέρριπτε την ευθύνη στον άνδρα της, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα…
Η σορός της Σουζάνα Καρέρα βρέθηκε σε δρόμο της πόλης Κοατσακοάλκος στην ανατολική ακτή του Κόλπου του Μεξικού. Την είχαν απαγάγει άγνωστοι πριν από μία εβδομάδα έξω από σπίτι φιλικής οικογένειας, όπου είχε πάει να πάρει ένα απ’ τα παιδιά της.
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε καρέ-καρέ τη σκηνή, όταν οι απαγωγείς την πλησίασαν μ’ ένα αυτοκίνητο, την άρπαξαν και την έσυραν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
A note was found with her body a week later, reading 'This happened to me because my husband is a c*** and did not want to pay for my ransom'
«Αυτό μού συνέβη επειδή ο άνδρας μου χρονοτριβούσε και δεν πλήρωνε τα λύτρα»
Η γυναίκα ήταν με τον άνδρα της συνιδιοκτήτρια της εταιρείας προϊόντων αλουμινίου Pexaluminio. Mέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πώς προσέγγισαν το σύζυγο οι απαγωγείς, οι οποίοι του ζήτησαν σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ λύτρα 4 εκατ. πέσος (177.000 ευρώ) για να την αφήσουν ελεύθερη, ούτε και για ποιον λόγο εκείνος αρνήθηκε. Το σημείωμα στο κομμένο κεφάλι του θύματος ανέφερε: «Αυτό μού συνέβη επειδή ο άνδρας μου χρονοτριβούσε και δεν πλήρωνε τα λύτρα».
Devastated family: Mrs Carrera's husband thanked friends 'for your prayers and wishes for my wife' after he announced her death on social media

Ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε μέσω του Facebook τον τραγικό θάνατο της γυναίκας του και ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις για το στυγερό έγκλημα.
Μόνο το 2018 καταγράφηκαν 49 απαγωγές στην ίδια μεξικανική πόλη και 160 ανθρωποκτονίες, ενώ το Μεξικό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως.

Καταπέλτης για το Facebook και τον ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ η αναφορά Βρετανών βουλευτών, στην οποία το κατηγορούν για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και ανταγωνισμού.
Η αναφορά κατατέθηκε στην Επιτροπή Ψηφιακής Οικονομίας, Πολιτισμού και Μέσων της Βουλής και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην επίμαχη αναφορά αναφέρεται ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης προέβη στις εν λόγω παραβάσεις «εν γνώσει του και σκοπίμως», ενώ ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ περιφρόνησε τους βουλευτές με την απόφασή του να μην εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής της Βουλής.
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας το συμπέρασμα της βρετανικής έρευνας, κάνει λόγο για έναν «ψηφιακό γκάνγκστερ, που καταστρέφει την Δημοκρατία» και στον οποίο έχουν πρόσβαση περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη (το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού).
Τα έγγραφα, που εξέτασε η Επιτροπή, προέκυψαν από αγωγή, που κατατέθηκε κατά του Facebook στην Καλιφόρνια από την εταιρεία εφαρμογών «Six4Three». Σύμφωνα με τους Βρετανούς βουλευτές, τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός ήταν «πρόθυμος να παρακάμψει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των χρηστών του, προκειμένου να μεταφέρει δεδομένα σε εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το Facebook είχε επίσης τη δυνατότητα να στερήσει πλήρως από ορισμένες εταιρείες εφαρμογών τα δεδομένα οδηγώντας τις έτσι στην κατάρρευση.
Από την πλευρά του, το Facebook, σε ανακοίνωσή του αρνείται και τις δύο κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι στηρίζει τόσο τη νομοθεσία για αποτελεσματική προστασία της ιδιωτικότητας όσο και το ουσιαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Facebook είχε υποστηρίξει τι τα έγγραφα από την αγωγή της «Six4Three» είχαν διαρρεύσει «επιλεκτικά», ώστε να δοθεί μόνο η μία πλευρά της ιστορίας.
Το Facebook έχει επίσης κατηγορηθεί και για άβολα εκλογικά αποτελέσματα, όπως το Brexit ή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Το βρετανικό περιοδικό «Economist» θέτει το ερώτημα εάν θα πρέπει τελικά να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας, η γερμανική Handelsblatt αναρωτιέται ποιο θα είναι το μέλλον του ενώ τα αμερικανικά ΜΜΕ εξετάζουν εάν πρέπει και μπορεί να τεθεί υπό αυστηρότερο έλεγχο.
Ο διαδικτυακός κολοσσός, που στα 15 χρόνια του, έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, μήπως τελικά συνιστά απειλή; Πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Νέας Υόρκης έδειξε ότι η απενεργοποίηση των λογαριασμών του Facebook μας κάνει λιγότερο ενημερωμένους, αλλά πολύ πιο χαρούμενους και ήρεμους.

Αν και το επιστημονικό σκέλος της ερώτησης για το σχήμα της Γης έχει λυθεί εδώ και πολλούς αιώνες, το σενάριο περί επίπεδης γης όχι μόνο επιμένει να υφίσταται, αλλά κυκλοφορεί ευρέως στο YouTube.
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η πλατφόρμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των θεωριών συνωμοσίας περί επίπεδης γης. Μάλιστα, οι ερευνητές υποψιάστηκαν τον ρόλο της δημοφιλούς πλατφόρμας, όταν μετείχαν σε συγκεντρώσεις οπαδών της θεωρίας της επίπεδης Γης στο ετήσιο συνέδριο του κινήματος στη Βόρεια Καρολίνα, το 2017 και το Ντένβερ του Κολοράντο το 2018.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας θεωρούν ότι το YouTube πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στο να διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες του θα παίρνουν ακριβείς πληροφορίες.
«Υπάρχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες στο YouTybe, αλλά και πολύ παραπληροφόρηση» δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας Asheley Landrum, στoν Guardian.
Μέσω των αλγορίθμων, είναι πολύ εύκολο οι χρήστες να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης, πρόσθεσε.
Flat Earth rising: meet the people casting aside 2,500 years of science
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το να πιστεύει κάποιος ότι η Γη είναι επίπεδη δεν είναι αναγκαία επιβλαβές, ωστόσο οδηγεί σε δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς και εν γένει, κατά της εξηουσίας.
Η έρευνα έγινε με συνεντεύξεις σε 30 μετέχοντες στα δύο συνέδρια.
Το εμπειρικό υλικό αποκάλυψε ότι το YouTube έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πιστεύει κάποιος τη θεωρία της επίπεδης γης. Ορισμένοι μάλιστα από τους μετέχοντες ανέφεραν ότι είδαν τα βίντεο μόνο και μόνο για να ασκήσουν κριτική, ωστόσο τους κέρδισαν τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ετήσιο συνέδριο για την εξέλιξη της επιστήμης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Landrum, χρειάζεται οι επιστήμονες να δημιουργήσουν τα δικά τους βίντεο στο Youtube για να απαντήσουν στα περί επίπεδης γης. «Το μόνο εργαλείο που έχουμε για να πολεμήσουμε την παραπληροφόρηση είναι να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με καλύτερη πληροφόρηση», είπε.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!