Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017


Στο χειρότερο σημείο βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό κι αυτό το κατάφερε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα και η σύζυγός του Μελάνια με ένα εξώφυλλό της στο μεξικάνικο Vanity Fair έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή, προκαλώντας την οργή των Μεξικανών.



Μπορεί η φωτογράφιση να μην είναι καινούργια, ούτε η συνέντευξη που φιλοξενεί το περιοδικό και να πρωτοδημοσιεύθηκε την Άνοιξη του 2016 στο GQ, που ανήκουν στον ίδιο εκδοτικό όμιλο Conde Nast, ωστόσο ήταν αρκετές για να προκαλέσουν αντιδράσεις στο Μεξικό.

Συγκεκριμένα, στο τεύχος Φεβρουαρίου, εμφανίζεται η Μελάνια να «τρώει» κοσμήματα από ένα μπολ, όπως κάποιος τρώει τα σπαγγέτι του, έχοντας ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης.

Η φωτογραφία αυτή προκάλεσε εξοργισμένες αντιδράσεις και το διαδίκτυο «πήρε φωτιά» με τους χρήστες να την χαρακτηρίζουν ως «εξευτελιστική», ενώ κατηγόρησαν την συντακτική ομάδα του περιοδικού ότι τους προκάλεσε μία «πικρή γεύση».

Μάλιστα η Μεξικανή διανοούμενη Denise Dresser ευχαρίστησε, με έναν ειρωνικό τρόπο το περιοδικό για το εξώφυλλο, μέσω Twitter.

Είναι ένα «σπουδαίο παράδειγμα ευαισθησίας, εμπάθειας, πατριωτισμού και συντακτικής νοημοσύνης», έγραψε.

Με την συντακτική ομάδα του Vanity Fair να παραδέχεται ότι το εξώφυλλο ναι μεν δημοσιεύθηκε σε «μία δύσκολη στιγμή» για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά ακολούθησε τη γραμμή του για «ανεξάρτητη και κριτική στάση απέναντι στα τρέχοντα γεγονότα και τους ανθρώπους της επικαιρότητας».

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, υπέγραψε απόφαση για χτίσιμο τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο μάλιστα θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι για την ανέγερση θα χρησιμοποιηθούν αρχικώς κεφάλαια των Αμερικανών, αλλά πρόσθεσε ότι στην συνέχεια το Μεξικό θα αποζημιώσει το αμερικανικό δημόσιο στο 100% των εξόδων στα οποία θα έχει υποβληθεί.

Την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο ανακοίνωσε μέσω Twitter, ότι ακύρωσε τα σχέδιά του να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πληγή των «κοπανατζήδων υπαλλήλων» συνεχίζει να παραμένει ανοικτή σε πολλές περιοχές της Ιταλίας: δυο εισαγγελικές έρευνες, στους δήμους του Τζουλιάνο και της Νόλα, στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, απέδειξαν χάρη σε κρυφές κάμερες και παρακολουθήσεις, ότι πάνω από εκατό υπάλληλοι φρόντιζαν προσωπικές τους υποθέσεις εν ώρα εργασίας. Πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι, αντί να βρίσκονται στα γραφεία τους, έπαιζαν ξυστό, έβγαζαν βόλτα τα κατοικίδιά τους, ή πήγαιναν να ψωνίσουν, κυρίως τρόφιμα. Άλλοι συνάδελφοί τους, προφανώς συνένοχοι, «χτυπούσαν», κάθε φορά, μέχρι και πέντε κάρτες αδικαιολογήτως απόντων υπαλλήλων.
Στην έρευνα συμμετείχαν καραμπινιέροι με κρυφές κάμερες και παρακολούθηση των ασυνείδητων υπαλλήλων από το σπίτι τους μέχρι την δουλειά, και στην συνέχεια στις διάφορες «ιδιωτικές τους δραστηριότητες». Θεωρητικά, θα μπορούσε να ζητηθεί στους «κοπανατζήδες εργαζόμενους» να αποζημιώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση ή να αποφασισθεί η απόλυσή τους.
Πρόσφατες περιπτώσεις, όμως, έχουν αποδείξει ότι για την απόφαση απόλυσης ενός υπαλλήλου που αποδεικνύεται ασυνείδητος ή προκαλεί ζημία στην υπηρεσία του, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Στο σκάνδαλο φέρεται να ενέχεται περίπου το ένα τρίτο των εργαζόμενων στους δυο δήμους αυτούς της Κάτω Ιταλίας.
Ένας προϊστάμενος φθάνει το πρωί στο γραφείο με το φερμουάρ του παντελονιού του ανοιχτό...

Η γραμματέας του, δεν ξέρει πώς να του το πει, τελικά αποφασίζει να του το πει πλαγίως:

– Κύριε προϊστάμενε, σήμερα το πρωί, όταν φύγατε από το σπίτι, κλείσατε την πόρτα του γκαράζ;

Ο προϊστάμενος, δεν κατάλαβε τι ήθελε να του πει και μπαίνει στο γραφείο του λίγο μπερδεμένος.

Κάθεται στο γραφείο, αρχίζει να δουλεύει και κάποια στιγμή βλέπει ότι το φερμουάρ του είναι ανοικτό.

Χαμογελάει , όταν θυμάται τι του είπε η γραμματέας του, και αποφασίζει να την πειράξει λίγο.

Την καλεί στο γραφείο για να του φέρει ένα καφέ και την ρωτάει πονηρά:


– Όταν είδες την πόρτα του γκαράζ μου ανοιχτό , είδες και την Jaguar μου ;

Η γραμματέας του, χαμογελώντας το ίδιο πονηρά του απαντάει αμέσως :

– Όχι, κύριε προϊστάμενε. Το μόνο που είδα ήταν ένα Mini Cooper με δύο ξεφούσκωτα ελαστικά
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Hulusi Akar επέβαινε στην τουρκική πυραυλάκατο που επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια, αλλά παρεμποδίστηκε από κανονιοφόρο του ελληνικού ναυτικού.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τουρκική πυραυλάκατος που απέπλευσε από την Αλικαρνασσό, (Μπόντρουμ) στις 11 το πρωί, προσέγγισε την περιοχή των Ιμίων και παρέμεινε στην περιοχή για περίπου 20 λεπτά. Ωστόσο, δεν έγινε καμία απόπειρα απόβασης στη βραχονησίδα.

Το προκλητικό πάντως της υπόθεσης είναι ότι οι Τούρκοι τράβηξαν φωτογραφίες από την επιχείρηση και μάλιστα τις ανέβασαν στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

http://www.enikos.gr

Ένας Παλαιστίνιος...
σκοτώθηκε σήμερα και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Το θύμα ονομαζόταν Μοχάμεντ Αμπου Χαλίφα και ήταν 19 ετών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων στρατιώτες άνοιξαν πυρ, σημειώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή στον καταυλισμό και στη συνέχεια σημειώθηκαν συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους, διευκρίνισαν αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες, που είχαν εισβάλει στον καταυλισμό, δέχθηκαν επίθεση κυρίως με εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Αντιμετωπίζοντας άμεσο κίνδυνο, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ προς τους βασικούς υποκινητές των βίαιων επεισοδίων», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε.

Ένα κύμα βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2015 έχει στοιχίσει τη ζωή 252 Παλαιστινίων, 40 Ισραηλινών, δύο Αμερικανών, ενός Ιορδανού, ενός Ερυθραίου και ενός Σουδανού, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι περισσότεροι Παλαστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους ήταν δράστες ή κατηγορούνται ότι ήταν δράστες αντι-ισραηλινών επιθέσεων.

Οι επιθέσεις αυτές διαπράχθηκαν πολλές φορές από μεμονωμένους Παλαιστίνιους.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Οι αρχές...
ανακάλυψαν τα αποκεφαλισμένα πτώματα τριών δημοτικών αστυνομικών χθες Σάββατο, ένα έγκλημα που εκτιμάται πως συνδέεται με τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι σοροί των αστυνομικών, με εμφανή σημάδια βασανιστηρίων, ανακαλύφθηκαν στον δήμο Ουιμανγκίγιο, στην Πολιτεία Ταμπάσκο, κοντά στα σύνορα με την Πολιτεία Βερακρούς, δήλωσε μεξικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Το ένα από τα θύματα ήταν αστυνομικίνα, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα τρία θύματα είχαν απαχθεί στον κοντινό δήμο Λας Τσοάπας της Πολιτείας Βερακρούς προχθές Παρασκευή, ανέφερε η ίδια πηγή. Αν και τα κίνητρα της σφαγής δεν είναι σαφή, οι δράστες πιστεύεται ότι είναι μέλη συμμορίας.

Η Βερακρούς και η Ταμπάσκο βρίσκονται στις ακτές του Μεξικού στον Κόλπο, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται εξαιτίας της δράσης διακινητών ναρκωτικών και μεταναστών.

Η Βερακρούς, η Πολιτεία όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Μεξικού στον Ατλαντικό, βίωσε μια δραματική αύξηση της βίας το 2016: οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν στις 1.258, ή κατά 123% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, κατά επίσημα στοιχεία.

Ο Χαβιέρ Δουάρτε, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας, καταζητείται για διαφθορά και φυγοδικεί ήδη πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, στα τέλη Νοεμβρίου.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στην πολιτική απέκλεισε ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλυψε τι εννοούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη φράση «Τσοβόλα, δωσ' τα όλα».

Ο Δημήτρης Τσοβόλας παραχώρησε συνέντευξη στην Σάσα Σταμάτη για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και δεν δίστασε να αναφερθεί πέραν των πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και σε προσωπικά θέματα.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην πολιτική αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε «έχει καταντήσει εκτέλεση ή διαχείριση εντολών ξένων δυνάμεων και εγώ δεν μπόρεσα ποτέ τέτοια πολιτική να εφαρμόσω, γιατί, όταν δεν είσαι ελεύθερος -με βάση την ιδεολογία σου, τις πολιτικές που πιστεύεις- να αποφασίζεις, χωρίς να χρειάζεται να παίρνεις εντολές είτε από ντόπιο είτε από ξένο διαπλεκόμενο παράγοντα, δεν αξίζει η πολιτική. Δεν αξίζει γιατί δεν είσαι πολιτικός, είσαι απλώς υπάλληλος που εκτελείς εντολές, και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου».

Ο 69χρονος δικηγόρος αποκάλυψε πως ακόμη και σήμερα εξακολουθεί και εργάζεται όλη τη μέρα, περισσότερο απ' όσο όταν ήταν 30 ετών ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, από το οποίο μάλιστα προέκυψε και το επάγγελμα του γιου του. «Χειρουργήθηκα σε δημόσιο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Μπήκε μέσα και ο γιος μου, που ήταν φοιτητής Ιατρικής και από εκεί έγινε και καρδιολόγος. Μου έκανε τότε εγχείρηση ο μακαρίτης ο Σπύρου, που ήταν και φίλος μου, και ήταν τόσο καλή η επέμβαση, ώστε όταν πήγα μετά να με εξετάσουν στο εξάμηνο μού είπαν οι γιατροί: "Δεν φαίνεται καθόλου ότι έκανες επέμβαση". Δουλεύω και τώρα όπως όταν ήμουν 30 ετών και περισσότερο ακόμα. Δεν νιώθω κάτι, γι’ αυτό και δουλεύω έντονα».

Οταν κλήθηκε να επιλέξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή Οικουμενική ο Τσοβόλας ήταν κάθετος. « Τίποτα από όλα αυτά, γιατί δεν έχουν αυτοτέλεια στην πολιτική τους. Δυστυχώς, για να διατηρούνται στην εξουσία ή για να ανέλθουν στην εξουσία, έχουν κάνει τις εξαρτήσεις τους μέσα και έξω από την Ελλάδα και είναι όμηροι αυτών των εξαρτήσεων. Γι’ αυτό δεν μπορούν να δώσουν λύση στα καυτά προβλήματα που έχουν σήμερα η χώρα και ο λαός».

Αφού ξεκαθάρισε πως μετά τις εκλογές του 2004 και την αδυναμία του ΔΗΚΚΙ να μπει στη Βουλή, επέστρεψε στο κράτος εκατομμύρια ευρώ από τις επιχορηγήσεις του κόμματος, προχώρησε και στη δική του εκτίμηση για την σημερινή κατάσταση της χώρας. «Δεν είναι καθόλου καλή και σε οικονομικό και σε εθνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Οι δανειστές μάς επιβάλλουν μια πολιτική που εξουθενώνει την πλειονότητα των πολιτών, αποδιοργανώνει την παραγωγική βάση της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Επίσης υπονομεύει τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η συνέχιση αυτής της οικονομικής πολιτικής λιτότητας θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη κατάσταση τη χώρα. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα ριζική αλλαγή της οικονομικής, της κοινωνικής και της εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα χρειάζεται σταθεροποίηση της οικονομίας, με ανάπτυξη, που θα φέρνει απασχόληση και κοινωνική προστασία. Με άλλα λόγια, χρειάζεται προοδευτική πολιτική ξανά και όχι διαχείριση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου συστήματος».

Η φράση του Ανδρέα που έμεινε στην ιστορία

«Τσοβόλα δωσ' τα όλα». Μια από τις πιο ξακουστές φράσεις που βγήκαν από το στόμα του Ανδρέα Παπανδρέου και αφορούσε τον Δημήτρη Τσοβόλα στις εκλογές του 1989. Τι ακριβώς όμως σήμαινε; « Κατ’ αρχήν, αυτό το είπε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1989. Εγώ δεν ήμουν καθόλου στη συγκέντρωση, ήμουν στη Βουλή, περνούσα νομοσχέδιο και δεν είχε καμία σχέση αυτό με τα οικονομικά. Απλά, ο λαός με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών, γιατί ήξερε ότι διαχειρίζομαι με έντιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά και ότι έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Φώναζε συνθήματα υπέρ μου στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή από το μπαλκόνι».

Γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου όμως, αποκάλυψε και μια άγνωστη ιστορία. « Εγώ δεν ήμουν ποτέ σε ομάδες. Απλώς συνεργαζόμουν στα κυβερνητικά όργανα. Με εκτιμούσε και τον εκτιμούσα. Ηταν ένας ηγέτης σοβαρός και αξιόλογος. Ηταν προσιτός σε όλους και ενέπνεε εμπιστοσύνη. Ηταν απώλεια για την Ελλάδα η αρρώστια του Παπανδρέου. Οταν η σκανδαλολογία ήταν στο φουλ, μου είπε κάποια μέρα: «Δημήτρη, είμαι μόνος μου». Του είπα: «Πρόεδρε, εγώ γι’ αυτό ήρθα τώρα, που όποιος έρθει καίγεται. Αυτοί που τους είχες εδώ συνέχεια σε εγκατέλειψαν». Εκείνη την ημέρα, μου έδωσε μια επιστολή που είχε λάβει από κάποιον που ήταν πολύ κοντά του και του έλεγε να βάλει ηγεσία από τρία μέλη, άρα να καταργηθεί. Οταν έφυγα εκείνο το βράδυ, του είπα: «Πρόεδρε, εγώ θα δώσω τη μάχη, αλλά είμαι βέβαιος ότι εσείς, αν η μάχη πετύχει, θα ξαναπάρετε πάλι αυτούς που μου είπατε ότι σας εγκατέλειψαν». Πράγματι, έδωσα τη μάχη, αποκάλυψα τη σκευωρία στο δικαστήριο και πήραμε στη συνέχεια τις αναπληρωματικές εκλογές στην Αθήνα. Το βράδυ των εκλογών, αυτοί που τον είχαν εγκαταλείψει πήγαν να ακούσουν τα αποτελέσματα στο Καστρί. Εγώ ήμουν στην Αχαρνών, στο σπίτι μου στα Κάτω Πατήσια, μόνος μου με τη γυναίκα μου. Μετά από λίγους μήνες, με κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Παπανδρέου και του είπα: «Πρόεδρε, σας θυμίζω κάτι που σας είχα πει τότε. Οτι θα ξαναπάρετε αυτούς. Βλέπω ότι τους πήρατε. Αλλά δεν θα ξαναϋπάρξει Τσοβόλας να παλεύει στο δικαστήριο για την αθωότητα του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι να μη συμβούν τα ίδια».

Ο Τσοβόλας δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών έφαγε ψωμί ο ελληνικός λαός (αγρότες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι κ.τ.λ.), αναπτύχθηκε η οικονομία και η ανεργία ήταν μικρότερη σχεδόν από ό,τι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και παράλληλα ο πληθωρισμός έπεσε στο ήμισυ.

http://thestival.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!