Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

 Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε από παγετώνα το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου

Ένα παγόβουνο στο μέγεθος της μισής Κορσικής, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, αποκολλήθηκε σήμερα από τον παγετώνα Ronne στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψε δορυφόρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Κοπέρνικος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Το παγόβουνο, με την ονομασία Α-76, έχει περίπου 170 χιλιόμετρα μήκος και 25 χιλιόμετρα πλάτος και συνολικό εμβαδό 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποκολλήθηκε στη θάλασσα Ουέντελ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Αρχικά το παγόβουνο εντοπίστηκε από την British Antarctic Survey (BAS), έναν βρετανικό οργανισμό ερευνών για τις πολικές περιοχές.

Μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο παγόβουνο ήταν το Α-23Α, το οποίο είχε μέγεθος 3.380 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιπλανιόταν στη θάλασσα Ουέντελ, σύμφωνα με την ESA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι επισκέπτες στη φετινή έκθεση Μπιενάλε αρχιτεκτονική της Βενετίας θα πάρουν μια «γεύση» από τον πρώτο μόνιμο ανθρώπινο οικισμό στη Σελήνη.

Το project για το «σεληνιακό χωριό» αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2019 και αποτελεί σύμπραξη του αρχιτεκτονικού γραφείου Skidmore, Owings & Merrill (SOM) και του ευρωπαϊκού διαστημικού οργανισμού (ESA). Θα παρουσιαστεί στην έκθεση «ζωή πέρα από τη γη», όπου θα προβάλλονται τα αρχιτεκτονικά μοντέλα του οικοτόπου, παράλληλα με αναπαραστάσεις και ψηφιακά κινούμενα μοντέλα.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ

 

Νέα δεδομένα στην αναγνώριση κλήσεων δημιουργεί η Google, με ένα χαρακτηριστικό που προσθέτει στην εφαρμογή Phone.

Η αναγνώριση κλήσης αποτελεί πλέον... αρχαία τεχνολογία και το Android την υποστηρίζει από τις πρώτες μέρες του. Δηλαδή, όταν κάποιος σε καλεί βλέπεις στην οθόνη τον αριθμό του, και αν υπάρχει αποθηκευμένο το νούμερο στις επαφές σου και όνομα του. Τι αλλάζει όμως τώρα και ποιο είναι αυτό το νέο χαρακτηριστικό που ίσως φανεί χρήσιμο σε κάποιους και περιττό σε κάποιους άλλους;

Το Google Phone app έχει πλέον τη δυνατότητα να εκφωνεί το όνομα και τον αριθμό του ατόμου που σε καλεί. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο όταν δουλεύεις και δεν θες να χάσεις ούτε δευτερόλεπτο για να πιάσεις το κινητό και να δεις την οθόνη ή για παράδειγμα όταν βλέπεις ταινία και έχει... παρατήσει το τηλέφωνό σου σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού.

Η ενεργοποίηση του νέου χαρακτηριστικό είναι πολύ εύκολη. Μπαίνεις στις ρυθμίσεις του Google Phone, πας στο “Caller ID announcement”, πατάς το “Announce caller ID”, και διαλέγεις αν θες να εκφωνεί τον καλούντα πάντα, όταν έχεις ακουστικά, ή ποτέ. Αν δεν βλέπεις ακόμα τη ρύθμιση, θα πρέπει να κάνεις update το app.

 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά θα καταστούν φτηνότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά το αργότερο μέχρι το 2027, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Bloomberg NEF που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος (T&E).

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πιθανό να φτάσουν ακόμα και το ποσοστό του 100% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2035 εάν η νομοθεσία επιβάλλει αυστηρότερα όρια στις τιμές των εκπομπών CO2 και παράλληλα παράσχει ικανοποιητική στήριξη στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών επαναφόρτισης των συσσωρευτών.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ

 Κοινωφελής Εργασία: Έρχεται νέο πρόγραμμα για 36.500 ανέργους -Τα προβλήματα

Στην διαδικασία κατάρτισης της νέας Κοινωφελούς Εργασίας βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά την δίμηνη παράταση που δόθηκε τέλη Απριλίου στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νέο πρόγραμμα θα είναι στο ίδιο μέγεθος με το τρέχον, δηλαδή, για 36.500 ωφελούμενους.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο, καθώς αφενός δεν έχουν υπάρξει ακόμη ανακοινώσεις και αφετέρου οι διαδικασίες επιλογής των ωεφλούμενων μέσω ΟΑΕΔ, είναι χρονοβόρες, ότι μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας (4/2020) που λήγει για τους περισσότερους ωφελούμενους Ιούνιο, Ιούλιο, θα υπάρχει κενό.

Το ζητούμενο είναι πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το κενό, ειδικά για τους τουριστικούς δήμους που θα μείνουν χωρίς προσωπικό εν μέσω θέρους. Κι αυτό ανεξάρτητα αν οι τουριστικές ροές φέτος το καλοκαίρι αναμένονται χαμηλές.

aftodioikisi.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!