Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017


Η «γηραιά ήπειρος» υποφέρει από το σφοδρό κύμα καύσωνα ονόματι «Λούσιφερ» και φαίνεται πως όπως ανεβαίνει η θερμοκρασία έτσι αυξάνονται τα νεύρα των κατοίκων δημοφιλών τουριστικών προορισμών.
Η… τάση του καλοκαιριού είναι «τουριστο-φοβία», αφού οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών που κατακλύζονται από τουρίστες αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τον τεράστιο αριθμό των επισκεπτών, υποστηρίζοντας πως δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους και μολύνουν τον τόπο τους.
Ξεκίνησε στη Βενετία, ακολούθησε η Βαρκελώνη και σύμφωνα με τον «Guardian» εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ζήτησε από τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε περισσότερες κινήσεις, ώστε ο τουρισμός να έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο.
Η «Γαληνοτάτη» με τους 55.000 κατοίκους φιλοξενεί κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που κινητοποίησε 2.000 ντόπιους οι οποίοι κατέβηκαν τον περασμένο μήνα στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αύξηση των ενοικίων και να καταγγείλουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πληθώρα.
Ο δήμαρχος της Βενετίας αποφάσισε να απαγορεύσει την ενοικίαση σπιτιών στο κέντρο της πόλης, ενώ μέσω καμερών ελέγχεται η ροή των τουριστών στα πιο δημοφιλή σημεία. Σε μια προσπάθεια να συνετίσουν τα πλήθη, οι Αρχές στη Ρώμη απαγόρευσαν στους τουρίστες να καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά στα σιντριβάνια, καθώς και να πίνουν αλκοόλ στους δρόμους τη νύχτα. Στο Μιλάνο ήδη έχουν απαγορευτεί τα κοντάρια για φωτογραφίες selfie σε δημοφιλείς προορισμούς.
Πέρυσι, το τουριστικό κύμα στην Ισπανία έσπασε κάθε ρεκόρ, με 17,8 εκατομμύρια επισκέπτες, με τις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη να αποτελούν συχνό φαινόμενο, αφού οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διώξουν (!) τους τουρίστες, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να κινητοποιηθούν. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφεύγει, καθώς η ομάδα «Arran», νεολαία του ακροαριστερού αυτονομιστικού CUP, ανέλαβε την ευθύνη για σκίσιμο στα λάστιχα ενοικιαζόμενων ποδηλάτων και τουριστικών λεωφορείων.
Ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, τους χαρακτήρισε «εξτρεμιστές», ενώ για πρώτη φορά φέτος η Βαρκελώνη αποφάσισε να λάβει μέτρα εναντίον των μη αδειοδοτημένων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, αυξάνοντας τον αριθμό των ελεγκτών. Ετσι, εντοπίστηκε πως από τα 16.000 ενοικιαζόμενα σπίτια τουλάχιστον 7.000 ήταν χωρίς άδεια.
Ακόμη και η Μαγόρκα και το Σαν Σεμπαστιάν… μπούχτισαν με τους τουρίστες και οι κάτοικοι έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις για τις 17 Αυγούστου, που συμπίπτουν με το μεγάλο βασκικό φεστιβάλ Semana Grande. Μιλώντας στον «Guardian», ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι δήλωσε ότι η αύξηση του αντι-τουριστικού κινήματος «είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ σοβαρό τρόπο. Αν το διαχειριστεί κανείς σωστά, ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο για τη διατήρηση, την πρόληψη και την κοινότητα».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Είχαν μόλις συμφιλιωθεί μετά από μια έριδα που κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια μακριά τον ένα απ' τον άλλο λόγω ενός βιβλίου που έγραψε για την αδελφή του, τη Μαντόνα.

Όμως, όταν οι φωτιές δεν έχουν σβήσει τελείως, σπίθες πετάγονται ξανά. Σε μια καινούργια συνέντευξη, ο Κρίστοφερ Τσικόνε (Christopher Ciccone) κατηγόρησε τη διάσημη αδελφή του και βασίλισσα της ποπ ότι τον έβαλε σε μαύρη λίστα στο Χόλιγουντ.

Είπε, ακόμη, ότι θα μπορούσε να γράψει άλλο ένα βιβλίο για το πόσο «απαίσια» είναι. Κι όλα αυτά, εννιά χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του, «Life with My Sister Madonna», το οποίο κατέστρεψε τη σχέση τους.

Σε αυτό το βιβλίο, ο Τσικόνε είχε πει πόσο αυταρχική, ευέξαπτη και πάνω απ' όλα μοχθηρή ήταν η αδελφή του. «Θα μπορούσα να είχα γράψει αυτό το βιβλίο (σ.σ. το καινούργιο), το βιβλίο για το πόσο απαίσια είναι ή μπορεί να γίνει, αλλά δεν το έγραψα» τόνισε ο Κρίστοφερ Τσικόνε.

Ήταν και οι δύο σημαδεμένοι από τον θάνατο της μητέρας τους, όταν η Μαντόνα έφερε τον αδελφό της στη Νέα Υόρκη και τον πήρε στη δούλεψή της. Αλλά, ταυτόχρονα, τον ταπείνωνε και τον πλήρωνε λίγο, λέει ο Τσικόνε και προσθέτει ότι τον ξεμπρόστιασε ως γκέι, στην τηλεόραση.

Φέρνοντας στη μνήμη του εκείνα τα περιστατικά, ο Τσικόνε, ο οποίος για χρόνια έντυνε στα παρασκήνια την αδελφή του και σχεδίαζε τα show της, εξομολογείται: «Όταν πήγα πίσω στο Λος Άντζελες, οι 500 γνωριμίες μου αποδείχθηκαν τέσσερις φίλοι. Είναι πολύ ισχυρή στο Λος Άντζελες, στη βιομηχανία. Δούλευα στη βιομηχανία, κάνοντας βίντεο και περιηγήσεις και ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρω δουλειά.» Εκτιμά ότι χωρίς αυτόν η Μαντόνα έχασε τον δρόμο της.

Λέει ότι μόλις που αντέχει να παρακολουθεί τα live της πια, γιατί η ίδια δεν βλέπει τι θέλουν οι φανατικοί θαυμαστές της. «Για μένα, η περφόρμανς της έχασε τη θεατρικότητά της κι έχασε τη σύνδεσή της με το ακροατήριο. Ήταν απογοητευτικό. Πόσες τουρνέ έχει κάνει από το '94; Πέντε; Είναι δύσκολο να τις δεις, γιατί ξέρω για ποιο πράγμα είναι ικανή» τονίζει. Επιμένει ότι τα αδελφάκια έκαναν πρόοδο και πίστωσε στον γηραιό πατέρα τους, τον Τόνι, μέρους του γεφυρώματος του χάσματος: «Πήγαμε παρακάτω, μιλάμε. Της μίλησα πριν δυο βδομάδες, στο αμπέλι του πατέρα μου. Για μένα έχει περάσει, αλλά ξέρω ότι αρέσει στη Μαντόνα να κρατάει κακίες. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτό.»

Οι θαυμαστές του Ντόναλντ Τραμπ, ή απλά όσοι έχουν την περιέργεια να μάθουν πώς ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε τα παιδικά του χρόνια, θα μπορούν να ενοικιάσουν το σπίτι όπου μεγάλωσε έναντι μόλις… 725 δολαρίων τη βραδιά.

Ο μεγιστάνας πέρασε τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής του στο εντυπωσιακό ακίνητο, που βρίσκεται στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Μια πρώτη γεύση για τους χώρους του μπορεί να αποκτήσει κανείς από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που έχει αναρτήσει ο ιστότοπος AirBnb.

Τα πέντε δωμάτια της οικίας μπορούν να υποδεχθούν έως και 20 ανθρώπους. Εάν επιθυμούν να ακολουθήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο στο Twitter ή να παρακολουθήσουν τις ίδιες εκπομπές με εκείνον, στους ενοικιαστές παρέχονται υπηρεσία ίντερνετ, ενώ διατίθεται και καλωδιακή τηλεόραση.

Επιπλέον στο σαλόνι τους επισκέπτες υποδέχεται το χάρτινο ομοίωμα του προέδρου, σε φυσικές διαστάσεις.

«Είναι ο τέλειος χώρος για τις διακοπές στη Νέα Υόρκη» τονίζεται στην αγγελία που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του μεσιτικού γραφείου που έχει αναλάβει την ενοικίαση του ακινήτου.

«Αποφασίσαμε να το προτείνουμε στο AirBnb για να ενημερώσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο για το σπίτι» επισήμανε ο Μάικλ Ντέιβις, επενδυτής στον τομέα των ακινήτων.

Ο ίδιος αγόρασε την οικία αυτή τον περασμένο χρόνο, κατόπιν την μεταπούλησε σε δημοπρασία τον Ιανουάριο έναντι του ποσού των 2,14 εκατομμυρίων δολαρίων και τώρα την υπενοικιάζει για 4.000 δολάρια το μήνα.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση» τόνισε ο Ντέιβις, ενώ οι πρώτοι ενοικιαστές αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όσο για τη διακόσμηση:

«Προσπαθήσαμε να το διακοσμήσουμε με "προεδρικού στυλ" έπιπλα» εξήγησε ο Ντέιβις, που συμπλήρωσε ότι η διακόσμηση είναι πολύ όμορφη και προσφέρονται όλες οι ανέσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν φωτογραφίες του προέδρου και φυσικά, το βιβλίο του, το μπεστ σέλερ Η Τέχνη του Επιχειρείν.

Το σπίτι χτίστηκε από τον πατέρα του Ντόναλντ Τραμπ το 1940, στη συνοικία Τζαμάικα Εστέιτ.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος πέρασε λίγα χρόνια εκεί, προτού μετακομίσει το 1951.

Μετά από 52 χρόνια το ιστορικό Φεστιβάλ των Δημητρίων, βρίσκεται στον αέρα. Στις 21 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τη διακοπή του καλοκαιριού, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το πρόγραμμα των «52ων Δημητρίων», το οποίο δεν εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου.
Στην συνεδρίαση του Ιουλίου, η παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, καθώς έλειπαν από την αίθουσα αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Πέρα από την αρνητική ψήφο των «Εντάξει», λευκό είχαν ψηφίσει οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Θανάσης Παπαναστασίου, σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης.
«Είναι πρώτη φορά στα 52 χρόνια των “Δημητρίων” που η αντιπολίτευση καταψήφισε τον θεσμό και αυτό είναι καθαρά από αντιπολιτευτικό μένος. Τα Δημήτρια και οι προϋπολογισμοί ήταν ξεκάθαροι» σημείωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ασκώντας, ωστόσο, κριτική και κατά των δημοτικών συμβούλων που απουσίαζαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια ψήφισης του θέματος.
«Αυτό ήταν μία απρονοησία και μία αδιαφορία, γιατί κανένας ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα ζητηθεί από την αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία. Η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Δεν ελαφρύνω, όμως, και την ευθύνη των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης. Κακώς έκαναν και έφυγαν» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Πλέον η τύχη του πολύ πετυχημένου Φεστιβάλ, με την πολύχρονη παράδοση, θα κριθεί στη συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου.

Όσοι παίζουν βιντεοπαιγνίδια δράσης συχνά στον υπολογιστή τους ή σε παιγνιδοκονσόλα, δεν εξασκούν μόνο τον εγκέφαλό τους, αλλά επίσης τον εξασθενούν.

Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μικρότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου για τη μνήμη και για τον προσανατολισμό στο χώρο.

Όσο μικραίνει ο ιππόκαμπος, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ενός ανθρώπου να εκδηλώσει παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Γρεγκ Γουέστ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής Βερονίκ Μπομπό του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Molecular Psychiatry", μελέτησαν 100 ανθρώπους, τους οποίους έβαλαν να παίξουν διάφορα βιντεοπαιγνίδια δράσης (Call of Duty, Killzone, Borderlands 2) και άλλα (π.χ. Summer Mario), επί συνολικά 90 ώρες.

Στη συνέχεια, έγινε πλήρης μελέτη του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με την τεχνική της νευρο-απεικόνισης.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα βιντεοπαιγνίδια δεν έχουν την ίδια επίπτωση στον εγκέφαλο, παρόλο που οι χρήστες παίζουν τις ίδιες ώρες. Τα παιγνίδια δράσης (action games) οδηγούν σε ατροφία του ιπποκάμπου του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα τα παιγνίδια άλλου είδους οδηγούν σε αύξηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου στην ίδια περιοχή.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά από αυτά τα ευρήματα, οι νευροεπιστήμονες πρέπει να το σκεφθούν δυό φορές, προτού προτείνουν στους ασθενείς να παίζουν βιντεοπαιγνίδια αδιακρίτως, προκειμένου να τονώσουν τον εγκέφαλό τους, ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως είπαν, η προειδοποίηση ισχύει ιδίως για ασθενείς με συνδυασμό Πάρκινσον και άνοιας, με Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και μετατραυματικό σύνδρομο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εδώ και μερικούς μήνες, από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ότι ο Firefox αρχίζει να χάνει ποσοστά χρηστών σε σχέση με τον Chrome, οι άνθρωποι της Mozilla έκαναν σημαντικά βήματα για να βελτιώσουν τον διάσημο bowser ανοιχτού κώδικα.

Ήδη το πρόγραμμα είναι εμφανώς βελτιωμένο, και αρκετοί χρήστες το διαπιστώνουν αυτό στην καθημερινή χρήση του, όμως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια για τους προγραμματιστές του Mozilla να επαναπαύονται.

Πέρα από τις ίδιες τις βελτιώσεις του Firefox, αυτό που χρειάζεται είναι μία πλατφόρμα με λειτουργίες οι οποία να ανταγωνίζεται όσο το δυνατόν εκείνη της Google. Και αυτό προσπαθούν να καταφέρουν με τις νέες πειραματικές δυνατότητες που σκοπεύουν να προσθέσουν στον Firefox.

Και μία από αυτές είναι το “Send”, το οποίο ήδη μπορείτε να το δοκιμάσετε, με το οποίο ο χρήστης ρίχνει τα αρχεία που θέλει, κρυπτογραφούνται, και αφού παραδοθούν στον παραλήπτη, αυτοκαταστρέφονται -ή διαγράφονται από τους server της Mozila εντός 24ώρου.

ΠΗΓΗ: grpcmag.gr

Τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών μεταξύ των δεινοσαύρων φέρει πλέον ο «Παταγοτιτάν» (Τιτάνας της Παταγονίας), ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος και πιθανότατα το μεγαλύτερο σε μήκος ζώο που περπάτησε ποτέ πάνω στη Γη.

Τα πρώτα απολιθώματά του είχαν ανακαλυφθεί το 2012 τυχαία από ένα βοσκό σε ένα ράντσο στη νότια Αργεντινή και στη συνέχεια οι ανασκαφές από παλαιοντολόγους έφεραν περισσότερα στο φως, ενώ μία εντυπωσιακή ανακατασκευή του σκελετού του επιδεικνύεται από το 2016 στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Αλλά μόλις τώρα η ενδελεχής επιστημονική μελέτη των απολιθωμάτων του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος του δεν συγκρινόταν με κανενός άλλου δεινοσαύρου.

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά του έδωσαν και ένα επίσημο επιστημονικό όνομα Patagotitan mayorum (ο δεύτερος προσδιορισμός δόθηκε προς τιμή της οικογένειας Mayo, στο κτήμα της οποίας βρέθηκαν τα απολιθώματα).

Έως τώρα μεγαλύτερος δεινόσαυρος θεωρείτο ο Αργεντινόσαυρος, ο οποίος επίσης είχε βρεθεί στην Αργεντινή.

Ο τρομερός Τυρανόσαυρος (T.rex) μπροστά του θα ωχριούσε, αν και εκείνος ήταν ένας επιθετικός θηρευτής, ενώ ο θηριώδης Παταγοτιτάν ήταν ένα άκακο φυτοφάγο πλάσμα, που ανήκε σε μια υποκατηγορία των σαυροπόδων, συγκεκριμένα στην οικογένεια των τιτανοσαύρων, η οποία περιλαμβάνει τον Αργεντινόσαυρο και άλλους γιγάντιους νοτιοαμερικανικούς δεινόσαυρους.

Έχουν βρεθεί στην ίδια περιοχή έως τώρα έξι απολιθώματα Παταγοτιτάνων ηλικίας περίπου 100 εκατομμυρίων ετών, αλλά παραμένει άγνωστη η αιτία του θανάτου τους.

O Παταγοτιτάν είχε περίπου διπλάσιο βάρος από γνωστότερους γίγαντες όπως ο Βραχιόσαυρος και ο Απατόσαυρος. Εκτιμάται ότι είχε βάρος περίπου 69 τόνων, μήκος 37 μέτρων (όσο 14 ασιατικοί ελέφαντες ο ένας πίσω από τον άλλο ή δύο μεγάλες νταλίκες ή ένα επταόροφο κτίριο) και ύψος σώματος γύρω στα έξι μέτρα, ενώ ο μακρύς λαιμός του μπορεί να έφθανε και τα 15 μέτρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αργεντινό παλαιοντολόγο Ντιέγκο Πολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of the Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το "New Scientist".

«Ο T.rex θα έμοιαζε σαν νάνος δίπλα σε αυτόν τον γίγαντα. Είναι σαν να συγκρίνεις ένα ελέφαντα με ένα λιοντάρι» δήλωσε ο Πολ.

Η γαλάζια φάλαινα -το μεγαλύτερο ζώο σήμερα- δεν ξεπερνά τα 30 μέτρα σε μήκος. Όμως ζυγίζοντας έως 200 τόνους, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ βάρους μεταξύ των ζώων που έχουν ζήσει στη Γη.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!