Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020


Η ανιψιά του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να δημοσιεύσει απομνημονεύματα που θα ρίξουν «άπλετο φως στη σκοτεινή ιστορία» της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκδότη της.
Το βιβλίο της Μαίρη Τραμπ με τίτλο «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man» θα κυκλοφορήσει στις 28 Ιουλίου, διευκρίνισε ο οίκος Simon & Schuster.
Την ώρα που επικριτικά βιβλία για την εκλογή και θητεία του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου συνεχίζουν να κυκλοφορούν, είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της οικογένειας Τραμπ καταθέτει τη δική του μαρτυρία και μιλά ανοιχτά σε βάρος του προέδρου των ΗΠΑ.
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει μεσούσης της προεκλογικής περιόδου ενόψει της αναμέτρησης της 3ης Νοεμβρίου για τον προεδρικό θώκο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.
Η Μαίρη Τραμπ, ηλικίας 55 ετών, είναι κόρη του Φρεντ Τραμπ Τζούνιορ, του μεγαλύτερου αδελφού του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, που πέθανε το 1981 σε ηλικία 42 ετών εξαιτίας του εθισμού του στο αλκοόλ.
Στο βιβλίο των 240 σελίδων, η Μαίρη Τραμπ αφηγείται γεγονότα στα οποία υπήρξε μάρτυρας, στο σπίτι των παππούδων της στη Νέα Υόρκη, όπου μεγάλωσαν τα πέντε παιδιά των Φρεντ και Μαίρη Αν Τραμπ.
«Περιγράφει έναν εφιάλτη τραυματικών εμπειριών, καταστροφικών σχέσεων και ένα τραγικό μείγμα αμέλειας και κακομεταχείρισης», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος.
Η Τραμπ, ειδική στην κλινική ψυχολογία, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος «απέρριπτε και γελοιοποιούσε» τον πατέρα του, του οποίου ήταν, εντούτοις, ο αγαπημένος γιος, όταν αρρώστησε από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Εξηγεί στις σελίδες του βιβλίου «πώς συγκεκριμένα γεγονότα και οικογενειακές συμπεριφορές δημιούργησαν αυτό τον κατεστραμμένο άνδρα που καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή το Οβάλ Γραφείο», ιδίως την «περίεργη και επικίνδυνη σχέση» μεταξύ του Φρεντ Τραμπ, που πέθανε το 1999 και των δυο μεγαλύτερων γιων του, Φρεντ Τζούνιορ και Ντόναλντ.
«Είναι η μόνη που μπορεί να αφηγηθεί αυτό το συναρπαστικό και ανησυχητικό έπος, όχι μονάχα λόγω της εγγύτητάς της στο θέμα αλλά και γιατί είναι η μοναδική Τραμπ που είναι έτοιμη να πει την αλήθεια για μία από τις ισχυρότερες και πλέον δυσλειτουργικές οικογένειες στον κόσμο», σύμφωνα με τον εκδότη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ομόφωνα έκριναν ότι «ο έλεγχος της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δύναται να ασκείται όχι μόνο ευθέως από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και εμμέσως από αυτό, δια της παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου. Τούτο όμως είναι επιτρεπτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το παρεμβαλλόμενο νομικό πρόσωπο έχει συσταθεί για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος,
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ η πώληση του 50% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση
Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δυο σημερινές αποφάσεις του, έκρινε ότι η πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (ΕΕΣΥΠ), είναι αντισυνταγματική, αλλά λόγω, τόσο της αντισυνταγματικότητας όσο και της σπουδαιότητας του όλου θέματος, οι δύο υποθέσεις παραπέμφθηκαν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, επικαλούμενο την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2014 (1906/2014 Ολομ. αλλά και άλλες) που είχε κρίνει αντισυνταγματική την μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση, έκρινε τώρα με τις δύο σημερινές αποφάσεις του, ότι η πώληση του 50,003% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) είναι αντίθετη στα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, όπως βάσιμα προβάλουν οι κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, όπως και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες κάτοικοι, κλπ, ζητούν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματικό, το νομοθετικό πλαίσιο (4389/2016, κλπ) με το οποίο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μεταβιβάζονται οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ. Υποστηρίζουν ότι οι δύο κρατικές εταιρείες ύδρευσης πρέπει να διατηρήσουν το ιδιοκτησιακό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεων τους, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στη χρήση του νερού και για να διασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής, ασφαλούς, συνεχούς, αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης σε αυτές.
Αναλυτικότερα, η 7μελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με τις υπ΄ αριθμ. 1223/2020 και 1224/2020 αποφάσεις του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Παπαδοπούλου), έκριναν ότι είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων κατοίκων, κλπ, ότι οι διατάξεις του άρθρου 191 του ν. 4389/2016, με τις οποίες ανατίθενται εξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, παραβιάζουν το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος.
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, ομόφωνα έκριναν ότι «ο έλεγχος της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δύναται να ασκείται όχι μόνο ευθέως από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και εμμέσως από αυτό, δια της παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου. Τούτο όμως είναι επιτρεπτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το παρεμβαλλόμενο νομικό πρόσωπο έχει συσταθεί για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, υπόκειται, ως προς τις εξουσίες που διαθέτει σε σχέση με τη διαχείριση της ΕΥΔΑΠ [δια της κατοχής της πλειοψηφίας του μετοχικού της κεφαλαίου], στις ουσιαστικές δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από το Σύνταγμα σε σχέση με την παρεχόμενη συγκεκριμένη υπηρεσία κοινής ωφέλειας και, επιπροσθέτως, το ελληνικό Δημόσιο, αφενός, κατέχει το μετοχικό του κεφάλαιο και, αφετέρου, ελέγχει πλήρως τα όργανα διοίκησής του, δια του διορισμού, ιδίως, των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου».
Ακόμη, στις δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι ο ν. 4389/2016, όπως ισχύει, διαγράφει εξαιρετικό καθεστώς για τις δημόσιες επιχειρήσεις εν γένει, όπως συνάγεται δε από τις διατάξεις των άρθρων 185 παρ. 2, 197 παρ. 6 και 7 και 201 παρ. 9 του ν. 4389/2016 και τον ν. 4425/2016, σε συνδυασμό με την εισηγητική έκθεση του νόμου αυτού, προβλέπονται ειδικότερες δεσμεύσεις για τη διαχείριση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ, η οποία δεν επιτρέπεται, να «ιδιωτικοποιηθεί» κατ’ ουσίαν.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!