Τρίτη 30 Ιουνίου 2020


Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του CNN για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους αρχηγούς κρατών.
Σύμφωνα με πηγές του CNN, που ήταν μπροστά στα τηλεφωνήματα ή διάβασαν τις απομαγνητοφωνήσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν απροετοίμαστος στις περισσότερες συνομιλίες του, με αποτέλεσμα να… τον κάνουν ό,τι θέλουν έμπειροι ηγέτες, όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συμπεριφορά του προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, συμβούλων εθνικής ασφάλειας και του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι- ότι ο ίδιος ο πρόεδρος έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας Εϊτς Αρ ΜακΜάστερ και Τζον Μπόλτον, ο υπουργός Aμυνας Τζέιμς Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που άκουγαν κάποιες συνομιλίες, συμπέραναν ότι ο αμερικανός πρόεδρος έλεγε ασυναρτησίες κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων του σε ξένους ηγέτες.
Εντύπωση, όμως, δεν προκαλεί μόνο η δουλοπρέπεια του Τραμπ απέναντι στους ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας, αλλά και η αγένειά του απέναντι σε αρχηγούς κρατών που αποτελούν παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και ιδιαίτερα σε γυναίκες.
Είπε στη Μέρκελ ότι είναι ηλίθια!
Ο Ντόναλντ Τραμπ τακτικά έκανε bullying και ταπείνωνε ηγέτες συμμάχων των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη «αδυναμία» είχε σε δύο γυναίκες: την Τερέζα Μέι και την Άνγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είπε ότι είναι «αδύναμη και δειλή», ενώ είχε αποκαλέσει «ηλίθια» την Ανγκελα Μέρκελ, στη μεταξύ τους συνομιλία.
Αν και είχε ξεσπάσματα οργής με πολλούς ηγέτες, έκανε τις πιο άγριες επιθέσεις στις γυναίκες. Στις συζητήσεις του με την Μέι και την Μέρκελ, ο Τραμπ τις ταπείνωνε με τρόπο «σχεδόν σαδιστικό», περιγράφουν οι πηγές του CNN.
«Κάποια από τα πράγματα που είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ήταν απίστευτα. Την αποκάλεσε ανόητη και την κατηγόρησε ότι την έχουν του χεριού τους οι Ρώσοι. Είναι πιο σκληρός στα τηλεφωνήματα με αυτούς που βλέπει ως πιο αδύναμους και αδύναμος με εκείνους που θα έπρεπε να είναι σκληρός», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.
Τα τηλεφωνήματα με την Μέρκελ ήταν τόσο ασυνήθιστα, επιβεβαίωσε Γερμανός αξιωματούχος, που το Βερολίνο έλαβε ειδικά μέτρα προκειμένου το περιεχόμενό τους να παραμείνει μυστικό. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι στην Μέρκελ ήταν «πολύ επιθετική» και ότι επειδή ήταν προβληματικές αυτές οι επικοινωνίες, πλέον εμπλέκεται σε αυτές μόνο ένας μικρός αριθμός Γερμανών αξιωματούχων.
Οι συζητήσεις του με την Μέι, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2016 ως το 2019, περιγράφονται ως «εξευτελιστικές και εκφοβιστικές» και ο Τραμπ της έκανε επιθέσεις, λέγοντάς την «ηλίθια» και δειλή σε ό,τι αφορά την προσέγγισή της στα θέματα του Brexit, του ΝΑΤΟ και της μετανάστευσης.
«Εκνευριζόταν για κάτι με την Τερέζα Μέι και μετά γινόταν κακός μαζί της στο τηλέφωνο», ανέφερε μία πηγή του CNN.
Οι δύο γυναίκες αντιμετώπιζαν διαφορετικά αυτές τις επιθέσεις. Η Μέρκελ παρέμενε ήρεμη και ατάραχη και συχνά αντιμετώπιζε τον Τραμπ παραθέτοντας γεγονότα. Το ίδιο ήρεμη παρέμεινε η καγκελάριος και όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Λευκό Οίκο, πριν από δύο χρόνια, ο Τραμπ ήταν «αρκετά επιθετικός», ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Αντίθετα η Μέι ήταν ταραγμένη και νευρική στις συζητήσεις της με τον Τραμπ. «Ξεκάθαρα την εκφόβιζε και ήθελε να το κάνει αυτό», δήλωσε πηγή του CNN.
Επιθέσεις και σε Μακρόν και Τριντό
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε υποτιμητικά και σε άλλους ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.
Μετά τον Ερντογάν, ο Μακρόν ήταν εκείνος που επικοινώνησε περισσότερες φορές με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Γάλλος πολλές φορές προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να αλλάξει στάση σε θέματα για το περιβάλλον και την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.
Συνήθως ο Μακρόν δεν πετύχαινε κάτι σε σημαντικά ζητήματα, ενώ ο Τραμπ ενοχλούνταν από τα πολλά αιτήματα του Γάλλου προέδρου και τον επέπληττε ή του έκανε διαλέξεις- και με προσωποποιημένα λεκτικά χτυπήματα- ιδιαίτερα επειδή η Γαλλία και άλλες χώρες δεν πετύχαιναν τους στόχους του ΝΑΤΟ ή για τη μεταναστευτική πολιτική του.
«Έκαναν μαλ…» έλεγε για τους προκατόχους του
Τέλος, ο Τραμπ κόμπαζε ακατάπαυστα σε άλλους ηγέτες- μεταξύ άλλων ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν- για τα πλούτη του, την εξυπνάδα του, τα «σπουδαία» επιτεύγματά του ως πρόεδρος και τη «βλακεία» των προκατόχων του στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.
Στις συζητήσεις του με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, ο Τραμπ μιλούσε με τα χειρότερα λόγια για τους προκατόχους του, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα. «Ηταν ηλίθιοι και έκαναν μαλ…», έλεγε χαρακτηριστικά.
Φουντώνουν και πάλι οι φήμες σχετικά με την υγεία του ισχυρού άνδρα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ο οποίος έχει «εξαφανιστεί» από τη δημόσια ζωή για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Μόλις το περασμένο Απρίλιο δημοσιεύματα σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ ανέφεραν πως είναι νεκρός, μετά από επέμβαση στην καρδιά, για να διαψεύσει ο ίδιος τις φήμες την Πρωτομαγιά όταν εμφανίστηκε στα εγκαίνια εργοστασίου λιπασμάτων.
Ο «κληρονομικός» ηγέτης της Βόρειας Κορέας «εξαφανίστηκε» πάλι για τρεις εβδομάδες και στις 24 Μαΐου επανεμφανίστηκε σε συζήτηση για τα πυρηνικά στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.
Όμως, έκτοτε, ο Κιμ «εξαφανίστηκε» εκ νέου, πυροδοτώντας και πάλι φήμες πως «κάτι τρέχει» με την υγεία του. Μάλιστα, τις φήμες ενίσχυσαν οι δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Τάρο Κόνο, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως: «Η χώρα του έχει υποψίες για την υγεία του ηγέτη που εξαφανίζεται περιοδικά».
Ο ίδιος, πρόσθεσε πως οι κινήσεις το τελευταίο διάστημα στην απομονωμένη χώρα είναι πολύ παράξενες. «Οι κινήσεις στη Βόρεια Κορέα είναι πολύ παράξενες επειδή ο Κιμ προσπαθεί να μην μολυνθεί καθώς ο ιός (κοροναϊός) εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ.
Ο Ρώσος πρέσβης στη Βόρεια Κορέα μιλά για την αδελφή του Κιμ και τα σενάρια περί διαδοχής
Θέση για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν πήρε τη Δευτέρα με δηλώσεις του και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Πιονγκγιάνγκ. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass ο πρέσβης Αλεξάντερ Ματσερόγκα δήλωσε πως οι εικασίες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι παρά «φήμες χωρίς περιεχόμενο» και το κομμουνιστικό κράτος λειτουργεί κανονικά με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να λαμβάνει όλες τις σοβαρές αποφάσεις.
Ο Ρώσος πρέσβης με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν την μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Τζονγκ, να είναι η διάδοχός του σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας να κυβερνήσει, διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι η μικρότερη αδελφή του Κιμ, Κιμ Γιο Τζονγκ, εκπαιδεύεται για να είναι ο επόμενος ηγέτης του κομμουνιστικού κράτους».
Ο Ματσερόγκα τόνισε πως στη Βόρειο Κορέα κανείς δεν τολμά να αποκαλέσει τον εαυτό του No. 2 στη χώρα και ανέφερε ότι: «Αν ρωτήσετε την σύντροφο Κιμ Γιο Τζονγκ αν είναι το No. 2 θα σας απαντήσει με ένα σθεναρό «όχι»».
Στις αρχές Ιουνίου η Κιμ Γιο Τζονγκ έκανε δυναμική εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας της, όταν με ανακοινώσεις της απείλησε τη Νότιο Κορέα με στρατιωτική επέμβαση εξαιτίας των φυλλαδίων προπαγάνδας, που πετούν μέσα σε μπαλόνια στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, ακτιβιστές και αποστάτες. Μέχρι σήμερα είχε γίνει γνωστό πως τα φυλλάδια προπαγάνδας καταδίκαζαν το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος.
Όμως, ο Ρώσος πρέσβης αποκάλυψε ότι η Βόρεια Κορέα «είναι σοβαρά εξαγριωμένη με τα φυλλάδια προπαγάνδας που πετούν από τη Νότιο Κορέα επειδή, πρόσφατα, έστειλαν φυλλάδια εξαιρετικά αισχρά, με προσβλητική προπαγάνδα που έχει στόχο τη σύζυγο του ηγέτη».
Όσο για τις συνεχόμενες «εξαφανίσεις» του Κιμ Γιονγκ Ουν από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας του, ο Ρώσος πρέσβης υποστήριξε πως ο Κιμ «εξαφανίζεται» για να ξανασκεφθεί τα ανεπιτυχή αποτελέσματα των τριών συνόδων κορυφής με τη Νότιο Κορέα το 2018.

Πίστευαν πως στο κότερο δεν θα τους έβλεπε κανείς, αλλά τελικά οι Ιταλοί paparazzi είναι παντού! Το ζευγάρι αυτό είναι «νέο» σχετικά καθώς η γνωριμία τους και η σχέση τους μετρά λίγους μήνες. Ο λόγος για τον Γάλλο ποδοσφαιριστή της Milan, Theo Hernandez και το μοντέλο και DJ, Zoe Cristofoli.
Το ζευγάρι, αποφάσισε να περάσει μερικές στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης με φίλους του σε ένα κότερο. Δεν ήταν όμως καθόλου… ντροπαλό και δεν δίστασε να έχει προσωπικές στιγμές ακόμα και μπροστά τους. Για κακή του τύχη βέβαια, κάπου κοντά ήταν και οι paparazzi, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τους απαθανατίσουν. Το ιταλικό περιοδικό “Nuovo” δημοσίευσε τις φωτογραφίες και έκτοτε έχει γίνει θέμα συζήτησης στην γειτονική χώρα τόσο το ζευγάρι όσο και οι… πόζες του.
Ο αριστερός μπακ της Milan και το μοντέλο γνωρίστηκαν περισσότερο εν μέσω καραντίνας και όταν εκείνη τελείωσε, είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο… κοντά και να ξεκινήσει το ειδύλλιο μεταξύ τους.






Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2015-2019 οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων στη χώρα μας ανήλθαν σε αξίες 28 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 9,3, δηλαδή το 33%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γάλα, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα). Την ίδια περίοδο, οι αντίστοιχες συνολικές εξαγωγές ήταν αξίας 22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 15%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Η χώρα μόνο για… παγωτό το 2019 έκανε εισαγωγές αξίας πάνω από 50 εκατ. ευρώ...


Η συμμετοχή των προϊόντων αυτών στο 15% των εξαγωγών τροφίμων της χώρας την παραπάνω περίοδο αφορά κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα (13%), όπου κι εκεί όμως το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου: 3,6 δισ. εισαγωγές (1,2 δισ. για το γάλα και 2,4 δισ. για τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα) και 3 δισ. εξαγωγές (77 εκατ. για το γάλα και 2,9 δισ. για τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα μόνο για… παγωτό το 2019 έκανε εισαγωγές αξίας πάνω από 50 εκατ. ευρώ...
Αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων, θα τεθεί σοβαρό ζήτημα κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού σε κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα...




Με λίγα λόγια, την πενταετία 2015-2019 σχεδόν το 100% του ελλείμματος των 6 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών τροφίμων και ζώντων ζώων της χώρας μας οφείλεται στο κρέας, τα αυγά, το γάλα, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα!

Η υφιστάμενη κατάσταση αναδεικνύει την ισχυρή εξάρτηση της χώρας από την εισαγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τον πληθυσμό, γεγονός που εκτός των άλλων, την καθιστά ευάλωτη σε περιόδους κρίσεων (όπως η πρόσφατη υγειονομική κρίση).


Αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων, θα τεθεί σοβαρό ζήτημα κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού σε κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική ειρήνη σε μια κρίσιμη περίοδο.

Πέρα όμως από την επισιτιστική απειλή σε μια περίοδο κρίσης, ελλοχεύει η μόνιμη απειλή της απώλειας εθνικού πλούτου, μέσω των τεράστιων αξιών για τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων. Η μελαγχολική σκέψη που γεννούν οι αριθμοί αφορά το γεγονός ότι για την Ελλάδα, τη γεωμορφολογία και τις εδαφοκλιματικές της συνθήκες, αυτά τα προϊόντα θα έπρεπε να περίσσευαν και όχι να αναζητούνται σε ξένες αγορές…

Η αντιστροφή του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στον τομέα των τροφίμων για τη χώρα μας περνάει μέσα από την ενίσχυση του τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης, σε όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας και κυρίως σε αυτόν της πρωτογενούς παραγωγής , της κτηνοτροφίας.

Η χώρα βρίσκεται σε περίοδο σχεδιασμού για την αξιοποίηση των 52 δισ. ευρώ περίπου του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Σαφώς και θα τεθούν προτεραιότητες. Ασφαλώς και η χώρα έχει να καλύψει έδαφος σε πολλά πεδία. Δεν μπορεί όμως να μην λαμβάνεται υπόψη σε αυτά τα πλάνα η παραπάνω κατάσταση στο χώρο των τροφίμων.

Εκτός κι αν αυτό δεν θεωρηθεί τόσο σημαντικό, όσο για παράδειγμα η ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων ή η γενικώς και αορίστως, πράσινη ανάπτυξη. Οπότε, ας αφήσουμε την κατάσταση έτσι όπως κύλησε την πενταετία 2015-2019, όπου η χώρα μας, που δεν έχει δείγμα βιομηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων, εισήγαγε από τις βασικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) που την προμηθεύουν, αυτοκίνητα συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ και τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, γάλα, τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα) συνολικής αξίας 4,2 δισ. ευρώ!
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!