Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Τέλος στα κινητά για τους μαθητές στα σχολεία
Εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι μαθητές δεν θα επιτρέπεται πλέον να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι εντός του σχολικού χώρου που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου.
Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού, όπως διευκρινίζει το υπουργείο.
Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων - "οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, και για τους ίδιους λόγους, δεν επιτρέπεται η χρήση - λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Μία υπόθεση που ξεπερνά τα όρια της φαντασίας, κλήθηκαν να εξετάσουν δικαστές στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Εφετείο Χανίων, την Τρίτη 19 Ιουνίου, για την δολοφονία σκύλου από τον ιδιοκτήτη του με μαχαίρι κουζίνας, καταδικάζοντας έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν ήδη νεκρός.
Ειδικότερα, το περιστατικό, συνέβη στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, στην περιοχή Πασακάκι, όταν οι γείτονες πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους λόγω των τρομακτικών κραυγών ενός σκύλου.
Ένας άνδρας, είχε σφάξει το σκύλο του, με μαχαίρι από την κουζίνα του, με τους γείτονες να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές. Ο σκύλος μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο με τρεις μαχαιριές στο λαιμό, ενώ την επόμενη ημέρα άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο ίδιος στην απολογία του είχε δηλώσει, ότι ήταν υπό την επήρεια μέθης, με τους γείτονες να αναφέρουν ότι συχνά κακοποιούσε το ζώο ενώ είχε και επιθετική συμπεριφορά ακόμα και προς τους γείτονες του, όταν του έκαναν παρατηρήσεις. Στην πρώτη δίκη είχε κηρυχθεί ένοχος και καταδικάστηκε, ενώ υπέβαλε έφεση.
Ωστόσο, στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ο δράστης δεν εμφανίστηκε, και καταδικάσθηκε ερήμην. Η ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, ήταν αμετάβλητη, καθώς και η χρηματική ποινή 5.500 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, λίγες ημέρες αργότερα οι δικαστές ενημερώθηκαν ότι ο δράστης είχε πεθάνει εδώ και λίγο καιρό, από την επάρατη νόσο.
Δουλεύουμε 198 ημέρες τον χρόνο για την Εφορία
Την εξοντωτική υπερφορολόγηση που υφίστανται στην Ελλάδα πολίτες και επιχειρήσεις αναδεικνύει για άλλη μια χρονιά το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών  (ΚΕΦΙΜ) με την έρευνα για την Ημέρα Οικονομικής Ελευθερίας.
Από την εν λόγω έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες δουλεύουν από την αρχή του χρόνου έως και τις 18 Ιουλίου για να πληρώνουν φόρους και εισφορές, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. 
Ειδικότερα, το ΚΕΦΙΜ σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως όπως προκύπτει από την ετήσια μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ενώ η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια, ο μέσος Έλληνας θα εργαστεί φέτος μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου, για να πληρώσει φόρους και εισφορές στο κράτος. 
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2018, τα οποία παρουσίασε ο ερευνητής του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος, είναι τα εξής: 
* Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2018, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 18η Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.
* Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.
* Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009 αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2017 ήταν η 6η Ιουλίου.
* Η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.
* Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης δήλωσε: "Τώρα που βάλαμε γραβάτα, βγήκαμε στις αγορές και τελειώσαμε με την τρόικα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, φέτος η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας πηγαίνει ακόμη μακρύτερα. Πέρσι ήταν στις 6 Ιουλίου, φέτος φτάνει στις 18 Ιουλίου. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κάθε χρόνο αυτή η μέρα να πηγαίνει διαρκώς προς τα πίσω και στους Έλληνες να μένουν περισσότερα λεφτά για τον εαυτό τους και λιγότερα για το κράτος”.
Ο Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της Δράσης και μέλος διοικητικού συμβουλίου ΚΕΦίΜ επεσήμανε: "Η φορολογία είναι μέρος του κόστους της οικονομίας ενός κράτους και επηρεάζει τα κίνητρα των ατόμων για παραγωγή. Μείωση της φορολογίας σημαίνει αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση όλων των μεγεθών της οικονομίας. Φέτος, το ύψος των φορολογικών συντελεστών είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας σύμφωνα με τον δείκτη DoingBusiness. Χρειαζόμαστε συνεπώς λιγότερους φόρους και ένα ριζικά απλούστερο φορολογικό σύστημα”.
Ο Αλέξανδρος Σκούρας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: "Ο μέσος Έλληνας δουλεύει από την πρωτοχρονιά μέχρι τις 18 Ιουλίου για να πληρώσει φόρους και εισφορές. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα πάρα πολύ προχωρημένο επίπεδο. Καλούμαστε να απαντήσουμε ως χώρα αν τελικά θέλουμε ένα πιο μικρό, πιο συμμαζεμένο και αποδοτικό κράτος, ή αν επιθυμούμε να φτάσουμε μέχρι το φθινόπωρο”.
H Μιράντα Ξαφά, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ δήλωσε: "Η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνηση και περιορίζει την ελευθερία των πολιτών να επιλέξουν πως θα ξοδέψουν τα χρήματα που κερδίζουν. Είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης της φορολογίας, με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με συμβάσεις παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα και υπεργολαβίες."
CAPITAL.GR

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης στον Παναγιώτη Ψωμιάδη για το επεισόδιο με την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στις 19 Μαΐου στο Λευκό Πύργο.
Ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι εξύβρισε τον δήμαρχο με βαρύς χαρακτηρισμούς, (πολιτικό τραβέλι-τραβεστί- και χολέρα της πολιτικής) και ότι με χειρονομίες ξεσήκωσε το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία του Λευκού Πύργου για την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, να καταφερθεί σε αποδοκιμασίες σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατέθεσε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, απολογητικό υπόμνημα δια μέσω του δικηγόρου του Γιώργου Νικολακόπουλου, με το οποίο παραδέχεται ότι εξύβρισε τον δήμαρχο σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, λέγοντας ότι ήταν στο πλαίσιο της δριμείας πολιτικής κριτικής που δύναται να ασκεί. Μάλιστα ο δικηγόρος του φέρεται να προσκόμισε δηλώσεις εν ενεργεία πολιτικών που χρησιμοποίησαν ανάλογους χαρακτηρισμούς (Π. Καμμένος σε βάρος Γ. Στουρνάρα).
Στο ίδιο υπόμνημα ο Π Ψωμιάδης αρνείται ότι προέβη σε χειρονομίες για να ξεσηκώσει το συγκεντρωμένος πλήθος να προβεί σε αποδοκιμασίες σε βάρος του δημάρχου.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε αμέσως μετά το επεισόδιο, από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ Λάμπρο Τσόγκα η οποία διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών και στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Τι να κάνεις αν πέσεις θύμα κλοπής
Αν σου κλέψουν το κινητό…
Το πρώτο βήμα είναι να δηλώσεις στην αστυνομία την απώλεια της συσκευής και τα χαρακτηριστικά της, για να σου χορηγηθεί ένα έγγραφο απώλειας-κλοπής. Με αυτό το έγγραφο, μπορείς να ζητήσεις από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας σου την απενεργοποίηση της συσκευής, ώστε να μην μπορεί ο κλέφτης να χρησιμοποιήσει τη συσκευή και τα δεδομένα σου. Ωστόσο, σημαντικό είναι να γνωρίζεις τον κωδικό ΙΜΕΙ της συσκευής σου (εμφανίζεται αν πληκτρολογήσεις *#06# ή στο πίσω μέρος της συσκευής. Άλλο μέτρο πρόληψης είναι να έχεις οθόνη κλειδώματος. Τα Android κινητά, με δεδομένη τη σύνδεσή σου στον google λογαριασμό σου, έχουν επιπλέον επιλογή «Βρες το κινητό μου», για τον εντοπισμό του στίγματος του κινητού, ενώ στα iphone, πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει την επιλογή Find my iPhone στο iCloud. Το στίγμα του κινητού εντοπίζεται, υπό την προϋπόθεση το κινητό να είναι ανοιχτό. Ανάλογη δουλειά κάνει και η εφαρμογή LookOut.

Αν σου κλέψουν την ταυτότητα…
Πρώτο βήμα και εδώ είναι η ενημέρωση της αστυνομίας, σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα. Εκεί, θα δηλώσεις την κλοπή της, θα ταυτοποιηθείς και θα λάβεις ένα χαρτί που θα έχει την ισχύ της ταυτότητας μέχρι την έκδοση νέας. Νέα ταυτότητα μπορείς να εκδώσεις μόνο στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγεται η κατοικία σου. Εκεί, θα πρέπει να έχεις μαζί σου δύο φωτογραφίες ταυτότητας, έναν μάρτυρα και το σχετικό χαρτόσημο (περί τα 9€) που θα λάβεις από ΚΕΠ (με το χαρτί της αστυνομίας και το ΑΦΜ σου) και θα πληρώσεις σε τράπεζα. Καλό είναι στην τράπεζα να δηλώσεις επίσης την απώλεια της ταυτότητας για να σου προτείνουν την κατάλληλη αντίδραση (ίσως χρειαστεί δέσμευση του λογαριασμού σου για ασφάλεια, μέχρι την έκδοση νέας ταυτότητας). Η ταυτότητα πλέον εκδίδεται άμεσα, επιτόπου στο αστυνομικό τμήμα. Θυμήσου, αφού βγάλεις καινούρια ταυτότητα, να ενημερώσεις τις ΔΕΚΟ, τον ασφαλιστικό σου φορέα και τις τράπεζες όπου διατηρείς λογαριασμούς για το νέο αριθμό ταυτότητας. Υποτίθεται ότι η εφορία ενημερώνεται αυτόματα για την αλλαγή, αλλά καλό θα είναι να το τσεκάρεις.

Αν σου κλέψουν τις χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες…
Πρώτο βήμα είναι να τηλεφωνήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών της αντίστοιχης τράπεζας για να ακυρώσεις την κάρτα άμεσα. Θα πρέπει να παρακολουθήσεις την κίνηση του λογαριασμού σου για να ελέγξεις ότι δεν υπήρξε ύποπτη συναλλαγή στο διάστημα μεταξύ της απώλειας και της δήλωσης της απώλειας της κάρτας, ώστε να αιτηθείς γραπτώς στην τράπεζα την επιστροφή του ποσού. Στη συνέχεια, αρκεί να κάνεις αίτηση για νέα κάρτα που εκδίδεται συνήθως εντός ολίγων ημερών.

Αν σου κλέψουν το αυτοκίνητο…
Πρέπει να κινηθείς άμεσα: Κάνε μήνυση κατά αγνώστου δηλώνοντας την κλοπή στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα με την ταυτότητά σου, ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες και να λάβεις την σχετική βεβαίωση κλοπής ΙΧ. Ενημέρωσε τον ασφαλιστή/την ασφαλιστική εταιρία σου για την κλοπή: Εφόσον έχεις κάνει ασφάλεια για ολική κλοπή και το όχημα δεν βρεθεί σε τρεις μήνες, υποχρεούνται να σε αποζημιώσουν. Αν βρεθεί σε αυτό το διάστημα και το έχεις ασφαλίσει για μερική κλοπή, μπορείς να αποζημιωθείς για τυχόν υλικές φθορές.
Τα καλύτερα tips για πιο εύκολο σιδέρωμαΠροσοχή στο στύψιμο

Προγραμματίστε ένα ελαφρύ στύψιμο αντί για το συνηθισμένο, ώστε τα ρούχα ν’ απλωθούν πιο υγρά απ’ ότι συνήθως. Όταν στεγνώσουν θα έχουν λιγότερες ζάρες, άρα και λιγότερη ανάγκη για σιδέρωμα.

Η σωστή… ιεράρχηση

Βάλτε τα ρούχα ανά είδος υφάσματος, ώστε να ξεκινήσετε με εκείνα που θέλουν χαμηλότερη θερμοκρασία και σιδερώνονται πιο γρήγορα και να τελειώσετε μ’ εκείνα που απαιτούν υψηλότερη.

Και η σωστή τοποθέτηση

Σιδερώνετε τα ρούχα κατά προτίμηση από την ανάποδη, για να αποφύγετε τη «γυαλάδα» , ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα ρούχα. Στα ευαίσθητα υφάσματα που επιδέχονται σιδέρωμα προτιμήστε να ακουμπάτε από πάνω ένα πανί (π.χ. μία καθαρή μαξιλαροθήκη), για να μην ακουμπά το σίδερο απευθείας σε αυτά.

Πρώτα το δίπλωμα

Διπλώστε τα ρούχα όπως πρέπει κατά το μάζεμα και τακτοποιήστε τα κάπου μέχρι την ώρα του σιδερώματος. Θα παρατηρήσετε ότι με το χρόνο θα «κάθονται» καλύτερα στο σχήμα που θέλετε, και άρα θα θέλουν λιγότερο σίδερο. Ο κανόνας δεν ισχύει για τα πουκάμισα.

Σεντόνι… διπλής χρήσης

Διπλώστε το σεντόνι στη μέση ή στα τέσσερα και απλώστε το επάνω στη σιδερώστρα ως σιδερόπανο. Συνεχίστε το σιδέρωμα σα να μη συμβαίνει τίποτα, αλλάζοντάς του θέση μέχρι να σιδερωθεί εντελώς, ενώ εσείς σιδερώνετε τα άλλα ρούχα πάνω του.

Να στο τυλίξω σε αλουμινόχαρτο;

Απλώστε ένα μακρύ φύλλο αλουμινόχαρτου σε όλο το μήκος της σιδερώστρας κάτω από το κάλυμμα και ξεκινήστε το σιδέρωμα, χωρίς όμως να αλλάζετε πλευρά στα ρούχα. Έτσι την ώρα που σιδερώνετε τη μία πλευρά με το σίδερο θα σιδερώνεται και η άλλη από κάτω.

Το σωστό σιδέρωμα για το πουκάμισο

Για να κάνετε το σιδέρωμα πουκαμίσων λίγο πιο εύκολο ξεκινήστε όσο το πουκάμισο είναι ακόμα νωπό, παίρνοντάς το απευθείας από την απλώστρα. Αν το διπλώσετε και το αφήσετε έτσι για μέρες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να σιδερώσετε τα τσαλακωμένα σημεία.

Υγρή πετσέτα που θες

Αν ένα ρούχο έχει λίγες ζάρες, πάρτε μια πετσέτα, βρέξτε την και τρίψτε την επάνω στο σημείο που χρειάζεται σιδέρωμα. Μετά από λίγο οι ζάρες θα εξαφανιστούν.

Σιδέρωμα… χωρίς σίδερο

Κι όμως γίνεται. Βάλτε το πιστολάκι στην πρίζα και φυσήξτε με αυτό το τσαλακωμένο ρούχο, στην μεσαία ταχύτητα. Κρατήστε το σε μια σταθερή απόσταση για λίγα λεπτά και θα παρατηρήσετε ότι το ρούχο σας θα μοιάζει σύντομα με σιδερωμένο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!