Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Οι καρχαρίες έχουν μια πολύ άσχημη εικόνα στον κόσμο. Συχνά εμφανίζονται ότι είναι βίαια, αιμοσταγή ψάρια. Στην πραγματικότητα είναι όμως πολύ πιο ευάλωτοι και φιλικοί από όσο πιστεύουμε.

Η κεντρική δεξαμενή στο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό είναι ο βασικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες, καθώς εκεί μπορούν να αγγίξουν αληθινούς καρχαρίες.

Η εμπειρία αυτή απέχει πολύ από την εικόνα που έχουμε σχηματίσει από τις χολιγουντιανές ταινίες ή τα ρεπορτάζ των ειδήσεων.

Καταρχάς υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρχαρία. Μερικοί είναι επιθετικοί, αλλά οι περισσότεροι δεν αποτελούν απειλή για το ανθρώπινο είδος.

«Οι καρχαρίες είναι ευάλωτοι, γιατί είναι το πιο τέλειο είδος κυνηγού. Δεν τους κυνηγά κανείς αυτούς. Τα τελευταία 450 εκατομμύρια χρόνια, έχουν γίνει πολύ καλοί στο κυνήγι, αλλά δεν έχουν αναπτύξει τεχνικές αυτοάμυνας.

Τα περισσότερα είδη αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση των καρχαριών, οι οποίοι γεννούν λίγα μόνο νεογνά, στην περίοδο αναπαραγωγής.

Επίσης οι καρχαρίες φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μετά από αρκετά χρόνια, μερικές φορές μετά από 10-15 χρόνια. Άρα οι καρχαρίες δεν έχουν μάθει να είναι οι κυνηγημένοι στην ιστορία» αναφέρει ο Ρομπέρ Καλκανιό, Διευθυντής του Ωκεανογραφικού Μουσείου του Μονακό.

Από τα 500 είδη καρχαρία που γνωρίζουμε, το ένα τέταρτο απειλείται σήμερα με εξαφάνιση. Οι καρχαρίες από την άλλη πλευρά δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το ανθρώπινο είδος, καθώς τα θανατηφόρα περιστατικά είναι ελάχιστα κάθε χρόνο.

«Λιγότερα από δέκα άτομα σκοτώνονται κάθε χρόνο μετά από επίθεση καρχαρία, ενώ αντίστοιχα περίπου 2000 άνθρωποι πεθαίνουν από κροκόδειλους, 100.000 πεθαίνουν από δάγκωμα φιδιών.

Ενώ τα κουνούπια ευθύνονται για 800.000 θανάτους. Αν μάλιστα αντιστρέψουμε τους όρους, οι άνθρωποι σκοτώνουν 100.000.000 καρχαρίες κάθε χρόνο» εξηγεί ο Ρομπέρ Καλκανιό.

Με στόχο να αλλάξει την αρνητική εικόνα που έχουμε για τους καρχαρίες, το μουσείο εγκαινιάζει μια νέα έκθεση που έχει τίτλο «Οι καρχαρίες και η ανθρωπότητα», σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Wild Aid. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 10 σύγχρονων κινέζων καλλιτεχνών, που σκιαγραφούν την περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε άνθρωπο και καρχαρία.

Το ψάρεμα καρχαρία είναι ιδιαίτερα προσφιλές στην Ασία, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας πολλών χωρών.

«Ο στόχος μας δεν είναι να απαγορεύσουμε το ψάρεμα καρχαρία, αλλά να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να απαγορεύσουμε στους ανθρώπους να τρώνε τα πτερύγια του καρχαρία, αλλά το μέγεθος που έχει φτάσει η κατανάλωση είναι πλέον πέρα από κάθε λογική και πρέπει να τεθεί ξανά υπό έλεγχο.

Δεν πρέπει να καταστρέψουμε την τροφική αλυσίδα του καρχαρία. Ο παγκόσμιος πληθυσμός καρχαριών έχει μειωθεί δραματικά. Εγώ δεν πρόκειται να ξαναφάω πτερύγια καρχαρία» επισημαίνει ο κινέζος καλλιτέχνης, Ζου Λιάνγκ.

Υπάρχουν αρκετές εκστρατείες ενημέρωσης και συνειδητοποίησης που τρέχουν αυτή τη στιγμή γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα και χάρις σ’ αυτές παρουσιάζεται μείωση της κατανάλωσης πτερυγίων τον τελευταίο καιρό στην Κίνα. Οι καρχαρίες είναι όμως χρήσιμοι και για την καλή κατάσταση των ωκεανών.

«Οι καρχαρίες βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στους ωκεανούς και παίζουν ένα ζωτικό, ρυθμιστικό ρόλο. Τρώνε τα άρρωστα ζώα και κρατούν υγιείς τους ωκεανούς.

Εάν οι καρχαρίες εξαφανίζονταν, η ισορροπία της θαλάσσιας ζωής θα απειλούνταν και οι θάλασσες θα γέμιζαν σταδιακά με φύκια και μέδουσες» εξήγησε ο Ρομπέρ Καλκανιό, Διευθυντής του Ωκεανογραφικού Μουσείου του Μονακό.

Η έκθεση «Καρχαρίες και ανθρωπότητα» στο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό άνοιξε τις πόρτες της στις 8 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Πεκίνο.

ΠΗΓΗ: euronews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!