Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Το ξυπνητήρι είναι για πολλούς ένα το πιο… μισητό αντικείμενο μέσα στο σπίτι. Η διακοπή του γλυκού ύπνου για το πρωινό ξύπνημα είναι κάτι που οι περισσότεροι θέλουν να αποφύγουν και το αντιμετωπίζουν απλά ως αναγκαίο κακό, όταν υποχρεούνται να ξυπνήσουν λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων. Κι όμως… Υπάρχουν πέντε σοβαροί κι επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι ώστε να επιδιώκετε να ξυπνάτε νωρίς. Διαβάστε τους και… παρηγορηθείτε την επόμενη φορά που θα ψάχνετε με κλειστά μάτια να κλείσετε το ξυπνητήρι ή να δώσετε παράταση στο χουζούρεμα για ένα δεκάλεπτο…
  1. Καλύτεροι βαθμοί.
Ερευνα του πανεπιστημίου του Τέξας από το 2008 αποκάλυψε ότι οι φοιτητές που δήλωσαν ότι ξυπνούν νωρίς (ή ότι είναι γενικώς πρωινοί τύποι παρά βραδυνοί) είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα από τους… ξενύχτηδες. Σύμφωνα με το αμερικάνικο σύστημα αξιολόγησης, οι φοιτητές που ξυπνούσαν νωρίς είχαν μέσο όρο βαθμών 4,3 (που στο δικό μας σύστημα αντιστοιχεί περίπου στο 16,5) ενώ αυτοί που χαρακτηρίζονται ως βραδυνοί τύποι είχαν αξιολόγηση 3,2 (περίπου 14,8). Μεγάλη διαφορά για μέσο όρο, δε νομίζετε;

      2.   Ευτυχία
 
Μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που έγινε σε 435 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 17 ως 38 ετών και 297 ηλικιωμένους (59-79 ετών) έδειξε ότι όσοι είχαν τη συνήθεια να ξυπνούν νωρίς αισθάνονταν μεγαλύτερη ευεξία, αισιοδοξία για τη ζωή και καθαρό μυαλό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ισοζύγιο σίγουρα τους ευνοεί, δεδομένου ότι οι νυκτόβιοι είναι ευτυχισμένοι μόνο τις λίγες ώρες που κοιμούνται παραπάνω…
  1. Καλύτερη φόρμα
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις έρευνες που δείχνουν ότι όσοι ξυπνούν νωρίς και βάζουν τον οργανισμό τους σε λειτουργία έχουν κατά τεκμήριο λιγότερα κιλά, ομορφότερο σώμα και καλύτερη φόρμα από τους άλλους. Δεν χρειάζεται να… καταπίνετε τα χιλιόμετρα ως άλλοι Αφρικανοί δρομείς, ακόμα και λίγη γυμναστική φτιάχνει τη διάθεση και γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό για το υπόλοιπο της ημέρας.
  1. Παραγωγικότητα.
Το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης έβαλε στο μικροσκόπιο 367 φοιτητές και αποφοίτους του και κατέγραψε τις δραστηριότητές τους για μία ολόκληρη εβδομάδα και τους ζήτησε να περιγράψουν τις απόψεις τους για μια σειρά από ζητήματα, κυρίως προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο εργασίας . Ο καθηγητής βιολογίας και επικεφαλής της έρευνας Κρίστοφερ Ράντλερ πιστοποιεί ότι οι πρωινοί τύποι κρύβουν πολύ μεγαλύτερη ενεργητικότητα και μπορούν πολύ ευκολότερα να συγκεντρωθούν σε μια δουλειά για διάστημα μίας ή δύο ωρών.
  1. Χαρακτήρας.
Λένε ότι ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου δεν επηρεάζεται από εξωγενή χαρακτηριστικά, αλλά οι έρευνες υποστηρίζουν το αντίθετο. Μία συγκεκριμένη από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι δείχνει ότι οι πρωινοί τύποι βιώνουν με μεγαλύτερη συχνότητα την αισιοδοξία, ικανοποίηση και ευσυνειδησία. Αντίθετα, οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, πεσιμισμού και νευρωτικής συμπεριφοράς.




Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!