Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά και φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στην υγεία μας.
Το ελληνικό σαφράν, εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της.
Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη.
Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει τις αντιγηραντικές, τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του δράσεις. Σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.
Παράλληλα, ο κρόκος έχει βρεθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.
Τα οφέλη στην υγεία:
• ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
• καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.
• βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του
• εχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
• ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη
• μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση
• μειώνει την αρτηριακή πίεση
• έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ
• βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, στη ναυτία, στις πεπτικές διαταραχές, στις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα
• έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και τη γονιμότητα.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!