Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το αποφύγετε;...

Δεν πρόκειται βέβαια για δάκρυα… συγκίνησης ή λύπης για το επικείμενο γεύμα. Υπάρχει επιστημονική απάντηση στο ερώτημα: στο κρεμμύδι περιέχονται κάποιες θειούχες ενώσεις και όταν το κόβουμε, οι ενώσεις αυτές απελευθερώνονται στον αέρα και όταν φτάνουν στα μάτια μας δημιουργούν ένα ήπιο οξύ που τα ερεθίζει, προκαλώντας τα δάκρυά μας. Ευτυχώς, οι θειούχες ενώσεις είναι υδατοδιαλυτές κι έτσι το κλάμα δε διαρκεί περισσότερο από λίγες στιγμές.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα δάκρυα. Μπορούμε να βάλουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ με νερό για περίπου μισή ώρα πριν τα κόψουμε: αυτό θα «αφοπλίσει» τις επίμαχες ενώσεις κι έτσι τα μάτια μας θα παραμείνουν στεγνά.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, για περίπου μισή ώρα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι βρέχοντας το μαχαίρι με νερό και την επιφάνεια κοπής με ξύδι θα γλιτώσουμε τις δακρύβρεχτες μαγειρικές διαδικασίες, ενώ μερικοί φαίνεται να αρκούνται είτε στο μάσημα μιας τσίχλας, είτε στο πλύσιμο του κρεμμυδιού αμέσως μετά την κοπή του. Μια δοκιμή θα μας πείσει!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!