Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Προσπάθεια να καθησυχάσει τους δημάρχους αναφορικά με τις απολύσεις στους δήμους μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απανωτές διαρροές αντιφατικών σχεδίων αξιολόγησης, κάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό συγκαλεί έκτακτη συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων 1.30 ώρα πριν τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης,  στην οποία θα συμμετέχουν  ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής Λ. Γρηγοράκος αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι δήμαρχοι προκειμένου δε να επιβεβαιώσουν τη… σοβαρότητα με την οποία χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα αντιπαράθεταν τις σημερινές διαρροές στο «έθνος» με αυτές στο «βήμα» προ 15θημερου (σ.σ. που, μάλιστα, όπως λένε, τις έκανε το ίδιο πρόσωπο). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο, σηνήθως ήπιος, Γ. Καμίνης με ανακοίνωσή του ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την τακτική των διαρροών που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ασκεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μέσω σχετικής ανακοίνωσης του δήμου. «Οι μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα, απαιτούν, πρώτα απ’ όλα, σοβαρότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Φεύγουν 3.334 από το Δ. Αθηναίων; 

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τις διαρροές της Τετάρτης για να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα 5 έως 6.000 υπάλληλοι των δήμων, έχει προκύψει ένας μαθηματικός τύπος που υπολογίζει ως βέλτιστη αναλογία 6,2 υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους. Δηλαδή, για κάθε 10.000 κατοίκους θα πρέπει να υπηρετούν στο δήμο 62 υπάλληλοι, αναλογία με την οποία θα προκύψουν οι πλεονάζοντες ή σε κάποιες περιπτώσεις και οι ανάγκες σε προσωπικό των δήμων.
Με βάση, λοιπόν, το μαθηματικό τύπο της γνωστής «ομάδα Ραπακούλια» (του διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου) την οποία έχει αναγκαστικά υιοθετήσει και ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης προκύπτει ότι:
-Στο δήμο της Αθήνας με τους 655.780 κατοίκους όπου υπηρετούν 4.800 υπάλληλοι, θα πρέπει να υπηρετούν 4.066, προκύπτουν δηλαδή 734 πλεονάζοντες. Μόνο που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων αυτή τη στιγμή εργάζονται στις υπηρεσίες του 7.500 υπάλληλοι. Δηλαδή, πρέπει να απολυθούν 3.334! Υπενθυμίζεται, δε, ότι σύμφωνα με την προηγούμενη διαρροή του υπουργείου Εσωτερικών στο Δήμο Αθηναίων εμφανίζεται πλεονάζον προσωπικό 752 έως 1.918 υπάλληλοι. Άλλα αντ”  αλλων!

Άλλα κριτήρια για την Αθήνα, άλλα για το Βόλο

Αν, πάλι, υποθέσουμε ότι τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για 4.800 υπαλλήλους αφορούν μόνο αυτούς που υπηρετούν στον κεντρικό δήμο και όχι στα Νομικά Πρόσωπα και τους συμβασιούχους τότε, όπως έλεγε δήμαρχος μεγάλης πόλης στην aftodioikisi.gr, υπάρχει «τρικυμία στο κρανίο» στους ένοικους της πλατείας Κλαυθμώνος. Κι αυτό γιατί, για παράδειγμα στο Δήμο Βόλου που τώρα εμφανίζεται να έχει 400 πλεονάζοντες υπαλλήλους (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι στη διαρροή του Οκτωβρίου ο Δήμος Βόλου εμφανιζόταν να έχει ελλείψεις προσωπικού!) οι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση το συνολικό αριθμό των υπαλλήλων του δήμου (συμπεριλαμβανομένων και των Νομικών Προσώπων, των συμβασιούχων κλπ). Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ο συγκεκριμένος δήμος έχει αυτή τη στιγμή 908 υπαλλήλους στην κεντρική υπηρεσία του και συνολικά περί τους 1200 έως 1300 (σ.σ. ο αριθμός ποικίλει ανάλογα με τους συμβασιούχους που υπηρετούν κάθε φορά). Με δεδομένο ότι ο Δήμος Βόλου έχει 145.000 κατοίκους με βάση τον αριθμητικό τύπο του 6,2, τότε πρέπει να έχει 899 υπαλλήλους. Δηλαδή, με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για το Δήμο Αθηναίων «περισσεύουν» εννέα και όχι 400 υπάλληλοι.

Μπάχαλο και με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Ρόδου

Τα ίδια αντιφατικά στοιχεία προκύπτουν και για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Ρόδου, καθώς σύμφωνα με τη σημερινή  διαρροή στη μεν Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.500 πλεονάζοντες υπάλληλοι ενώ σύμφωνα με αυτή του Οκτωβρίου οι υπεράριθμοι υπολογίζονται στους 367 έως 934 σε σύνολο 3.673 εργαζομένων, στη δε Ρόδο με τους 119.640 κατοίκους όπου, σύμφωνα με την τελευταία διαρροή, υπηρετούν 1.100 υπάλληλοι θα έπρεπε, να εργάζονται 742 και έτσι οι 358 θεωρούνται πλεονάζοντες, ενώ σύμφωνα με αυτή του Οκτωβρίου από τους 1.496 υπαλλήλους «περισσεύουν» 100. Μπάχαλο!

http://aftodioikisi.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!