Οι άνθρωποι με δεκαψήφιες περιουσίες μπορούν να ζουν όπου επιθυμούν. Όπως φαίνεται, πολλοί από αυτούς αρέσκονται να μένουν στις ίδιες πόλεις.
Από τα 2.153 μέλη της λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2019, οι 551 ζουν στις 10 από τις 1.860 πόλεις του κόσμου. Οι δισεκατομμυριούχοι λοιπόν που μένουν σε αυτήν τη δεκάδα πόλεων αθροιστικά συγκεντρώνουν πλούτο 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας το ΑΕΠ επτά ολόκληρων χωρών στον πλανήτη.
Η Νέα Υόρκη βρίσκεται πάλι στην κορυφή με 84 δισεκατομμυριούχους, των οποίων η συνολική καθαρή περιουσία αγγίζει τα 469,7 δισ. δολ. – μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Αυστρίας. Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και η πατρίδα των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου, η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους για πέντε συναπτά χρόνια. Η άνοδος της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το 2015, όταν ξεπέρασε τη Μόσχα, η οποία καταλαμβάνει την 3η θέση από το 2016. Η ρωσική πρωτεύουσα είχε 85 δισεκατομμυριούχους το 2014, 14 περισσότερους σε σχέση σήμερα.
Η Κίνα έχει τις περισσότερες πόλεις στην πρώτη δεκάδα, με 145 από τους δισεκατομμυριούχους του έθνους να ζουν σε τρεις πόλεις: Νο 4 Πεκίνο, Νο 6 Σανγκάη και Νο 8 Σενζέν. Αν και οι τρεις κινεζικές πόλεις έχουν λιγότερους δισεκατομμυριούχους σε σχέση με πέρυσι, εξακολουθούν να έχουν το 45% των Κινέζων δισεκατομμυριούχων. Το ποσοστό αυτό μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η Κίνα προωθεί την περαιτέρω αστικοποίηση. Ο πληθυσμός των κατοίκων της πόλης έχει αυξηθεί από 48% σε 59% από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.
Οι ίδιες 10 πόλεις ήταν οι πιο δημοφιλείς έδρες των δισεκατομμυριούχων και πέρυσι, αν και με ελαφρώς διαφοροποιημένες κατατάξεις. Το Σαν Φρανσίσκο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε ένα έτος, ανεβαίνοντας από το Νο 10 στο Νο 7, περιλαμβάνοντας οκτώ νέους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων του συνιδρυτή της Coinbase, Brian Armstrong, και της κληρονόμου της Levi Strauss, Mimi Haas. Η Μουμπάι είναι ο μεγαλύτερος χαμένος της δεκάδας, αφού έπεσε από το Νο 7 στο Νο 10, χάνοντας οκτώ δισεκατομμυριούχους.
Ακολουθούν οι δέκα πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, από το Νο 10 έως το Νο 1:
10. Μουμπάι (37 δισεκατομμυριούχοι, μείον οκτώ από το 2018)
Συνολική καθαρή περιουσία: 184,4 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Ο επιχειρηματίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, Mukesh Ambani, 50 δισ. δολ.
Η Μουμπάι φιλοξενεί την πιο ακριβή κατοικία του πλανήτη: το 27 ορόφων παλάτι, αξίας 1 δισ. δολ., του Ambani. Σε αυτή την πόλη έλαβε χώρα, ακόμη, ο πιο πολυδάπανος γάμος, αυτός της κόρης του Ambani, της Isha, με τον Ajay Piramal, γιο επίσης δισεκατομμυριούχου, τον Δεκέμβριο του 2018.
9. Σεούλ (38 δισεκατομμυριούχοι, μείον 3)
Συνολική καθαρή περιουσία: 99,9 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Ο πρόεδρος της Samsung, Lee Kun-hee, 16,9 δισ. δολ.
Όλοι, εκτός από έναν, οι δισεκατομμυριούχοι της Νότιας Κορέας μένουν στη Σεούλ και όλοι είναι Νοτιοκορεάτες. Οι πλούσιοι κάτοικοι της πόλης ελέγχουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, όπως η Samsung και η Hyundai. Η Νότια Κορέα, επίσης, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά videogaming του κόσμου (πάνω από 5,7 δισ. δολ. σε κέρδη).
8. Σενζέν (39 δισεκατομμυριούχοι, μείον πέντε)
Συνολική καθαρή περιουσία: 190,5 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Ο διευθύνων σύμβουλος της Tencent, Ma Huateng, 38,8 δισ. δολ.
Σχεδιασμένη ως «ειδική οικονομική ζώνη» κατά τη διάρκεια των κινεζικών μεταρρυθμίσεων της δεκαετίας του ’80, η πολη που γειτνιάζει με το Χονγκ Κονγκ έχει μετατραπεί σε οικονομικό και τουριστικό κόμβο. Κάθε δισεκατομμυριούχος που ζει στη Σενζέν είναι αυτοδημιούργητος, με τον δεύτερο πλουσιότερο κάτοικο της πόλης, τον Hui Ka Yan, να έχει δουλέψει για διάρκεια 10 χρόνων ως τεχνικός σε εργοστάσιο προτού δημιουργήσει την εταιρεία του που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων.
7. Σαν Φρανσίσκο (42 δισεκατομμυριούχοι, συν οκτώ)
Συνολική καθαρή περιουσία: 109,2 δισ. δολ.
6. Σανγκάη (45 δισεκατομμυριούχοι, μείον πέντε)
Συνολική καθαρή περιουσία: 110,7 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Ο επιχειρηματίας του ηλεκτρονικού εμπορίου, Colin Huang, 13,5 δισ. δολ.
Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο επεκτείνεται διεθνώς, έτσι συμβαίνει και με την περιουσία του Huang, η οποία συνδέεται με το ηλεκτρονικό κατάστημα εμπορίου Pinduoduo. Η Σανγκάη, επίσης, είναι έδρα τεσσάρων μεγάλων εταιρειών μεταφοράς-διανομής.
5. Λονδίνο (55 δισεκατομμυριούχοι, όπως και πέρυσι)
Συνολική καθαρή περιουσία: 226 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Ο ιδρυτής ρωσικών τραπεζών, Mikhail Fridman, 15 δισ. δολ.
Το Λονδίνο, που έχει περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία από οποιαδήποτε άλλη πόλη, είναι η μέκκα των πλουσίων. Ενώ 20 Βρετανοί θεωρούν πατρίδα τους την κοσμοπολίτικη πόλη, 35 δισεκατομμυριούχοι από άλλες χώρες (από Ινδία, Ισλανδία και Ρωσία) έχουν μετεγκατασταθεί στο Λονδίνο. Πέντε εξ αυτών, περιλαμβανομένων των διαδόχων της Ikea, προέρχονται από τη Σουηδία που έχει τους υψηλότερους φόρους από όλες τις άλλες χώρες. Τέσσερις είναι Ρώσοι, όπως η πλουσιότερη Ρωσίδα Elena Baturina, της οποίας ο σύζυγος παραιτήθηκε από δήμαρχος της Μόσχας το 2010.
4. Πεκίνο (61 δισεκατομμυριούχοι, μείον τρεις)
Συνολική καθαρή περιουσία: 193,3 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Επιχειρηματίας της αγοράς επιχειρηματικών ακινήτων, Wang Jianlin, 22,6 δισ. δολ.
Το Πεκίνο είναι η έδρα των δύο νεότερων δισεκατομμυριούχων της Κίνας, που ανήκουν στην εποχή του διαδικτύου: του 33χρονου Jihan Wu και του 35χρονου Zhang Yiming. Στην κορυφή βρίσκεται ο Wang, του οποίου η περιουσία προέρχεται από την αγορά ακινήτων. Οι τεχνολογικές εταιρείες και της κτηματαγοράς προσελκύουν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους του Πεκίνου.
3. Μόσχα (71 δισεκατομμυριούχοι, μείον έξι)
Συνολική καθαρή περιουσία: 336,5 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Ο ολιγάρχης του φυσικού αερίου Leonid Mikhelson, 24 δισ. δολ.
Το 80% των Ρώσων δισεκατομμυριούχων ζουν στη Μόσχα, που είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Ρωσίας. Στη Μόσχα ζουν πέντε Ρώσοι πλούσιοι στους οποίους το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε επιβάλει κυρώσεις τον Απρίλιο του 2018: οι Oleg Deripaska, Viktor Vekselberg, Andrei Skoch, Arkady Rotenberg, Suleiman Kerimov.
2. Χονγκ Κονγκ (79 δισεκατομμυριούχοι, συν δύο)
Συνολική καθαρή περιουσία: 355,5 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Ο επενδυτής Li Ka-shing, 31,7 δισ. δολ.
Οι τιμές των ακινήτων έχουν τετραπλασιαστεί και η εν λόγω αγορά έχει αποτελέσει περιβάλλον ανάπτυξης για τους επιχειρηματίες Lee Shau Kee και Peter Woo, καθώς και για 29 ακόμη δισεκατομμυριούχους του Χονγκ Κονγκ. Αλλά μια διόρθωση μπορεί να επίκειται – μια έρευνα της Citigroup λέει ότι το 57% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ προβλέπουν πτώση στις τιμές των ακινήτων κατά το 2019.
1. Νέα Υόρκη (84 δισεκατομμυριούχοι, συν ένας)
Συνολική καθαρή περιουσία: 469,7 δισ. δολ.
Πλουσιότερος κάτοικος: Ο μεγιστάνας των media, Michael Bloomberg, 55,5 δισ. δολ.
Ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι της Νέας Υόρκης γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην πόλη, όπως οι Estee Lauder, κληρονόμος του Ronald Lauder, ο επικεφαλής της JPMorgan, Jamie Dimon, και ο συνιδρυτής της Highbridge Capital, Henry Swieca. Οι Dimon και Swieca είναι δύο από τους 40 δισεκατομμυριούχους της πόλης των οποίων οι περιουσίες στηρίχθηκαν στα χρηματοοικονομικά. Στη Νέα Υόρκη, ακόμη, ζει ο γηγενής Steven Roth, ο οποίος κατέχει το 70% του ουρανοξύστη του Donald Trum (1290 Avenue of Americas).
Πηγή: capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου