Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι η υγιεινή διατροφή και η συστηματική γυμναστική είναι απαραίτητες για την υγεία. Τι γίνεται όμως με τον ύπνο;
Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμισμένοι και οι γιατροί λένε ότι ο ύπνος είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος για να είμαστε γεροί και δυνατοί. Τέσσερις στους πέντε ενήλικες, όμως, περνούν τουλάχιστον μία νύχτα την εβδομάδα στριφογυρίζοντας στα κρεβάτια τους, ξυπνώντας μέσα στη νύχτα, αργώντας να κοιμηθούν ή/και βλέποντας άσχημα όνειρα, με συνέπεια το πρωί να νιώθουν εξαντλημένοι.
Τι μπορεί να κάνει κανείς;
Το πρώτο και σημαντικότερο, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», είναι να βρείτε πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά. Αν είστε μονίμως κουρασμένοι το πρωί, το πιθανότερο είναι ότι δεν κοιμάστε αρκετά. Το πόσο ακριβώς χρειάζεστε, μόνον εσείς μπορείτε να το καθορίσετε, αλλά η επιστήμη έχει ορισμένες πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν.
Μελέτες έχουν δείξει πως οι ενήλικες που κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο, ενώ αντιθέτως όσοι κοιμούνται λιγότερο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πλήθους προβλημάτων υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια, η κατάθλιψη και η διαταραγμένη ανοσοποιητική λειτουργία.
Ωστόσο, οι ανάγκες σε ύπνο παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση από άτομο σε άτομο, διότι επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ηλικία, τα γονίδια, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά την ηλικία, οι αναθεωρημένες συστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Υπνου (NSF) των ΗΠΑ προτείνουν ένα ωράριο ύπνου με βάση αυτήν. Ετσι, στους εφήβους (ηλικίες 14-17 ετών) συνιστώνται 8-10 ώρες ύπνου, στους ενηλίκους 18-64 ετών συνιστώνται 7-9 ώρες και στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι χρήσιμοι, δεν σημαίνει πως αντιπροσωπεύουν υποχρεωτικώς τις ανάγκες κάθε ατόμου διότι, όπως προαναφέρθηκε, εξαρτώνται και από τα γονίδια και τις συνήθειές μας.
Τι να κάνετε
Το πρώτο που πρέπει να κάνει όποιος θέλει να μάθει αν κοιμάται αρκετά είναι να παρατηρήσει πώς αισθάνεται το πρωί. Αν συχνά νιώθει κουρασμένος στη δουλειά, αισθάνεται υπνηλία το μεσημέρι ή αποκοιμιέται στο λεωφορείο καθ’ οδόν ή επιστρέφοντας από τη δουλειά, σημαίνει ότι δεν κοιμάται αρκετά.
Αν κοιμάται 7-8 ώρες κάθε βράδυ αλλά ακόμα σέρνεται, ίσως πάσχει από κάποια διαταραχή ύπνου που δεν τον αφήνει να κοιμηθεί ήσυχα. Σε τέτοια περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευθεί έναν ειδικό στον ύπνο.
Αν δεν είναι σίγουρος, ας κρατήσει για μία εβδομάδα ένα ημερολόγιο ύπνου: να γράφει την ώρα που πάει για ύπνο και την ώρα που ξυπνάει, σημειώνοντας κάθε πρωί πόση ώρα χρειάστηκε για να αποκοιμηθεί τη νύχτα και αν, πόσες φορές και για πόση ώρα ξύπνησε στη διάρκειά της. Να σημειώνει επίσης πώς νιώθει κάθε πρωί. Τα στοιχεία αυτά όχι μόνο μπορούν να δείξουν πολλά για τις συνήθειές του, αλλά θα τον βοηθήσουν αν πάει στον γιατρό.
Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι το πείραμα των διακοπών. Αν έχετε άδεια στις γιορτές, φροντίστε να πηγαίνετε κάθε βράδυ επί τουλάχιστον μία εβδομάδα (ιδανικά χρειάζονται δύο) για ύπνο την ίδια ακριβώς ώρα και να ξυπνάτε το πρωί χωρίς ξυπνητήρι. Λογικά τις πρώτες μέρες θα κοιμάστε περισσότερο, οπότε τα πρώτα στοιχεία δεν βοηθούν. Στη συνέχεια, όμως, αν δείτε ότι σταθεροποιείστε σε κάποιο ωράριο, θα ξέρετε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο οργανισμός σας.
Μόλις βρείτε τις ώρες, μπορείτε να οργανώσετε σωστά τον χρόνο σας όταν τελειώσουν οι διακοπές ώστε να είστε ξεκούραστοι κάθε πρωί.
Πηγή: tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου