Τρίτη 7 Μαρτίου 2017


Τα παιδιά αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό και αυτό ισχύει και για την ομιλία, όπως και για κάθε άλλη πλευρά της ανάπτυξής τους.

Τα παιδιά συνήθως λένε τις πρώτες τους λεξούλες πάνω κάτω στους 12 μήνες.

Για τον επόμενο χρόνο, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, χρησιμοποιούν παραπάνω λέξεις και τις πρώτες τους φράσεις.

Βέβαια, ο ακριβής χρόνος αλλά και το διάστημα που απαιτείται μέχρι να γίνει αυτό, ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση.

Όπως και να έχει, αν το μικρό σας έχει κλείσει τους 15 μήνες και δεν μιλάει ακόμα, ίσως να είναι το πρώτο σημάδι ότι πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Η υποψία σας θα ενισχυθεί αν όσο περνάνε οι μήνες και μέχρι και την ηλικία των τριών το παιδί σας επικοινωνεί μόνο με νοήματα, δεν γνωρίζει τα βασικά χρώματα, δυσκολεύεται να μιμηθεί λέξεις που του λέτε, ενώ λέει μόνο συλλαβές ή «μαμά» και «μπαμπά».

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος, είναι το παιδί να αντιλαμβάνεται τις λέξεις, τι εκφράσεις, τα πάντα, αλλά να μη μπορεί να εκφραστεί. Επιπλέον, η καθυστέρηση αυτή, μπορεί να οφείλεται στο ενδεχόμενο νοητικής στέρησης, αυτισμού ή ακόμα και προβλήματα ακοής.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison επισημαίνουν ότι τα βρέφη δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να φιλτράρουν τους θορύβους του περιβάλλοντος και να εστιάζουν σε μία λειτουργία, γι’ αυτό ενθαρρύνουν τους γονείς να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά σε ένα ήσυχο περιβάλλον που βοηθά την εξερεύνηση και τη μάθηση.

Η αφήγηση στη διάρκεια μια κοινής δραστηριότητας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, μπορεί να βοηθήσει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

Άλλη μελέτη του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, διαπίστωσε ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά εμφανίζει γλωσσική καθυστέρηση, σε σχέση με τον μέσο όρο, στην ηλικία των δύο ετών.

Επίσης, τα παιδιά αυτά εμφανίζονταν να έχουν αρχικά περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα (π.χ. ήσαν πιο εσωστρεφή και παθητικά), με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι γονείς σε ερωτηματολόγια για τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Όμως μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, λίγο πριν το σχολείο, οι διαφορές ουσιαστικά είχαν εξαφανιστεί και τα παιδιά με την αρχική γλωσσική καθυστέρηση δεν φαινόταν να έχουν κάποιο συγκριτικό νοητικό-ψυχολογικό μειονέκτημα, κάτι που συνεχιζόταν ως την ηλικία των 17 ετών.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως οι αρχικές ψυχολογικές δυσκολίες οφείλονται στο ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν (χωρίς να υπάρχει κάποια εγκεφαλική διαταραχή), όμως αργότερα, όταν πια αποκαθιστούν φυσιολογική επικοινωνία, οι όποιες δυσκολίες ξεπερνιούνται.

Καθυστέρηση λόγου

Με το που υποψιαστείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μη χάσετε πολύτιμο χρόνο. Επισκεφτείτε πρώτα τον παιδίατρο και εκείνος θα μπορέσει να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές.

Μία πρώτη διάγνωση θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και μετά θα χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιον ωτορυνολαρυγγολόγο και λογοθεραπευτή, προκειμένου να εξετάσουν το μικρό σας σε κάθε επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η καθυστέρηση στο λόγο, τις περισσότερες φορές είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί και δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός.

ΠΗΓΗ: mothersblog.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!