Τα smartphones είναι σήμερα ισχυρότερα από ποτέ, αποτελώντας πρακτικά ικανότατους υπολογιστές τσέπης, που ελάχιστα μόνο στοιχεία μοιράζονται με τα κινητά τηλέφωνα της περασμένης δεκαετίας.
Όμως, παρά την αυξημένη επεξεργαστική ισχύ τους, ή τις κορυφαίας ποιότητας οθόνες τους, δυστυχώς πάσχουν στον τομέα της αυτονομίας. Οι power users, ή όσοι γενικότερα διαθέτουν κάποια high-end συσκευή, ενδέχεται να τη φορτίζουν περισσότερες από μια φορές την ημέρα. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν έπρεπε να συνδέετε το smartphone σας στο φορτιστή μια φορά κάθε... τρεις μήνες;
Ερευνητές των Πανεπιστημίων Michigan και Cornell κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο υλικό, που θα μπορούσε να επιτρέψει στις ηλεκτρονικές συσκευές του μέλλοντος να λειτουργούν αξιοποιώντας μικρότερης διάρκειας διαδοχικούς ηλεκτρικούς παλμούς αντί για συνεχούς ροής ρεύμα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πολύ λεπτό φιλμ φερρίτη, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό δομικό στοιχείο σε ηλεκτρονικά στοιχεία του μέλλοντος [π.χ. σε ολοκληρωμένα μνήμης].
Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη και γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει; Μα επειδή οι συσκευές του μέλλοντος θα καταναλώνουν κατ’ αυτό τον τρόπο σημαντικά λιγότερη ενέργεια! Όπως καταλαβαίνετε, αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η αυτονομία τους θα αυξηθεί – εκτιμάται, συγκεκριμένα, ότι θα καταστεί σχεδόν διπλάσια!
Σύμφωνα με έναν από τους επικεφαλής ερευνητές του project, οι πρώτες υλοποιήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα αργήσουν μερικά χρόνια ακόμα – δεν αναμένονται πριν από το 2030. Όμως, η προοπτική του να φορτίζετε τη συσκευή σας μια φορά κάθε αρκετούς μήνες, παραμένει εντυπωσιακή, έτσι δεν είναι;
Πηγή: e-pcmag.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου