Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σαν βγεις στον πηγαιμό για Βόρεια Κορέα: Απαράβατοι κανόνες για τουρίστες

Η τουριστική δημοτικότητα της Βόρειας Κορέας όλο και αυξάνει τα τελευταία χρόνια και αυτό παρά τις πυρηνικές απειλές και τις διάφορες περίεργες δίκες τουριστών. Προορισμός μακρινός, πολύ ιδιαίτερος και μυστηριώδης, η χώρα αυτή της Άπω Ανατολής προσελκύει περί τους 100.000 τουρίστες ετησίως, κυρίως από τη γειτονική Κίνα. Ωστόσο, σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό σε 2.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο, μέχρι το 2020.

Όσοι πιστοί πάντως προσέλθουν, θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι επιτακτική η συμμόρφωσή τους σε μια σειρά κανόνων, κάποιοι από τους οποίους είναι τουλάχιστον περίεργοι.
-Κανόνας πρώτος: δεν αναφερόμαστε στη χώρα ως «Βόρεια Κορέα». Η ορθή της ονομασία είναι «Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».
-Κανόνας δεύτερος: δεν επιτρέπονται πολλές ελευθερίες ούτε πολλή ιδιωτικότητα. Οι επισκέψεις σε πόλεις, αξιοθέατα και χώρους εν γένει, γίνονται αποκλειστικά μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές, σε μια περίεργα αυστηρή τουριστική χορογραφία και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ντόπιων ξεναγών. Πολλές περιοχές είναι απαγορευμένες για τους επισκέπτες ενώ τα πάντα παρακολουθούνται.
-Κανόνας τρίτος: προσέχουμε τι φωτογραφίζουμε. Εκτός από τις κλασικές απαγορεύσεις που αφορούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, απαγορεύονται οι φωτογραφίες πλήθους στην πρωτεύουσα, η απεικόνιση της φτώχειας, η φωτογράφιση κατασκευαστικών εργασιών και η μερική φωτογράφιση των αγαλμάτων (!).
-Κανόνας τέταρτος: παίρνουμε μαζί μας μόνο τα απαραίτητα-και κάτι λιγότερο. Τα laptop, τα cd και κάθε είδος αποθηκευτικού ή ηλεκτρονικού μέσου, ελέγχονται ενδελεχώς από τις τελωνειακές αρχές για ανατρεπτικό, θρησκευτικό ή πορνογραφικό περιεχόμενο, ακόμα και για προϊόντα της δυτικής κουλτούρας (ταινίες, λογοτεχνία, μουσική). Επίσης απαγορεύονται ρητώς οι συσκευές GPS, τα δορυφορικά τηλέφωνα, ενίοτε τα κινητά τηλέφωνα και οι φωτογραφικές μηχανές με ισχυρό ζουμ.
-Κανόνας πέμπτος: δεν παίρνουμε κινητό τηλέφωνο. Όπως αναφέρθηκε και πριν, πάσης φύσεως συσκευές ηλεκτρονικής αποθήκευσης ελέγχονται εξονυχιστικά κατά την είσοδο στη χώρα και αν βρεθεί σχετικό υλικό κατάσχονται, ενώ παραδίδονται στον κάτοχο κατά την έξοδό του από αυτήν. Επίσης, η χώρα δεν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.
-Κανόνας έκτος: απαγορεύεται η θρησκεία. Η Βόρεια Κορέα είναι εξόχως αντιθρησκευτική χώρα και κάθε θρησκευτική πράξη η αναφορά τιμωρείται.
-Κανόνας έβδομος: οι ανώτατοι ηγέτες της χώρας πρέπει να τιμώνται απ’ όλους. Η αναφορά στον Κιμ Ιλ Σουνγκ πρέπει να γίνεται με το προσωνύμιο «Ο Μεγάλος Ηγέτης», στον Κιμ Γιονγκ Ιλ με το «Ο Αγαπητός Ηγέτης» και ο πρόσφατος Κιμ Γιονγκ Ουν να αναφέρεται ως «ο Στρατάρχης». Οι τουρίστες είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν λουλούδια στα αγάλματα των τριών μεγάλων ηγετών και τα 34.000 αγάλματα σε όλη την επικράτεια δε διευκολύνουν καθόλου τα πράγματα. Η απαξιωτική αναφορά στο καθεστώς θεωρείται κακούργημα και έχει στο παρελθόν επισύρει ακόμα και την ποινή των καταναγκαστικών έργων σε τουρίστες.
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!