Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Διανύουμε την εποχή των λοιμώξεων του αναπνευστικού, κατά την οποία μικροί και μεγάλοι ταλαιπωρούνται από βήχα, πονόλαιμο, καταρροή και πυρετό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πάνω από 200 γνωστοί ιοί του κοινού κρυολογήματος. Κάθε φορά που αρρωσταίνουμε όμως αναπτύσσουμε ανοσία μόνο στον έναν ιό που μας έχει προσβάλλει.

Σε περισσότερες από οκτώ στις δέκα περιπτώσεις πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ίωση».

Το κοινό κρυολόγημα προκαλεί συνάχι, δακρύρροια («τρέχουν» τα μάτια και η μύτη), πονόλαιμο, βήχα και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38).

Η γρίπη προκαλεί πολύ βαρύτερο και σοβαρότερο σύνδρομο, με πολύ υψηλό πυρετό (μπορεί να φτάσει και τους 40 βαθμούς) και έντονους μυϊκούς πόνους.

Πότε είναι απαραίτητη η αντιβίωση

Όταν κάποιος έχει έντονο συνάχι και τα μάτια του «τρέχουν», πάσχει από ίωση. Συνεπώς δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, αλλά να φυσά συχνά τη μύτη του για να την αποσυμφορίζει από τις εκκρίσεις και να πλένει τα χέρια σου για να μην κολλήσει τους άλλους.

Οξύ συνάχι είναι όταν επί τρεις μέρες «τρέχει νερό» η μύτη και την τέταρτη «μπουκώνει» για κάνα-δυο μέρες.

Αν από την πέμπτη μέρα παρουσιασθούν πυώδεις εκκρίσεις (κίτρινες) και επιμείνουν επί 10 μέρες, πιθανώς έχει παρουσιαστεί ως επιπλοκή ιγμορίτιδα, που θα χρειαστεί αντιβιοτικό.

Μόνον όμως όταν υπάρχει επιπλοκή ιώσεως, επιμένει ο πυρετός πάνω από 3-4 μέρες και το συστήσει ο γιατρός. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται επειδή κάποιος βήχει πολύ ή έχει πυρετό, ούτε για να «προλάβει» κάποιος μια επιπλοκή.

Τα αντιβιοτικά δεν δρουν προληπτικά και αν ληφθούν πριν από μία επιπλοκή, απλώς θα κάνουν ανθεκτικά τα βακτήρια που θα την προκαλέσουν και έτσι θα είναι χειρότερη.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό

-Όταν έχετε πάνω από 38,5 πυρετό για πάνω από 4 μέρες.

-Όταν γίνετε καλά, αλλά σε δύο μέρες ξαναπαρουσιάσετε πυρετό.

-Όταν ο πυρετός είναι χαμηλός ή δεν έχετε καθόλου πυρετό και ξαφνικά παρουσιάσετε υψηλό πυρετό.


http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!