Κυριακή 12 Απριλίου 2015


Επιστήμονες μιας πολωνικής εταιρείας που ειδικεύεται πάνω τομέα των ατομικών συστημάτων θωράκισης (αλεξίσφαιρα/ αλεξίθραυστα γιλέκα κ.α.) δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο της χρήσης ενός μη νευτωνικού ρευστού στα προϊόντα τους.

Το εν λόγω ρευστό αποκαλείται STF (Shear-Thickening Fluid) και δεν ακολουθεί τους νόμους των νευτωνικών ρευστών, όπως το νερό, στα οποία η δύναμη που απαιτείται για την ταχύτερη κίνηση του υγρού πρέπει να αυξάνεται εκθετικά, και η αντίστασή του μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Αντ'αυτού, το STFσκληραίνει κατά την πρόσκρουση αντικειμένων, σε κάθε θερμοκρασία, παρέχοντας προστασία από τη διάτρηση από υψηλής ταχύτητας βλήματα- διασκορπίζοντας την ενέργεια σε μια μεγάλη περιοχή.

«Το ιξώδες αυξάνεται χάρη στην “υποταγή” των σωματιδίων στη ρευστή δομή, οπότε και σχηματίζουν ένα φράγμα εναντίον εξωτερικών παραγόντων διάτρησης» ανέφερε σχετικά η Καρολίνα Ολτσέφσκα, η οποία πραγματοποίησε σχετικές δοκιμές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Η ακριβής σύνθεση του STF είναι γνωστή μόνο στη Moratex και τους δημιουργούς του στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Εξοπλισμών στη Βαρσοβία, αλλά βαλλιστικά τεστ έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό απέναντι σε ένα μεγάλο εύρος βλημάτων.

«Χρειαζόμασταν να βρούμε και να σχεδιάσουμε ένα ρευστό που λειτουργεί τόσο με βλήματα που χτυπούν σε ταχύτητα 450 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και άνω. Τα καταφέραμε» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής έρευνας του ινστιτούτου, Μάρτσιν Στρούτσικ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δυνατότητα προστασίας του ρευστού, σε συνδυασμό με την οδόντωση της επιφάνειάς του, παρέχουν ένα υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τον χρήστη εν συγκρίσει με συμβατικές, βασιζόμενες κυρίως στο κέβλαρ, μεθόδους.

Σε ένα κλασικό αλεξίσφαιρο γιλέκο, το πλήγμα ενός βλήματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμα και θανάσιμοι- και αυτό ακόμα και αν η σφαίρα δεν διατρήσει τη θωράκιση.

Ωστόσο, οι ιδιότητες του ρευστού μειώνουν κατά πολύ αυτού του είδους τις επιπτώσεις από την κρούση.

Όταν ένα βλήμα σε υψηλή ταχύτητα πέσει πάνω στο STF, μία μεγάλη επιφάνεια σκληραίνει κατευθείαν, διασπείροντας την κινητική ενέργεια μακριά από τα ζωτικά όργανα αυτού που φοράει τη θωράκιση.

Η ενσωμάτωση του STF σε γιλέκα απαιτεί ειδικές τεχνικές, ωστόσο σύμφωνα με την εταιρεία είναι πιο απλές ως λύσεις και πιο ελαφρές σε σχέση με τα συμβατικά αλεξίσφαιρα γιλέκα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!