Το τελευταίο αντίο στον εμβληματικό ηθοποιό, Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος πέθανε στα 83 του χρόνια από καρδιακή προσβολή, είπαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του σε μια σεμνή τελετή του που έγινε στο Κάιρο.
Μεταξύ αυτών που αποχαιρέτησαν τον Σαρίφ, ήταν ο στενός τους φίλος, επίσης ηθοποιός, Χουσεΐν Φαχμί και ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς.
Ο Φαχμί αποχαιρέτησε τον Ομάρ Σαρίφ ως «έναν άνθρωπο που αγαπούσε την Αίγυπτο και εκπροσώπησε την αιγυπτιακή τέχνη με τον καλύτερο τρόπο».
Ο Χαουάς, διακεκριμένος αρχαιολόγος είπε ότι «έχασε έναν στενό φίλο» και ο «κόσμος έχασε έναν μεγάλο ηθοποιό».
Ένας σπουδαίος ηθοποιός...
Ο Ομάρ Σαρίφ πρωταγωνίστησε σε κλασικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά όπως τα Δόκτωρ Ζιβάγκο και Λόρενς της Αραβίας.
Κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο του Σερίφ Αλί στην ταινία του Ντέιβιντ Λιν, Ο Λόρενς της Αραβίας (1962).
Ο Σαρίφ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1932. Το πραγματικό όνομά του ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ και η οικογένειά του ιδιαίτερα ευκατάστατη -και με καταγωγή από τον Λίβανο. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική σε κολέγιο του Καΐρου. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του, πριν ενδιαφερθεί για την υποκριτική.
Το 1953 έκανε το ντεμπούτο του στο σινεμά με το όνομα Ομάρ Ελ-Σαρίφ. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε όταν παντρεύτηκε τη γνωστή αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμάμα. Μάλιστα, ασπάστηκε το Ισλάμ προκειμένου το ζευγάρι να παντρευτεί, καθώς μέχρι τότε ανήκε στους Μελχίτες χριστιανούς. Ο γάμος διήρκεσε μέχρι το 1974.
Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του το έκανε στον Λόρενς της Αραβίας, στην εμβληματική σκηνή όπου ο ήρωάς του πλησιάζει τον Λόρενς της Αραβίας στην έρημο. Η σκηνή θεωρείται μία από τις πιο χαρακτηριστικές στην ιστορία του σινεμά, καθώς δείχνει τον Αλί να διασχίζει ιππεύοντας την έρημο.
Αναδείχθηκε σε σταρ πρώτου μεγέθους με την επόμενη ταινία του Λιν, τον Δόκτωρ Ζιβάγκο. Στη συνέχεια έπαιξε στο Funny Girl (1968) με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Τότε ήταν που οι ταινίες του απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο, επειδή ο ηθοποιός φαίνεται να ερωτοτροπεί με μία εβραία ηθοποιό επί της οθόνης.
Θεωρήθηκε ένα είδος Ροδόλφο Βαλεντίνο για τη δεκαετία του 1960.
Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι συχνά ερωτευόταν συμπρωταγωνίστριές του, όπως τις Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κατρίν Ντενέβ και Άβα Γκάρντερ.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η καριέρα του άρχισε να σημειώνει πτώση. Ο ίδιος ο Σαρίφ είχε παραδεχθεί ότι θυσίασε την ποιότητα για το εύκολο χρήμα, αναφέρει το BBC. Γνωστός χαρτοπαίκτης, ο Σαρίφ αναγκάστηκε να παίξει συχνά τον ρόλο του ξένου τζέντλεμαν σε μέτριες ταινίες, προκειμένου να μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.
Ο Σαρίφ ταυτίστηκε με τον κοσμοπολιτισμό. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, ελληνικά και γαλλικά.
Ο Ομάρ Σαρίφ έγινε γνωστός και για ένα ακόμα χαρακτηριστικό του: ήταν δεινός παίκτης του μπριτζ. Είχε, μάλιστα, θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους παίκτες μπριτζ στον κόσμο.
Είχε, μάλιστα, χάσει σε μία βραδιά ρουλέτας σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ο ίδιος δήλωνε ότι δεν μετάνιωνε για τίποτα. «Δεν γνωρίζω τη σημασία της λέξης. Εάν χρειαζόταν να τα ξανακάνω όλα από την αρχή, θα τα έκανα με τον ίδιο τρόπο» έλεγε.
tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου