Σε όποιο σημείο της χώρας κι αν βρισκόμαστε και παρά τη συννεφιά που συχνά-πυκνά σκεπάζει τον ουρανό, το δέρμα μας χρειάζεται έξτρα προστασία από τον ήλιο τώρα το καλοκαίρι. Ωστόσο πολλοί δεν ξέρουν ούτε τι είδους προστασία χρειάζονται ούτε πόση.
Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν, εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε:
Ενα αντηλιακό με SPF 50 δεν διαφέρει και τόσο από ένα με SPF 30. Πολλοί νομίζουν πως όσο αυξάνεται ο Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας (SPF) των αντηλιακών τόσο αυξάνεται η προστασία τους από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, αλλά αυτό δεν ισχύει.
Η αλήθεια είναι ότι τα αντηλιακά με SPF 6 απορροφούν το 75% της UV και όσα έχουν SPF 15 το 93%, αλλά από αυτό το επίπεδο και πάνω οι διαφορές είναι μικρές. Ετσι, ένα αντηλιακό με SPF 30 απορροφά το 97% της UV και ένα αντηλιακό με SPF 50 το 98%, διαφορά που ουσιαστικά είναι σημαντική κυρίως για όσους έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα.
Χρειαζόμαστε αντηλιακό στη σκιά και στη συννεφιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, την άμμο και τις λείες επιφάνειες, επομένως ακόμα και αν φοράτε καπέλο ή κάθεστε στη σκιά κινδυνεύετε να πάθετε ηλιακό έγκαυμα.
Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) διαπερνά σε μεγάλο βαθμό τα σύννεφα καθώς και τα τζάμια. Επομένως, το αντηλιακό είναι καθημερινά απαραίτητο.
Το κοκκίνισμα σημαίνει ηλιακό έγκαυμα. Η άποψη «δεν κάηκα, απλώς κοκκίνισα» είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Οταν η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη, αρχίζουν να αναπτύσσονται βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων και όταν εμφανιστεί το κοκκίνισμα σημαίνει πως έχουν γίνει βαθιές.
Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει κίνδυνος πρόωρης ρυτίδωσης και, φυσικά, δερματικού καρκίνου.
Τα αντηλιακά είναι ενυδατικά. Ενα αντηλιακό με SPF 30 είναι κατάλληλο για ενυδάτωση, αλλά δεν ισχύει το αντίστροφο. Οι ενυδατικές με SPF κάτω από 15 δεν είναι κατάλληλες ως αντηλιακά το καλοκαίρι, διότι δεν απορροφούν αρκετή UV.
Επίσης αν η υδατική σας έχει SPF 6 και βάλετε από πάνω μία βάση με SPF 10, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε προστατεύσει το πρόσωπό σας με SPF 16, διότι οι δείκτες προστασίας δεν δρουν αθροιστικά.
Χρειαζόμαστε άφθονο αντηλιακό. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται δύο κουταλάκια του γλυκού αντηλιακό μόνο για να καλύψει τα χέρια, τον αυχένα και το πρόσωπό του, ενώ για να καλύψει όλο το σώμα χρειάζεται τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας.
Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνετε κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά, αν αλλάξει ρούχα, κολυμπήσει, ιδρώσει ή χρησιμοποιήσει πετσέτα για να στεγνωθεί. Ενα μπουκάλι αντηλιακό, επομένως, δεν αρκεί για όλο το καλοκαίρι.
Οταν βάζετε αντηλιακό μην ξεχνάτε τα αφτιά, τον αυχένα, τις κνήμες και τους άκρους πόδες (είναι συχνές θέσεις δερματικού καρκίνου, διότι ξεχνάμε να τα προστατεύσουμε).
Λίγος ήλιος είναι απαραίτητος. Τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο για ένα δεκάλεπτο (χωρίς αντηλιακό, και όχι μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι) ώστε να μπορέσει το δέρμα να δημιουργήσει τη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει σπυράκια. Αυτό είναι αλήθεια, διότι για να μας προστατεύσει αποτελεσματικά από τον ήλιο πρέπει να απορροφηθεί από το δέρμα και έτσι μπορεί να αποφράξει τους πόρους. Αν έχετε αυτή τη ροπή, να προτιμάτε ελαφρά ή με βάση το αλκοόλ αντηλιακά τζελ ή λοσιόν, αντί για κρέμες.
tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου