Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα πρωτότυπα αρχαία ελληνικά γλυπτά παγκοσμίως και φυλάσσεται μέχρι σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.
Η Αφροδίτη της Μήλου, προκαλεί τον θαυμασμό στους επισκέπτες του μουσείου και παράλληλα τον έντονο προβληματισμό στους αρχαιολόγους, όπου εδώ και αιώνες δεν έχουν αποδείξει τι κρατούσε με τα σπασμένα χέρια της η Ελληνίδα θεά.
«Δεν υπάρχει άγαλμα ή έργο τέχνης που να έχει δώσει ποτέ αφορμή για τέτοια διαμάχη» υποστήριξε ο Γάλλος αρχαιολόγος Salomon Reinach και όχι άδικα, καθώς την έχουν φανταστεί να κρατάει έναν καθρέπτη, στεφάνια δάφνης, να απεικονίζεται ως μητέρα που κρατά το μωρό της, αλλά και να στέκεται δίπλα σε έναν πολεμιστή, όπως ο Θεός Άρης και ο Θησέας.
Η ιστοσελίδα Slate.com βασίστηκε στην διατριβή της ομότιμης καθηγήτριας Barber του Occidental College και με την βοήθεια του καλλιτέχνη Cosmo Wenman, υπερηφανεύεται ότι έλυσε τον γρίφο της πανέμορφης θεάς. Η καθηγήτρια είχε φανταστεί την Αφροδίτη να κρατάει μια ρόκα με μαλλί στον αριστερό της ώμο, ενώ με το δεξί της χέρι οδηγούσε το νήμα στο αδράχτι που κρεμόταν μπροστά της.
«Αυτή ήταν μια στάση γνωστή και επώδυνη στις γυναίκες που ζούσαν στην αρχαία Ελλάδα. Είναι η κατάλληλη μεταφορά για τη θεά του έρωτα και της αναπαραγωγής. Κάτι νέο έρχεται σε ύπαρξη, όπου πριν υπήρχε σε άμορφη μάζα ... Οι γυναίκες δημιουργούν το νήμα; Με κάποιο τρόπο το τραβούν έξω από το πουθενά, ακριβώς όπως παράγουν μωρά από το πουθενά » υποστηρίζει η Barber.
Από την άλλη, ο Cosmo είναι ένας σχεδιαστής που προσπαθεί να πείσει τους υπεύθυνους των μουσείων να εφαρμόσουν την 3-D ψηφιακή σάρωση των γλυπτών που εκθέτουν, ενώ με την μέθοδό του είχε αποκαταστήσει τη χαμένη μύτη στην προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γνωστή ως "Ινωπού".
Ο καλλιτέχνης συμβουλεύτηκε το σκίτσο της Barber, εικόνες της νηματουργίας από την αρχαιότητα και δημιούργησε με την βοήθεια της 3-D εκτύπωσης μια επιτραπέζια replica από λευκό πλαστικό, ενώ αντί για νήμα από μαλλί χρησιμοποίησε μια χρυσή αλυσίδα, αντάξια για μια θεά.
Βέβαια δεν μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να πούμε ότι η Αφροδίτη της Μήλου... έκλωθε, αλλά το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό!
echoes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου