Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο χρόνιος βήχας είναι ουσιαστικά ο βήχας που επιμένει και δεν περνάει εύκολα. Ο χρόνιος βήχας δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά ένα σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης πάθησης.

Ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες του χρόνιου βήχα περιλαμβάνουν το άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και προβλήματα μόλυνσης στα ρουθούνια. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο στο κάπνισμα, το οποίο αποτελεί συνήθως τον κυριότερο λόγο χρόνιου βήχα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο χρόνιος βήχας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εισπνοής ξένων σωματιδίων (συνήθως σε παιδιά).

Άλλα αίτια του χρόνιου βήχα περιλαμβάνουν σοβαρές λοιμώξεις όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη του χρόνιου βήχα;

Ο χρόνιος βήχας μπορεί να εκδηλωθεί με ξεχωριστούς/διακριτούς τρόπους (και ήχους) και ανάλογα με τον κάθε έναν, ο γιατρός μπορεί να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα για την υποκείμενη αιτία του βήχα.

ξηρός βήχας είναι ένας βήχας που δεν παράγει βλέννα, είναι ερεθιστικός για τους πνεύμονες και το λαιμό και μπορεί να είναι σημάδι μιας ιογενούς λοίμωξης ή μόλυνσης στην ρινική οδό.

υγρός βήχας είναι ένας βήχας που παράγει βλέννα (πτύελα), και ανάλογα με το χρώμα τους, μπορεί να υποδεικνύει κάποια βακτηριακή μόλυνση.

-Βήχας λόγω στρες. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αντανακλαστικό σπασμό των αεραγωγών που προκαλείται όταν είστε κάτω από την πίεση. Συνήθως δεν παράγει βλέννα και δεν σχετίζεται γενικά με λοιμώξεις.

-Βήχας που ηχητικά μοιάζει με «γάβγισμα». Είναι πιο κοινός στα παιδιά και μπορεί να σχετίζεται με τη λαρυγγίτιδα ή με άλλες ιογενείς ασθένειες.

-Εξοντωτικός βήχας που συνοδεύεται με βαθιά εισπνοή. Είναι ο δυνατός βήχας που υποχρεώνει τον ασθενή να προσπαθεί να πάρει σύντομες και βαθιές ανάσες, προτού συνεχίσει να βήχει. Αυτός ο ήχος της απότομης εισπνοής ("whoop"), δίνει το όνομα στον συγκεκριμένο τύπο βήχα, ο οποίος λέγεται και "whooping cough". Αυτός είναι ο πιο σοβαρός τύπος χρόνιου βήχα και μπορεί να είναι ένδειξη μιας σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού, οπότε και πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα από έναν γιατρό.

http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!